• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ciorba de salata cu afumatura

În fiecare an, odată cu sosirea primăverii, pofta de verzituri se accentuează și ca urmare acestea câștigă o prezență serioasă în meniu, și când spun aceasta nu mă refer la salate. Mai toată oferta piețarilor – loboda, salata verde, măcriș, spanac, leurda, dragavei – își găsește loc în diverse mâncăruri și ciorbe, unele pe loc încropite, după cum îmi cere inima și după cum îmi permite imaginația la momentul respectiv. Chiar dacă salata verde este la îndemână pe tot parcursul anului, ciorba de salata cu afumatura mă prinde în mrejele ei numai când mijește iarba, în primăvară. Este drept, când căldura verii își intră în drepturi, mă mai răcoresc cu o ciorba de salata verde cu zdrențe de ou sau cu orez, dar zeama de salata cu afumatura, ca o fatalitate, mă cucerește de fiecare dată în primăvară. Asemenea simptome prezintă ciorbarii, din a căror categorie recunosc că fac parte, și drept urmare îmi tratez azi pofta, cu ciorba de salata cu afumatura.

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  13

Necesar ciorba de salata cu afumatura

  • 1 bucată coastă afumată, cca 500 gr.
  • 1 salată verde mare și bogată
  • 1 ceapă
  • rădăcinoase: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 țelină micuță
  •  1 cartof
  • 1 lingură bulion
  • cimbru uscat, piper, sare
  • ulei
  • smântână, pentru cei ce preferă să dreagă ciorba

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  16

Preparare

Într-o oală cu cca 4 litri de apă și un praf de sare, punem coasta afumată la fiert, pentru cca 30 de minute. Scoatem costița fiartă și strecurăm fiertura printr-o sită fină. Desfacem carnea de pe oase și o tăiem bucăți potrivite. Tocăm mărunt ceapa și o călim sumar într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei. Alături de ceapă, în tigaie adăugăm bucățile de costiță afumată și o lingură de bulion sau pastă de roșii (eu am folosit pastă de roșii cu ardei gras). Călitura de ceapa, costiță și bulion, o punem în zeama strecurată anterior, în oala aflată pe foc. Când reîncepe fierberea, adăugăm și rădăcinoasele mărunțite.

După ce rădăcinoasele au fiert, adăugăm cartoful tăiat cubulețe. După câteva minute, timp în care a fiert cartoful, adăugăm și salata verde tăiată franjuri. Aromăm cu cimbru uscat și cu un praf de piper proaspăt măcinat. Mai ținem pe foc 3-4 minute, deoarece salata se înmoaie și își lasă gustul repede. Gustăm și potrivim de sare. Cine dorește poate drege acum ciorba cu smântână sau își poate pune fiecare în farfurie, atunci când mănâncă. Este o ciorbă excelentă! Dacă preferați alt tip de afumătură, se poate folosi, dar eu prefer la ciorba asta o coastă afumată de calitate.

Să fiți bine!

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  2

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  3

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  4

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  5

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  6

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  9

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  11

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Pastrama de Oaie cu Varza

cocârţău oltenesc

Cocartau oltenesc. Din vremuri imemoriale

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 5

Tocanita de Ied Picanta si Aromata, Servita cu Mamaliga

Piept de rata cu orez si legume

Piept de rata, legume mexicane si orez la wok

Mancare de muraturi cu carne. Din bucătăria taraneasca

  • Contact Papamond

Copyright © 2023