• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Ciorba de rosii

June 24, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ciorba de rosii

Ingrediente ciorba de rosii:

1,5 kg rosii

1 ceapa

2 morcovi

1 ardei gras

1 telina mica

taitei sau fidea

sare, patrunjel

Se curata, se spala bine si se taie ceapa, morcovi  si telina.

Se taie rosiile bucati mai mari ( ca la salata taraneasca) fara sa se curete pielitele. Se spala, se curata de seminte si se toaca ardeiul gras. Datorita faptului ca fierb mai repede, rosiile si ardeiul, se vor pune la fiert in acelasi timp.

Pentru inceput se pun la fiert ceapa, morcovii si telina pentru 20 de minute in 3 litri  de apa.

Dupa 20 de minute se pun in oala rosiile si ardeiul gras, se mai lasa la fiert  alte 20 de minute  si se finalizeaza prin a adaugarea taiteilor.

Tot acum adaugam si sare dupa gust. Lasam sa fiarba totul inca 10 minute si oprim focul.

Tocam marunt patrunjelul si aromatizam ciorba.

Ciorba  de rosii, o reteta foarte simpla si “gatibila” intr-un timp scurt, ca si ciorba de fasole verde, este foarte  gustoasa  in zilele calde de vara cand servita rece este foarte revigoranta. Este buna si cu un ardei iute verde, iar daca doriti mai acrisoara folositi otetul.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, rapid, rosii

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara

June 24, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ciorba de fasole teci se prepara îndeosebi vara având calitatea, la fel ca ciorba de roşii şi de dovlecei, de a fi uşoară şi răcoritoare. Din motiv de caniculă se serveşte mai rece, dar cine preferă, este la fel de bună şi caldă. Există o destul de ridicată diversitate de fasole teci, dar toate se preteză de a participa la o ciorbă de vară. Eu, de regulă, prefer fasolea verde mai subţire, aşa numita fideluţă. Îmi place ca ciorba de teci să fie bogată atât în teci cât şi în roşii, să o mânânc rece cu ardei iute mărunţit şi pus în farfurie.

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (5)

Ingrediente ciorba de fasole teci:

  • 1 kg fasole teci fideluţă
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 telina mica
  • 1 păstârnac
  • 5 roşii coapte şi zemoase
  • tăitei sau fidea
  • patrunjel, leuştean
  •  sare, piper

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (3)

Se curata ceapa, morcovul, păstârnacul si telina, se taie marunt si se pun la fiert in 2 litri de apa. Tecile (pastai) de fasole se curata de ate, se taie vârfurile şi se spala. Se taie bucati de cca 2 cm.

Dupa ce au fiert ceapa, morcovul si telina timp de 10 de minute se adauga tecile de fasole verde. Se adauga si rosiile curatate de pielita si taiate cuburi (pentru a curata rosiile de pielita se scufunda in prealabil in apa fierbinte). Eu prefer să folosesc la ciorba de fasole teci o cantitate mai mare de roşii, 5-6 bucăţi, pentru a obţine o ciorbă mai acrişoară. Ca alternativă, pentru acreală, uneori folosesc borş.

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara

Se gusta tecile de fasole pentru a verifica daca sunt fierte. La final se adauga taitei si se mai tine 5 minute pe foc. Se asezonează cu sare şi piper, după gust. Se opreste focul si se adauga patrunjelul  şi leuştean tocate marunt. Folosirea tâiţeilor este opţională acesta fiind un obicei mai mult în sudul ţării, în Oltenia. De asemenea puteţi aroma fie cu pătrunjel, fie cu leuştean. Eu le prefer pe amândouă.

In multe zone ale tarii se drege ciorba de fasole verde cu faina prajita in ulei, stinsa cu bulion si subtiata cu zeama din ciorba. Ciorba de fasole teci, în special in zilele toride de vara, este foarte  gustoasa si revigoranta, mai ales servita rece cu oleacă de ardei iute.

Să fiţi bine!

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (1)

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (4)

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de supe si ciorbe, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, ciorba de vara, fasole fideluta, fasole teci, fasole verde

Saramura de biban

June 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi am gasit la pescarie biban – un peste rapitor de carne alba, prezent in multe din apele noastre. De cate ori aduc peste proaspat la pescarie nu ma pot abtine sa nu cumpar si  ca urmare, cu gandul la o saramura de biban, am procedat la achizitionarea bibanului. Fiind pescar impatimit si pregatind saramura de biban mi-am amintit de o sceneta monumentala interpretata de doi titani ai cinematografiei nostre: Stefan Mihailescu Braila si Dem Radulescu-Bibanul, sceneta de care nu ma mai satur si care-mi da o stare de bine de cate ori o urmaresc. Jos palaria pentru cei doi maestri…

Saramura de biban

Necesar saramura de biban:

  • 1 Kg biban
  • 4-5 fire de usturoi verde ( daca nu aveti merge si usturoi uscat)
  • 3 ardei capia
  • 3 rosii
  • leustean, sare grunjoasa

Se curata taie bibanii si se inlatura maruntaiele. Bibanul fiind un peste  rapitor nu este prea  mult de curatat. Avand in vedere ca vom pregati bibanul la gratar nu este cazul sa curatam  solzii ( solzii bibanului necesita o tehnica mai speciala de curatat). Dam un praf de sare peste bibani si ii lasam 20 de minute sa ia putina sare.

Intr-o cratita punem 1,5 l de apa la fiert cu un varf de cutit sare.

saramura de biban

Incingem gratarul si punem bibanii la copt, ii lasati sa se faca bine pe o parte si pe alta. In momentul in care sunt gata ii luam si ii punem in apa fierbinte. Cand punem bibani in saramura opriti focul pentru a inceta fierberea. Bibanii copti pe gratar trebuie sa-si lase gustul in saramura fierbinte dar nu sa fiarba. Punem toti bibanii in saramura si acoperim vasul cu un capac.

Cand am terminat cu bibanii, punem pe gratar ardeiul kapia si rosiile. Putem adauga pe gratar si un ardei iute. Ardeiul kapia copt il crestam si il punem in saramura sa-si lase sucul si aroma. Rosiile coapte le curatam de pielita arsa si le pasam cu furculita intr-un bol,  dupa care le adaugam in saramura.

Se toaca  marunt usturoiul si se  freca putin cu sare. Daca saramura este prea fierbinte mai lasam sa scada temperatura pentru a  adauga usturoiul. Usturoiul isi va pierde din propietati, gust si aroma, daca il punem in apa fierbinte,

Saramura de biban

Gustam si potrivim de sare. Se toaca marunt, putin leustean si se presara in saramura.

Se serveste cu mamaliguta calda. Oltenii obisnuiesc sa serveasca saramura cu ciusca uscata coapta pe foc. In multe retete de saramura, prezenta efectiva a saramurii ( a cantitatii de apa) este intr-o mica masura, ori traditia ne invata ca pestii trebuie sa fie mai mult de trei sferturi acoperiti de saramura.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: biban, biban copt pe gratar, saramura de peste

Clatite Kaiserschmarrn – Firimiturile imparatului

June 14, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

 

Ingrediente clatite:
4 oua
lapte (250ml)
faina (200 gr)
zahar (miere), sare, stafide, esenta rom, unt sau ulei, zahar vanilat
Lasam la inmuiat stafidele in esenta de rom cu putina apa pentru 20-30 minute.
Separam galbenusurile de albus si le batem separat.
Punem o lingura de zahar peste galbenusuri si/sau miere si un varf de cutit sare.
Adaugam lapte si treptat faina amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Consistenta trebuie sa fie aceeasi ca si la clatitele simple.
Albusurile trebuie batute bine pana devin o spuma rigida si apoi se incorporeaza in compozitie. Adaugam stafidele scoase din rom si omogenizam bine totul.
Ungem o tigae incinsa cu unt si turnam compozitie ca si cum am prepara o clatita groasa (cca 1 cm). Lasam sa se rumeneasca pe o parte dupa care o intorcem cu o spatula, asa cum putem, fie intreaga fie o rupem in cateva bucati. In acest moment mai adaugam putin unt si zahar pentru a se carameliza.
Lasam sa se rumenesca si pe partea cealalta si la final o facem franjuri.
Rasturnam totul pe farfurie si presaram alune maruntite si zahar vanilat.
Acest fel de clatite se servesc fierbinti cu gem de cirese, prune,etc, sos de mere sau prune, diverse compoturi, nuci, migdale si multe altele dupa cum prefera fiecare.

Sa aveti pofta!

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aluaturi, Retete desert, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: clatite, desert

Cum se fac clatitele

June 12, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

 

Ingrediente clatite:
200-300 g faina
0,5 l lapte
2-3 oua
sare, ulei

Se bat bine ouale cu un varf cutit sare si se amesteca cu laptele.
Laptele trebuie sa fie rece iar in caz ca nu aveti la indemana, poate fi inlocuit cu succes de  sifon.
Se adauga treptat faina in timp ce amestecam continuu pentru a nu face cocolase. Adaugam faina pana ajungem la consistenta necesara. Apreciem compozitia la prajitul  primei clatie si daca este nevoie subtiem cu lapte sau ingrosam cu faina.
Lasam compozitia  o jumatate de ora pentru a se umfla faina.
Se pune o lingura de ulei, invartindu-se bine tigaia pentru a se unge toata suprafata, dupa care se lasa  pe foc sa se incinga. Punem cu un polonic compozitie invartind repede astfel incat sa se distribuie uniform in tigaie.
Lasam tigaia pe foc iute si cand incepe sa se rumeneasca se intoarce foaia pe partea cealalta, fie prin aruncare daca avem indemanarea necesara, fie ne ajutam de un cutit.
O lasam sa se rumeneasca si  cand clatita joaca in tigaie inseamna ca este gata si o lasam sa alunece intr-o farfurie intinsa.


Minimul necesar si suficient pentru prepararea clatitelor este tripleta-  faina, sifon, oua.
Plecand de la  aceste trei ingrediente de baza puteti adauga bizbrizuri, cat si cum va permite imaginatia.
Pot fi umplute cu gemuri, dulceturi,  miere, finetti, branza, urda, fructe, carne….si
pot fi sarate, dulci, piperate….si…incet, incet pe papamond, le vom arunca pe toate in tigaie.
Sa aveti pofta  de clatite!

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete aluaturi, Retete desert, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: branza, clatite, desert, dulceata, faina

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 45
  • Page 46
  • Page 47

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate