• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu orez

Piept de rata, legume mexicane si orez la wok

November 18, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tigaia chinezească, wok-ul pătrunde încet, dar sigur, în bucătaria noastră, fapt ce-l consider îmbucurător având în vederea că în privinţa asimilărilor ” în bucătărie ” ponderea la nivel general cred că o deţin produsele cu influenţă negativă asupra sănătaţii, ori wok-ul te poate ajuta la prepararea unor mâncăruri mai sănătoase, cu mai puţin ulei, te ajută să descoperi valenţe şi gusturi noi, să redescoperi, de exemplu, legumele ce se pregătesc al dente la wok. Că wok-ul începe să-şi găsească loc în bucătăria noastră, o dovedeşte şi prezenţa lui în toate supermarket-urile. Este un vas excelent şi foarte versatil ce poate fi folosit la sotare, la preparat in aburi, la prăjit, în care se pot pregăti mâncăruri dintre cele mai diverse, inclusiv supe. Îl recomand cu căldură oricui se simte bine, se bucură şi se relaxează în bucătărie. La fel cum recomand şi piept de rata cu legume şi orez….

Piept de rata cu orez si legume
Piept de rata cu orez si legume mexicane la wok

Ingrediente piept de rata cu legume si orez:

  • 1 piept rata
  • 200 gr legume mexicane
  • 150 gr orez prefiert
  • sos de soia, ghimbir, usturoi, cimbru, piper, sare, ulei de măsline

Piept de rata cu orez si legume

Preparare:

1. Pentru început am pregătit orezul prefiert. Am pus intr-un vas micuţ două masuri de apă şi una de orez prefiert, l-am dat pe foc până a început fierberea, l-am lăsat 1 minut să fiarbă după care am oprit focul şi am acoperit vasul cu o farfurie, lăsând orezul să se umfle.

Piept de rata pregatit la aburi
Piept de rata aşezat pe o farfurioară care, la rândul ei, este aşezată pe un bol înconjurat de apă

2. Pieptul de rata l-am pregătit în aburi, în felul următor : intr-o oală nu prea mare ( vezi foto) am pus în mijloc un castron, bol mai înalt; am turnat apă în oală şi în castron dar fără să depăşească înălţimea castronului; pe castron am pus o farfurioară pe care am aşezat pieptul de rata cu pielea în jos; am aromat pieptul cu cimbru şi am pus capacul pe oală. Am lăsat să fiarbă cca. 45 de minute, până când s-a evaporat aproape  toată apa.

3. După ce pieptul de rata s-a înmuiat bine, l-am rumenit 2 minute pe fiecare parte într-o tigaie încinsă, cu două linguri de ulei, până ce a prins puţină crustă crocantă. L-am scos din tigaie şi pe un tocător l-am tăiat felii de max. 1 cm.

Ghimbir şi usturoi pentru piept de rata
Ghimbir şi usturoi în ulei de măsline, în wok

4. Am pus două linguri de ulei de măsline în wok-ul încins şi am adăugat puţin ghimbir şi 2-3 căţei de usturoi feliaţi, am amestecat cu o spatulă de lemn şi am pus legumele mexicane. Am amestecat cu spatula 1 minut şi am pus peste legume o ceşcuţă de apă fierbinte. Am pus un capac peste legume şi le-am lăsat să se înmoaie şi să se evapore apa. Legumele nu trebuie fierte exagerat şi trebuie să-şi păstreze din fermitate, să nu se moloşească.

Piept de rata - legume mexicane
Punem legumele mexicane peste ghimbir şi usturoi

5. Când s-a evaporat apa, adăugăm peste legume orezul (ce între timp a încorporat toată apa), amestecăm continuu cu spatula 2 minute, presărăm piper proaspăt măcinat şi adăugăm şi o lingură de sos de soia. Gustăm şi adăugăm sare după gust.

Piept de rata - adăugăm orezul
Adăugăm orezul peste legumele mexicane

În genere orice mâncare trebuie gustată în fazele intermediare, pentru a interveni în procesul de preparare şi a o armoniza fiecare cu gustul şi dorinţele propii. Gustăm legumele înainte de a adăuga orezul şi verificăm fermitatea, dacă se doresc mai bine făcute atunci se mai pune ceva apă în wok să mai fiarbă puţin. La fel şi cu orezul. De obicei legumele şi orezul se prepară al dente.

Piept de rata - piperam si aromam cu sos de soia
Adăugăm piper proaspăt măcinat şi sos de soia

Dacă se preferă cu mai mult sos de soia se poate adăuga mai mult dar cu atenţie pentru că este sărat şi de asemenea se poate condimenta şi aroma cu diverse mirodenii, că doar gusturile nu se discută. Nu sunt lucruri complicate la această reţetă de piept de rata cu orez şi legume dar este de reţinut, această modalitate de a pregăti pieptul de raţă, la aburi, deoarece devine suculent, aromat, moale dar în acelaşi timp, ferm astfel încăt să se poată felia bine. Am preparat la wok si am mai scris şi despre legume stir-fry, garnitură pentru pulpe de rata, sau orez cu ciuperci şi legume şi orez prăjit chinezesc.

Vă doresc prosperitate, bucurie şi inspiraţie în bucătărie!

Piept de rata cu legume si orez la wok

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete rapide Tagged With: ghimbir, legume mexicane, orez, orez al dente, piept de rata cu legume, sos de soia, wok

Curcan la cuptor. Garnitura de orez

August 29, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Anul acesta am beneficiat din plin de carne de curcan crescut natural, în curte, la tara. Este drept ca are carnea mai tare si presupune, eventual, mai multe operatiuni pregătitoare în vederea preparării dar merita tot efortul. Nu puteam sa nu rumenesc un curcan la cuptor, curcan care in prealabil si-a lasat fermitatea în marinada.

Necesar pentru curcan la cuptor cu garnitura de orez:

  • 1 curcan ( potrivit, sa încapa in cuptor)
  • 200 g orez
  • 1 ardei rosu capia sau gras
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2-3 ardei iuti mititei
  • 2 mere
  • patrunjel, piper boabe si macinat, ienibanar, chimen, sare, ulei

curcan la cuptor cu garnitura

Preparare:

Am pus de cu seara pentru a doua zi, curcanul la marinat – deoarece carnea ( mai ales ca avem de-a face cu o pasare intreaga si curcan pe deasupra)  beneficieaza mult prin acest proces, respectiv un plus de gust, aroma si culoare. De asemenea, carnea castiga in suculenta si fibrele sunt macinate, rupte de marinada, fapt ce evident ne ajuta pentru ca vom tine carnea mai putin timp la cuptor. Pentru marinada am folosit urmatoarele ingrediente: 4 linguri de ulei (uleiul pastreaza carnea suculenta), 200 ml vin alb ( acidul din vin fragezeste carnea si aromatizeaza), o capatana usturoi, o lingura piper boabe si una de piper macinat, o lingura de boia dulce si una de  iute, 2 foi de dafin, o lingura ienibahar, o lingurita boabe mustar, sare, o lingurita zahar. Curcanul fiind destul de mare este cam greoaie marinarea in vas asa ca va sfatuiesc sa-l bagati intr-un sac sau punga mai mare de polietilena dupa ce in prealabil l-ati uns si masat bine cu marinada. Adaugati apoi tot amestecul de condimente peste curcan si legati bine punga. Lasati punga la frigider si de 2-3 ori in cele 24 de ore o mai rotiti si framantati incet sa se unga din nou curcanul.

curcan la cuptor

A doua zi il scoatem din sac, ii legam pulpele si aripile ( pe masura ce se rumeneste la cuptor se desface mai mult si din acest motiv trebuie legat), îl umplem cu felii de mere si-l aranjam in tava, cu pieptul in jos. Merele ajută la păstrarea suculenţei cărnii. Punem in tava si o cana cu apa sau daca doriti cu vin si il acoperim in prima faza cu folie alimentara de aluminiu. Lasam focul mic la cuptor si lasam temperatura sa lucreze incet pentru a se fragezi. Apa se va evapora in totalitate asa ca mai trebuie adaugata. Eu am avut curcan de tara mai musculos si cu mai putina grasime dar daca veti avea curcan de supermarket acesta isi va lasa in tava mai mult suc, dar tot va trebui sa mai adaugati si ceva apa pentru ca trebuie mentinuta umiditatea si implicit suculenta carnii. L-am lasat acoperit cu folie o ora si jumatate, avand grija sa am lichid in tava. Dupa acest timp, am inlaturat folia si l-am intors pe spate ( daca nu sta, nu ne formalizam, il punem si pe lateral, important este sa fie rotit). Nu decidem sa inlaturam definitiv folia de aluminiu pentru a permite o buna rumenire fara sa testam daca carnea a fost bine patrunsa si a devenit moale si frageda, altfel il mai tinem acoperit cu folia pana se fragezeste. Inlaturand folia, curcanul incepe sa se rumeneasca frumos pe o parte dupa care il rotim invers. In timpul in care se rumeneste, din cand  in cand tragem tava din cuptor suficient incat, cu o lingura sa putem lua zeama din tava si sa ungem partea rumenita astfel incat sa nu se usuce -arda prea rau si sa-si piardă suculenta. Curcanul meu a fost gata in 2 ore si 30 minute.

Avand in vedere ca unui curcan la cuptor ii sta bine in tandem a trebuit sa-l insotesc in farfurie cu o garnitura. Am preparat o garnitura de orez in felul urmator:

legume calite pentru curcan la cuptor
Calim ceapa, ardei, morcov si usturoi presarate cu piper, ienibahar si ardei iute

Am fiert orezul după cum se ştie, o măsură orez şi două apă. Am tocat ceapa julien si am pus-o intr-o tigaie sa se caleasca. Am insotit-o de 2 -3 ardei mici, uscati si semiiuti, precum si de piper si ienibahar. Ardeiul capia l-am curatat si taiat subtire, in lung (chinezeste), morcovul l-am taiat rondele si le-am adaugat pe ambele peste ceapa.

legume cu orez
Adaugam orezul fiert

Am curatat usturoiul si l-am feliat fin, adaugandu-l ultimul in tigaie. Cand toate s-au calit am completat cu orezul fiert peste care am presarat un varf de cutit seminte de chimen. Am mai tinut tigaia pe foc 3-4 minute amestecand continuu, incet, sa se contopeasca aromele. Am presarat sare dupa gust. Cu carne de curcan am mai preparat şi carne de curcan pe pat de cartofi.

Sa aveti pofta si sanatate!

curcan la cuptor cu garnitura de orez

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: carne de curcan, curcan cu garnitura de orez, curcan marinat si copt, orez, orez condimentat

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate