• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Ciorba Taraneasca De Legume Cu Lapte Acru

March 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obiceiul de drege ciorba cu lapte acru este muntenesc, de la stână şi în vreme a coborât la poalele munţilor ajungând azi în mai toate colţurile tării şi în mai toate ciorbele. Zonele submontane, cu climă o idee mai rece, l-au primit mai bine în vreme ce în altele, cum este Sudul însorit, nu a prins decât pe ici, pe colo. Ciorba taraneasca de legume dreasă cu lapte bătut nu poate fi decât răcoritoare, mâncată rece cu mamaligă în căldura verii şi bine venită trupului, cu ardei iute şi ţuică moale în toamna lungă. Prin urmare, dacă vrei să-ţi grijeşti ciorba, că e cu legume, bolbotine sau cu cărnuri, cu un lapte bătut, iaurt, zer sau jintinţă, este dezlegare de la stână şi bine primită dresura.

ciorba taraneasca de legume

Ingrediente necesare ciorba taraneasca de legume:

  • 500 ml lapte bătut
  • 4 cartofi
  • 1 ceaşcă orez
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină mică
  • 1 ardei gras
  • 3 roşii
  • 1 pumn mazăre
  • 1 pumn de varză tocată
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

Preparare:

1. Se spală şi se curăţă rădăcinoasele – morcovul, ţelina, păstârnacul şi se taie rondele. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Se toacă mărunt două foi de varză. Se pun toate la fiert în 4-5 litri de apă.

2. După 20 minute se pun ardeiul şi dovlecelul tăiate cubuleţe. Tot acum se pune şi o ceaşcă de orez spălat în prealabil. Se fierb toate încă 10 minute.

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte batut

3. Se pun ultimele legume, respectiv roşiile şi cartofii cubuleţe  şi mazărea. Mazărea a fost congelată şi din acest motiv am pus-o ultima pentru că fierbe foarte repede. Mazărea proaspătă s-ar pune mai devreme la fiert.

4. Se pune lapte acru într-un bol şi se ia cu polonicul ciorbă fierbinte din oală şi se pun 2-3 polonice peste lapte pentru ai ridica temperatura. Se amestecă bine cu o furculiţă. În momentul când oprim focul la oală punem amestecul din bol pentru a drege ciorba şi amestecăm vârtos în ciorbă.

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

5. Se toacă pătrunjelul verde şi/sau leuştean din abundenţă şi se aromează ciorba. Se dă sare şi piper după gust. Se pune capacul şi se lasă să stea 5 minute.

După ce gustaţi, dacă mai doriţi, mai puteţi adăuga lapte acru, funcţie de preferinţă. Obişnuiesc să mai pun lapte, atunci când servesc, pentru că îmi place ciorba cu mai mult lapte, dar restul familiei o preferă aşa.

Să fiţi sănătoşi

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de supe si ciorbe, Retete din Ardeal, Retete din Moldova, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba cu lapte acru, ciorba de legume, ciorba dreasa cu lapte batut, ciorba taraneasca

Pulpe de pui cu piure si mazare

March 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În ultimul an am gătit foarte des mâncare de mazăre şi am folosit mazărea la cât mai multe reţete datorită faptului că a căzut cu tronc copiilor. Deocamdată este alimentul lor preferat şi observ că rezistă bine în top. Azi am preparat pulpe de pui cu piure şi am adăugat o bază de mazăre,  foarte simplu gătită. Nu este nimic complicat sau ceva ce nu ar putea prepara oricine are idee de bucătărie, dar asemenea combinaţii simple se dovedesc foarte gustoase şi sănătoase şi tocmai din acest motiv le şi scriu. Am preparat carnea şi mazarea în tigaia dry cooker despre care ar trebui să ştiţi că lucrurile nu stau exact ca în reclamă. În primul rând că nu prea este dry adică nu se găteşte în ea fără ulei – dacă vrei să obţii ceva rumenit – ci dimpotrivă, în mai la toate reţetele trebuie să foloseşti ulei. Şi nu face banii ceruţi în reclamă, bani cu care îţi poţi achiziţona o tigaie foarte bună.

pulpe de pui cu piure si mazare

Ingrediente necesare pulpe de pui cu piure si mazare:

  • 2 pulpe
  • 1 cană mazăre
  • 500 gr cartofi
  • unt
  • 1 ceaşcă de lapte
  • piper, sare, ulei

pulpe de pui cu piure si mazare

Preparare:

1. Se spală pulpele şi se pun în tigaia dry cooker cu 2 linguri de ulei şi un pahar de apă. Se pune capacul şi se lasă la foc mic să se fragezească carnea. Pe parcurs întoarcem pulpele pe ambele părţi. Folosesc această tigaie în principal pentru pulpe şi cartofi natur şi asta atunci când prepar pentru copii.

pulpe de pui in tigaie

2. Când apa s-a evaporat şi carnea s-a rumenit puţin, punem mazărea lângă pulpe şi mai adăugăm o jumătate de pahar de apă călduţă care să permită fierberea mazărei pentru 5 minute. Tot acum dăm un praf de sare şi  unul de piper proaspăt măcinat- folosesc numai sare grunjoasă– peste pulpe şi mazăre. Folosesc mazăre congelată şi când se găseşte, în sezon, proaspătă, mazărea la borcan sau cutie, din punctul meu de vedere, pierzându-şi mult din gust şi propietăţi prin prelucrare. Ca o paranteză, o altă combinaţie foarte reuşită şi gustoasă este mazarea cu şnitel de porc.

pulpe de pui cu piure si mazare

3. Fierbem cartofii astfel încât apa să acopere permanent cartofii pentru a evita obţinerea unui piure cleios. Îi scoatem imediat din apă sau scurgem apa – oprim o ceaşcă cu apă dacă nu avem lapte – şi pasăm cartofii fierbinţi până nu mai sunt cocoloaşe. Adăugăm 2 linguri de unt, frecăm cu o lingură de lemn şi punem treptat lapte până obţinem consistenţa dorită. Dăm sare după gust şi pentru a obţine un piure mai fin folosim mixerul pentru 2 minute.

Să fiţi sănătoşi!

pulpe de pui cu piure si mazare

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu mazare, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: garnitura de mazare, piure de cartofi, piure de cartofi cu unt, pulpe de pui, pulpe pregătite la dry cooker

Mancare de post. Deliciu cu praz si masline

March 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Se apropie Postul Paştelui şi pentru antrenament mental şi fizic am preparat o mancare de post cu praz si masline. Spun antrenament pentru că, dintr-un motiv mai puţin religios şi mai mult egoist, chiar mi-aş dori să ţin postul, deoarece am început să devin durduliu. Folosesc termenul de durduliu pentru a nu fi prea dur cum mine şi pentru a mă încuraja singur, cu speranţa că astfel îndulcesc situaţia de fapt. Pe vremea când mâncam ciorba de praz de aici m-am lăsat de fumat şi indirect, prin efect, de cafea. În aceste 2 luni m-am dezvoltat cantitativ cu aproape 10 kg şi este timpul, după ce m-am împăcat cu lipsa tigării şi cafelei, să încep a mă dezvăţa să acumulez grăsimi iar un eventual post, chiar pe jumătate,  mi-ar fi util în acest demers. Şi ceva mişcare în plus…

 mancare de post cu praz si masline

Ingrediente mancare de post cu praz si masline:

  • 4 fire praz
  • 200 gr măsline
  • 300 gr roşii cubulete
  • 1 ceapă
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • piper, boia, sare, ulei pentru prăjit
  • zeama de la jumătate de lămâie

mancare de post - praz cu masline

Preparare praz cu masline:

1.  Tocăm ceapa mărunt şi o călim în 2 linguri de ulei, într-o cratiţă. Când ceapa este aurie adăugăm căţeii de usturoi feliaţi cât să-i ia căldura.

Calim ceapa pentru praz cu masline

2. Înecăm călitura cu roşiile cubuleţe – ce pot fi proaspete sau din conservă- şi îi dă-m un praf de piper şi unul de boia.

mancare de post - Adăugăm rosiile cubuleţe

3. Tăiem prazul îmbucături de 2-3 cm.

Taiem prazul pentru mancare de post de praz cu masline

4. După ce au fiert roşiile 5 minute şi au lăsat zeamă adaugăm prazul în cratiţă, completăm cu un pahar cu apă şi lasăm să fiarbă molcom juma’ de ceas.

mancare de post Praz cu masline

5. După ce a trecut juma’ de ceas punem şi măslinele, cărora putem sau nu să le înlăturam sâmburii. Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie (o putem înlocui, după preferinţă, cu un pahar de vin alb) şi mai lasăm să clocotească modest 10 minute.

Mancare de post - praz cu masline

6. Aromăm cu mărar proaspăt tocat şi potrivim de sare după gust

La această mâncare se poate plusa şi poate o să vă atragă, transformând-o de exemplu în mancare de praz cu masline si ciuperci. De asemenea, tot în registrul praz, este deosebit şi interesant şi prazul umplut.

Sănătate vă doresc!

 mancarea de post cu praz si masline

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de post, mancare de praz, masline, praz

Supa de pui cu taitei de casa

March 6, 2013 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Care este arma tradiţională principală a românului în lupta cu răceala? Oarecum ritualic, înainte de orice medicament şi doctor, se face uz de supă sau ciorbă fierbinte şi care de cele mai multe ori reuşesc să te monteze şi să te dreagă. Cum mai toţi ai casei sunt răciţi, am apelat şi eu la acest sprijin tradiţional şi am pregătit pentru refacere o supa de pui cu taitei de casa, pentru ca, trebuie sa recunosc, la olteni supa se prepara mai mult în vremuri de boală. Nici eu nu obişnuiam să o prepar mai des dar în ultimi ani datorită copiilor mici am ajuns să o prepar săptămânal. Dacă mai la vale de Carpaţi ciorba este favorizată şi favorită, în schimb, la bănăţeni şi ardeleni, supa deţine loc de cinste la mesele familiale de duminică. Din punctul meu de vedere cea mai bună supă se obţine din pasărea matură, cu experienţă de curte şi dintr-o varietate mai largă de legume, în special rădăcinoase. Tăiţeii de casă, dacă doriţi să-i preparaţi, sunt ca şi cireaşa de pe tort şi alături de onctuozitatea, gustul şi culoarea oferite de “găina bătrână”  şi de aroma delicată a legumelor, dau personalitate şi cresc în rang supa noastră.

supa de pui cu taitei de casa

Ingrediente necesare supa de pui cu taitei de casa:

Pentru supă:

  • 1 pui sau găină
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină păstranac
  • 1 ţelină cât pumnul
  • 1 ardei gras
  • 1 gulie – dacă este, opţional
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • sare, piper

Pentru tăiţei de casă:

  • 1 ou
  • 1 pumn cu vârf de făină
  • sare

supa de pui cu taitei de casa

Preparare supa de pui cu taitei de casă:

1. Se formeza un aluat din ou, făină şi un praf de sare. Eventual se mai adaugă puţină făină până se obţine consistenţa necesară, a unui aluat normal. Se formeză o bilă şi se lasă 20 minute să se odihnească. Cum prepar taitei am mai spus şi aici la ciorba de curca dar si aici la supa de rata.

aluat pentru supa de pui cu taitei

2. Cu sucitorul se presează aluatul şi se face foiţă subţire. Se taie foaia de aluat în 2-3 fâşii late. Se dă puţină făină pe ambele feţe ale unei fâşii, să nu se lipească şi se rulează pe lungime asemeni unei clătite apoi, pe lăţime, acestea se taie, mai subţire sau mai lat, funcţie de cum dorim să obţinem tăiţeii.

aluat pentru supa de pui cu taitei

3. Spălăm puiul bine şi îl tăiem bucăţi pentru a se aşeza mai bine în oală. Nu este obligatoriu să avem un pui, se poate face supa şi numai din pulpe de pui. Dacă dorim supă mai puţină folosim 1/2 din pui sau 2 pulpe de exemplu dar obligatoriu să fie carne cu os, pentru că oasele contribuie mult la gust. Punem carnea la fiert în 5 -6 sau chiar 7 litri de apă, astfel încăt să aibă de unde scădea- rămâne la aprecierea fiecăruia funcţie de câtă supă doreşte. Dacă punem carnea direct în apa rece va face mai multă spumă, dacă aşteptăm ca apa să înceapă să fiarbă şi apoi să punem carnea, vom avea mai puţin de spumuit. Cănd începe fierberea dăm focul mic să nu scadă repede şi prea mult supa. Spumuim bine de mai multe ori. După ce am spumuit ştergem marinile oalei cu un şerveţel. Dacă avem pasăre de curte, ce fierbe mai greu, ţinem carnea la fiert peste 1 oră iar dacă mai este şi bătrână timpul de fierbere poate creşte şi la 2 ore . Dacă avem pui de market ce fierbe foarte uşor, maxim 45 de minute este suficient pentru a-şi lăsa carnea gustul.  În orice caz, încercăm carnea cu o furculiţă şi cănd este fiartă o scoatem din oală.

supa de pui cu taitei de casa

4. Curăţăm legumele şi le tăiem bucăţi mari. Ceapa o curăţim de foi şi o lăsăm întreagă. Punem legumele la fiert numai după ce am spumuit bine carnea ci nu înainte. Tot acum punem şi sare după gust.

5. Când sunt toate fierte le scoatem din oală şi strecurăm supa printr-o strecurătoare fină sau prin tifon. Astfel obţinem o supă mai limpede. Punem din nou supa pe foc şi când reîncepe să fiarbă adăugăm tăiţeii şi îi lăsăm să fiarbă 5-6 minute. Se practică şi varianta cu fierberea tăiţeilor separat pentru ca amidonul să nu tulbure supa dar eu nu obişnuiesc şi consider că supa este suficient de limpede şi fără a face acest artificiu, plus că mă interesează şi aportul la gust al tăiţeilor. Iar tăiţeii de casă, proaspeţi nu lasă amidon la fel ca cei uscaţi, cumpăraţi. Carnea de pui fiartă se poate pregăti de exemplu, pe pat de cartofi la cuptor  sau rumenită şi  “bagata in tavă”

supa de pui cu taitei de casa

6. Morcovi fierţi îi tăiem rondele şi îi readăugăm în oală. Celelalte legume fierte, se pot transforma într-un piure sau pot fi trase la tigaie. Oprim focul şi aromăm cu pătrunjel verde şi dacă dorim, cu un praf de piper proaspăt măcinat. Punem capacul şi lăsăm supa să se odihnească 10 minute.

Nu-mi place supa reîncălzită aşa că, spre deosebire de ciorbă,  prepar o cantitate mai mică suficientă pentru 4 persoane într-o zi, plus că reîncălzită începe să devină tulbure.

Să fiţi bine!

supa de pui cu taitei de casa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe, Retete simple Tagged With: supa cu carne de pui, supa cu legume si carne de pui, supa cu taitei, taitei de casa

Piure de broccoli. Sanatate verde

March 5, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obișnuiţi cu conopida noastră autohtonă nu prea ne întrecem în a consuma broccoli, un fel de conopidă “verde” mai puțin vânjoasă și îndesată. Este drept că şi gustul acestuia, luat singular, nu are pe vino-ncoace dar are câteva caracateristici nutriţionale ce ar trebui să-l facă mai atractiv: conţine  calciu aproape la acelaşi nivel ca laptele, este foarte sărac în calorii şi conţine un compus care se luptă cu bacteria care provoacă gastrita şi ulcerele gastrice. Ce mă atrage pe mine foarte mult la broccoli este piureul ce rezultă din această legumă şi în special cel preparat cu usturoi. De ce? Pentru că seamănă foarte mult cu urzicile frecate cu usturoi după care mă dau în vânt, urzici care, după cum ştim, nu se găsesc tot anul aşa că le înlocuiesc cu piure de broccoli. Vă recomand să încercaţi acest piure – mai ales că acum broccoli se găseşte cel puţin congelat în supermarket- uri şi la preţuri rezonabile – pentru că sunt şanse mari să vă cadă cu tronc.

piure de broccoli

Ingrediente necesare piure de broccoli:

  • 1 kg broccoli
  • 4 linguri cu unt
  • 2 căţei de usturoi
  • sare,  piper

piure de broccoli

Preparare piure de broccoli:

1. Se desface broccoli în bucăţele şi se spală. Se fierbe în apă cu sare 15 minute. Broccoli fierbe repede şi se verifică cu o furculiţă când este gata.

2. Se înlătură apa şi se adaugă untul şi usturoiul zdrobit prin presa de usturoi. Se asezonează cu un praf de sare şi unul de piper. Se pasează broccoli sau se mixează până se obţine un piure cremos.

piure de broccoli

Usturoiul se adaugă funcţie de gustul fiecăruia, mai mult sau mai puţin. Îl prefer mai usturoiat pentru că se aseamănă cu urzicile.

Este o garnitură deosebită şi foarte sănătoasă ce se poate servi cu orice fel de carne sau cu peşte. Este delicios dacă îl mâncați cu păine prăjită. Dacă îl doriţi mai dulce şi cremos adăugaţi smântână şi lăsaţi usturoiul să rămână în spate, secundar. De asemenea, se combină bine cu iaurtul sau brânza dulce. Dacă se înlătură toate lactatele este foarte ok pentru post, cu pâine prăjită.

Să fiţi sănătoşi!

piure de broccoli

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete de post, Retete garnituri, Retete simple Tagged With: broccoli, broccoli cu usturoi, broccoli pentru post, garnitura de broccoli, piure

Ciuperci cu oua ochiuri. Pentru orice ora a zilei

March 4, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

O reţetă preparată şi mâncată mult în studenţie, prin cămine, la chefuri făcute din orice motiv, când ne adunam şi începeam, doar 5-6 inşi, cu a pune în tigaie orice se găsea în frigider şi terminam, târziu în noapte, fără număr înghesuiţi în camera de cămin studenţesc în care se băuseră toate vinurile şi berile posibile şi despre care nu ştiu nici acum de unde apăreau într-o asemenea cantitate şi diversitate. Aşa că, în amintirea acelor vremuri neprotocolare, preparăm simplu nişte ciuperci cu oua ochiuri, ce îţi pot satisface pofta în orice moment al zilei.

ciuperci cu oua ochiuri

Ingrediente neceasare ciuperci cu oua ochiuri:

  • 500 gr ciuperci
  • 2 ouă
  • 1/2 ardei gras roşu sau kapia
  • 2 fire ceapă verde
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 2 linguri de unt, 2 linguri de ulei de măsline
  • piper, sare

ciuperci cu oua ochiuri

Preparare ciuperci cu oua:

1. Ştergem ciupercile cu un prosop uscat şi curat, de eventualele resturi de pământ- compost. Dacă sunt mari – le feliem, dacă sunt mici – le putem lăsa întregi.

2. Feliem subţire, căţeii de usturoi. Topim untul în tigaie şi adăugăm usturoiul feliat. Punem ciupercile în tigaia încinsă să se rumenească. Ciupercile vor absorbi imediat untul şi vor rămâne ” pe uscat” aşa că punem şi cele două linguri de ulei de măsline. Amestecăm frecvent cu paleta să se soteze ciupercile.

ciuperci cu oua

3. Tăiem ceapa verde mai lung şi ardeiul după cum ne place, cuburi sau pe lung. Când ciupercile sunt aproape gata punem ceapa verde şi ardeiul, amestecăm de căteva ori cu spatula de lemn să le ia căldura şi oprim focul. Dăm un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat. Ardeiul şi ceapa să nu se moleşească ci să rămână al dente. Pentru culoare este bine ca ardeiul să fie roşu.

ciuperci cu oua

4. Facem două ouă ochiuri cu zeamă şi le punem peste ciuperci. Ouăle îmi plac mai mult cu zeama pentru că aceasta se scurge pe ciuperci şi se completează reciproc. Dacă dorim să evităm uleiul, putem prepara ouăle şi punându-le în apă aflată în fierbere.

Sănătate să aveţi!

ciuperci cu oua

Filed Under: Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete cu oua, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ciuperci, ciuperci sote, ciuperci sote cu oua, oua, oua ochiuri cu ciuperciî, oua prajite

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 32
  • Page 33
  • Page 34
  • Page 35
  • Page 36
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate