• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete de post

Tocana de Cartofi. Mancare Gustoasa de Post

April 29, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Pentru că tot suntem în post am preparat o tocana de cartofi, pe care recunosc ca o gătesc foarte rar, fiind de cele mai multe ori sedus şi captiv în mrejele cărnurilor de tot felul. Cu toate ca este foarte greu se egalezi savoarea şi generozitatea gustului tocaniţei de cartofi a bunicii, de care mulţi ne-am bucurat în jurul mesei rotunde, cu trei picioare, aşezată în prispa casei, totuşi pun chezăşie onoarea mea de bărbat la cratiţă că tocana asta are pe vino-ncoa’.

tocana de cartofi

Necesar tocana de cartofi:

  • 1 kg cartofi
  • 2 cepe mari
  • 1 ardei gras rosu
  • 4-5 roşii coapte
  • 4-5 caţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 1 linguriţă boia
  • cimbru, piper, sare
  • ulei pentru călit

tocana de cartofi

Preparare:

1. Se curăţă cartofii şi se taie bucăţi şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare, într-o cratiţă. Apă să fie cât să acopere cartofii, nu mai mult.

tocana de cartofi

2. Se curăţă cepele, se taie peştişori şi se pun la călit cu linguriţa de boia, într-o tigaie, în două linguri de ulei. Se dă un praf de piper şi unul de cimbru uscat sau, dacă este, se adaugă o crenguţă de cimbru verde.

ceapa calita

3. Când ceapa s-a călit adăugăm roşiile taiate mărunt. Se amestecă bine.

 rosii si ceapa

4. Se taie ardeiul cubuleţe şi se adaugă peste roşii. Se lasă, la foc mic, să bolborosească încet, 2 minute şi să-şi lase roşiile sucul.

tocana de cartofi

5. Căţeii de usturoi şi jumătate din pătrunjelul verde se toacă şi se pun în tigaie. Se amestecă.

tocana de cartofi

6. Între timp cartofii au fiert în cca. 15 minute. Peste cartofii şi apa rămasă, se pun legumele din tigaie, se amestecă şi se lasă să mai fiarbă 5 minute. Se gustă şi se potriveşte de sare. Se opreşte focul şi se aromează cu pătrunjelul rămas.

Să fiţi bine!

tocana de cartofi

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: cartofi, mancare de cartofi, mancare de post, tocanita de cartofi

Ciorba de urzici cu zdrente de ou

April 17, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

În multe case româneşti, la ieşire din iarna carnivoră, verzitura asta agresivă este tratată ca o trufanda, ca o vedetă primăvăratică trecătoare ce-şi lasă fierul – de care este plină- în fiertura românului. Ciorba de urzici se mănâncă acrişoară, însoţind vitamina C cu fierul, ajutoare în confruntarea cu astenia de primăvară. Baza acestei ciorbe diferă de la bordei la bordei şi poate fi iaurt, lapte bătut, zer, borş sau, aşa cum prefer eu în cele mai multe fierturi, zeama de varză.

ciorba de urzici

Necesar ciorba de urzici cu zdrente de ou

  • 500 gr urzici
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1/2 – 1 l zeamă de varză ( funcţie de cât de acră şi sărată este)
  • 1 căpăţână usturoi
  • 3-4 linguri de orez
  • 1 ou
  • 1 lingură mălai
  • 1 lingură hrean ras
  • leuştean
  • sare, piper

ciorba de urzici

Preparare:

1. Se curaţă urzicile de eventualele tulpini mai groase, mai tari, se spală în apă rece şi se opăresc în 2 litri de apă fierbinte. Se scot din apă şi se taie mare ( nu se mărunţesc).

Se oparesc urzicile pentru ciorba de urzici

urzici

2. Apa în care sau opărit, se strecoară încet şi se aruncă numai apa de pe fundul oalei unde probabil a rămas ceva nisip şi alte reziduri (de obicei rămân oricât de bine ai spăla urzicile). Nu obişnuiesc să arunc această apă deoarece urzicile, prin opărire, au lăsat gust şi nutrienţi în ea.

legume pentru ciorba de urzici

3. Se toacă mărunt ceapa şi morcovul şi se pun la fiert în apa strecurată (este verzuie) împreună cu urzicile tocate. Chiar dacă au fost opărite urzicile, fiertura va mai face puţină spumă negricioasă pe care o înlăturaţi uşor cu o lingură. După ce au fiert 30 minute se adaugă orezul şi zeama de varză. Dacă zeama de varza este prea acră sau prea sărată puneţi mai puţină, dacă este zeamă “normală” puneţi un litru. Fiecare după cum ştie că mănâncă de acru.

ou pentru dres ciorba de urzici

4. Se bate oul cu o lingură de mălai. Se zdrobeşte usturoiul cu presa de usturoi. După ce a fiert orezul, cca. 15- 20 minute, se pune usturoiul în ciorbă împreună cu o lingură de hrean ras. Se pune oul bătut, vânturându-l cu o furculiţă să se împrăştie în ciorbă şi să se facă ” zdrenţe”. Obiceiul de a pune o lingură de mălai în oul cu care se drege o ciorba l-am observat la bunica mea şi la alte bătrâne din satul copilăriei mele.

ciorba de urzici cu zdrente de ou

Se mai lasă să fiarbă două minute, se gustă, se drege de sare şi se dă un praf de piper. Se opreşte focul, se aromează cu leuştean ( leuştean pe care eu nu l-am avut dar trebuie spus de el) şi se pune un capac pe oală pentru 5 minute, să se odihnească.

Dacă nu aveţi zeama de varză, puteţi pune borş, numai că îl puneţi ceva mai târziu, nu odată cu orezul ci cu 5 minute înainte de a opri focul. De asemenea se poate drege cu iaurt, bătându-se odată cu oul. Fără ou devine atrăgătoare pentru cei ce ţin postul. Am mai scris pe site despre mancare de urzici cu usturoi şi mămăligă coaptă la grătar. Ciorba de urzici se aseamănă oarecum cu ciorba de salata verde.

Să fiţi bine!

ciorba de urzici cu zdrenţe de ou

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu oua, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorbă acrişoară de urzici, urzici, zeama de urzici

Sarmale de Post cu Ciuperci

April 2, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru că o zi sau două fără carne nu strică nimănui şi pentru faptul că-mi place mult varza murată, în orice reţetă aş găsi-o, ieri am preparat sarmale de post cu ciuperci. Carnivor din fire, trebuie să recunosc că nu sunt deloc rele aceste sarmale de post cu ciuperci, rezultatul mulţumind mesenii ce, astfel, au decretat că pot fi introduse în meniul anual. Este o soluţie foarte bună şi consistentă pentru cei ce ţin postul bisericesc şi trebuie mâncate cu umilinţă şi fără mândrie interioară. Se cunoaşte că în post opţiunile sunt mai reduse ca numar şi saţietate, iar foamea îţi poate da târcoale oricâte verzituri, de altfel sănătoase, ai mânca. Referitor la post consider că ar trebui să aibă în primul rând o semnificaţie şi încărcătură spirituală ce ar trebui să se manifeste prin lipsa lăcomiei, a urii, a egoismului şi răutăţii. S-a ajuns cu denaturarea până acolo încât se întâlnesc în magazine acele produse hilare cum sunt salamul de post sau prăjiturile de post. Adică ţinem postul trupeşte dar inima şi mintea saltă de bucurie că am găsit soluţia şmecherească să mâncăm totuşi salam şi ceva dulce. Lipsă de sinceritate! Mă gândesc că cel mai valoros post ar fi dacă, măcar o zi pe an, am putea zice Eu nu sunt! ci Tu eşti!. O zi în care să nu mai conteze ce vrem noi, ce dorim, ce pofte avem, supărările nostre, o zi în care eu-lui nostru nu-i mai acordăm atenţie şi în schimb, toţi cei din jur, să beneficienze de toată atenţia noastră. Iubindu-i pe cei din jur, îl iubim pe Dumnezeu ci nu mâncând salam de post.

sarmale de post cu ciuperci

Necesar sarmale de post cu ciuperci:

  • 2 verze murate potrivite sau una mare
  • 500 gr ciuperci proaspete sau 2 cutii ciuperci conservate
  • 200 gr orez
  • 2 cepe
  • 2 morcovi potriviţi
  • 1 ţelină mică
  • 1 ardei kapia sau gras roşu
  • 200 ml bulion
  • 2 legături mărar
  • cimbru, foi de dafin, piper boabe şi măcinat, sare, ulei

sarmale de post cu ciuperci

Preparare:

1. Se ţin verzele, mai mult sau mai puţin, funcţie de cât sunt de sărate, în apă rece să se desăreze. Se curăţă foile bune pentru sarmale, se taie nervurile şi se lasă deoparte împreună cu mijlocul verzei. Dacă avem varză dulce trebuie să opărim frunzele în apă fiartă cu sare sau să lăsăm varza la congelator cu 2 zile înainte de preparare. Scoatem din timp, varza îngheţată din lada frigorifică şi pe măsură ce se dezgheaţă vom obţine nişte foi tocmai bune pentru sarmale.

sarmale de post cu ciuperci

2. Încingem o tigaie mai mare şi punem în 4-5 linguri de ulei şă se călească ceapa şi ardeiul tocate mărunt, morcovul şi ţelina rase. Lăsăm la foc încet 5 minute şi adăugăm ciupercile tăiate mărunt din cuţit sau mărunţite cu robotul de bucătărie. M-ai călim câteva minute şi tragem tigaia de pe foc.

sarmale de post cu ciuperci

3. Adăugăm o legătură de mărar tocată mărunt, un praf de piper măcinat, sare după gust, câteva frunzuliţe de cimbru şi amestecăm compoziţia. Finalizăm compoziţia prin adăugarea orezului, a unei linguri de bulion şi omogenizare.

4. Prefer întotdeauna un vas de lut pentru sarmale dar, în caz că nu avem, folosim o oală mai groasă. Tocăm nervurile de varză şi mijlocul unei verze şi le aşezăm pe fundul vasului împreună cu câteva crenguţe de cimbru, cu o linguriţă boabe de piper, cu 2-3 frunze de dafin şi cu jumătate din cea de-a doua legătură de mărar. Învelim sarmalele şi le aşezăm straturi ordonate suprapuse pe patul de varză tocată.

sarmale de post cu ciuperci

5. La final punem bulionul peste sarmale şi de asemenea, câteva crenguţe de cimbru şi cealaltă jumătate de legătură de mărar. Peste toate aşezăm un strat de varză tocată şi “sigilăm” aromele cu o pătură de foi de varză. Am pus mai multe crenguţe de mărar şi cimbru pentru a le potenţa gustul şi a le îmbogăţii caracterul deoarece ciupercile nu prezintă o aromă puternică – în special dacă sunt fierte – care să dea distincţie acestor sarmale.

sarmale de post cu ciuperci

6. Punem apă călduţă la un deget peste sarmale, punem capac şi dăm la cuptor. Trebuie să fim atenţi să nu înghesuim prea mult sarmalele şi nici să umplem vasul până-n buză pentru că o să se umfle orezul şi o să pice zeamă din vas în cuptor. Ţinem la cuptor cca. 2 ore. Probabil apa o să sece aşa că mai completăm pe parcurs. Timpul depinde de cât de repede fierbe varza aşa că gustaţi şi edificaţivă când sunt gata aceste sarmale de post.

Sarmale am tot gătit în ultimele 7-8 luni de când am acest site aşa că poate găsiţi interesante sarmale în dovleac, sarmale fierte în vin sau sarmale împănate cu raci olteneşti. Asta ca să vă ispitesc în post.

Să fiţi bine!

sarmale de post

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete cu orez, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete la cuptor Tagged With: sarmale cu ciuperci, sarmale cu orez, sarmale de post

Mancare de varza cu masline. De post

March 28, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această mancare de varza cu masline poate fi o soluţie pentru o zi de post aşa cum, însoţită de afumătură, îţi poate înnobila masa şi răsplăti pofta într-o zi cu mai puţină pocăinţă trupească. În complexitate nu depăşeşte cadrul impus de tradiţionala şi simpla varză călită şi certifică reuşita asocierii dintre savoarea măslinelor şi personalitatea ingredientului produs local. Deschizător de drum pentru această asociere gustoasă este prazul cu ale lui măsline. Şi dacă sănătoasa noastră varză murată constituie bază pentru călitură în post, nu văd de ce nu ar fi un câştig pentru gustul enoriaşului dacă i-am da o nuanţă mediteraneană cu savoarea măslinei.

mancare de varza cu masline

Necesar mancare de varza cu masline:

  • 2 verze murate
  • 1 ceapă mare
  • 3 linguri bulion
  • 200 gr măsline
  • 1 legătură mărar
  • piper, foi de dafin, boia dulce, cimbru
  • ulei pentru prajit

mancare de varza cu masline

Preparare:

1. Se curăţă, se toacă ceapa şi se căleşte într-o cratiţă cu 3 linguri de ulei şi o lingură de boia dulce.

2. Se toacă varza murată fideluţă şi se pune în cratiţă după ce s-a călit ceapa. Se condimenteză cu piper boabe, 2-3 foi de dafin, cimbru uscat sau proaspăt, se adaugă un pahar bun de apă şi se lasă să fiarbă încet, înăbuşit cca 45 de minute.

mancare de varza cu masline

3. Cu 10 minute înainte de a o lua cratiţa de pe foc adăugăm bulionul şi măslinele şi amestecăm.

mancare de varza cu masline

4. Oprim focul şi aromăm din plin cu mărar tocat.

varza cu masline

Cele mai bune măsline pentru această mâncare sunt cele mari, cărnoase, tari şi puţin sărate. De asemenea varza nu trebuie să fie excesiv de sărată caz în care trebuie ţinută 2-3 ore în apă rece. Mancarea de varza cu masline se mănâncă fierbinte, eventual cu mămăliguţă şi ardei iute.

Să fiţi bine!

mancare de varza cu masline

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de post, masline, varza cu masline, varza de post, varza murata

Fasole batuta cu usturoi

March 26, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Foarte consumată în post şi nu numai, o fasole batuta cu usturoi, merge de minune cu acritură şi în special cu salată de varză acră. Iar dacă aveţi suficientă credinţă în Dumnezeu fiţi siguri că va iartă dacă aşezaţi lângă fasole şi un cârnaţ ţărănesc sau o pomană a porcului. Am mâncat această fasole batuta cu ardei uscat, de raci, specific sudului însorit, coapt pe flacără, a cărui aromă îi dă fasolei o valoare moromeţiană şi o leagă de prispa noastră veche.

fasole batuta cu usturoi

Necesar fasole batuta cu usturoi:

  • 500 gr fasole
  • 1 ceapă mare
  • 3 linguri de roşii cuburi
  • 4-5 căţei de usturoi
  • ulei pentru prăjeală
  • foi de dafin, cimbru uscat, boia de ardei, sare

fasole batuta cu usturoi

Preparare:

1. Punem cu o seară înainte fasolea la înmuiat. A doua zi o fierbem cu o linguriţă de sare şi 2-3 foi de dafin timp de 2-3 ore până se poate strivi bobul cu uşurinţă. Schimbăm apa de 2 ori, de fiecare dată după ce dă câteva clocote.

2. Prăjim ceapa taiată peştişori în 5-6 linguri de ulei – ulei mai mult decât la o prăjeală obişnuită pentru că va fi folosit şi la frecarea fasolei – cu o lingură de boia şi cu puţin cimbru uscat- cât iei între trei degete. Când ceapa s-a călit adăugăm roşiile decojite cubuleţe, amestecăm şi mai prăjim 3-4 minute.

prajim ceapa pentru fasole batuta

3. Înlăturăm foile de dafin din fasole şi scurgem apa în care a fiert. Pasăm fasolea şi o potrivim de sare.

4. Usturoiul curăţat îl trecem prin presa de usturoi, îl frecăm cu 2-3 linguri de ulei cu boia din tigaia în care s-a călit ceapa şi îl punem în fasolea pasată. Frecăm, bătem bine fasolea cu usturoi şi ulei sau o trecem prin mixer până obţinem piure. Fasolea facaluita despre care am scris pe site, se poate face si fara usturoi pentru cei ce nu suporta usturoiul.

fasole batuta cu usturoi

5. Fiecare porţie, când se mănâncă se acoperă cu prăjeala de ceapă şi roşii. Coacem ardei uscat de raci, neiute sau puţin iute şi mâncăm cu ei fasolea. Este magnifică combinaţia de fasole batuta cu ardei uscaţi copţi.

Să fiţi sănătoşi!

fasole batuta cu usturoi

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: fasole batuta cu usturoi, fasole cu prajeala de ceapa, fasole frecata, fasole frecata cu usturoi

Mancare de post. Deliciu cu praz si masline

March 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Se apropie Postul Paştelui şi pentru antrenament mental şi fizic am preparat o mancare de post cu praz si masline. Spun antrenament pentru că, dintr-un motiv mai puţin religios şi mai mult egoist, chiar mi-aş dori să ţin postul, deoarece am început să devin durduliu. Folosesc termenul de durduliu pentru a nu fi prea dur cum mine şi pentru a mă încuraja singur, cu speranţa că astfel îndulcesc situaţia de fapt. Pe vremea când mâncam ciorba de praz de aici m-am lăsat de fumat şi indirect, prin efect, de cafea. În aceste 2 luni m-am dezvoltat cantitativ cu aproape 10 kg şi este timpul, după ce m-am împăcat cu lipsa tigării şi cafelei, să încep a mă dezvăţa să acumulez grăsimi iar un eventual post, chiar pe jumătate,  mi-ar fi util în acest demers. Şi ceva mişcare în plus…

 mancare de post cu praz si masline

Ingrediente mancare de post cu praz si masline:

  • 4 fire praz
  • 200 gr măsline
  • 300 gr roşii cubulete
  • 1 ceapă
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • piper, boia, sare, ulei pentru prăjit
  • zeama de la jumătate de lămâie

mancare de post - praz cu masline

Preparare praz cu masline:

1.  Tocăm ceapa mărunt şi o călim în 2 linguri de ulei, într-o cratiţă. Când ceapa este aurie adăugăm căţeii de usturoi feliaţi cât să-i ia căldura.

Calim ceapa pentru praz cu masline

2. Înecăm călitura cu roşiile cubuleţe – ce pot fi proaspete sau din conservă- şi îi dă-m un praf de piper şi unul de boia.

mancare de post - Adăugăm rosiile cubuleţe

3. Tăiem prazul îmbucături de 2-3 cm.

Taiem prazul pentru mancare de post de praz cu masline

4. După ce au fiert roşiile 5 minute şi au lăsat zeamă adaugăm prazul în cratiţă, completăm cu un pahar cu apă şi lasăm să fiarbă molcom juma’ de ceas.

mancare de post Praz cu masline

5. După ce a trecut juma’ de ceas punem şi măslinele, cărora putem sau nu să le înlăturam sâmburii. Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie (o putem înlocui, după preferinţă, cu un pahar de vin alb) şi mai lasăm să clocotească modest 10 minute.

Mancare de post - praz cu masline

6. Aromăm cu mărar proaspăt tocat şi potrivim de sare după gust

La această mâncare se poate plusa şi poate o să vă atragă, transformând-o de exemplu în mancare de praz cu masline si ciuperci. De asemenea, tot în registrul praz, este deosebit şi interesant şi prazul umplut.

Sănătate vă doresc!

 mancarea de post cu praz si masline

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de post, mancare de praz, masline, praz

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Interim pages omitted …
  • Page 9
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate