• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu cartofi

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

October 25, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cartofii taranesti, placuţi de toti gurmanzii, au fost introduşi in circuitul culinar de pe poziţia de solişti – adica se mancau de capul lor, fiind imperecheaţi cu ceva şunculiţa – si cu timpul au ajuns sa joace şi in roluri de acompaniament – adica de insoţitor – pentru a pune în valoare alt personaj culinar, acesta fiind de obicei porcul de pe langa casa romanului şi derivatele lui. Aşa am facut şi eu, am însoţit pulpa de porc cu cartofi taranesti si ca urmare am pregatit reteta mama – cartofi, ceapa si boia, baza de la care imaginaţia poate lucra.

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

Ingrediente necesare pulpa de porc cu cartofi ţaraneşti:

  • 1, 5 kg pulpa de porc – pentru mai multe guri ce trebuie hranite
  • 1 kg cartofi
  • 2 cepe
  • 1 lingura boia
  • 1 legatura patrunjel
  • condimente pentru pulpa – sare, boia, piper, cimbru, maghiran, patrunjel, ceapa, usturoi, ulei, vin roşu, ierburi de Provence

Pentru început trebuie să procurăm pulpa…

Pulpa de porc cu cartofi - Taierea porcului
Cand porcul doarme, tragem uşor patura şi…
Pulpa de porc cu cartofi - Taiere porcului
… îi dam cu sare şi îi luam pulpa.

Preparare:

1. Tăiem pulpa de porc felii mai grosuţe de 2,5 cm si le punem într-un vas pentru marinare. Ungem feliile de carne cu 2 linguri de ulei de măsline. Marinada o preparăm din ceapă tocată, 4-5 căţei de usturoi zdrobiti, un pahar mai maricel de vin roşu ( folosesc vin rosu la carne roşie şi vin alb la carne alba), ierburi aromatice de Provence, piper proaspăt măcinat, boia dulce si sare mare, cimbru uscat si maghiran, pătrunjel verde. Uleiul va păstra carnea suculentă, vinul (acidul din vin) va ataca fibra şi o va fragezi iar condimentele vor potenţa gustul. Lăsăm carnea la marinat, peste noapte, pentru a doua zi.

Pulpa de porc marinata
Pulpa de porc marinata pregatita pentru cuptor in vas roman

2. Carnea cu tot cu marinadă o aşezăm într-o tavă sau un vas pentru cuptor (am folosit vasul de pământ, roman), acoperim vasul şi îl introducem la cuptor, la foc încet pentru cca. 1,5 ore astfel încât carnea să se înmoaie, să se frăgezească şi să nu mai opună nici o rezistenţă.

3. Cât timp carnea este la cuptor, cartofii îi spălăm şi îi punem la fiert, fără a le curăţi coaja, în apă cu un praf de sare. După cca 30 minute, când începe să se exfolieze coaja cartofilor, îi scoatem şi îi lăsăm să se răcească. Odată răciţi, le înlăturăm coaja şi îi tăiem cubuleţe.

Cartofi taranesti pregatiti pentru pulpa de porc cu cartofi
Taiem cartofi fierţi …

4. Ceapa o tăiem fideluţa, julien si o punem la călit într-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei. Când ceapa este sticloasă, adăugăm o lingură de boia dulce, amestecăm, mai lăsăm 1 minut şi adăugăm şi cubuleţele de cartofi. Dăm un praf de sare după gust şi întoarcem cartofii cu o atitudine grijulie sa nu-i zdrobim prea rău. Mai ţinem tigaia pe foc 5 minute şi oprim. Punem cartofii într-un bol şi ornăm cu pătrunjel tocat. Eu i-am dotat şi cu nişte rondele de praz, ca să nu mă dezmint de origine. Acoperim castronul.

pulpa de porc cu cartofi taranesti
Cartofi ţaraneşti – reţeta mama: cartofi, boia si ceapa – cu verdeaţa

Aşa cum am spus la început, aceşti cartofi fiind însoţiţi de pulpă, am considerat ca nu este cazul sa mai adaug bacon, kaiser sau altă şunculiţă la ei. De asemenea, nu am plusat nici cu condimente, carnea fiind suficient de condimentată. Aceasta este baza pentru cartofii ţărăneşti: ceapă, boia si cartofi. Plecând de la această bază- mamă puteţi pregăti o mare varietate, pentru gusturile fiecăruia: clasica reţetă cu bacon, cu cârnaţi, cu usturoi, cu bulion, cu cimbru şi piper, cu ardei iute şi chiar cu ceva caşcaval.

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

Împerechem pulpa de porc cu cartofii pe farfurie, scoatem nişte acritură din beci, pivniţa, putină, borcan, bidon, cămară sau de unde o ţinem dosită si mâncăm pe săturate. La această pulpă preparată la cuptor se potriveşte de minune, un hrean ras cu oţet, care să ajute digestia.

Vă doresc sănătate!

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cartofi taranesti, ierburi aromatice, marinada, pulpa de porc, pulpa de porc la cuptor, pulpa de porc marinata

Pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

October 2, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pe lângă salata de sfecla rosie si borsul ucrainean, pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie este o alta reţetă la care eu plusez cu sfeclă roşie, rădăcinoasă destul de puţin prezentă în bucătăria noastră. Puiul poate fi înlocuit şi cu alte înaripate tinere (cum ar fi un curcan)  dar şi cu un purcel de lapte.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Ingrediente necesare pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie:

  • 1 pui
  • 3-4 cartofi
  • 1 sfecla rosie
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1/2 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • unt, slănină afumată
  • piper boabe si măcinat, boabe de muştar, maghiran, oregano, sare

Ingrediente pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Preparare:

Spălăm în apă rece puiul şi îl masăm bine cu sare şi piper măcinat. Dacă aş fi preparat o orătanie de curte, ca sa fac un pleonasm, cu siguranţă ca aş fi marinat-o a priori, dar puiul meu fiind de gostat, cum se spunea în alte vremuri, nu a fost cazul să-i aplic vreo terapie fizica deosebită.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Masam puiul cu sare si piper

Îl lăsăm sa aştepte 30 de minute, timp în care curătăm cartofii şi sfecla roşie şi le tăiem bucăţi mai mari. Le aşezăm mai mult sau mai puţin algoritmic într-o tavă, cratiţă sau vas roman şi le dăm un praf de piper şi sare.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Formam un pat de cartofi si sfecla rosie

Ceapa o dăm pe o răzătoarea mică şi o punem într-un castron. La fel procedăm şi cu o bucăţică de sfeclă roşie. Feliem 2-3 căţei de usturoi şi-i punem de asemenea în castron. Presărăm maghiran, oregano, muştar boabe şi piper boabe. Tăiem 5-6 bucăţele de slănină afumată, tocăm mărunt pătrunjelul şi amestecăm bine tot ce se s-a adunat în castron. Eu am pus şi un ardei iute pentru că mănânc destul de mult iute, dar asta rămâne la plăcerea fiecăruia.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Sfecla rosie, ceapa, usturoi, piper, mustar, maghiran, oregano, patrunjel pentru umplutura
pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
… cu slanina afumata

Cu acest amestec umplem puiul şi-l aşezăm grijuliu pe patul de cartofi şi sfeclă. Îl  împodobim cu bucăţele de unt, punem capac pe vas şi-l dăm la cuptor. Înainte de asta trebuie să verificăm puiul daca are ceva grăsime pentru ca untul, şunca afumată şi grăsimea puiului trebuie să ajute la formarea cât de cât a unui sos. Dacă constatăm că puiul are un corp mai sportiv, fără grăsimi, completăm cu 2-3 linguri de ulei sau folosim mai mult unt.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Asezam puiul pe patul de cartofi si sfecla

După 45 de minute luăm capacul şi mai lăsăm vasul la cuptor cca. 20 de minute să se rumenească puiul bine.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Pregătim într-un bol un mujdei mai lung adică apă, sare şi usturoi bine zdrobit completat cu mărarul bine tocat, şi când puiul este gata rumenit îl încercuim în tavă cu acest mujdei. Mai lăsăm 5 minute la cuptor şi oprim focul.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Având un presentiment că atât ochiul, cât şi gura, se îndreaptă prioritar către pui, specific onest ca acesta se mănâncă atât ca în vechime, cu mâna, dar şi ca în modernitatea înconjurătoare, adică tot cu mâna.

Să fiţi bine!

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cartofi, mujdei, pui, pui la cuptor, sfecla rosie, unt

Oua coapte in cartofi

September 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Principesa Margareta a României recomandă această reţetă şi ideea mi-a plăcut având în vedere că am două fete şi ca orice părinte, sunt nevoit uneori, să fac tot felul de artificii în bucătatărie pentru a le stimula apetitul. Mi-a atras atenţia prezentarea principesei şi am zis să prepar aceste oua coapte in cartofi şi să evaluam efectele:

Ingrediente necesare oua coapte in cartofi:

  • 4 cartofi mari ( pentru 4 portii)
  • 4 oua
  • 100 gr. cascaval
  • 50 gr. unt
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, piper

oua coapte in cartofi

Curatam cartofii, ii ungem cu unt si ii punem intr-o tava de copt la cuptor pentru aproximativ o ora, pana se coc. Scoatem cartofii de la cuptor, ii incercam cu furculita daca au devenit moi si ii lasam sa se raceasca putin.

cartofi copti
Coacem cartofii

Taiem un capacel in treimea de sus a cartofului, pe lungime si scoatem miezul cu o lingurita astfel incat sa ramana peretele cartofului de cca. 1 cm.

scoatem miezul cartofului
Scoatem miezul cartofului cu o lingurita

Amestecam miezul cartofului cu unt, cascaval ras, patrunjel tocat, putin piper si sare dupa gust.

pasam miezul cartofului
Amestecam miezul cartofului, cascaval ras, unt , verdeata, piper si sare dupa gust

Umplem –  captusim cartoful cu acest amestec astfel incat sa lasam un loc destul de mare in mijloc care sa cuprinda un ou.

umplem cartoful scobit
Captusim cartoful cu amestec

Spargem un ou si-l punem in mijlocul cartofului, il ornam cu cascaval ras, branza dulce sau smantana, punem capacelul si bagam din nou la cuptor pentru 10 minute.

punem oul in cartof
Punem oul in cartof…

Lasam la cuptor sa se coaca oul dar nu exagerat ci sa ramana moale.

oua coapte in cartofi

La final ornam cu verdeata sau cu ardei rosu. Principesa Margareta a Romaniei orneza ouale coapte in cartofi cu arpagic tocat. Eu nu am avut asa ca am folosit pentru culoare ardei rosu dulce. La fel de buni si asemanatori sunt cartofii cu branza la cuptor.

Sa fiti sanatosi!

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete gustari, Retete simple Tagged With: cartofi, cartofi copti, cascaval, oua, oua coapte in cartofi, unt

Cartofi cu branza la cuptor

July 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Imi plac fierbinti, condimentati si putin zemosi, nu uscati. Se prepara repede, sunt satiosi, te salveaza cand apare “nu stiu ce sa mai gatesc” si rar gasesti persoane care sa spuna “nu-mi plac”. Acesea fiind spuse sa trecem la cartofi cu branza la cuptor.

cartofi cu branza la cuptor

Ingrediente necesare – cartofi cu branza la cuptor :

  • 1 kg cartofi
  • 300 gr branza
  • 300 gr sunca
  • 5 oua
  • 200 gr. smantana
  • 100 gr unt
  • boia, sare

Preparare:

Fierbem in coaja cartofii pana cand intra furculita in ei dar nu foarte mult sa nu se faramiteze la feliere. Ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja dupa care ii taiem felii de cca. 0,5-1 cm. Ungem un vas de jena ( se poate folosi si o cratita obisnuita) cu unt si aranjam feliile de cartofi astfel incat sa formam un prim pat de cartofi.

Radem prin razatoarea mare branza peste primul pat de cartofi. Am preparat cu branza de oaie, dar se poate folosi orice fel de branza, fie ca merge sau nu data pe razatoare. Daca este branza mai moale o faramitam cu mana si o punem peste cartofi, in tava.

cartofi cu branza la cuptor
Se rade branza pe razatoarea mare

Feliem sunca si adaugam feliile de sunca peste branza formand un al treilea strat. Cu feliile de cartofi ramase formam un ultim strat, al patrulea. Peste acest ultim strat de cartofi imprastiem uniform untul ramas. Mai departe, in ce priveste smantana si ouale, avem doua variante :

  1. fie batem bine ouale, le  amestecam cu smantana si turnam uniform peste cartofi
  2. fie punem atat smantana cat si ouale separat peste cartofi
cartofi cu branza la cuptor
Batem ouale spuma si turnam uniform peste cartofi

Am ales sa pun intai smantana peste cartofi si la final, ouale batute bine. Am presarat peste oua putina boia, care poate fi dulce sau iute dupa cum prefera fiecare si am dat un praf de sare. Dam tava la cuptor pentru 15 -20 minute pana se rumeneste. Untul se va topi si va trece prin toate straturile. Cartofii cu branza se mananca calzi. Tot in aceasta linie se incadreaza si ouale coapte in cartofi.

Sa fiti bine!

cartofi cu branza la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi, cartofi cu branza, cartofi cu sunca, oua, smantana, sunca

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate