• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucataria europeana

Plescavita – pljeskavica sarbeasca

August 26, 2013 by Ovidiu Slavulete 3 Comments

Plescavita este o chiftea mai făloasă, foarte populară în Serbia, Bosnia, Muntenegru şi Macedonia de unde a câştigat teren în mai toate bucătăriile balcanice dar şi în restaurante fast-food din Germania, Austria şi Suedia. Plescavita se prepară din carne tocată de vită, porc, miel sau amestec şi în reţeta compoziţiei este nelipsită ceapa. Poate fi servită ca un hamburger, într-o clifă sau fierbinte pe un pat de ceapă, cu ajvar (pastă de ardei cu vinete) sau kajmak (caimacul laptelui fiert, de bivoliţă sau vacă). Plescavita din Leskovac este cea mai renumită şi se prepară din carne de vită sau porc, este picantă şi se serveşte cu ceapă. Alte variante renumite sunt cele preparate din carne de vită şi caşcaval (plescavita umplută) sau carne de vită cu carne de porc afumată. Retete de plescavita sunt multe, functie de obiceiurile culinare zonale.

plescavita

Necesar plescavita:

  • 500 gr carne amestec, 80% vită – 20%porc
  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • sare, nucşoară, piper

Pentru garnitură:

  • 1 castravete
  • 1 ceapă de apă, mai puţin iute
  • 1 ardei iute
  • 1/2 legătură mărar
  • ulei de măsline
  • sare

plescavita

Preparare:

1. Carnea cât mai fin tocată se amestecă cu ceapa tocată foarte mărunt, cu căţeii de usturoi daţi pe răzătoarea fină, cu un praf de piper proaspăt măcinat, un praf de sare şi unul de nucşoară. Ceapa trebuie tocată foarte fin, dar din cuţit, pentru a-şi face simţită prezenţa în chiftea, ceapa tăiată mare fiind cauza pentru care chiftelele, în general, se desfac la prăjire. Se frământă foarte bine amestecul până se leagă bine şi devine păstos, asemeni compoziţiei pentru mititei. Amestecul rezultat se lasă la frigider minim o jumătate de oră să se armonizeze şi se mai frământă odată, 2-3 minute. Învelim pasta în folie alimentară şi o lăsăm la frigider pentru minim 2 ore să se maturizeze amestecul.

3. Formăm bile mai mari, să obţinem o chiftea cât palma, pe care le aplatizăm cu mâna unsă cu ulei până la grosimea de cca. 1 cm. Prăjim chifteaua astfel obţinută în tigaia teflonată, încinsă moderat, sau pe grătar având grijă, dacă se poate, să le întoarcem o singură dată pe fiecare parte. Chiftele trebuie să fie subţiri înainte de prăjire având în vedere că se vor mai “strânge” în urma prăjirii.

plescavita

4. Am ales să mănânc chifteaua sârbească pe un pat de castraveţi cubuleţe, ceapă tocată, rondele de ardei iute, mărar, toate amestecate şi aşezonate cu sare şi ulei de măsline.

Să fiţi bine!

plescavita

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne tocata, chiftea sarbeasca, hamburger sarbesc, pljeskavica

Mancare de frunze de sfecla rosie

August 26, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu toate că avem multe reţete cu verzituri sănătoase, nu stă în tradiţia noastră culinară să gătim frunzele de sfeclă roşie sau de gulie, acestea fiind neglijate gastronomic. Dacă dragaveiul, ştevia, salata sau spanacul se regăsesc în diverse reţete de mâncăruri, frunzele de sfeclă roşie, care se încadrează pe aceaşi linie, nu le gătim mai deloc. Această mancare de frunze de sfecla rosie se aseamănă foarte mult cu cele de spanac şi dragavei ( ştevie creaţă sau limba boului în unele zone) şi poate fi servită înclusiv ca garnitură. Reţeta este simplă şi poate contribui la varietate în zilele de post, ajutându-ne să eliminăm toxinele din organism pe lângă multe alte beneficii nutriţionale.

reteta de mancare de frunze de sfecla rosie

Necesar mancare de frunze de sfecla rosie:

  • frunze de la 3-4 sfecle
  • 1 ceapă mare
  • 2 roşii sau bulion
  • 2-3 căţei de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare, piper

reteta de mancare de frunze de sfecla rosie

Preparare:


1. Curăţăm ceapa, o tocăm mărunt şi o călim în puţin ulei. Spălăm frunzele de sfeclă, le tăiem mai mare, inclusiv tija frunzelor şi le adăugăm peste ceapă. Le călim 2 minute împreună şi punem o cană de supă de legume sau apă. Lăsăm să fiarbă încet 20 de minute.

reteta de mancare de frunze de sfecla rosie

2.  Decojim roşiile şi le tăiem cubuleţe mici. Le punem peste sfeclă şi lăsăm să fiarbă încet 10 minute să-şi lase sucul şi să se formeze sos. Dacă mai este nevoie mai adăugăm puţină supă. Dacă obişnuiţi să formaţi sosul cu făină puteţi adauga puţină. Folosesc foarte rar făina şi la reţetele unde este de bază cum ar fi sosul bechamel, sosul românesc sau ciorba de raci.

reteta de mancare de frunze de sfecla rosie

3. Gustăm să verificăm textura frunzelor de sfeclă şi dacă sunt moi adăugăm căţeii de usturoi feliaţi. Mai lăsăm pe foc 2-3 minute, îi dăm un praf de piper şi potrivim de sare.

reteta de mancare de frunze de sfecla rosie

Este foarte bună cu ouă ochiuri şi pâine prăjită sau cu cartofi natur cu verdeaţă sau cu brânză rasă. Dacă se doreşte mâncarea mai acrişoară se poate adăuga lămâie sau puţin oţet aceto balsamic. Ca verdeaţă, pentru un gust mai viguros se poate toca mărar proaspăt.

Să fiţi bine!

reteta de mancare de frunze de sfecla rosie

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: cartofi, frunze de sfecla, mancare de sfecla, oua, sfecla rosie

Chiftele si legume în sos de roşii

August 22, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Delicioase şi mai totdeauna bine primite chiftelele cu sos au intrat în clasicitate ca mâncare de casă, de familie ce se aşează foarte bine lângă paste, piure de cartofi sau orez. Marinate predominant în sos de roşii au o notă aparte de latinitate find apreciate de toţi concetăţenii noştri europeni, cu rădăcină latină ca şi noi. Cum în ultimul timp am mai preparat chiftele cu sos de roşii şi în sos bechamel am zis să introduc o notă de creativitate care să învioreze pofta. Aşa că am pregătit chiftele si legume in sos de roşii să vedem dacă obţinem satisfacţie.

chiftele si legume

Necesar reteta de chiftele si legume cu sos:

Pentru chiftele:

  • 500 gr carne – amestec, porc, vită, pasăre – care ne prieşte
  • 1 ceapă
  • 100 gr pâine
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 ou
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • piper, sare
  • ulei, făină

Pentru sos cu legume:

  • 1 vânătă
  • 2 ardei gras sau kapia
  • 3-4 roşii bine coapte
  • 4-5 căţei de usturoi
  • pătrunjel verde
  • oregano, sare, zahăr, piper, 1 foaie dafin
  • ulei

chiftele si legume

Preparare:

1. Preparăm compoziţia pentru chiftele amestecând carnea tocată cu pâinea înmuiată în prealabil în apă şi stoarsă, cu oul, ceapa foarte mic tocată, usturoiul dat pe răzătoarea mică, pătrunjelul verde tocat, un praf de piper şi o jumătate de linguriţă de sare. Frământăm bine amestecul să se omogenizeze şi îl lăsăm să se odihnească 20-30 minute. Formăm chiftelele mai mici, mai mari, rotunde sau turtite după cum ne plac, le dăm prin făină şi le prăjim în ulei încins la foc mediu. Reţete de chiftele sunt mai multe şi de obicei fiecare gospodină are ingredientele şi cantităţile preferate, precum şi propiul mod de a le prepara aşa că datele de mai sus pot fi considerate orientative. Lăsăm chiftele prăjite să aştepte pe o farfurie cu hârtie absorbantă.

chiftele si legume

2. Tăiem vânăta îmbucături şi ardeiul rondele sau julienne. Punem bucăţile de vinete într-o oală cu apă şi sare ajunsă la temperatura de fierbere şi le fierbem 5 minute. Le scoatem şi le lăsăm să se scurgă. Prin acest procedeu vinetele îşi pierd din amăreală şi nu mai absorb mult ulei la prăjire. Procedeul se aplică de ex. la ratatouille, ghiveciul franţuzesc ce necesită, dacă respectăm reţeta clasică, prăjirea separată a tuturor legumelor. Încingem într-o tigaie 3-4 linguri de ulei şi rumenim vinetele scurse de apă.

vinete prăjite pentru chiftele si legume

3. Adăugăm peste vinetele rumenite ardeiul tăiat, 1 foaie de dafin şi amestecăm să-l ia căldura. Mai călim 2 minute.

ardei prajit si vinete pentru chiftele si legume

4. Tăiem roşiile jumătăţi şi le dăm pe răzătoarea mai fină până rămânem cu coaja roşiei în mână, formând un piure zemos de roşii. După ce am terminat roşiile dăm pe răzătoare şi căţeii de usturoi pe care îi adăugăm la roşii împreună cu un praf de sare, 1 linguriţă de zahăr, piper proaspăt măcinat şi oregano. Formăm astfel cunoscutul mujdei ţărănesc (mai puţin oregano şi zahăr). Punem acest mujdei peste vinetele şi ardeii din tigaie. Am pus puţin zahăr pentru că îmi place sosul ce însoţeşte chiftelele să fie mai mult dulceag decât brut, aspru.

chiftele si legume

5. Lăsăm tigaia pe foc mai încet să bolborosescă domol 2-3 minute. Punem cu mâna, una câte una, chiftele prăjite în sosul format în tigaie, punem capac la tigaie şi o lăsăm la foc încet 10-15 minute să se împlinească în gust preparatul nostru.

chiftele si legume

La final îi dăm pătrunjel proaspăt sau chiar, dacă preferaţi, busuioc. Am tăiat rondele nişte ceapă rozalie de Buzău, de apă, mai puţin iute şi am presărat în farfurie peste ale noastre chiftele.

Numai bine să vă fie!

chiftele si legume

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: ardei gras, chiftele, chiftele in sos, chiftele marinate, sos, vinete

Prajitura mille feuille, crocant si cremos

August 5, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Prăjitură recunoscută pentru contrastul dintre crocant şi cremos, prajitura mille feuille  sau în traducere o mie de frunze este de origine franceză şi cu siguranţă a-ţi întâlnit-o într-o variantă mult mai cunoscută la noi, respectiv napoleon. De asemenea, varianta germană este foarte prezentă în cofetăriile noastre şi cred că toţi am mâncat cel puţin odată crèmeschnitte. Am ales să prepar, cred eu, cea mai simplă şi rapidă variantă de prajitura mille feuille, variantă ce te poate salva când vrei rapid ceva dulce, cu priză la musafiri.

Prajitura mille feuille

Necesar prajitura mille feuille:

  • 1 foaie de aluat foietaj
  • 1 cutie mică de creme patisserie -200 ml
  • 1 pahar de mure sau fragi, zmeură sau orice alte fructe doriţi
  • 1 ou
  • 1/2 păstaie de vanilie

prajitura mille feuille

Preparare:

1. Întindem foaia de aluat într-o tavă, pe o hărtie de copt şi o tăiem pătrăţele, aproximativ de mărimea unor cărţi de joc sau chiar mai mici. Batem oul şi ungem cu el foietajul tăiat. Băgăm tava la cuptor până se rumeneşte foietajul.

foietaj

2. Cât timp se rumeneşte foietajul, punem într-un vas crema patisserie şi o mixăm. Punem în crema, pentru a o aroma, jumătate din seminţele unei pastăi de vanilie.

3. Foietajul rumenit se desface în pătrăţele, după cum a fost iniţial tăiat, şi se lasă să se răcească. Deoarece foietajul se şi umflă fiecare pătrat poate fi tăiat în două pe grosime, pentru a obţine felii mai subţiri şi care ţin mai uşor crema.

foietaj rumenit

De obicei, mille feuille este formată din trei straturi de foietaj alternate cu doua straturi de cremă de patiserie. Ajutându-ne de o linguriţă sau, dacă doriţi, puteţi folosiţi pos-ul, procedăm ca atare, alternând foietaj cu cremă.

6. Decorăm fiecare prăjitură cu o mură. Dacă vă face plăcere, se poate cerne deasupra,  zahăr pudră sau se poate decora, de asemenea, cu fulgi de migdale.

prajitura mille feuille

Genul asta de prajitura mille feuille se poate prepara foarte rapid, este bine primită de meseni şi este foarte uşoară pentru organism.

Să fiţi bine!

prajitura mille feuile

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert Tagged With: crema cu vanilie, crema de patiserie, foaie de aluat, foietaj, frisca, mure

Vinete cu branza in rosii sotate

July 24, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Întâlnirea dintre vânăta de Izbiceni si branza dulce de Sibiu, armonizată de prezenţa busuiocului, bineînţeles că aduce, ca să fim mărinimoşi, a parfum de briză şi egidă mediteraneeană. Sub aceste auspicii generoase obţinem o mâncare de vinete cu branza in rosii sotate, gustare vioaie de vară, versatilă şi fără mari secrete tehnice. Brânza stă la pofta fiecăruia, dulce sau sarată, cremoasă sau mai fermă, inclusiv delicioasele brânzeturile de sorginte italiană -parmezan, mozzarella, gorgonzola, etc.

vinete cu branza in rosii sotate

Necesar vinete cu branza in rosii sotate:

  • 1 vânătă
  • 4-5 roşii
  • 300 -400 gr branză
  • 2 căţei usturoi
  • 1 ou
  • busuioc proaspăt
  • sare, piper
  • ulei de floarea soarelui şi ulei de măsline

vinete cu branza in rosii sotate

Preparare:

 1. Tăiem vânăta felii de 0,5 cm grosime. Feliile să fie mai mari astfel încât să poată fi împăturite. Bătem oul cu sare şi piper, dăm vinetele prin ou şi le rumenim într-o tigaie încinsă, în ulei de floarea soarelui. Punem feliile de vinete rumenite pe hârtie absorbantă să înlăturăm uleiul în exces.

2. Tăiem roşiile sferturi sau mai mici ( dacă sunt roşiile mari) şi le călim 1 minut în ulei de măsline să lase suc şi să se formeze ceva sos. După ce roşiile s-au înfierbântat, curăţăm căţeii de usturoi şi îi dăm pe răzătoare, peste roşii.

rosii sotate

3. Punem o linguriţă de brânză peste feliile de vinete rumenite şi 2-3 frunze de busuioc proaspăt. Împăturim în două feliile de vinete cu brânză şi busuiocul la mijloc.

vinete cu branza

vinete cu branza

Peste feliile astfel împăturite mai punem o linguriţă de brânză. Aşezăm vinetele cu brânză în tigaia cu roşii şi sosul aferent. Punem capac pe tigaie şi lăsăm 10 minute pe foc mic să se înăbuşe toate şi să se armonizeze preparatul.

vinete cu branza in rosii sotate

4. Aromăm de final cu alte frunze de busuioc proaspăt. La cererea mesenilor am preparat vinetele cu brânză dulce dar, aşa cum am spus, puteţi apela la multe alte brânzeturi. Puteţi de asemenea rade parmezan pe deasupra, înainte de a pune capacul pe tigaie. De asemenea brânza poate fi, în prealabil, amestecată cu verdeaţă, usturoi sau orice credeţi că e conform poftei. La condimente şi verdeţuri, libertatea este la fel de mare.

Să fiţi bine!

vinete cu branza in rosii sotate

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu sos, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete gustari Tagged With: branza, busuioc, rosii, vinete, vinete cu sos

Bruschette cu Ciuperci si Salata Salsa

July 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Intrate de curând în meniul nostru, bruschettele au câştigat rapid teren şi aprecieri atât pentru gust, dar şi pentru uşurinţa şi rapiditatea cu care se prepară. Aperitiv specific Italiei, a apărut ca o modalitate de valorificare a pâinii uscate. Genul asta de preparat este foarte versatil pentru că practic, pe o felie de pâine prăjită, poţi pune multe. Prin urmare am preparat bruschette cu ciuperci şi le-am însoţit cu o salată salsa, o combinaţie gustoasă şi care nu cere prea mult timp.

Bruschette cu ciuperci si salata salsa

Necesar orientativ bruschette cu ciuperci:

  • 4-5 ciuperci
  • 3-4 felii de pâine
  • unt
  • 2 căţei de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • piper, sare

Bruschette cu ciuperci

Necesar orientativ salată salsa:

  • 3 roşii
  • 1 castravete
  • 1/2 ardei gras
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei iute
  • 1 căţel de usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt
  • zeamă de lămăie
  • piper, sare

salata salsa

Preparare:

1. Tăiem roşiile, castravetele, ardeiul gras cubuleţe şi mărunţim bine ceapa. Ardeiul iute îl tăiem rondele sau îl mărunţim. Preparăm un dressing din 3 părţi ulei de măsline, o parte zeamă de lămâie (pentru cantităţile de mai sus am folosit o jumătate de lămâie), un praf de sare, unul de piper şi căţelul de usturoi dat pe răzătoare. Punem toate ingredientele într-un bol, adăugăm dressing-ul şi amestecăm bine. Ornăm şi aromăm din plin cu pătrunjel proaspăt. După gustul fiecăruia, se pot modifica cantităţile.

Bruschette cu ciuperci

2. Feliem ciupercile şi le rumenim în ulei de măsline, la foc mare. La final adăugăm cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi pătrunjelul tocat. Potrivim de sare şi piper, mai amestecăm o dată şi oprim focul. Cum se rumenesc ciupercile şi cum se produce reacţia Maillard am scris la ciuperci sote.

Bruschette cu ciuperci

3. Prăjim feliile de pâine şi aşa calde, le ungem cu unt şi le ” încărcăm” cu ciuperci. Asta-i tot! Bruschetta – de vară, preparat rapid şi cu mare trecere la apetit.

Să fiţi bine!

Bruschette cu ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, bruschette, ciuperci, rosii, salata, salsa

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Page 12
  • Interim pages omitted …
  • Page 18
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate