• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu fructe

Salata de Telina, Ridichi Rosii si Mere Verzi

May 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de telina, ridichi si mere verzi, cu lamaie si ulei de masline

Sucul de țelină și țelina ca atare sunt recunoscute pentru beneficiile reale aduse sănătății, fiind recomandate de medicii ca a fi consumate regulat în cazul unor boli deloc ușoare. Puternic aromată și consistentă, țelina crudă are totuși un gust mai aspru, care îți dă o reținere în a o consuma-o în cantități suficiente încât să-și pună amprenta “sănătoasă”asupra organismului. Pentru mine, în salate, țelina face un tandem foarte bun cu mărul, în special mărul verde Granny Smith, al cărui gust acrișor echilibrează foarte bine gustul dulceag al țelinei. Această salata de telina, foarte simplă, vreau să v-o recomand astăzi! La cele două ingrediente, țelina și mărul, am adăugat ridichi roșii care vin cu un plus de gust mai vioi și ușor condimentat.

salata de telina, ridichi rosii si mere verzi

Necesar salata de telina cu mar si ridiche

  • 1 țelină
  • 1 măr verde
  • 4 ridichi roșii
  • ulei de măsline, lămâie, sare, piper

Prepararea salatei este clasică, cum nu se poate mai simplă. Curățăm țelina și o dăm pe o răzătoare mai mare. La fel procedăm și cu mărul verde, fără al curăța de coajă. Aceasta conține vitamine și oricum, prin răzuire, nu face decât să dea un plus de culoare verde, fără a afecta textura. Imediat ce dăm pe răzătoare mărul, tăiem lămâia și stoarcem puțină zeama peste măr pentru a nu-și schimba culoarea, prin oxidare. Ridichile le spălăm și le tăiem felii, cât se poate de subțiri. Într-un bol punem o lingură de ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper alb și un praf de sare. Amestecăm acest dressing și îl punem peste țelină, măr și ridiche, toate aflate într-un bol. Amestecăm cu ajutorul a două linguri și asta-i tot. O lăsăm, ca pe oricare salată, să stea 5-10 minute, să se amestece aromele și sucurile, pentru a se maturiza gustul.

Să fiți bine!

salata de telina crudă, ridichi rosii si mere verzi

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu fructe, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mere, salata de ridichi, telina

Placinta englezeasca cu mere. Apple crumble

March 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Placinta englezeasca cu mere este un desert traditional in Anglia, pregătit la cuptor și acoperit cu o crustă crocantă. Ingredientele includ de obicei mere, zahăr, făină, unt dar de multe ori se folosesc și diverse cereale, semințe, musli, precum și o varietate mare de arome și condimente. Merele pot fi înlocuite cu succes cu alte fructe cum ar fi: pere, piersici, fructe de pădure, etc. Pe undeva seamănă cu tarta franțuzească Tatin, dar nu m-aș grăbi să le includ în același capitol. Una peste alta, apple crumble este o placintă (impropriu numită plăcintă) gustoasă, dulce-acrișoară, potrivită pentru duminicile în familie, nu este costisitoare și se prepară destul de simplu și repede. Este un desert “prietenos” în sensul că îți permite să lucrezi cu o diversitate mare de ingrediente, pentru a obține în final ce gust și ce aromă dorești. Recomand a se servi cu înghețată sau frișcă deoarece, prin cremozitate, acestea pun în valoare mult mai bine potențialul acestui desert. Eu, ființă curioasă, după cum am obiceiul, am adus unele modificări rețetei, în sensul că am înlocuit făina cu biscuiți, am folosit zahăr brut și merele le-am însoțit cu curmale mărunțite.

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 21

Necesar placinta englezeasca cu mere:

  • 1,5 kg mere acrișoare
  • 400 gr biscuiți
  • 150 gr unt
  • 3-4 linguri zahăr brut de trestie de zahăr
  • 150 gr zahăr alb
  • 10-15 curmale fără sâmburi
  • scorțișoară, coajă rasă de lămâie și portocală
  • înghețată sau frișcă

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 17

Preparare

Fărâmițăm bine biscuiți, cu blender-ul, cu sucitorul sau pur și simplu cu mâna, pentru că nu este necesar să fie perfect fărâmițați. Untul moale, ținut la temperatura camerei, se frământă cu biscuiții fărâmițați și cu zahărul brun până se omogenizează. Adăugăm scorțișoară și coajă de lămâie și portocală (sau, dacă vreți, numai una dintre ele). Am preparat cu două tipuri de biscuiți: biscuiți cu miere și biscuiți cu diverse semințe. Se poate folosi o mare diversitate de biscuiți, dar cred că cei cu semințe sunt gustoși și foarte buni pentru această rețetă. De asemenea, în schimbul biscuiților, se poate folosi făină (rețeta clasică) sau 1-2 linguri de făină amestecată cu musli. În ce privește aroma, se poate aroma pe lângă scorțișoară, de ex. cu anason sau vanilie, după cum dorește fiecare.

Dăm pe răzătoarea mare două mere. Într-o cratiță topim zahărul alb (avem grijă să nu se ardă) și adăugăm merele date pe răzătoare. Amestecăm, și aromăm și acest amestec de zahăr și mere, cu scorțișoară. Tăiem cuburi potrivite celelalte mere și le punem în cratiță. Mărunțim cu cuțitul curmalele fără sâmburi și le punem în cratiță, peste mere. Amestecăm ușor și lăsăm cca 15-20 de minute pe foc (depinde de mere, ne orientăm după ochi, să nu se fărâme merele). Mai amestecăm din când în când, dar cu grijă să nu fărâmițăm excesiv cuburile de mere. Pe lângă curmale sau în schimbul lor, putem folosi caise confiate, prune uscate, smochine, merișoare, fructe goji, la alegere.

După ce s-au cunoscut și armonizat toate, tragem cratița de pe foc, și peste minunata noastră creație, presărăm în strat uniform, amestecul aromat de biscuiți, unt și zahăr brut. Dăm lucrarea englezească la cuptor, pentru max 30 de minute. Se mănâncă atât caldă, cât și rece. cu înghețată sau frișcă.

Să fiți bine!

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 5

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 13

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 8

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 9

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 12

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 14

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 16

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 20

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 4

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: crumble, curmale, desert, mere, placinta

Tarta cu pere. Tatin cu pandispan

February 16, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Rețetă clasică a patiseriei franceze, tarta Tatin a fost preparată pentru prima dată de către Stéphanie Tatin în anul 1898. Aceasta, împreună cu sora ei, administra un hotel – restaurant cunoscut drept Hotel Tatin, în localitatea Lamotte – Beuvron (restaurantul mai există și astăzi). Hotelul era vizitat des de grupuri de vânători, ce serveau masa la restaurant. Într-o zi, muncind în bucătărie să prepare desertul pentru asemenea clienți, Stéphanie a lăsat merele cu zahăr, prea mult timp pe foc și acestea s-au caramelizat ceva mai mult. Pentru că clienții așteptau desertul și nu mai avea timp să o ia de la capăt, Stéphanie a ales să pună aluatul tartei direct peste mere, și să bage astfel tava la cuptor. Practic, de data aceasta, tradiționala tartă cu mere a fost preparată invers, cu aluatul peste mere ci nu sub mere. Când aluatul a fost copt, tarta a fost răsturnată din tavă și a fost servită la masă. Având succes, tarta a devenit treptat foarte populară și astfel a ajuns să fie prezentată la Paris în anul 1926 sub numele “Plăcinta surorii Tatin”. Cam asta ar fi pe scurt povestea tartei Tatin, sau mai degrabă o variantă a ei, pentru că există mai multe. Tarta Tatin clasică se prepară cu mere și aluat și are specific faptul că aluatul se pune deasupra merelor caramelizate. Eu încerc să vă fac oleacă de poftă cu o tartă Tatin puțin modificată, respectiv cu pere în loc de mere și cu pandișpan în schimbul aluatului clasic. Tarta cu pere (sau cu oricare alte fructe) este o foarte facilă prăjiturică ce poate fi preparată fără a face din bucătărie un teatru de război și fără să te lupți secular (cum ar spune Cațavencu), câteva ore cu cratița, pentru ceva dulce. Tarta cu pere se poate mânca de ex. cu înghețată de vanilie sau cremă fraîche.

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (15)

Necesar tarta cu pere și pandispan

  • 2 pere bine coapte sau pere din compot
  • 200 gr zahăr
  • 2 linguri de unt
  • pentru pandispan: 3 ouă, 90 gr faină, 90 gr zahăr, un praf sare, 2 plicuri zahăr vanilat

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (14)

Preparare

Spargem ouăle și separăm albușurile de gălbenușuri. Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Batem bine albușurile cu sarea și zahărul adăugat treptat (inclusiv zahărul vanilat), până ce obținem o spumă, bezea fermă. Batem gălbenușurile și le încorporăm ușor în albușurile spumă. Adăugăm treptat și făina și omogenizăm cu o paletă, cu mișcări ușoare. Eu nu mai folosesc de mult cântarul la pandișpan și mă orientez la cantități după ochi, respectiv – 1 ou – o lingură cu vârf zahăr – o lingură cu vârf făină, plus zahăr vanilat și puțină sare. Puteți încerca și așa, garantez că o să rezulte un pandișpan reușit. Nu folosim praf de copt la pandișpan, nu este necesar și poate da și acel miros specific. 

Curățăm perele de coajă și le tăiem felii. Perele trebuie să fie coapte, pentru că altfel timpul în care se va coace pandișpanul nu va fi suficient să le înmoaie și vor rămâne tari în tartă. Se pot folosi pere din compot. Într-un vas topim cele 200 gr zahăr și adăugăm untul. Caramelul obținut îl punem în vasul pentru tartă, întinzându-l uniform atât pe fundul vasului cât și pe marginea acestuia. După ce se întărește caramelul așezăm feliile de pere, de ex. ca petalele unei flori. Peste acest aranjament, turnăm aluatul pentru pandișpan și îl lăsăm două minute să se așeze bine. Introducem tarta cu pere în cuptorul încins. Va fi gata în cca. 30 de minute. Verificăm pandișpanul apelând la testul cu scobitoarea. Odată rumenită, răsturnăm tarta pe o farfurie largă. Așa cum am spus mai sus, este foarte bună cu înghețată, cremă de vanilie sau cremă fraîche. Dacă dorim mai mult sirop-caramel, putem carameliza mai mult zahăr, nu numai 200 gr.  

Să fiți bine!

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (1)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (2)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (3)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (6)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (7)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (8)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (11)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (12)

tarta cu pere si pandispan - www.papamond. ro (16)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aluaturi, Retete cu fructe, Retete desert, Retete la cuptor Tagged With: caramel, pandispan, pere, tarta

Dulceata de Nuci Verzi

June 3, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Se cunoaşte că orice lucru bun şi de calitate, de obicei, necesită ceva mai multă muncă şi răbdare. Această regulă o putem considera valabilă şi în cazul dulceţei de nuci, care, părerea mea, este poate cea mai muncită dulceaţă dar care te recompensează cu un gust rafinat şi de neegalat, dulce amărui.  Dulceata de nuci verzi are şi un rol de medicament, de pansament gastric. Coaja verde şi frunzele nucului sunt bogate în iod şi tanin, fapt ce le dă diverse utilizări, de la industria cosmeticelor la folosirea lor tratarea diverselor boli. La sfarşitul lunii mai, începutul lui iunie, nucile au mărimea potrivită pentru dulceaţă aşa că, dacă intenţionaţi să preparaţi dulceata de nuci verzi , acum este momentul.

dulceata de nuci verzi 5

Necesar dulceata de nuci verzi

  • 1, 5 kg nuci verzi
  • 1 lămâie
  • 1 kg zahăr
  • 1 baton scorţişoară
  • 3 cuişoare
  • 3-4 linguri de miere

dulceata de nuci verzi 4

dulceata de nuci verzi 3

Preparare

 

1. Curăţim nucile de coaja verde şi le punem într-un vas cu apă rece, pentru a-şi pierde din amăreală şi pentru a evita să se înnegrească. Pentru a nu ne înnegri pe mâini folosim mânuşi de cauciuc. Curăţirea de coajă a nucilor este cea mai muncită fază, deoarece cere timp şi răbdare.  După ce am terminat de curăţit, le lăsăm în apă rece până a doua zi. Schimbăm apa de 3-4 ori, pe măsură ce devine verzuie.

dulceata de nuci verzi 7

2. A doua zi, opărim nucile de 2 ori, ţinându-le în apă fierbinte câte 10 minute. Într-o oală punem 1 litru de apă şi topim kilogramul de zahăr şi mierea, formând siropul.

3. Punem nucile în sirop, scorţişoara şi cuişoarele.

dulceata de nuci verzi 8

Când punem nucile, siropul trebuie să fie cât de cât legat deoarece nucile nu trebuie fierte excesiv, această dulceţă fiind mai mult o conservare în sirop a nucilor. Eu am stors lămâia şi am tăiat cubuleţe o parte din coajă, adăugând-o la dulceaţă. În toate dulceţurile îmi plac bucăţile de coajă de lămâie. Coaja de lămâie nu este obligatorie, fiecare alege s-o folosească sau nu. Zeama de lămâie obişnuiesc să o adaug în dulceaţă spre sfârşitul fierberii.

dulceata de nuci verzi 9

4. Fierbem până ce, verificând fluiditatea, consistenţa siropului, constatăm că acesta s-a legat.

dulceata de nuci verzi 10

Înlăturăm eventuala spumă ce se formează.  Picurăm sirop în apă rece şi dacă acesta se coagulează înseamnă că este suficient de legat.  Oprim focul şi lăsăm să se răcorească. Punem nucile în borcane şi turnăm peste ele siropul.

Să fiţi bine!

dulceata de nuci verzi 14

dulceata de nuci verzi 6

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fructe, Retete de gem si dulceata Tagged With: dulceata, nuci verzi, scortisoara

Salata de Varza Rosie cu Mere si Hrean

October 17, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de varza rosie cu mere îmi place mai mult decat salata clasică de varză şi merge excelent lânga o pulpă de pasăre, fiind cu totul specială alături de raţă sau vânat. Merele şi hreanul pun în valoare varza şi scot salata din banalul care, să fim sinceri, planează asupra acestui preparat des întâlnit în restaurantele de la noi.

salata de varza rosie cu mere

Necesar salata de varza rosie cu mere:

  • 1 varza rosie
  • 2 mere verzi potrivite ca mărime
  • 1 rădăcină mic de hrean
  • oţet din vin, ulei de măsline, sare

salata de varza rosie cu mere

Preparare:

1. Înjumătăţim varza şi o tăiem fideluţă, din cuţit, cât se poate de fin. Dăm un praf de sare mare, amestecăm bine şi freacăm puţin varza în mâini. O lăsăm să stea 5-10 minute, să lase suc şi o stoarcem bine.

varza rosie

2. Într-un vas micuţ diluăm 3 linguri de oţet cu 3-4 linguri de apă şi dăm şi un praf de sare. Punem vasul pe foc să dea oţetul diluat în clocot. Oţetul îl diluăm, cu mai puţină sau mai multă apă, funcţie de cât de acră ne place salata. Punem oţetul fierbinte peste varză şi amestecăm bine 1-2 minute.

3. Dăm merele pe răzătoarea mare şi le amestecăm cu varza. Prefer să folosesc mere verzi granny smith pentru că sunt mai acrişoare.

salata de varza rosie cu mere

După ce am pus merele în salată, adăugăm 2-3 linguriţe de ulei de măsline şi amestecăm încă odată. Când mâncăm, adăugăm hrean ras peste salată.

salata de varza rosie cu mere

Salata de varza preparată în acest mod, cu oţet diluat fierbinte, cu mere şi hrean mie îmi pare mult mai gustoasă şi ieşită din banal. Încercaţi-o şi îmi scrieţi mai jos dacă merită mica strădanie!

Să fiţi bine!

salata de varza rosie cu mere

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fructe, Retete cu varza, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: hrean, mere, salata, varza rosie

Tarta cu piersici. Simpla si buna

August 27, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mi-a rămas de la prăjitura mille feuille, la care am folosit aluat de foietaj, o foaie de aluat ce m-a aşteptat vreo două săptămâni s-o ajut să-şi împlinească menirea. Astăzi, solicitându-mi-se imperativ, datorită destinului ce m-a aşezat cu trei fete sub acelaşi acoperiş, să prepar rapid ceva dulce, mi-am găsit salvarea în foaia asta de aluat rămasă în frigider. Aşa că, această tarta cu piersici este preparată simplu, fără muncă asiduă, o compoziţie mai lăutărească, după ureche, fără partitură în faţă. Trecând peste lipsa partiturii, tarta cu piersici însoţită de îngheţată cu sirop de arţar s-a dovedit a fi delicioasă şi binevenită.

tarta cu piersici

Necesar tarta cu piersici:

  • 1 foaie aluat de foietaj
  • 2-3 piersici coapte dar tari
  • 30-40 gr unt
  • miere

tarta cu piersici

Preparare:

1. Ungem o tavă cu unt şi întindem foaia de aluat după cum putem, dacă tava este rotundă sau dreptunghiulară, decupând ca atare foaia de aluat.

aluat de foietaj pentru reteta de tarta cu piersici

2. Spălăm, înjumătăţim piersicile, le înlăturăm sâmburele şi le tăiem felii de aceeaşi mărime, mai subţiri. Feliile de piersici să fie tăiate la fel şi subţiri astfel încât să le ia uniform căldura la cuptor.

piersici pentru reteta de tarta cu piersici

3. Arânjăm feliile de piersici în şiruri, dacă tava este dreptunghiulară sau în spirală dacă tava este rotundă. Cu o linguriţă sau o pensulă de silicon punem miere peste feliile de piersici astfel încât să fie unse uniform.

reteta tarta cu piersici

4. Băgăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute. Când este aproape gata, o scoatem de la cuptor şi punem uniform bucăţele de unt peste piersicile fierbinţi. O mai dăm la cuptor 1 minut.

reteta tarta cu piersici

5. O însoţim cu îngheţată, cremă patisserie, crema de vanilie sau frişcă.

Să fiţi bine!

reteta tarta cu piersici

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: aluat de foietaj, miere, piersici, tarta, unt

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate