• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de rata si gasca

Rata la Cuptor cu Varza Dulce Calita

October 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă iarna este recomandat pentru un gurmand să aşeze o rață grasă pe varză murată, primăvara sau toamna eu aleg să pregătesc o rață la cuptor însoţită de varză dulce, proaspătă, preparată uşor al dente. Astfel, dacă în cazul verzei murate obţinem un preparat în care dulceaţa cărnii de raţă se armonizează cu acreala verzei murate, în cazul folosirii verzei proaspete obţinem o rață la cuptor mult mai dulce. Această dulceaţă o echilibrăm cu un mix de condimente mai ferm. Această reţetă nu este clasica raţă pe varză şi o asociere dintre rata rumenita in prealabil şi varză călită şi condimentată.

Rata la Cuptor

Ingrediente rata la cuptor cu varza dulce:

  • 1 raţă
  • 2 verze
  • 200 gr slanină de porc
  • 1 ceapă
  • 200 ml bulion
  • 1 măr verde
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • coajă de portocală
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri otet balsamic alb
  • 1 pahar vin alb
  • sare, boia, piper, cimbru, 2 foi de dafin

Rata la Cuptor 1

Grijim raţa şi o frecăm cu un amestec de sare grunjoasă, cimbru şi piper. Mărul verde curăţat de coajă, împreună cu legătura de pătrunjel, 2-3 crenguţe de cimbru şi două foi de dafin, se introduce în raţă. Aşezăm raţa într-un vas roman sau o tava de jena, punem un pahar de apă, unul de vin alb şi 2 linguri de ulei. Acoperim vasul cu folie de staniol şi îl dăm la cuptor pentru cca 90 de minute. După 45 de minute întoarcem raţa. Ultimele 10 minute înlăturăm folia de staniol şi lăsăm să se rumenească uşor raţa. In genere raţa este o pasăre care are suficientă grasime pentru a se găti în final în suc propiu, după ce se evaporă vinul şi apa.

Rata la Cuptor 2

Tocăm mărunt varza. Încingem un ceaun cu o lingură de ulei şi călim uşor ceapa mărunţită cu slănina (sau bacon) tăiată cubuleţe. Adăugăm varza tocata, o linguriţă de sare, şi amestecăm uşor ca varza să fie învăluită de grăsimea lăsată de slanină. Călim varza 10 minute până ce se înmoaie uşor, după care adăugăm bulion, cimbru, o lingură boia, o linguriţă piper şi mărarul tocat mărunt. Amestecăm, mai ţinem 5 minute pe foc şi dăm ceaunul la o parte.

Rata la Cuptor 3

Într-o tava punem toată zeama şi grăsimea rămasă de la gătitul raţei, adăugăm varza călită, amestecăm şi formăm un pat de varză pe care aşezăm raţa. Într-un bol punem mierea, oţetul balsanic, puţină coajă rasă de portocală, cimbru, piper, şi puţină boia. Amestecăm bine şi cu o pensulă ungem bine raţa. Acoperim din nou cu staniol şi dăm din nou rata la cuptor, de data asta pe varză. După cca 30 de minute înlăturăm staniolul şi ungem din nou raţa. Dăm tava la cuptor fără staniol să se rumenească raţa. Dup 10 minute tragem uşor tava şi mai dăm cu pensula pe raţă. Repetăm operaţiunea până ce raţa se îmbujorează frumos, după care oprim focul.  Desfacem raţa în porţii şi o servim alături de varză, mămăligă şi eventual un ardei iute murat.

Să fiţi bine!

Rata la Cuptor 4

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de rata, rata la cuptor, varza calita, varza dulce

Oua de Rata cu Piept de Porc si Legume la Cuptor

August 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Deşi la noi sunt vazute ca fiind “grele”, ouăle de rata sunt considerate delicatese în alte bucătarii şi apreciate ca atare. Pe internet circula sute de texte pro sau contra oua de rata, care mai de care mai “documentat” si scris cu aportul a fel de fel de specialişti. Drept să vă spun, nu prea mă interesează aceste texte, eu fiind obişnuit de mic ca atunci când raţa îmi face un ou, să-l pun în tigaie şi să-l mănânc. Azi vă propun o reţetă simplă preparată cu oua de rata, piept de porc şi diverse legume, o reţetă gustoasă şi săţioasă, la care, zic eu, orice raţă ar dori să contribuie cu un ou.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (1)

Ingrediente oua de rata cu legume:

  • 3 oua rata
  • 150 gr piept de porc (1 felie subţire)
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roşie
  • cimbru, piper, sare,
  • busuioc verde, 1 ardei iute
  • ulei

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (2)

Tăiem cubuleţe pieptul de porc şi îl rumenim într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei. Peste pieptul de porc adăugăm ceapa şi ardeiul gras tăiate fideluţă. După ce toate s-au călit şi înmuiat uşor adăugăm roşia tăiată cubuleţe. Condimentăm şi aromăm cu sare, piper şi cimbru uscat. Amestecăm spre omogenizare. Lăsăm câteva minute să se înmoaie roşiile şi să-şi lase sucul. Nu insistăm prea mult cu călitul deoarece legumele, ardeiul gras în special, sunt mai gustoase dacă se păstrează uşor al dente, cu ceva fermitate şi prospeţime.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (3)

Formăm în tigaie, cu lingura, trei lăcaşuri în care spargem ouăle de raţă. Introducem tigaia la cuptor până ce se coc ouăle de raţă. Scoatem tigaia de la cuptor şi o ornăm cu frunze proaspete de busuioc şi rondele de ardei iute (în caz că vă place să mâncaţi uşor iute).

Să fiţi bine!

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (4)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (5)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (6)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (8)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (7)

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete la cuptor, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, ceapa, oua de rata, piept de porc, rosii

Pilaf de Orez cu Loboda Verde

May 25, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Integrarea diverselor verdeţuri locale în reţete populare, des preparate în bucătăria noastră, nu poate fi decât de bun augur pentru sănătatea noastră. Că este vorba de salată, spanac, dragavei, leurdă, lobodă sau ştevie, acestea îşi pot găsi locul şi se pot armoniza în diverse preparate, aducând acestora un plus de savoare şi de vitamină. De data aceasta, am preparat un pilaf de orez cu lobodă, contribuind astfel cu mult verde la un preparat simplu şi des întâlnit în bucătăria noastră. Că preparăm pilaf sau rissoto, oricare din verdeţurile enumerate mai sus este compatibilă cu orezul şi poate da o tuşă specială preparatului.

Pilaf de orez cu loboda (1)

Ingrediente necesare pilaf de orez cu lobodă

  • 150 gr orez
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 fir ceapa verde
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură lobodă verde
  • 50 gr unt
  • supă de legume sau de pasăre
  • ulei de măsline, sare, piper

Pilaf de orez cu loboda (2)

Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa. Morcovul îl dăm pe răzătoarea mică. Încingem o lingură de ulei de măsline într-o tigaie şi călim ceapa şi morcovul ras. Dăm un praf de sare şi unul de piper măcinat. Când ceapa devine transparentă adăugăm orezul spălat în prealabil în apă rece. Amestecăm pentru ca uleiul să învelescă orezul şi călim totul 2 minute. Adăugăm un polonic de supă (putem folosi apă dacă nu avem supă) şi lăsăm ca orezul să absoarbă supa. Adăugăm al doilea polonic şi procedăm la fel. Continuăm până ce orezul devine pufos. Vom folosi o cantitate triplă de supă raportat la cantitatea de orez.

Pilaf de orez cu loboda (3)

Dup ce orezul a absorbit aproape toată supa (deci să mai aibă puţină zeamă) îl gustăm şi dacă suntem mulţumiţi de textură şi gust, oprim focul. Adăugăm imediat untul, ceapa verde şi pătrunjelul, mărunţite, amestecăm şi punem un capac pe tigaie. Lăsăm 5 minute tigaia acoperită, ca orezul să absoarbă toată supa. Între timp spălăm frunzele de lobodă şi înlăturăm tulpinile de care sunt prinse. Ridicăm capacul la tigaie şi adăugăm frunzele de lobodă, amestecăm uşor ca acestea să fie încorporate în pilaful încă fierbinte. Repunem capacul şi mai lăsăm alte 5 minute să se rotunjescă gustul pilafului.

Pilaf de orez cu loboda (4)

Eu am condimentat numai cu piper dar fiecare poate să opteze şi pentru alte condimente. De asemenea, dacă doriţi, puteţi completa şi cu alte legume, cum ar fi un ardei gras rosu sau ţelină, dar, obligatoriu, toate foarte mărunt tocate. Frunze de lobodă puteţi adăuga mai multe sau mai puţine, după cum consideraţi dar, eu recomand, mai multe, deoarece sunt bune şi vor da o notă specială pilafului. Sunt convins că o să vă placă acest pilaf de orez cu lobodă, foarte simplu de preparat. Dacă doriţi, îl puteţi asocia ca garnitură la diverse cărnuri. Eu i-am alocat ceva pulpe de raţă.

Să fiţi bine!

Pilaf de orez cu loboda (5)

Pilaf de orez cu loboda (6)

Pilaf de orez cu loboda (7)

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: loboda, pilaf, pulpe de rata, rissoto, urez

Salata Calda cu Legume si Piept de Rata

May 11, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă v-aţi propus să treceţi la un regim alimentar mai uşor, să daţi trupului mai multe verdeţuri şi legume, salata calda vă poate ajuta în acest parcurs. Fiind un intermediar între salatele crude şi mâncărurile gătite, salata caldă ne sprijină şi ne face mai uşoară trecerea la o perioadă în care să punem accent pe legume. În principiu, reţeta de salata caldă poate include orice fel de legumă, de la cele mai exotice la cele autohtone. De asemenea, seminţele de orice fel sunt binevenite, iar cei ce cu greu se pot despărţi de carne (ca mine!) pot completa cu un piept de pui, de raţă sau o carne roşie de vită. Cu rădăcini, mai degrabă, în bucătăria chinezului cu wok, salata caldă se poate pune de multe ori în valoare de un dressing bazat pe sos de soia şi un oţet fin.

Salata Calda cu Legume si Piept de Rata (1)

Ingrediente salata caldă cu legume si piept de rata

  • 1 piept de rată
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ardei gras galben
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă uscată
  • 3 fire de ceapă verde
  • 100 gr spanac proaspăt
  • 100 gr macriş / 2 legături din piaţă
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • ulei de floare, sos de soia, oţet balsamic, piper

Salata Calda cu Legume si Piept de Rata (4)

Se spală legumele şi se taie mai mare respectiv, ardeiul roşu şi galben se taie pe lung în fâşii, ceapa uscată se taie felii, morcovul se taie fâşii subţiri cu un curăţător. De asemenea, ceapa verde o tăiem bucăţi de 2-3 cm. Spanacul şi macrişul fraged, cu eventualele codiţe mai grose rupte, se spală şi se lasă la scurs într-o strecurătoare mare.

Încălzim o tigaie cu o lingură de ulei şi rumenim pieptul de raţă după ce am crestat pielea şi l-am asezonat cu sare şi piper. Pieptul de raţă se pune într-o tigaie călduţă ci nu încinsă, pentru a elimina treptat grăsimea din piele. Pentru început, îl punem cu pielea în jos şi îl lăsăm până ce pielea devine crocantă şi îşi lasă grăsimea (max 5 minute). Întoarcem pieptul şi îl rumenim şi pe partea cealaltă până ce capătă culoare (max 2 minute). Pieptul de raţă nu se prăjeşte excesiv ci trebuie să aibă în interior o culoare mai roză/roşie. Îl luăm din tigaie, îl lăsăm puţin pe tocător să mai piardă căldură şi îl tăiem felii.

Salata Calda cu Legume si Piept de Rata (5)

În tigaia cu grăsime de raţă adăugăm ceapa uscată, ardeiul, morcovul şi ceapa verde. Dăm un praf de sare (puţină sare pentru că vom folosi şi sos de soia care este sărat) şi unul de piper. Le călim uşor, un minut, până ce îşi pierde ardeiul puţin din fermitate şi le învăluie grăsimea. Adăugăm şi ceapa verde şi amestecăm uşor. Imediat adăugăm pătrunjelul tocat, spanacul, macrişul şi pieptul de raţi tăiat felii. Amestecăm o dată şi oprim focul la tigaie. Spanacul şi macrişul nu trebuie să se facă terci, deci 30 de secunde pe foc este suficient. Oprim căteva frunze de spanac şi macriş pentru a aşeza salata calda pe ele.

Într-un bol mic punem două linguri de sos de soia, una de oţet balsamic şi un praf de piper. Amestecăm cu o furculiţă. Pe o farfurie plată formăm un pat rotund din frunze de spanac şi macriş şi pe acest pat aşezăm salata caldă. Deasupra, împrăştiem dressing-ul cu sos de soia.

Să fiţi bine!

Salata Calda cu Legume si Piept de Rata (3)

Filed Under: Bucataria asiatica, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de rata si gasca, Retete de mancaruri cu carne, Retete de salate, Retete simple Tagged With: ardei gras, dressing, piept de rata, salata calda

Carne de rata cu orez si bame

October 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi, servim carne de rata! Pentru că am întâlnit în piață trei mămăici ce-și valorificau recolta de bame, am gândit că nu-i rău să aduc în meniu și în on-line, alături de pieptul de rata,  această legumă mai puțin gătită în prezent la noi. Diversitatea de legume nu ne poate aduce decât avantaje, chiar dacă, în cazul bamelor, întânirea se cam lasă așteptată, datorită rarității acestora. Am mai scris despre două preparate cu bame, valorificate în tandem, odată cu carne de pui și a doua oară cu curcan, iar de data asta, bamele alături de orez, vor constitui un delicios pat pentru carne de rata.

Carne de rata cu orez si bame (7)

Ingrediente carne de rata cu orez si bame:

  • 1 piept de rata
  • 500 gr bame
  • 1 ceapă
  • 1 ardei roșu kapia, gras sau gogoșar
  • 100 gr porumb dulce – o cană mai mică
  • 150 gr orez
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură unt
  • piper, sare, ulei

Carne de rata cu orez si bame (8)

Grijim oleacă bamele, tăindu-le codițele și spălându-le sub jet de apă rece. Bamele secretă un suc lipicios și cleios de care trebuie să scăpăm. Am întâlnit cetățeni care, găsind respingător acest “lipici”, capătă antipatie față de bame și evită să le mânânce. Momentul trebuie depășit, că nu-i vreun capăt de țară. Cum procedăm? Într-0 oală mai micuță (pentru 500 gr de bame) punem 1 litru de apă la fiert cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet. Când apa începe să fiarbă punem bamele în oală și le lăsăm să 3-4 minute pe foc. Le scoatem cu o paletă într-o strecurătoare mai mare și le plasăm sub jet de apă rece, să-și conserve fermitatea și culoarea. Le lăsăm deoparte.

Carne de rata cu orez si bame (2)

Încingem o tigaie cu foarte puțin ulei și punem cele două bucăți de piept (un piept întreg), cu pielea în jos, la prăjit. Dăm un praf de sare și unul de piper. Prăjim 4-5 minute, până ce pielea se rumenește frumos, lasă grăsimea și devine ușor crocantă, după care întoarcem pieptul pe partea cealaltă și îl mai prăjim 2-3 minute.  Sunt mai multe variante de a prăji pieptul de rață: cu pielea crestată sau nu, cu tigaia încinsă sau nu, băgat cu tigaia la cuptor câteva minute, etc. Eu procedez ca mai sus, este mai rapid și rezultatul este bun, zemos și fraged. Scoatem pieptul pe un tocător și îl lăsăm câteva minute să stea și să mai lucreze căldura interioară asupra lui. În final, îl tăiem felii cu un cuțit ascuțit.

Carne de rata cu orez si bame (3)

Tocăm mărunt ceapa și o punem la călit într-o tigaie mai mare, încinsă cu ceva ulei. Dăm un praf de sare, să scoată apa din ceapă și să o înmoaie, și un praf de piper. Când ceapa sa înmuiat adăugăm ardeiul roșu tăiat cubulețe, porumbul dulce și bamele. Amestecăm ușor, lăsăm două minute să se înfierbinte și adăugăm orezul. Amestecăm și punem o cană de apă fierbinte sau, mult mai bine, dacă avem la îndemână, supă de pui sau legume. Lăsăm la foc mic ca orezul să absoarbă ușor lichidul. După ce apa a fost absorbită mai adăugăm o cană. Ca regula, trei măsuri de apă la una de orez și obținem un orez pufos. Când orezul este pe final adăugăm untul. Gustăm preparatul și potrivim de sare, dacă este nevoie. Oprim focul și, la final, onorăm preparatul cu ceva verdeța proaspătă și aromată.

Carne de rata cu orez si bame (5)

Asta-i finalul! Servim la masă, pieptul de rata așezat pe această garnitură de bame cu orez. Ce am mai folosit eu în plus la acesta rețetă, dar care poate fi considerat un moft de-al meu, este curcuma sau turmeric. Se observă în fotografiile finale că orezul este puțin gălbui. Vina aparține acestui condiment portocaliu, venit mai mult din India, pe care eu îl plasez destul de des în diverse mâncăruri. Dacă doriți să-l încercați (vorbește lumea că ar face foarte bine la sănătate), se găsește relativ ușor la plafar sau la magazine on-line.  

Să fiți bine!

Carne de rata cu orez si bame (4)

Carne de rata cu orez si bame (1)

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: bame, carne de rata, garnitura, orez, piept de rata

Risotto cu praz si piept de rata

February 24, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Face bine la inspiraţie ca din când în când să mai ieşim din bucătăria noastră şi să aruncăm un ochi pe continent, să vedem ce mai pun alţii pe masă. Constatăm astfel că italianul mănâncă mult risotto, în timp ce, la o aruncătură de băţ, francezul se laudă cu raţa lui.  Luăm şi noi atât de la unul, cât şi de la celălalt şi preparăm un risotto cu praz şi piept de rata. Risotto am mai tot gătit, ba cu ciuperci, ba cu sfeclă roşie şi este o soluţie foarte onorabilă şi puţin costisitoare când vrei să rezolvi rapid masa. Mie îmi place aşa că vă invit şi pe voi să-l încercaţi, dacă mai este cineva care nu a făcut-o până acum.

risotto cu praz si piept de rata 7

Risotto cu praz si piept de rata

  • 1 piept de raţă
  • 300 gr orez
  • 700-800 ml supă de pui sau legume
  • 1 fir mai mare de praz
  • 1 ceapă
  • 2 linguri unt
  • o lingură parmezan ras
  • ulei de măsline, sare, piper

Preparare:

1. Curăţăm prazul şi-l tocăm mărunt. Procedăm la fel şi cu ceapa. Punem într-o tigaie 2-3 linguri de ulei de măsline şi călim sumar ceapa şi prazul.

risotto cu praz si piept de rata 14

2. Adăugăm orezul şi amestecăm, călindu-l până ce devine puţin sticlos. Nu spălăm orezul în prealabil pentru a nu înlătura amidonul ce ne ajută la cremozitate. După ce orezul a devenit sticlos punem un polonic de supă fierbinte. Amestecăm şi lăsăm la foc mic până ce orezul absoarbe supa. Punem şi al doilea polonic de supă. Supa trebuie să fie menţinută fierbinte. Procedăm la fel în continuare până ce orezul s-e umflă şi devine cremos.

risotto cu praz si piept de rata 10

3. Adăugăm untul şi amestecăm pentru ca acesta să crească cremozitatea şi să dea aromă. La final, dăm un praf de piper şi sare după gust. Presărăm uniform parmezan ras şi acoperim tigaia.

4. Încingem bine o altă tigaie şi punem pieptul de raţă cu pielea în jos, să se rumenească. Nu este neapărat nevoie să punem ulei în tigaie deoarece grăsimea din piele se va topi repede. Îl prăjim cca 10 minute pe partea cu pielea, până ce aceasta devine crocantă şi apoi încă 4-5 minute pe partea cealaltă.

risotto cu praz si piept de rata 12

5. Feliem pieptul de raţă şi punem felii peste fiecare porţie de rizotto. Aromăm cu pătrunjel verde.

Să fiţi bine!

risotto cu praz si piept de rata 3

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: piept de rata, praz, risotto

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate