• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Loboda, leurda si altele

Salata de spanac proaspat, rosii si castraveti

April 8, 2013 by Ovidiu Slavulete 3 Comments

Nu este nimic special sau dificil în a preparata o salata de spanac cu roşii şi castraveţi. Nu pentru reţetă în sine public această salată, pentru că tot omul ştie să prepare o salată, ci pentru ideea de a mânca spanac proaspăt. Nu obişnuim acest lucru, spanacul fiind rezervat, de cele mai multe ori, clasicei reţete de mâncare de spanac şi cred că avem de pierdut dacă nu l-am valorifica şi proaspăt. Pratic, spanacul proaspăt poate fi prezent în mai toate salatele, combinaţii de crudităţi. Cu toate ca nu se aseamănă deloc, o singură legumă, prezentă crudă în salate, mă mai bucură aşa de mult ca spanacul. Este vorba despre conopidă. Probabil pentru faptul că pe ambele le-am descoperit târziu ca nişte prezenţe pline de savoare şi prospeţime în tot felul de salate. Cu conopidă am postat două salate: salată tomnatică cu conopidă şi varză roşie şi salată de conopidă cu macriş.

salata de spanac

Necesar salata de spanac cu roşii şi castraveţi:

  • 300 gr spanac tânăr
  • 2 roşii
  • 1 castravete
  • 2 fire de ceapă verde

Pentru asezonare:

  • 1 lămâie
  • 3 linguri ulei masline
  • sare
  • piper

salata de spanac

Preparare salata de spanac:

1. Alegem din spanac frunzele mai tinere şi mai micuţe pe care, după ce le-am spălat în apă rece, le punem într-un bol suficient de mare. Când aleg frunzele mici le folosesc întregi la salată. Când folosesc toate frunzele, inclusiv frunzele mari, prefer să tai spanacul.

2. Taiem ceapa bucăţi mai mari şi o adaugăm în bol iar peste frunzele de spanac şi ceapă feliem castravetele şi roşiile astfel încât sucul acestora să se scurgă peste primele. Când prepar salată de crudităţi întotdeauna pun roşiile tăiate ultimele pentru a permite sucului din roşii să aromeze celelalte ingrediente.

salata de spanac

3. Dăm un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat şi lăsăm 2 minute să se armonizeze şi să contribuie la extragerea sucurilor. Amestecăm 3 linguri de ulei cu sucul de la o lămâie şi amestecăm cu o furculiţă să se facă emulsie. Punem amestecul peste salată şi amestecăm uşor. Am procedat în acest fel, respectiv nu am amestecat sarea şi piperul cu uleiul şi zeama de lămâie, pentru a le permite – sării şi piperului – să dea gust şi să aromeze ci nu să fie izolate, în special piperul, de către ulei.

salata de spanac

Spanacul îl puteţi folosi alături de varză – am ataşat o fotografie şi cu această combinaţie -, alături de ridichi, morcovi, ouă fierte şi cartofi. De asemenea, asezonat cu sare şi zeamă de lămâie, poate fi folosit pe post de garnitură lângă o friptură suculentă sau în tandem cu cartofi cu bacon.

Să fiţi bine!

salata de spanac si varza

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: salata, salata cu spanac, spanac, spanac proaspat

Mancare de Dragavei sau Stevie Creata

April 3, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ştevia creaţă sau dragavei în Oltenia, dar şi limba boului în alte zone, se mănâncă de când lumea – o mâncau şi dacii – în ciorbe, salate, mâncăruri ba chiar şi pe gratar sub forma păpuşilor de dragavei. Este asemănătoare cu spanacul dar pe care îl întrece în vitamine deoarece are de două ori mai mult fier. Are gust acrişor de unde şi denumirea populară de macrişul calului şi dacă vă uitaţi pe fereastră în gradiniţa din faţa blocului se prea poate să-l vedeţi deoarece creşte cam peste tot. Nu trebuie confundat cu ştevia dulce, dragaveiul având marginile frunzei încreţite şi puţin aspre. Reţetele pe bază de dragavei sunt de cele mai multe ori extrem de simple, fără tehnici speciale şi secrete de preparare. Am preparat mancare de dragavei clasică pe care am mâncat-o cu ou prăjit. Dacă ţineţi postul înlăturaţi oul şi mâncaţi-o cu pâine caldă sau pâine prăjită.

mancare de dragavei

Necesar mancare de dragavei:

  • 1 kg dragavei
  • 1 ceapa
  • 1 legătură ceapa verde
  • 1 legătură usturoi verde
  • 2 linguri pastă de roşii
  • 1 legătură mărar şi 1 legătură pătrunjel
  • piper, sare, ulei

mancare de dragavei cu ou

Preparare:

1. Se spală bine în apă rece frunzele de ştevie pentru a se înlătura nisipul şi alte resturi. Se pune într-o oală apă la încălzit şi când aceasta a dat în clocot se pun frunzele de ştevie şi se opăresc 2 minute. Se scot şi se pun într-o strecuratoare mare să se scurgă. Din experienţă spun că nu este necesară curăţarea codiţelor şi nervurilor la dragavei deoarece nu sunt aţoase şi devin moi prin gătire. Dacă obiceiul vă cere să le curăţaţi, procedaţi ca atare. În principiu, ştevia se poate găti şi fără opărire dar este mai incomod şi este acelaşi rezultat. Se opreşte într-un vas zeamă din oala în care a fost opărită ştevia. Când sau scurs de apă se pun frunzele pe un tocător şi se mărunţesc.

mancare de dragavei

2. Se toacă mărunt ceapa uscată, ceapa verde şi usturoiul verde şi se călesc în 2-3 linguri de ulei într-o cratiţă. Am pus şi o ceapă uscată pentru dulceaţă. Când sau călit, punem 2 linguri de pastă şi amestecăm. Adăugăm un pahar cu zeamă de dragavei din fiertură şi lăsăm 2 minute să bolborosească.

mancare de dragavei cu ou

3. Punem dragaveiul mărunţit şi lăsăm să fiarbă încet 5 minute. Potrivim cu sare şi piper. Tocăm mărunt pătrunjelul şi mărarul şi aromăm mâncarea. Punem capac pe cratiţă şi lăsăm 5 minute.

Pentru fiecare porţie servită preparăm câte un ou prăjit pe care îl aşezăm pe dragavei, în farfurie. Aceasta mancare de dragavei se mănâncă tradiţional cu mămăligă. Merge foarte bine şi cu pâine caldă sau prăjită. Am avut pâine caldă cu măsline făcută în casă.

Să fiţi bine!

mancare de dragavei cu ou

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu oua, Retete cu sos, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: dragavei, dragavei cu ou, mancare de stevie, stevie crata

Ciorba de salata verde. Cu zeama de varza si ou

March 28, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Suntem în 27 Martie şi de câteva zile natura îşi prezintă oferta prin pieţe, ne îmbie cu lobodă, leurdă, macriş, urzici, dragavei, spanac şi alte bolbotine, cu promisiunea că ne poate uşura cât de cât de proteină şi calorie. Hotărât să întineresc cu verzituri am demarat iniţiativa cu o ciorba de salata pentru care am plănuit o îmbogăţire cu un pumn de orez, cu vitamina C din zeama de varză şi cu zdrenţe de ou. Nici nu am terminat bine ciorba cu pricina că afară zăpada era de-un lat de palmă, semn că este posibil să vină încă o dată moşul, dar şi că Bănică reîncepe concertele de colinde. M-am ţinut bine de iniţiativa cu verziturile şi am decis că la carnea de porc nu mă întorc, oricât ar ninge, că o să-mi văd de ciorba de salata verde, acest bonus de sănătate, la care, de altfel, vă şi poftesc.

ciorba de salata verde

Necesar ciorba de salata verde:

  • 1 salată din cea mai mare
  • 1 ceaşcă orez
  • 2 ouă
  • 3-4 fire ceapă verde
  • 1/2 rădăcină păstârnac
  • 1 ţelină micuţă
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia sau ardei gras roşu
  • zeamă de varză
  • o legătură pătrunjel sau/şi leuştean

salata verde pentru ciorba de salata verde

Preparare:

1. Se curăţă rădăcinoasele: morcovul, păstârnacul şi ţelina şi se toacă mărunt din cuţit. De asemenea se mărunţeşte ceapa verde. Se pun toate la fiert în 4 litri de apă.

2. Se taie cotorul la salata, se spală bine frunzele şi se taie potivit sau dacă preferaţi, le puteţi rupe cu mâna. Ardeiul kapia se mărunţeşte cubuleţe. Orezul se spală de impurităţi. După ce au fiert rădăcinoasele 20 de minute se pune salata, orezul şi ardeiul. Tot acum se pune şi zeama de varză după cum dorim ciorba de acrişoară şi după cum este de acră şi sărată zeama. Fierbem alte 15 minute la foc încet. Se gustă şi se potriveşte de sare. Eventual, după plăcerea fiecăruia, un piper sau o ciuşcă iute sunt binevenite.

ciorba de salata verde

3. Batem ouăle într-un bol şi când am oprit focul la oală le punem în ciorbă să se facă franjuri sau, cum se spune popular, zdrenţe de ou. Tocăm verdeaţa şi aromăm. Punem un capac pe oală şi lăsăm 5 minute să se maturizeze şi să înflorească orezul.

ciorba de salata verde

După cum se vede această reţetă de ciorba de salata este diferită de cea ardelenească ce are de bază afumătura, prăjeala şi smântână, laptele sau iaurtul. Este specifică Olteniei, unde lactatele se întâlnesc mai rar în ciorbe şi unde legumele sunt mult mai prezente. Este oarecum asemănătoare cu ciorba de praz – cu excepţia oului- şi are calităţi răcoritoare, de reglare a tractului intestinal şi reprezintă cu siguranţă un plus de sănătate.

Să fiţi sănătoşi!

ciorba de salata verde cu zeama de varza

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu oua, Retete de supe si ciorbe, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba cu zeama de varza, ciorba de salata cu orez si ou, ciorba de salata dreasa cu ou, ciorba olteneasca de salata

Ciorba Taraneasca De Legume Cu Lapte Acru

March 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obiceiul de drege ciorba cu lapte acru este muntenesc, de la stână şi în vreme a coborât la poalele munţilor ajungând azi în mai toate colţurile tării şi în mai toate ciorbele. Zonele submontane, cu climă o idee mai rece, l-au primit mai bine în vreme ce în altele, cum este Sudul însorit, nu a prins decât pe ici, pe colo. Ciorba taraneasca de legume dreasă cu lapte bătut nu poate fi decât răcoritoare, mâncată rece cu mamaligă în căldura verii şi bine venită trupului, cu ardei iute şi ţuică moale în toamna lungă. Prin urmare, dacă vrei să-ţi grijeşti ciorba, că e cu legume, bolbotine sau cu cărnuri, cu un lapte bătut, iaurt, zer sau jintinţă, este dezlegare de la stână şi bine primită dresura.

ciorba taraneasca de legume

Ingrediente necesare ciorba taraneasca de legume:

  • 500 ml lapte bătut
  • 4 cartofi
  • 1 ceaşcă orez
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină mică
  • 1 ardei gras
  • 3 roşii
  • 1 pumn mazăre
  • 1 pumn de varză tocată
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

Preparare:

1. Se spală şi se curăţă rădăcinoasele – morcovul, ţelina, păstârnacul şi se taie rondele. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Se toacă mărunt două foi de varză. Se pun toate la fiert în 4-5 litri de apă.

2. După 20 minute se pun ardeiul şi dovlecelul tăiate cubuleţe. Tot acum se pune şi o ceaşcă de orez spălat în prealabil. Se fierb toate încă 10 minute.

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte batut

3. Se pun ultimele legume, respectiv roşiile şi cartofii cubuleţe  şi mazărea. Mazărea a fost congelată şi din acest motiv am pus-o ultima pentru că fierbe foarte repede. Mazărea proaspătă s-ar pune mai devreme la fiert.

4. Se pune lapte acru într-un bol şi se ia cu polonicul ciorbă fierbinte din oală şi se pun 2-3 polonice peste lapte pentru ai ridica temperatura. Se amestecă bine cu o furculiţă. În momentul când oprim focul la oală punem amestecul din bol pentru a drege ciorba şi amestecăm vârtos în ciorbă.

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

5. Se toacă pătrunjelul verde şi/sau leuştean din abundenţă şi se aromează ciorba. Se dă sare şi piper după gust. Se pune capacul şi se lasă să stea 5 minute.

După ce gustaţi, dacă mai doriţi, mai puteţi adăuga lapte acru, funcţie de preferinţă. Obişnuiesc să mai pun lapte, atunci când servesc, pentru că îmi place ciorba cu mai mult lapte, dar restul familiei o preferă aşa.

Să fiţi sănătoşi

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de supe si ciorbe, Retete din Ardeal, Retete din Moldova, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba cu lapte acru, ciorba de legume, ciorba dreasa cu lapte batut, ciorba taraneasca

Mancare de post. Deliciu cu praz si masline

March 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Se apropie Postul Paştelui şi pentru antrenament mental şi fizic am preparat o mancare de post cu praz si masline. Spun antrenament pentru că, dintr-un motiv mai puţin religios şi mai mult egoist, chiar mi-aş dori să ţin postul, deoarece am început să devin durduliu. Folosesc termenul de durduliu pentru a nu fi prea dur cum mine şi pentru a mă încuraja singur, cu speranţa că astfel îndulcesc situaţia de fapt. Pe vremea când mâncam ciorba de praz de aici m-am lăsat de fumat şi indirect, prin efect, de cafea. În aceste 2 luni m-am dezvoltat cantitativ cu aproape 10 kg şi este timpul, după ce m-am împăcat cu lipsa tigării şi cafelei, să încep a mă dezvăţa să acumulez grăsimi iar un eventual post, chiar pe jumătate,  mi-ar fi util în acest demers. Şi ceva mişcare în plus…

 mancare de post cu praz si masline

Ingrediente mancare de post cu praz si masline:

  • 4 fire praz
  • 200 gr măsline
  • 300 gr roşii cubulete
  • 1 ceapă
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • piper, boia, sare, ulei pentru prăjit
  • zeama de la jumătate de lămâie

mancare de post - praz cu masline

Preparare praz cu masline:

1.  Tocăm ceapa mărunt şi o călim în 2 linguri de ulei, într-o cratiţă. Când ceapa este aurie adăugăm căţeii de usturoi feliaţi cât să-i ia căldura.

Calim ceapa pentru praz cu masline

2. Înecăm călitura cu roşiile cubuleţe – ce pot fi proaspete sau din conservă- şi îi dă-m un praf de piper şi unul de boia.

mancare de post - Adăugăm rosiile cubuleţe

3. Tăiem prazul îmbucături de 2-3 cm.

Taiem prazul pentru mancare de post de praz cu masline

4. După ce au fiert roşiile 5 minute şi au lăsat zeamă adaugăm prazul în cratiţă, completăm cu un pahar cu apă şi lasăm să fiarbă molcom juma’ de ceas.

mancare de post Praz cu masline

5. După ce a trecut juma’ de ceas punem şi măslinele, cărora putem sau nu să le înlăturam sâmburii. Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie (o putem înlocui, după preferinţă, cu un pahar de vin alb) şi mai lasăm să clocotească modest 10 minute.

Mancare de post - praz cu masline

6. Aromăm cu mărar proaspăt tocat şi potrivim de sare după gust

La această mâncare se poate plusa şi poate o să vă atragă, transformând-o de exemplu în mancare de praz cu masline si ciuperci. De asemenea, tot în registrul praz, este deosebit şi interesant şi prazul umplut.

Sănătate vă doresc!

 mancarea de post cu praz si masline

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de post, mancare de praz, masline, praz

Piure de broccoli. Sanatate verde

March 5, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obișnuiţi cu conopida noastră autohtonă nu prea ne întrecem în a consuma broccoli, un fel de conopidă “verde” mai puțin vânjoasă și îndesată. Este drept că şi gustul acestuia, luat singular, nu are pe vino-ncoace dar are câteva caracateristici nutriţionale ce ar trebui să-l facă mai atractiv: conţine  calciu aproape la acelaşi nivel ca laptele, este foarte sărac în calorii şi conţine un compus care se luptă cu bacteria care provoacă gastrita şi ulcerele gastrice. Ce mă atrage pe mine foarte mult la broccoli este piureul ce rezultă din această legumă şi în special cel preparat cu usturoi. De ce? Pentru că seamănă foarte mult cu urzicile frecate cu usturoi după care mă dau în vânt, urzici care, după cum ştim, nu se găsesc tot anul aşa că le înlocuiesc cu piure de broccoli. Vă recomand să încercaţi acest piure – mai ales că acum broccoli se găseşte cel puţin congelat în supermarket- uri şi la preţuri rezonabile – pentru că sunt şanse mari să vă cadă cu tronc.

piure de broccoli

Ingrediente necesare piure de broccoli:

  • 1 kg broccoli
  • 4 linguri cu unt
  • 2 căţei de usturoi
  • sare,  piper

piure de broccoli

Preparare piure de broccoli:

1. Se desface broccoli în bucăţele şi se spală. Se fierbe în apă cu sare 15 minute. Broccoli fierbe repede şi se verifică cu o furculiţă când este gata.

2. Se înlătură apa şi se adaugă untul şi usturoiul zdrobit prin presa de usturoi. Se asezonează cu un praf de sare şi unul de piper. Se pasează broccoli sau se mixează până se obţine un piure cremos.

piure de broccoli

Usturoiul se adaugă funcţie de gustul fiecăruia, mai mult sau mai puţin. Îl prefer mai usturoiat pentru că se aseamănă cu urzicile.

Este o garnitură deosebită şi foarte sănătoasă ce se poate servi cu orice fel de carne sau cu peşte. Este delicios dacă îl mâncați cu păine prăjită. Dacă îl doriţi mai dulce şi cremos adăugaţi smântână şi lăsaţi usturoiul să rămână în spate, secundar. De asemenea, se combină bine cu iaurtul sau brânza dulce. Dacă se înlătură toate lactatele este foarte ok pentru post, cu pâine prăjită.

Să fiţi sănătoşi!

piure de broccoli

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete de post, Retete garnituri, Retete simple Tagged With: broccoli, broccoli cu usturoi, broccoli pentru post, garnitura de broccoli, piure

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate