• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete la cuptor

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor

February 13, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gustoşi şi îndestulători, poţi prepara cartofi cu bacon la cuptor extrem de simplu şi fără a consuma prea mult timp. Necesită ingrediente banale şi de regulă fac faţă cu brio la pretenţii şi pretenţioşi. Sunt o soluţie gustoasă când nu prea ai chef sau timp de stat în bucătărie. Poţi fi mâncaţi cu spor lângă o salată de verzituri sau, pentru gurmanzii de categorie grea, pot ocupa postul de garnitură.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (8)

Ingrediente cartofi cu bacon la cuptor

  • 1 kg cartofi
  • 200 gr bacon
  • 200 gr ciuperci
  • 1 ceapă
  • sare, piper, boia,
  • ulei de măsline

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (1)

Curăţăm cartofii şi îi tăiem cuburi nu foarte mici. Baconul îl tăiem franjuri mai subţiri sau mai trupeşi, după cum apreciem estetic că ne-ar place. Eu am folosit ciuperci conservate dar la fel de bune (dacă nu mai bune) pot fi şi ciupercile proaspete care, la rândul lor, trebuie tăiate felii.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (2)

Tăiem ceapa fideluţă, rostuită să dea dulceaţă lucrării noastre. Punem totul – cartofi, bacon, ciuperci, ceapă – într-o tavă, aşezonăm cu sare şi piper şi îi dăm culoare cu un praf de boia. Peste toate adăugăm 2-3 linguri de ulei de măsline şi amestecăm temeinic astfel încât uleiul şi condimentele să învelescă protector şi gustos toate ingredientele. Dăm tava la cuptor până ce, încercându-i cu o furculiţă, constatăm că s-au gătit cartofii. Este elegant să nu lăsăm peste măsură cartofii la cuptor pentru că se pot fărâmiţa excesiv şi pierdem la aspect.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (4)

Reţeta de cartofi cu bacon poate fi abordată şi mai sofisticat sau pe căi mai ocolite, dar cum azi nu ne-am propus să ne zdruncinăm existenţa efemeră sau bucătăria, ne mulţumim cu cea mai simplă variantă posibilă. Bineînţeles, condimentele pot fi îmbogăţite după poftă şi dorinţă. Eu i-am servit la masă alături de o salată verde, uşor înviorată cu zeamă de lămâie, aşa, pentru digestie.

Să fiţi bine!

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (5)

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (7)

 

Filed Under: Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bacon, cartofi, ciuperci, garnitura

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate

January 21, 2016 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Ciolan de porc așezat pe pat de muraturi și rumenit la cuptor este o rețetă ce se cere a fi încercată îndeosebi în zilele de iarnă aprigă, friguroasă, din ianuarie-februarie, dar si spre începutul postului Paștelui, când murăturile sunt pe sfărșite și cer a ieși onorabil din scena ocupată de verdețurile primăverii. Dacă vi se pare ciudat rolul muraturilor și gătirea acestora la cuptor vă spun că există în unele locuri o tradiție a participării murăturilor la diverse mâncăruri. Fără a exista neapărat o regulă în ce privește selectarea murăturilor participante, eu am ales să mă bazez pe varză murată, ardei kapia, gogoșar și ardei bulgăresc, puțin iute.

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (1)

Ingrediente necesare ciolan de porc cu muraturi la cuptor:

  • 1 ciolan de porc
  • 1 jumătate de varză murată
  • ardei kapia, gogoșar, ardei lung murat – în cantitate cât varza
  • 1 ceapă mare
  • 1 pahar de bulion – cca 100 gr, sau 2 linguri de pastă
  • piper boabe, foi de dafin, coriandru, boia
  • ulei

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (3)

Grijim ciolanul, îl trecem prin flacără dacă șoriciul mai are păr, îl spălăm în apă caldă și îl răzuim cu cuțitul. Îl punem într-o oală și îl acoperim cu apă. Adăugăm foi de dafin, boabe de piper și boabe de coriandru. Îl fierbem cca o oră până ce se poate curăța carnea de pe os. Apa în care a fiert ciolanul de porc nu o aruncăm.

Tăiem mărunt varza și ardeii murați. Încingem o tigaie și călim ceapa tocată mărunt. Când ceapa este gata adăugăm bulionul și o linguriță de boia și mai ținem un minut pe foc. Într-o tavă amestecăm murăturile tocate cu călitura de ceapă și bulion. Ceapa călită va da dulceață mâncării. Punem în tavă, peste murături, două polonice cu zeamă din oala în care a fiert ciolanul.

Desfacem ciolanul și înlăturăm oasele. Așezăm carnea peste patul de murături, în tavă. Dăm tava la cuptor pentru cca o oră. Încercăm după o oră textura murăturilor, dacă sunt gătite și ne satisfac gustul. Dacă le dorim mai moi mai putem ține tava la cuptor, adăugând eventual zeamă suplimentară de la fierberea ciolanului.

Foarte simplă și ușor de preparat, mâncarea asta cu ciolan de porc și murături, vă asigur, este delicioasă. Se mănăncă fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu mămăligă caldă.

Să fiți bine!

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (4)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (5)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (6)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (9)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (7)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne la cuptor, ciolan de porc, muraturi, varza murata

Iepure pe Varza Murata Preparat la Cuptor

December 14, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De cele mai multe ori, în bucătărie, carnea de iepure este acompaniată de un sos, dat fiind faptul că iepurele, vietate mai energică, nu prea vine cu suficientă grăsime. Totuși, și carnea de iepure, ca majoritatea cărnurilor se împacă bine și își poate găsi locul pe un pat de varză murată deoarece “acreala” acesteia se echilibrează bine cu dulceața iepurelui. Partea cu grăsimea cerută de varza murată poate fi rezolvată simplu prin împănarea cărnii cu slaninuță, în special la iepurele sălbatic, vânat. Nemaipunănd la socoteală că este o rețetă foarte simplă, iepure pe varza poate fi o delicioasă rezolvare culinară a iepurelui descoperit în frigiderul dumneavoastră.

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (5)

Ingrediente iepure pe varza

  • 1 iepure
  • 2 verze murate
  • 1 fir praz
  • 1 morcov
  • 2-3 linguri de bulion
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 5-6 cubulețe de slăninuță
  • 3-4 foi de dafin, piper boabe, boia dulce sau iute (după preferință), cimbru, mărar

Pentru marinadă

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 felie de țelină
  • 4-5 căței de usturoi
  • 200 ml vin roșu
  • piper, cimbru, foi de dafin,
  • ulei de măsline, apă

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (8)

Curățăm iepurele de pielițe și înlăturăm eventualele fire de păr din blană, rămase pe carne. Masăm carnea cu ulei de măsline, piper măcinat și usturoi zdrobit. Așezăm iepurele într-o tavă încăpătoare și punem peste el vinul completat cu apă, cât să cuprindă bine carnea. Adăugăm legumele tăiate felii mari și condimentele. Aceasta operațiune o facem seara, urmând ca a doua zi să preparăm iepurele. Iepurele de casă nu necesită această operațiune pentru a fragezi carnea, deoarece acesta, spre deosebire de iepurele de câmp, are carnea fragedă. Totuși, eu pregătesc această marinadă și pentru iepurele de casă, cu scopul de a-i da aromă și gust superior cărnii.

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (1)

A doua zi preparăm iepure pe varza. Tăiem varza fideluță și o așezăm într-o tavă. Tava să fie de calitate, să nu se prindă varza. O stropim generos cu ulei de măsline. Tocăm rondele prazul, morcovul și ardeiul iute și le punem peste varză. Adăugăm piper, foi de dafin, cimbru, mărar și boia precum și cele 2-3 linguri de bulion. Amestecăm varza cu aceste ingrediente și în mijlocul tavii, pe lung, pregătim un spațiu în care vom așeza iepurele.

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (2)

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (4)

Scoatem iepurele din marinadă și îl împănăm cu usturoi și slaninuță sau bacon. Îl așezăm întreg în mijlocul tăvii, în golul pregătit în varză. Acoperim tava cu folie de aluminiu și o băgăm la cuptor pentru cca 2 ore. După 2 ore înlăturăm folia de aluminiu și mai lăsăm 10 minute la cuptor, să se rumenească. La final, decorăm cu verdeață sau cu rondele de ardei iute roșu. La iepure pe varza folosesc puțin ardei iute, nu mult ci cât să piște oleacă, ca o chemare, o invitație, pentru un pahar de vin.

Să fiți bine!

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (7)

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (9)

Filed Under: Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de iepure, friptura, iepure, varza murata

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci

December 5, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această friptura de porc, ca tehnică de preparare, este îndeosebi rezultatul gătirii încet la cuptor ci nu al unui procedeu de frigere propiu-zisă. Dorindu-mi o porție de friptură fragedă și temeinic lucrată la cuptor, am ales să las carnea să beneficieze pe îndelete, timp de două ore, atât de puterea și calitățile vinului cât și de aportul, la gust și aromă, adus de condimente și legume. Sosul de vin rezultat odată cu frageda carne, va concentra toate ale gustului și se va armoniza delicios cu un piure ușor piperat, preparat din cartofi dulci și cartofi obișniți.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (1)

Necesar friptura de porc in sos de vin

  • 1,5 kg pulpă de porc
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă,
  • 4-5 caței de usturoi
  • 250 ml vin rosu
  • 250 ml apă
  • sare, piper, foi de dafin, cimbru, boia, 2-3 frunze de salvie
  • 3-4 linguri de făină
  • ulei

Pentru piure

  • 1-2 cartofi dulci
  • 3-4 cartofi obișnuiți
  • 1 lingură unt
  • piper alb, boia ușor iute

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (3)

Tăiem carnea felii cu grosimea de 1-1,5 cm. Într-o farfurie amestecăm făina cu un praf de piper, unul de sare și puțină boia. Tăvălim bine feliile de carne prin făină, ca și cum am prepara șnițele. Încingem o tigaie cu puțin ulei și rumenim sumar toate feliile pe ambele fețe. Această făină prăjită va ajuta sosul, odată băgată carnea la cuptor, să se lege ușor.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (4)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (5)

Pregătim o tavă, punând în ea: piper boabe, cimbru, salvie, foi de dafin, morcovii, ceapa tăiată sferturi și cățeii de usturoi curățați. Așezăm feliile de carne rumenite în tavă, peste condimente și legume. Adăugăm vinul și apa și acoperim bine tava cu folie de aluminiu. Întroducem tava în cuptorul încins pentru cca 2 ore. După o oră verificăm, ridicând folia de aluminiu – cu grijă mare la aburi – cât de fragedă este carnea și dacă mai necesită apă. Dacă dorim carnea mai fragedă (după preferința fiecăruia), putem crește timpul de preparare, adăugând puțină apă și lăsăm tava mai mult la cuptor. Când carnea este suficient de fragedă și moale, înlăturăm folia și mai lăsăm tava 10 minute la cuptor, să scadă suficient sosul. Pentru a înlătura condimentele și legumele ce și-au făcut datoria, putem strecura sosul printr-o strecurătoare mai mare.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (7)

Curățăm toți cartofii și îi punem la fiert în apă cu un praf de sare. Cartofii fierți îi pasăm, adăugăm o lingură de unt la piure și îl condimentăm cu piper alb. Când servim, peste piure putem presăra boia. Eu prefer să așez carnea peste piure și peste carne să pun 2-3 linguri de sos (așa mâncam în copilărie, carnea cu piure). În final, ornăm cu verdeață proaspătă fiecare porție de friptura de porc cu sos și piure.

Să fiți bine!

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (6)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (8)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (2)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de porc, cartofi dulci, friptura, piure, sos de vin

Fazan la Cuptor cu Ciuperci Champignon

November 23, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar dacă nu agreez vânâtoarea, cu vânatul mă înțeleg destul de bine și drept urmare, din când în când, îi mai vine rândul la tigaie unui fazan sau iepuraș. Azi, încerc să vă provoc pofta cu o rețetă simplă de fazan la cuptor cu ciuperci. Fazanul, ca orice alt vânat necesită o minimă fezandare, fiind suficient să-l păstrăm (cu pene) în lada frigorifică câteva zile după care să-l jumulim și să-l ținem cca 12 ore (după o zi pe alta) în baiț format din vin roșu, ulei de măsline, ceapă, usturoi, foi de dafin, piper, cimbru și eventual alte condimente. După aceste etape putem prepara fazanul după ce rețetă dorim.

Fazan la cuptor cu ciuperci (3)

Necesar fazan la cuptor cu ciuperci

  • 1 fazan
  • 500 gr ciuperci
  • 50 gr unt
  • 4 căței de usturoi
  • 6-7 cubulețe de slănină

Pentru baiț

  • 1 pahar vin roșu (cca 200ml), 2 linguri ulei de măsline
  • sare mare, piper boabe, cimbru, foi de dafin, 2-3 căței de usturoi

Fazan la cuptor cu ciuperci

Scoatem fazanul din baiț și-l tamponăm cu un prosop uscat. Fazanul îl putem lăsa așa cum este sau îl putem tăia pe piept și desface, apăsând pe el, pe coloană, să cedeze oasele. Astfel, se așează bine în tavă. Îl frecăm cu sare și unt și îl împănăm, sub piele, cu usturoi și slănină. Îl așezăm într-o tavă și punem baițul în care a stat – vinul, uleiul, usturoiul, ceapa tăiată sferturi și condimentele (baițul în care a stat).

Fazan la cuptor cu ciuperci (1)

Curățăm ciupercile cu un prosop uscat și le tăiem sferturi dacă sunt mai mari. Le punem în tavă, în jurul fazanului. Acoperim tava cu folie de aluminiu și o băgăm la cuptor. După un timp verificăm (cu grijă, să nu ne frigă aburul acumulat sub folie), dacă s-a evaporat lichidul și s-a frăgezit carnea. Dacă carnea nu este bine frăgezită (depinde și de fazan) dar lichidul s-a evaporat mai putem adăuga un pahar cu apă. În momentul când carnea este frăgezită, adică se desprinde ușor la înțeparea cu o furculiță, înlăturăm folia de aluminiu. Luăm cu o lingură sos din tavă și punem peste fazan după care îl mai lăsăm cca 15 de minute la cuptor să se rumenească. Servim la masă fazan la cuptor, așezat pe patul de ciuperci.

Fazan la cuptor cu ciuperci (5)

Altele, pe scurt: Baițul se poate face din mai multe ingrediente, dar în care să regăsim următoarele tipuri: uleiuri care să preia și să conducă aromele peste carne, acid – vin, lămâie, oțet – care să taie “carnea ațoasă” și s-o frăgezească, condimente și legume – țelină, ceapă, usturoi, alte rădăcinoase – care au rolul de a veni cu aromă și gust. Se pot folosi și baițuri mai exotice, de ex. cu papaya sau ananas. Dacă ați ținut destul de mult (peste 7-10 zile) fazanul cu pene la frig, faza cu 12 ore în baiț nu mai este obligatorie și se poate pune acest amestec de ulei – acid – condimente direct în tavă, peste fazan. Dacă constatați că vă este foarte greu să jumuliți fazanul, procedați ca și cu o pasăre de curte respectiv, scufundați-l puțin în apă fiartă. 

Să fiți bine!

Fazan la cuptor cu ciuperci (6)

Fazan la cuptor cu ciuperci (2)

Fazan la cuptor cu ciuperci (7)

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: baiț, ciuperci, fazan

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi

October 10, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După cum spuneam cu ocazia mielului copt încet la cuptor, mă avânt la masă pentru orice bucată de carne, preparată cu stăruință la foc încet, frăgezită și îmbogățită, pe îndelete, cu arome. De data aceasta ne vom ostoi pofta cu o pulpa de porc la cuptor, gătită încet cu ceva legume alături și însoțită, mai apoi, de o mămăligă și de feluriți ardei copți. Pentru asemenea lucrare, mă orientez întotdeauna la o bucată de pulpă tăiată rotund, transversal, din piciorul porcului, adică cu tot cu os, cu stratul subțire de grăsime și cu șorici. De cele mai multe ori asemenea “rondele” se găsesc în magazine cu eticheta de ciolan de porc. După mine, șoriciul este absolut necesar a fi prezent ca și zeama de usturoi cu legume zdrobite, ambele conlucrând să ridice ștacheta mult peste o banală friptură de porc.

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (1)

Necesar pulpa de porc la cuptor

  • una bucată pulpă cu os – 1-1,5 kg
  • 3-4 morcovi mici
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 3-4 fire de pătrunjel, leuștean
  • 2 căpățâni usturoi românesc
  • sare, piper, foi de dafin, cimbru
  • câțiva ardei proaspeți feluriți – iuți, bulgăresc, peștișor, kapia
  • cele trebuincioase pentru mămăligă

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (3)

Masăm pulpa cu cimbru, piper, sare (eventual și alte condimente, după preferință, coriandru, nucșoară, cuișoare, salvie). Încingem puțin ulei într-o tigaie încăpătoare și rumenim pulpa pe ambele fețe. După ce am rumenit pulpa adăugăm în jurul ei morcovii, ceapa tăiată sferturi, ardeiul gras tăiat mare, verdeața, 2-3 foi de dafin și piper boabe. Adăugăm o cană de apă sau supă de legume cât aproape să acoperim carnea. Punem un capac pe tigaie și o băgăm la cuptor la foc mic pentru cca 2 ore. Verificăm pe parcurs să nu sece zeama și eventual mai adăugăm puțină.

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (5)

După aproape două ore scoatem tigaia, în care s-a format ceva sos. Carnea sa frăgezit foarte bine, iar șoriciul nu mai are nici o vlagă. Scoatem cu o lingură, într-un bol, legumele și foile de dafin, ingrediente ce și-au făcut datoria și nu ne mai sunt necesare. Curățăm usturoi și îl zdrobim cu presa, preparând din el un mujdei. Alegem din legume, tot ce se poate zdrobi fin, îndeosebi morcovii. Le zdrobim cu o furcuțiță și le punem în bolul cu mujdei. Acest mujdei cu legume pisate îl punem în tigaie, în jurul pulpei, în sosul format anterior.

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (6)

Introducem din nou tigaia la cuptor, dar făra capac de data asta, și o mai lăsăm 20-30 de minute, tot la foc mic. Între timp coacem ardeii pe grill și preparăm mămăliga. Servim bucată de pulpă cu sosul aferent, lângă mămăligă și ardei copți. Usturoiul își va pierde mult din tărie la cuptor, contribuind mai mult cu aromă. Dacă doriți un gust mai viguros de usturoi, mai puteți adăuga după ce scoateți, la final, tigaia din cuptor.

Să fiți bine!

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (7)

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (2)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de porc, carne la cuptor, mamaliga, pulpa de porc, sos de usturoi

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Interim pages omitted …
  • Page 17
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate