• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete rapide

Peste prajit cu mamaliguta

July 5, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Zile de iulie, foarte fierbinti, 38 grade… caldura mare…Plec sa scap de betoanele din oras si sa petrec o noaptea pe malul Jiului, cu undita in fata si cu un sprit rece la indemana. In urma acestei insomnii, petrecuta pe malul apei, au rezultat 2-3 somotei, 2-3 mrene, ceva obleti si un clean pe care i-am pregatit repede si simplu, asa cum in copilarie, in vacantele de vara, imi placeau pregatiti de mamaie, la tara, peste prajit cu mamaliguta.

peste prajit cu mamaliguta

Peste prajit cu mamaliguta :

  • 1,5 kg de peste nu prea mare, de apa dulce
  • 2 capatini de usturoi
  • patrunjel, malai, sare

Curatam pestele , il spalam in apa rece, portionam pesti mai mari in doua bucati si le dam un praf de sare.

peste prajit
Curatam pestele, il spalam cu apa rece si il portionam

Il lasam sa-si ia sare cca. 30 minute. Intr-o farfurie punem doi pumni de malai. Dupa ce au trecut 30 minute scurgem pestele si il tavalim prin malai.

peste prajit cu mamaliga si mujdei
Scurgem pestele si il tavalim prin malai

Il punem la prajit intr-o tigaie incinsa.  Este preferabil sa intoarcem pestele in tigaie de cat mai putine ori, sa nu se faramiteze.

prajim pestele
Prajim pestele intr-o tigaie incinsa…

Curatam catei de usturoi, il zdrobim si pregatim un mujdei simplu, cu sare si putina apa rece. Tocam cateva fire de patrunjel si le adaugam in mujdei. Pestele odata prajit, il aranjam pe un platou si uniformizam mujdeiul peste peste.

peste cu mujdei
..mujdei cu patrunjel peste peste…

Ca fapt divers, cuvântul mujdei provine din must de ai = must de usturoi, termenul ai fiind o formă arhaică pentru usturoi ( in franceza ail )

In final pregatim si mamaliguta, facuta ceva mai tare si putem manca fara inhibitii, intingand cu mamaliga in zeama usturoiata. Simplu pregatit si bun de te lingi pe degete.

Sa aveti pofta!

peste prajit cu mamaliguta

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mamaliguta, mujdei, peste, peste prajit cu mamaliga, peste prajit cu mujdei, prajit

Cartofi cu branza la cuptor

July 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Imi plac fierbinti, condimentati si putin zemosi, nu uscati. Se prepara repede, sunt satiosi, te salveaza cand apare “nu stiu ce sa mai gatesc” si rar gasesti persoane care sa spuna “nu-mi plac”. Acesea fiind spuse sa trecem la cartofi cu branza la cuptor.

cartofi cu branza la cuptor

Ingrediente necesare – cartofi cu branza la cuptor :

  • 1 kg cartofi
  • 300 gr branza
  • 300 gr sunca
  • 5 oua
  • 200 gr. smantana
  • 100 gr unt
  • boia, sare

Preparare:

Fierbem in coaja cartofii pana cand intra furculita in ei dar nu foarte mult sa nu se faramiteze la feliere. Ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja dupa care ii taiem felii de cca. 0,5-1 cm. Ungem un vas de jena ( se poate folosi si o cratita obisnuita) cu unt si aranjam feliile de cartofi astfel incat sa formam un prim pat de cartofi.

Radem prin razatoarea mare branza peste primul pat de cartofi. Am preparat cu branza de oaie, dar se poate folosi orice fel de branza, fie ca merge sau nu data pe razatoare. Daca este branza mai moale o faramitam cu mana si o punem peste cartofi, in tava.

cartofi cu branza la cuptor
Se rade branza pe razatoarea mare

Feliem sunca si adaugam feliile de sunca peste branza formand un al treilea strat. Cu feliile de cartofi ramase formam un ultim strat, al patrulea. Peste acest ultim strat de cartofi imprastiem uniform untul ramas. Mai departe, in ce priveste smantana si ouale, avem doua variante :

  1. fie batem bine ouale, le  amestecam cu smantana si turnam uniform peste cartofi
  2. fie punem atat smantana cat si ouale separat peste cartofi
cartofi cu branza la cuptor
Batem ouale spuma si turnam uniform peste cartofi

Am ales sa pun intai smantana peste cartofi si la final, ouale batute bine. Am presarat peste oua putina boia, care poate fi dulce sau iute dupa cum prefera fiecare si am dat un praf de sare. Dam tava la cuptor pentru 15 -20 minute pana se rumeneste. Untul se va topi si va trece prin toate straturile. Cartofii cu branza se mananca calzi. Tot in aceasta linie se incadreaza si ouale coapte in cartofi.

Sa fiti bine!

cartofi cu branza la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi, cartofi cu branza, cartofi cu sunca, oua, smantana, sunca

Saramura de biban

June 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi am gasit la pescarie biban – un peste rapitor de carne alba, prezent in multe din apele noastre. De cate ori aduc peste proaspat la pescarie nu ma pot abtine sa nu cumpar si  ca urmare, cu gandul la o saramura de biban, am procedat la achizitionarea bibanului. Fiind pescar impatimit si pregatind saramura de biban mi-am amintit de o sceneta monumentala interpretata de doi titani ai cinematografiei nostre: Stefan Mihailescu Braila si Dem Radulescu-Bibanul, sceneta de care nu ma mai satur si care-mi da o stare de bine de cate ori o urmaresc. Jos palaria pentru cei doi maestri…

Saramura de biban

Necesar saramura de biban:

  • 1 Kg biban
  • 4-5 fire de usturoi verde ( daca nu aveti merge si usturoi uscat)
  • 3 ardei capia
  • 3 rosii
  • leustean, sare grunjoasa

Se curata taie bibanii si se inlatura maruntaiele. Bibanul fiind un peste  rapitor nu este prea  mult de curatat. Avand in vedere ca vom pregati bibanul la gratar nu este cazul sa curatam  solzii ( solzii bibanului necesita o tehnica mai speciala de curatat). Dam un praf de sare peste bibani si ii lasam 20 de minute sa ia putina sare.

Intr-o cratita punem 1,5 l de apa la fiert cu un varf de cutit sare.

saramura de biban

Incingem gratarul si punem bibanii la copt, ii lasati sa se faca bine pe o parte si pe alta. In momentul in care sunt gata ii luam si ii punem in apa fierbinte. Cand punem bibani in saramura opriti focul pentru a inceta fierberea. Bibanii copti pe gratar trebuie sa-si lase gustul in saramura fierbinte dar nu sa fiarba. Punem toti bibanii in saramura si acoperim vasul cu un capac.

Cand am terminat cu bibanii, punem pe gratar ardeiul kapia si rosiile. Putem adauga pe gratar si un ardei iute. Ardeiul kapia copt il crestam si il punem in saramura sa-si lase sucul si aroma. Rosiile coapte le curatam de pielita arsa si le pasam cu furculita intr-un bol,  dupa care le adaugam in saramura.

Se toaca  marunt usturoiul si se  freca putin cu sare. Daca saramura este prea fierbinte mai lasam sa scada temperatura pentru a  adauga usturoiul. Usturoiul isi va pierde din propietati, gust si aroma, daca il punem in apa fierbinte,

Saramura de biban

Gustam si potrivim de sare. Se toaca marunt, putin leustean si se presara in saramura.

Se serveste cu mamaliguta calda. Oltenii obisnuiesc sa serveasca saramura cu ciusca uscata coapta pe foc. In multe retete de saramura, prezenta efectiva a saramurii ( a cantitatii de apa) este intr-o mica masura, ori traditia ne invata ca pestii trebuie sa fie mai mult de trei sferturi acoperiti de saramura.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: biban, biban copt pe gratar, saramura de peste

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 16
  • Page 17
  • Page 18

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate