• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ciorba de fasole de post

Cum fasolea este cel mai bun prieten al românului ce posteşte, ciorba de fasole de post este inevitabil prezentă în perioadele de înfrânare trupească şi nu numai. A limita valenţele acestei ciorbe prin prisma aprecierilor câştigate în perioada postului este o nedreptate deoarece ciorba asta, oricum ai privi, nu se afla în coada clasamentului gurmanzilor ciorbari.

ciorba de fasole de post

Necesar ciorba de fasole de post:

  •  700 gr. fasole
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1/2 păstârnac
  • 1/2 ţelină
  • 1 ardei gras roşu
  • 4-5 roşii bine coapte
  • 1 cană bulion
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuştean
  • rămurele de cimbru, boia, piper, sare
  • 2-3 linguri oţet de mere

ciorba de fasole de post

Preparare:

1. Punem fasolea, cu o seară înainte, în apă suficientă să se umfle şi să se înmoaie, pentru a doua zi.

fasole inmuiata

2. Se pune fasolea la fiert. După ce a dat câteva clocote se schimbă apa cu altă apă – 5-6 litri- tot fierbinte. Adăugăm câteva boabe de piper. Fierbem fasolea la foc mic, un timp mai lung, până ce bobul se poate strivi uşor.

3. Curăţăm, tocăm cubuleţe ceapa şi rădăcinoasele – morcovul, păstârnacul şi ţelina şi le punem la fiert. Tot acum punem o crenguţă de cimbru şi o linguriţă boia.

ciorba de fasole de post

4. După ce rădăcinoasele au fiert 10 minute, punem roşiile tocate cubuleţe şi ardeiul gras. Acrim cu 2 linguri de oţet (sau mai mult după cum pofteşte fiecare) de mere. Lăsăm să fiarbă la foc mic încă 30- 45 minute. Cu 10 minute înainte de final punem cana de bulion. Se întâmplă ca multă fasole de pe piaţă, predominând cea egipteană, să nu aibă dulceaţa necesară caz în care punem o linguriţă cu zahăr. Asta după ce gustăm ciorba, aproape de final.

verdeata pentru ciorba de fasole de post

5. Gustăm şi potrivim de sare. Oprim focul şi aromăm din plin cu pătrunjel şi leuştean tocat. Căpăcim oala şi o lăsăm ciorba de fasole să se odihnească.

Să fiţi bine!

ciorba de fasole de post

 

ciorba de fasole de post

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Menemen – Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume

Saramura de peste

Saramura de Peste. Ardeiata la Mal de Balta

ciorba de pui

Ciorba de pui

Caponata Siciliana – Tocana de Vinete cu Rosii si Masline

Linte verde cu carnati afumati

  • Contact Papamond

Copyright © 2023