• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucatarie internationala

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

October 6, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Acestă rețetă este un mod simplu de a pregăti vinete umplute, mâncare de sorginte orientală, care se poate găsi în diverse variante în bucătăriile mediteraneene și din Levant. Umplutura este, de regulă, o cremă pe bază de brânză, dulce sau sărată, de oaie sau vacă, care mai poate cuprinde diverse legume, verdețuri aromate, picanterii locale sau chiar fructe. Turcii preferă vinete umplute picante, pe când grecii le savurează pe cele dulci, iar o parte a Orientului Mijlociu vine cu adaos de fructe, rodie sau smochine, și lapte bătut.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

Ingrediente necesare vinete umplute cu branză:

  • 1 vânătă ( 2 porții, creșteți cantitățile funcție de porțiile dorite)
  • 100 gr brânză dulce
  • 2 linguri iaurt
  • 1 ardei kapia
  • 1 cățel de usturoi
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare, oregano
  • ulei de măsline

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 1

 Spălăm vinetele și, fără a le curîța de coajă sau tăia cotoarele, le tăiem în două jumătăți. Crestăm miezul jumătăților de vinete după cum se vede în imagine, le așezăm într-o tavă și le ungem cu ulei de măsline. Presărăm sare și oregano peste jumătățile unse cu ulei și băgăm tava șa cuptor pentru cca 30 de minute, până ce vinetele se coc și se rumenesc.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 2

Coacem pe grill ardeiul kapia, îl curățăm de coajă și il mărunțim cubulețe mici. Curățăm usturoiul și îl zdobim. Pregătim crema de brânză dulce: amestecăm brânza cu iaurtul, cu usturoiul, ardeiul copt, o lingură ulei de măsline și pătrunjelul verde mărunțit. Amestecăm să se omogenizeze bine. Cine preferă un gust picant poate adăuga piper măcinat sau ardei iute mărunțit.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 3

Scoatem vinetele rumenite de la cuptor și cu o lingură, așezăm pe ele crema de brânză. Prin coacere vinetele sau înmuiat și au lăsat spațiul necesar pentru a fi umplute cu cremă. Eventual, mai apăsăm cu dosul lingurii pentru a putea să le umplem bine. După ce le încărcăm cu cremă introducem din nou tava la cuptor pentru cca. 10-15 minute. la final, ornăm vinetele umplute cu pătrunjel prospăt sau cu oregano.

Să fiți bine!

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 4

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 5

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 6

Filed Under: Bucataria orientala, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete cu vinete, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei copt, branza dulce, cuptor, iaurt, vinete umplute

Dovlecei cu Sos de Iaurt. Salata Gustoasa si Racoritoare

September 22, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de dovlecei cu sos de iaurt, prin prezența chimenului și a iaurtului, ne dezvălui atât originile sale grecești cât și levantine.  Este îndeosebi o salata de vară, răcoritoare și aromată, oarecum atipică pentru masa noastră românească actuală dar cu oarece tradiție și apreciere în perioada interbelică și chiar mai devreme. când era o prezență obișnuită în meniul restaurantelor. Se aseamănă cu salata tzatziki dar textura și gustul dovlecelului fac diferența veniind cu dulceață suplimentară în timp ce chimenul consolidează unicitatea acestei salate de dovlecei cu sos de iaurt.

Dovlecei cu Sos de Iaurt

Ingrediente necesare salata de dovlecei cu sos de iaurt:

  • 2 dovlecei (600-800 gr)
  • 200 gr iaurt gras
  • 50 gr smântănă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • chimen, sare

Dovlecei cu Sos de Iaurt 1

Se curăță dovlecei de coajă, se taie felii  și se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare. După ce dovlecei s-au înmuiat se scot într-o strecurătoare mare și se lasă să se răcească și să se scurgă. Pentru a obține textura dorită și pentru a evita fierberea excesivă a dovleceilor este indicat să îi gustăm atunci când îi fierbem.

Dovlecei cu Sos de Iaurt 2

După ce s-au răcit și scurs, dovleceii se pun într-un bol. Peste dovlecei punem iaurtul amestecat cu smântâna, usturoiul zdrobit, mărarul tocat și o linguriță de chimen.  Amestecăm ușor toate ingredientele și obșinem astfel salata de dovlecei cu sos de iaurt. Cantitățile de usturoi și chimen pot fi schimbate după cum poftește fiecare. Se ornează cu mărar, chimen sau pătrunjel. Plecând de la acești dovlecei cu sos de iaurt se pot face multe improvizații și adăugiri de ceapă, lămâie, ridichii, gogoșar acru, pătrunjel etc.

Să fiți bine!

Dovlecei cu Sos de Iaurt 3

Dovlecei cu Sos de Iaurt 4

Filed Under: Bucataria europeana, Bucataria orientala, Retete cu sos, Retete de salate, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: chimen, dovlecei, salata de dovlecei, sos de iaurt

Salata de Paste si Sunca cu Maioneza

January 20, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă vă place salata de boeuf sau salata a la russe atunci cu siguranţă o să vă încânte această săţioasă dar, totodată, înviorătoare salata cu paste. Înscrisă în gama reţetelor de salate cu maioneză această salata de paste se distinge ca şi suratele ei în primul rând prin gustul acrişor dat de castraveţi şi gogoşarii acri si prin consistenţa oferită de şuncă şi ciuperci. Pentru un gust oleacă mai elaborat şi dichisit, pe lângă clasica şunca de Praga, eu obişnuiesc să mai adaug şi ceva afumat, o pulpă de pui afumată sau muşchi de porc, dar şi ciuperci conservate.

Salata de Paste

Ingrediente necesare salata de paste cu maioneză:

  • 250 gr paste fusilli, penne, macaronii, la alegere
  • 200 gr şuncă de Praga
  • 100-150 gr piept de porc afumat sau 1 pulpă de pui afumată
  • 1 borcan de castraveţă acri – 600-700 gr
  • 4-5 bucăţi de gogoşar acru
  • 1 borcan mic de ciuperci conservate – 280 gr
  • 1 cutie de porumb dulce
  • 4 linguri maioneză
  • 1 ligură smântână
  • 1 linguriţă muştar clasic
  • piper proaspăt măcinat

Salata de Paste 1

Scoatem castraveţii şi gogoşarii din borcane îi tăiem cubuleţe şi îi punem într-o strecurătoare să se scurgă bine. De asemenea, şunca de praga şi muşchiul afumat le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol mare. Ciupercile conservate, după ce le presăm puţin să elimine zeama, le mărunţim din cuţit, dar nu foarte mic. Le punem în bol, lângă şuncă.

Salata de Paste 2

Punem pe foc o oală cu apă şi o lingură de sare şi aşteptăm să ajungă la temperatura de fierbere. Când începe fierberea punem pastele în apa fierbinte pentru 5-6 minute, astfel încât să obţinem pastele al dente. Obligatoriu suntem cu ochiul pe paste şi le gustăm pentru a verifica când sunt gata. Pastele nu trebuie bine fierte pentru că se mai umflă şi în salată. Cand pastele sunt gata le răsturnăm într-o strecurătoare şi le trecem sub jet de apă rece. În genere, pastele folosite la salată se spală pentru a înlătura amidonul care face ca pastele să fie lipicioase. Acest amidon lipicios poate să ne strice puţin salata. Când preparam paste cu sos, este invers, avem nevoie de amidon pentru a ajuta sosul să adere pe paste.

Salata de Paste 3

Punem în bolul cu şunca de Praga şi muschi afumat, castraveţii, gogoşarul, porumbul dulce şi ciupercile, toate scurse bine. Adăugăm pastele răcite cu apă rece şi scurse bine. Dăm un praf de piper prospăt măcinat. Amestecăm uşor toate ingredientele. Adăugăm maioneza, smântâna şi muştarul, şi amestecăm bine cu o lingură. Lăsăm salata 10 minute după care o putem servi la masă. Sunt convins că o să vă placă salata de paste, o salată foarte gustoasă şi simplu de preparat. În privinţa cărnurilor folosite, vă puteţi orienta, funcţie de preferinţă, şi spre alte ingrediente.

Să fiţi bine!

Salata de Paste 4

Salata de Paste 5

Salata de Paste 6

Filed Under: Bucataria europeana, Retete aperitive, Retete de mancaruri cu carne, Retete de paste si pizza, Retete de salate, Retete simple Tagged With: castraveti acri, gogosar acru, maioneza, muschi afumat, paste fusilli, salate cu maioneza, sunca de Praga

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui

January 15, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dulceaţa ardeiului gras si fragezimea pieptului de pui fac din acest preparat o gustare uşoara şi savuroasă ce poate fi preparată repede şi fără sofisticate cerinţe. Reţeta se bazează exclusiv pe două ingrediente, pe două gusturi: ardei gras şi piept de pui, bine asezonate cu condimente. Seamana uşor cu tocana ungurească de ardei. Tocmai pentru că, de regula, ardeiul gras se foloseşte la mâncăruri în asociere cu alte legume, am vrut să evidenţiez cu acestă reţetă simplă, exclusiv gustul ardeiul gras, folosit de data aceasta ca bază a preparatului. Mie unul îmi place această gustare, bine condimentată, după cum mi-e pofta şi obiceiul, aşa că, cine doreşte, îi poate face de încercare.

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui

Ingrediente necesare ardei gras cu piept de pui:

  • 3 ardei graşi, diverse culori
  • 1 piept de pui
  • ulei de masline
  • oregano, piper, paprika iute, sare

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui 1

Curăţăm pieptul de pui de pieliţe şi îl tăiem imbucături. Punem bucăţile de piept intr-un bol în care am pus o lingură de ulei de măsline şi o condimentăm cu boia de ardei (eu am folosit iute), oregano şi o linguriţă de piper proaspăt măcinat. Amestecăm bine carnea pentru ca bucăţile de piept să fie bine invelite de ulei şi arome. Încingem o tigaie cu puţin ulei de măsline şi rumenim pieptul de pui până îşi schimbă culoarea. Carnea uşor rmenită o punem într-un bol.

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui 2

Tăiem ardeiul gras fideluţă şi îl punem în tigaia în care am prăjit carnea. Dăm un praf de sare, călim ardeiul cateva minute după care întoarcem în tigaie pieptul de pui. Amestecăm şi mai călim câteva minute până ce ardeiul se găteşte şi îşi lasă gustul, fără însă a se fărâmiţa. la final putem aroma cu verdeaţă, pătrunjel sau chiar busuioc.

Să fiţi bine!

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui 3

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei gras, piept de pui, tocana de ardei

Clatite cu Dovlecei Umplute cu Piept de Pui si Ciuperci

November 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă vă plac dovleceii şi doriţi să ieşiţi din rutina reţetelor clasice pentru a da acestei legume o întrebuinţare ceva mai inedită, aceste clatite cu dovlecei pot fi o soluţie interesantă şi, în acelaşi timp, gustoasă, pentru pentru o masă de familie. Clatitele cu dovlecei sunt inspirate de vestitele crepes din bucătaria franceză, mai precis din bucătăria regiunii Bretagne. Prezenţa dovleceilor nu împiedică cu nimic ca aceste clătite să fie bază pentru desert sau pentru diverse mâncăruri, după cum doriţi. Chiar dacă la noi, în genere, clatita este asociată cu ceva dulce, cu un preparat de desert, asta nu înseamnă că nu pot fi umplute cu diverse ingrediente şi că pe baza lor nu pot fi preparate mâncăruri gustoase. Eu am ales pentru aceste clatite cu dovlecei o umplutură pe bază de piept de pui şi ciuperci, şi le-am servit la masă însoţite de smântână.

Clatite cu Dovlecei

Ingrediente necesare pentru clatite cu dovlecei umplute cu piept de pui

  • Pentru clatite – făină, apă, sare, 1 ou, 1 dovlecel tanar
  • 1 piept de pui
  • 200 gr ciuperci
  • 200 gr cascaval
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapa
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • sare, piper
  • 100 gr unt
  • ulei

Clatite cu Dovlecei 1

Pregătim compoziţia pentru clătite: batem un ou, adăugăm un praf de sare, apă şi făină până obţinem consistenţa şi cantitatea necesara pentru 6-7 clătite. Dovlecelul proaspăt şi tânar, îl dăm pe răzătoarea fină fără al curăţa de coajă. Îl adăugăm în compoziţia de clătite şi amestecăm să se omogenozeze bine. Încingem o tigaie potrivită şi coacem aceste clatite cu dovlecei  urmand aceeaşi procedură ca la clatitele clasice. Le lasăm deoparte, pe o farfurie larga.

Clatite cu Dovlecei 2

Grijim şi tăiem ciupercile în bucăţi potrivite. Încingem o tigaie cu două linguri de ulei şi rumenim ciupercile. Le scoatem pe o farfuie. Tăiem pieptul de pui cubuleţe şi îl rumenim uşor în tigaia cu uleiul ramas de la ciuperci. Când pieptul de pui şi-a schimbat culoarea, adăugăm ceapa tăiată mărunt şi ardeiul gras cubuleţe. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm şi lăsăm să se călească usor, cca 10 minute. Când ceapa a devenit sticloasă, întoarcem în tigaie ciupercile prăjite şi adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi. Amestecăm şi mai ţinem pe foc 3-4 minute. La final aromăm cu pătrunjel proaspăt.

Clatite cu Dovlecei 3

Luam fiecare clătită în parte, punem cu o lingură umplutură din tigaie, presărăm caşcaval ras şi o rulăm. Ungem o tava cu unt şi aşezăm în ea, clătitele rulate, una lânga alta. Eu am folosit un vas roman. După ce am rulat toate clatitele şi le-am aşezat în tavă, le stropim cu unt topit (am topit două linguri de unt într-o tigaie). Caşcavalul rămas, îl dăm pe răzătoare şi îl presărăm în tavă, peste clătite.

Clatite cu Dovlecei 4

Dăm tava la cuptor, la foc redus, pentru 15 minute. Aceste clatite cu dovlecei pot fi servite la masă alături de smântână simplă sau îmbogăţită cu verdeţuri (cum ar fi mărarul). Pentru compoziţia cu care umplem clătitele, putem folosi o mulţime de ingrediente, fiecare putând să aleagă ce doreşte. Cantităţile din această reţetă sunt aproximative, pentru 6-7 clatite cu dovlecei.

Să fiţi bine!

Clatite cu Dovlecei 5

Clatite cu Dovlecei 6

Clatite cu Dovlecei 8

Clatite cu Dovlecei 8

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de pui, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: cascaval, ciuperci, clatite, dovlecei, piept de pui

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii

September 23, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Azi încerc să va extrag din perioada mâncărurilor de vară, bazată pe multe legume, şi să vă tentez cu un carbohidrat de toamnă, pregătit simplu şi repede sub numele de – gnocchi cu sunca si masline picante. Pentru cei care nu s-au întâlnit încă cu gnocchi trebuie spus că aceştia sunt un fel de găluşte mici preparate dintr-un amestec de cartofi cu făină, griş sau pesmet. Cei mai întâlniţi sunt cei preparaţi din cartofi şi făină, putând fi achizionaţi gata preparaţi din magazine sau se pot prepara, cei drept, cu ceva efort, în casă. Reţetele cu gnocchi sunt în genere reţete simple, foarte asemănătoare cu reţetele de paste, fiind foarte consumaţi în bucătăria italiană şi nu numai. Reţeta de gnocchi cu sunca şi masline se încadrează tot pe linie mediteraneană, mai ales că eu am optat pentru o aromă de busuioc proaspăt.

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii

Necesar reteta de gnocchi cu sunca si masline:

  • 500 gr gnocchi
  • 200 gr suncă presată, la alegere sortimentul
  • 200 gr măsline verzi picante
  • 1 cutie de roşii cubuleţe sau 5-6 roşii proaspete
  • 1 ceapă mică
  • 3-4 căţei de usturoi
  • cimbru, piper, sare
  • câteva frunze de busuioc
  • ulei de măsline sau unt

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 1

Într-o oală punem 1,5-2 litri de apă la fiert cu o lingură de ulei şi o linguriţă de sare. Până ce începe apa să fiarbă pregătim sosul. Tăiem şunca cubuleţe sau fâşii, mărunţim bine ceapa, şi le punem la călit în puţin ulei de măsline, într-o tigaie suficient de încăpătoare. Puteţi folosi ce fel de şuncă doriţi – de pui, de Praga, prosciuto, afumată sau nu. Dăm un praf de sare şi când ceapa s-a înmuiat şi şunca s-a rumenit puţin, adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi, condimentăm cu un praf de piper şi aromăm cu puţin cimbru.

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 2

Amestecăm uşor să-şi aducă condimentele obolul de gust şi aromă şi adăugăm măslinele verzi. Desfacem conserva de roşii, o punem în tigaie şi amestecăm să se formeze sosul. Între timp, apa a început să fiarbă aşa că este timpul să punem gnocchi la fiert. Pe măsură ce aceştia ies la suprafaţă şi plutesc, îi luăm cu o paletă şi îi punem în sos. Completăm sosul cu un puţină apă din oala în care au fiert gnocchi, şi mai lăsăm 5 minute la foc mic. Oprim focul, mărunţim frunzele de busuioc şi aromăm gnocchi cu sunca.

Să fiţi bine

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 4

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 5

Filed Under: Bucataria europeana, Retete de paste si pizza, Retete simple Tagged With: gnocchi, masline picante, sos de rosii, sunca de Praga

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Interim pages omitted …
  • Page 25
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate