• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Pulpe de pui cu piure si mazare

March 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În ultimul an am gătit foarte des mâncare de mazăre şi am folosit mazărea la cât mai multe reţete datorită faptului că a căzut cu tronc copiilor. Deocamdată este alimentul lor preferat şi observ că rezistă bine în top. Azi am preparat pulpe de pui cu piure şi am adăugat o bază de mazăre,  foarte simplu gătită. Nu este nimic complicat sau ceva ce nu ar putea prepara oricine are idee de bucătărie, dar asemenea combinaţii simple se dovedesc foarte gustoase şi sănătoase şi tocmai din acest motiv le şi scriu. Am preparat carnea şi mazarea în tigaia dry cooker despre care ar trebui să ştiţi că lucrurile nu stau exact ca în reclamă. În primul rând că nu prea este dry adică nu se găteşte în ea fără ulei – dacă vrei să obţii ceva rumenit – ci dimpotrivă, în mai la toate reţetele trebuie să foloseşti ulei. Şi nu face banii ceruţi în reclamă, bani cu care îţi poţi achiziţona o tigaie foarte bună.

pulpe de pui cu piure si mazare

Ingrediente necesare pulpe de pui cu piure si mazare:

  • 2 pulpe
  • 1 cană mazăre
  • 500 gr cartofi
  • unt
  • 1 ceaşcă de lapte
  • piper, sare, ulei

pulpe de pui cu piure si mazare

Preparare:

1. Se spală pulpele şi se pun în tigaia dry cooker cu 2 linguri de ulei şi un pahar de apă. Se pune capacul şi se lasă la foc mic să se fragezească carnea. Pe parcurs întoarcem pulpele pe ambele părţi. Folosesc această tigaie în principal pentru pulpe şi cartofi natur şi asta atunci când prepar pentru copii.

pulpe de pui in tigaie

2. Când apa s-a evaporat şi carnea s-a rumenit puţin, punem mazărea lângă pulpe şi mai adăugăm o jumătate de pahar de apă călduţă care să permită fierberea mazărei pentru 5 minute. Tot acum dăm un praf de sare şi  unul de piper proaspăt măcinat- folosesc numai sare grunjoasă– peste pulpe şi mazăre. Folosesc mazăre congelată şi când se găseşte, în sezon, proaspătă, mazărea la borcan sau cutie, din punctul meu de vedere, pierzându-şi mult din gust şi propietăţi prin prelucrare. Ca o paranteză, o altă combinaţie foarte reuşită şi gustoasă este mazarea cu şnitel de porc.

pulpe de pui cu piure si mazare

3. Fierbem cartofii astfel încât apa să acopere permanent cartofii pentru a evita obţinerea unui piure cleios. Îi scoatem imediat din apă sau scurgem apa – oprim o ceaşcă cu apă dacă nu avem lapte – şi pasăm cartofii fierbinţi până nu mai sunt cocoloaşe. Adăugăm 2 linguri de unt, frecăm cu o lingură de lemn şi punem treptat lapte până obţinem consistenţa dorită. Dăm sare după gust şi pentru a obţine un piure mai fin folosim mixerul pentru 2 minute.

Să fiţi sănătoşi!

pulpe de pui cu piure si mazare

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu mazare, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: garnitura de mazare, piure de cartofi, piure de cartofi cu unt, pulpe de pui, pulpe pregătite la dry cooker

Mucenici moldovenesti. De ziua barbatului

March 12, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ziua de 9 martie este considerată ziua în care bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare în memoria celor 40 de creştini ucişi în Sevastia, în secolul III, vinul reprezentând sângele celor 40. Povestea spune că 40 de soldaţi romani creştini, pentru că nu au renunţat la credinţa lor şi nu s-au închinat la idoli, au fost condamnaţi de împăratul Licinius Valerianus la moarte prin îngheţare în lacul rece din apropierea oraşului Sevastia. Creştinii au fost aruncaţi în lac şi pe malul lacului au fost puse gărzi. Unul din creştini nu a mai suportat apa rece şi a acceptat să aducă jertfă idolilor dar ieşind din lacul îngheţat şi intrând în baia caldă, pregătită pentru el, a murit pe loc. Dimineaţa după o noapte petrecută în apa îngheţată cei 39 rămaşi, erau vii şi se rugau. Văzând aceasta un străjer de pe malul lacului a mărturisit că şi el este creştin şi a intrat în apa lacului, lângă ceilalţi, reîntregind numărul de 40. Mucenicii au fost scoşi din lac, li s-au zdrobit picioarele şi au fost arşi de vii, primind astfel cununa mucenicilor. Colăceii numiţi mucenici se coc la cuptor în Moldova, reprezentând focul în care cei 40 au fost arşi şi se fierb în Muntenia simbolizând apa în care au fost ţinuţi, o noapte, mucenicii. Preferându-i celor fierţi, am preparat mucenici moldovenesti…

mucenici moldovenesti

Ingrediente necesare mucenici moldovenesti:

  • 500 gr făină
  • 25 gr drojdie
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 250 ml lapte
  • un praf sare
  • coajă rasă de portocală

 mucenici moldovenesti

Preparare:

1. Dizolvăm drojdia într-un bol cu lapte călduţ. Punem făina într-un vas ( cratiţă), îi dăm un praf de sare şi punem în centru laptele cu drojdia dizolvată. Adăugăm cele 3 linguri de ulei şi coaja rasă de la o portocală sau, dacă preferaţi, lămâie.

aluat pentru mucenici moldovenesti

2. În restul laptelui rămas punem cele 5 linguri de zahăr şi amestecăm să se topească zahărul. Dacă doriţi mucenici mai aromaţi se poate folosi o esenţă, dupa cum apreciează fiecare. Punem uşor laptele peste făină şi în acelaşi timp amestecăm să se încorporeze toată făina până obţinem aluatul.

mucenici moldovenesti

3. Frământăm bine aluatul, 4-5 minute până devine elastic. Îl lăsăm la căldură, să se dospească vreme de un ceas.

aluat pentru mucenici

4. Împărţim aluatul în 8 bile din care formăm 8 şnururi – atâţia mucenici ies din 500 gr de făină- mai grosuţe şi le împletim simplu, în formă de opt. Punem mucenicii în tava cuptorului, pe hârtie de copt şi îi mai lăsăm 10 minute să se odihnească.

Mucenici in tava

5. În timpul asta, punem pe aragaz într-un ibric 100 ml apă (o ceaşcă)şi topim 2 linguri de zahăr în apă. Ungem mucenicii cu acest sirop şi îi băgăm la cuptorul preîncălzit pentru 20- 25 minute. Cel mai bine este să nu ne bazăm pe un timp anume – pentru că depinde şi de aragaz – şi să verificăm cuptorul. Când sunt rumeniţi, atunci îs gata şi oprim focul. Se coc foarte repede. Când sunt calzi îi ungem cu miere încălzită, pentru fluidizare- şi presărăm nucă pisată. Dacă nu avem miere îi ungem tot cu sirop de zahăr.

mucenici moldovenesti

Eu i-am uns cu miere dar nu am avut nuci aşa că i-am mâncat aşa. Oricum au ieşit foarte pufoşi şi din opt mucenici moldovenesti nu am apucat decât jumătate dintr’ unul. Dar mi-am luat angajamentul că mai fac curând şi vreau să le fac o surpriză fetelor şi să-i fac însiropaţi.

Să fiţi bine!

mucenici moldovenesti

Filed Under: Categorii retete, Retete aluaturi, Retete desert, Retete din Moldova, Retete la cuptor Tagged With: aluat pentru mucenici, colaceii mucenici, mucenici din Moldova, mucenici la cuptor

Mancare de post. Deliciu cu praz si masline

March 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Se apropie Postul Paştelui şi pentru antrenament mental şi fizic am preparat o mancare de post cu praz si masline. Spun antrenament pentru că, dintr-un motiv mai puţin religios şi mai mult egoist, chiar mi-aş dori să ţin postul, deoarece am început să devin durduliu. Folosesc termenul de durduliu pentru a nu fi prea dur cum mine şi pentru a mă încuraja singur, cu speranţa că astfel îndulcesc situaţia de fapt. Pe vremea când mâncam ciorba de praz de aici m-am lăsat de fumat şi indirect, prin efect, de cafea. În aceste 2 luni m-am dezvoltat cantitativ cu aproape 10 kg şi este timpul, după ce m-am împăcat cu lipsa tigării şi cafelei, să încep a mă dezvăţa să acumulez grăsimi iar un eventual post, chiar pe jumătate,  mi-ar fi util în acest demers. Şi ceva mişcare în plus…

 mancare de post cu praz si masline

Ingrediente mancare de post cu praz si masline:

  • 4 fire praz
  • 200 gr măsline
  • 300 gr roşii cubulete
  • 1 ceapă
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • piper, boia, sare, ulei pentru prăjit
  • zeama de la jumătate de lămâie

mancare de post - praz cu masline

Preparare praz cu masline:

1.  Tocăm ceapa mărunt şi o călim în 2 linguri de ulei, într-o cratiţă. Când ceapa este aurie adăugăm căţeii de usturoi feliaţi cât să-i ia căldura.

Calim ceapa pentru praz cu masline

2. Înecăm călitura cu roşiile cubuleţe – ce pot fi proaspete sau din conservă- şi îi dă-m un praf de piper şi unul de boia.

mancare de post - Adăugăm rosiile cubuleţe

3. Tăiem prazul îmbucături de 2-3 cm.

Taiem prazul pentru mancare de post de praz cu masline

4. După ce au fiert roşiile 5 minute şi au lăsat zeamă adaugăm prazul în cratiţă, completăm cu un pahar cu apă şi lasăm să fiarbă molcom juma’ de ceas.

mancare de post Praz cu masline

5. După ce a trecut juma’ de ceas punem şi măslinele, cărora putem sau nu să le înlăturam sâmburii. Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie (o putem înlocui, după preferinţă, cu un pahar de vin alb) şi mai lasăm să clocotească modest 10 minute.

Mancare de post - praz cu masline

6. Aromăm cu mărar proaspăt tocat şi potrivim de sare după gust

La această mâncare se poate plusa şi poate o să vă atragă, transformând-o de exemplu în mancare de praz cu masline si ciuperci. De asemenea, tot în registrul praz, este deosebit şi interesant şi prazul umplut.

Sănătate vă doresc!

 mancarea de post cu praz si masline

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de post, mancare de praz, masline, praz

Pui cu cuscus si sos. Picant si provensal

March 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pui cu cuscus şi sos, mâncare asemănătoare tocanei de pui, am întâlnit-o şi mâncat-o în Franţa, mare consumatoare de cuşcuş, dată fiind şi provenienţa acestuia din Magreb, ţări ce  au fost, până mai ieri, colonii franceze. În 2011, reieşea dintr-un sondaj că cuşcuş-ul deţine locul trei în topul mâncărurilor favorite ale francezilor, fiind considerat măncare tradiţională. Se mănâncă mult şi a devenit popular şi în Spania, Italia, Portugalia şi Grecia. În general în Occident dar şi în supermarket-urile noastre se gaseşte cuşcuş pre-aburit şi uscat numit şi cuşcuş instant. În schimb, la nord-africanii, tradiţional se prepară la abur în vase speciale denumite kiskas sau couscoussier, în franceză . De obicei, într-o accepţiune generală cuşcuş în meniul unei restaurant înseamnă cuşcuş cu o tocană.

Pui cu cuscus si sos

Ingrediente necesare pui cu cuscus si sos:

  • 2 pulpe dezosate sau piept de pui
  • 200 gr cuscus
  • 1 ceapa
  • 4 caţei de usturoi
  • 400 gr cuburi de roşii decojite
  • 1 ardei iute
  • curry, piper, sare, zahar
  • ulei de măsline

pui cu cuscus si sos

Preparare pui cu cuscus si sos:

1. Se spală carnea, se înlătură pielea şi se taie îmbucaturi. Se aşezonează cu sare şi piper şi se rumeneşte în două linguri de ulei într-o tigaie încinsă. Se acoperă să se păstreze caldă.

pui cu cuscus si sos picant

2. Se toacă ceapa mărunt, se feliează usturoiul şi se călesc într-o altă tigaie 3 minute.

pui cu cuscus si sos

3. Se dă un praf de sare şi se adaugă o lingură de curry. Se  amestecă să se omogenizeze.

pui cu cuscus si sos

4. Se adaugă cuburile de roşii şi o ceaşcă de apă călduţă. Se fierbe încet 5 minute să scadă. Spre final se pune o linguriţă de zahăr să echilibreze aciditatea roşiilor.

Sos pentru pui cu cuscus

5. Punem cuşcus-ul într-un vas, presărăm sare şi îl opărim cu 200 ml apă fierbinte. Deci, o măsură de cuşcuş se prepară cu o măsură de apă. Îl lăsăm 5 minute să se umfle, punem o lingură de ulei de măsline şi îl “înfoiem” cu o furculiţă să se desprindă boabele. Presărăm peste cuşcuş ierburi de Provence.

Cuscus

6. Se pune carnea în farfurie, sosul peste carne şi garnitura de cuşcuş alături. Se ornează cu rondele de ardei iute sau dacă preferaţi cu pătrunjel sau frunze proaspete de busuioc.

Să fiţi sănătoşi!

pui cu cuscus si sos

Filed Under: Bucataria europeana, Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de pui cu cuscus, cuscus, garnitura de cuscus, pui cu sos, pui cu sos picant, tocana cu cuscus

Supa de pui cu taitei de casa

March 6, 2013 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Care este arma tradiţională principală a românului în lupta cu răceala? Oarecum ritualic, înainte de orice medicament şi doctor, se face uz de supă sau ciorbă fierbinte şi care de cele mai multe ori reuşesc să te monteze şi să te dreagă. Cum mai toţi ai casei sunt răciţi, am apelat şi eu la acest sprijin tradiţional şi am pregătit pentru refacere o supa de pui cu taitei de casa, pentru ca, trebuie sa recunosc, la olteni supa se prepara mai mult în vremuri de boală. Nici eu nu obişnuiam să o prepar mai des dar în ultimi ani datorită copiilor mici am ajuns să o prepar săptămânal. Dacă mai la vale de Carpaţi ciorba este favorizată şi favorită, în schimb, la bănăţeni şi ardeleni, supa deţine loc de cinste la mesele familiale de duminică. Din punctul meu de vedere cea mai bună supă se obţine din pasărea matură, cu experienţă de curte şi dintr-o varietate mai largă de legume, în special rădăcinoase. Tăiţeii de casă, dacă doriţi să-i preparaţi, sunt ca şi cireaşa de pe tort şi alături de onctuozitatea, gustul şi culoarea oferite de “găina bătrână”  şi de aroma delicată a legumelor, dau personalitate şi cresc în rang supa noastră.

supa de pui cu taitei de casa

Ingrediente necesare supa de pui cu taitei de casa:

Pentru supă:

  • 1 pui sau găină
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină păstranac
  • 1 ţelină cât pumnul
  • 1 ardei gras
  • 1 gulie – dacă este, opţional
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • sare, piper

Pentru tăiţei de casă:

  • 1 ou
  • 1 pumn cu vârf de făină
  • sare

supa de pui cu taitei de casa

Preparare supa de pui cu taitei de casă:

1. Se formeza un aluat din ou, făină şi un praf de sare. Eventual se mai adaugă puţină făină până se obţine consistenţa necesară, a unui aluat normal. Se formeză o bilă şi se lasă 20 minute să se odihnească. Cum prepar taitei am mai spus şi aici la ciorba de curca dar si aici la supa de rata.

aluat pentru supa de pui cu taitei

2. Cu sucitorul se presează aluatul şi se face foiţă subţire. Se taie foaia de aluat în 2-3 fâşii late. Se dă puţină făină pe ambele feţe ale unei fâşii, să nu se lipească şi se rulează pe lungime asemeni unei clătite apoi, pe lăţime, acestea se taie, mai subţire sau mai lat, funcţie de cum dorim să obţinem tăiţeii.

aluat pentru supa de pui cu taitei

3. Spălăm puiul bine şi îl tăiem bucăţi pentru a se aşeza mai bine în oală. Nu este obligatoriu să avem un pui, se poate face supa şi numai din pulpe de pui. Dacă dorim supă mai puţină folosim 1/2 din pui sau 2 pulpe de exemplu dar obligatoriu să fie carne cu os, pentru că oasele contribuie mult la gust. Punem carnea la fiert în 5 -6 sau chiar 7 litri de apă, astfel încăt să aibă de unde scădea- rămâne la aprecierea fiecăruia funcţie de câtă supă doreşte. Dacă punem carnea direct în apa rece va face mai multă spumă, dacă aşteptăm ca apa să înceapă să fiarbă şi apoi să punem carnea, vom avea mai puţin de spumuit. Cănd începe fierberea dăm focul mic să nu scadă repede şi prea mult supa. Spumuim bine de mai multe ori. După ce am spumuit ştergem marinile oalei cu un şerveţel. Dacă avem pasăre de curte, ce fierbe mai greu, ţinem carnea la fiert peste 1 oră iar dacă mai este şi bătrână timpul de fierbere poate creşte şi la 2 ore . Dacă avem pui de market ce fierbe foarte uşor, maxim 45 de minute este suficient pentru a-şi lăsa carnea gustul.  În orice caz, încercăm carnea cu o furculiţă şi cănd este fiartă o scoatem din oală.

supa de pui cu taitei de casa

4. Curăţăm legumele şi le tăiem bucăţi mari. Ceapa o curăţim de foi şi o lăsăm întreagă. Punem legumele la fiert numai după ce am spumuit bine carnea ci nu înainte. Tot acum punem şi sare după gust.

5. Când sunt toate fierte le scoatem din oală şi strecurăm supa printr-o strecurătoare fină sau prin tifon. Astfel obţinem o supă mai limpede. Punem din nou supa pe foc şi când reîncepe să fiarbă adăugăm tăiţeii şi îi lăsăm să fiarbă 5-6 minute. Se practică şi varianta cu fierberea tăiţeilor separat pentru ca amidonul să nu tulbure supa dar eu nu obişnuiesc şi consider că supa este suficient de limpede şi fără a face acest artificiu, plus că mă interesează şi aportul la gust al tăiţeilor. Iar tăiţeii de casă, proaspeţi nu lasă amidon la fel ca cei uscaţi, cumpăraţi. Carnea de pui fiartă se poate pregăti de exemplu, pe pat de cartofi la cuptor  sau rumenită şi  “bagata in tavă”

supa de pui cu taitei de casa

6. Morcovi fierţi îi tăiem rondele şi îi readăugăm în oală. Celelalte legume fierte, se pot transforma într-un piure sau pot fi trase la tigaie. Oprim focul şi aromăm cu pătrunjel verde şi dacă dorim, cu un praf de piper proaspăt măcinat. Punem capacul şi lăsăm supa să se odihnească 10 minute.

Nu-mi place supa reîncălzită aşa că, spre deosebire de ciorbă,  prepar o cantitate mai mică suficientă pentru 4 persoane într-o zi, plus că reîncălzită începe să devină tulbure.

Să fiţi bine!

supa de pui cu taitei de casa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe, Retete simple Tagged With: supa cu carne de pui, supa cu legume si carne de pui, supa cu taitei, taitei de casa

Piure de broccoli. Sanatate verde

March 5, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obișnuiţi cu conopida noastră autohtonă nu prea ne întrecem în a consuma broccoli, un fel de conopidă “verde” mai puțin vânjoasă și îndesată. Este drept că şi gustul acestuia, luat singular, nu are pe vino-ncoace dar are câteva caracateristici nutriţionale ce ar trebui să-l facă mai atractiv: conţine  calciu aproape la acelaşi nivel ca laptele, este foarte sărac în calorii şi conţine un compus care se luptă cu bacteria care provoacă gastrita şi ulcerele gastrice. Ce mă atrage pe mine foarte mult la broccoli este piureul ce rezultă din această legumă şi în special cel preparat cu usturoi. De ce? Pentru că seamănă foarte mult cu urzicile frecate cu usturoi după care mă dau în vânt, urzici care, după cum ştim, nu se găsesc tot anul aşa că le înlocuiesc cu piure de broccoli. Vă recomand să încercaţi acest piure – mai ales că acum broccoli se găseşte cel puţin congelat în supermarket- uri şi la preţuri rezonabile – pentru că sunt şanse mari să vă cadă cu tronc.

piure de broccoli

Ingrediente necesare piure de broccoli:

  • 1 kg broccoli
  • 4 linguri cu unt
  • 2 căţei de usturoi
  • sare,  piper

piure de broccoli

Preparare piure de broccoli:

1. Se desface broccoli în bucăţele şi se spală. Se fierbe în apă cu sare 15 minute. Broccoli fierbe repede şi se verifică cu o furculiţă când este gata.

2. Se înlătură apa şi se adaugă untul şi usturoiul zdrobit prin presa de usturoi. Se asezonează cu un praf de sare şi unul de piper. Se pasează broccoli sau se mixează până se obţine un piure cremos.

piure de broccoli

Usturoiul se adaugă funcţie de gustul fiecăruia, mai mult sau mai puţin. Îl prefer mai usturoiat pentru că se aseamănă cu urzicile.

Este o garnitură deosebită şi foarte sănătoasă ce se poate servi cu orice fel de carne sau cu peşte. Este delicios dacă îl mâncați cu păine prăjită. Dacă îl doriţi mai dulce şi cremos adăugaţi smântână şi lăsaţi usturoiul să rămână în spate, secundar. De asemenea, se combină bine cu iaurtul sau brânza dulce. Dacă se înlătură toate lactatele este foarte ok pentru post, cu pâine prăjită.

Să fiţi sănătoşi!

piure de broccoli

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete de post, Retete garnituri, Retete simple Tagged With: broccoli, broccoli cu usturoi, broccoli pentru post, garnitura de broccoli, piure

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 49
  • Page 50
  • Page 51
  • Page 52
  • Page 53
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate