• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ciorba de Perisoare Acrita cu Zeama de Varza

Una dintre cele mai apreciate ciorbe româneşti, ciorba de perisoare mi-a plăcut întotdeauna acrită cu zeamă de varză şi aromată cu leuştean proaspăt. De asemenea, îmi place ca ciorba să aibă zeamă suficientă ce merge mâncată fierbinte cu ardei iute sau cu hrean în oțet. Pentru perișoare se pot folosi diverse cărnuri, tradițional amestecul porc-vită fiind cel mai folosit, dar vă spun ca de ex. din carne de curcan iese o foarte gustoasă ciorbă de perișoare. Excelentă pentru mahmureală, răceală sau oboseală, ciorba de perisoare are efecte miraculoase atunci când ești afectat în capacitatea de funcționare din diverse motive.

ciorba de perisoare 9

Necesar ciorba de perisoare:

  • 400 gr. carne tocata, de porc sau vita sau amestec din ambele
  • 2 morcovi,
  • 1 rădăcina potrivita de pătrunjel
  • 1 rădăcină micuță păstârnac
  • 1 telina potrivită
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 ardei gras,
  • bulion sau 3-4 rosii,
  • o jumătate litru zeama de varza sau borș.

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (6)

Preparare

Morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, țelina, ardeiul gras și o ceapa se toaca mărunt sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari și se pun la fiert pentru o jumătate de ora.

ciorba de perisoare 2

În acest timp preparam compoziția perișoarelor. Amestecam  carnea tocata, 2 oua, o ceșcuță mica cu orez, un vârf de cuțit piper, sare și cea de-a doua ceapa, tocata și călită în prealabil. Ceapa poate fi dată pe o răzătoare fină, nu neapărat călită. Se adauga patrunjel frunze tocat si putin leustean. Se amesteca bine pana se omogenizează compoziția.

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (1)

Înainte de a prepara perișoarele, adăugăm roșiile tăiate cubulețe. Dacă avem roșii românești, bine coapte și zemoase, sunt foarte bune, în caz contrar ( de ex. iarna), este mai bine să folosim bulion sau roșii cubulețe la conservă. Roșiile turcești sau olandeze ce se găsesc iarna nu au nici o valoare. Preparăm perișoarele. Se ia cu lingura din amestec, se rotunjește cu mana udă și formăm perișoarele. După ce terminăm, punem perișoarele, una câte una, în ciorba ce fierbe încet de 25-30 de minute. Se mai lasă sa fiarbă oala acoperită, la foc încet, încă o jumătate de ora.

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (3)

Cu 10 minute înainte de final se adaugă borșul sau zeama de varza.  Se gusta și se potrivește de sare. Se trage oala de pe foc și se aromează cu pătrunjel și leuștean tocat (eu aromez cu ambele). Dacă doriți puteți drege ciorba de perișoare, la final, cu ou și cu smântână. Aşa am dres ciorba de perisoare de curcan prezentată aici.

Sa fiti bine!

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (5)

ciorba de perisoare

Primary Sidebar

Rețete Diverse

rosioara cu mamaliga geandra

Rosioara cu mamaliga geandra

orez cu pui la cuptor

Orez cu legume si pulpe de pui. La cuptor

piure cu sos si salata de verzituri

Piure cu sos şi pui. Cu salată de verzituri

dulceaţa de morcov cu citrice

Dulceata de Morcovi. Aromata cu Citrice

file de peste cu sos

File de Peste cu Sos de Rosii Aromat

  • Contact Papamond

Copyright © 2023

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.OkNo
You can revoke your consent any time using the revoke consent button.Revoke consent