• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucatarie internationala

Rosii cu Branza la Cuptor, Aromate cu Oregano – Bouyourdi

August 23, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această foarte gustoasă combinaţie de rosii cu branza, aromată din abundenţă cu oregano, este specifică bucătăriei greceşti, fiind cunoscută sub numele de bouyourdi. Este un aperitiv, o gustare extrem de simplă bazată pe brânză feta şi roşii proaspete, uşor picantă datorită prezenţei unui ardei iute şi bogat aromată cu oregano. Deşi tradiţia ne recomandă brânza de capră, vă pot spune că şi brânza noastră de oaie sau amestec capră-oaie satisface pe deplin pofta şi gustul. Ici-colo se prepară şi cu brânză proaspătă, dar eu recomand brânza sărată ca fiind perechea ideală pentru roşii. Ardeiul semiute ce va împăca pe toată lumea, că mânâncă iute sau nu, este numita coarnă bulgărească, care este minimul obligatoriu pentru ca picanteria să fie de nerefuzat. Una peste alta, depun chezaşie pentru plăcerea ce va fi să fie odată cu prezenţa acestor aromate rosii cu branza pe a dvs. masă. Încercaţi cu încredere bouyourdi, pentru gust, aromă, dar şi pentru simplitatea şi uşurinţa cu care se prepară.

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (8)

Ingrediente necesare rosii cu branza – bouyourdi

  • 5-6 roşii coapte bine
  • 300 gr brânză feta sau telemea
  • 2 ardei bulgăreşti, semiiuţi
  • oregano
  • ulei de măsline

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (12)

Curăţăm roşiile de coajă, prin metoda clasică a scufundării în apă fierbinte, după ce le-am crestat uşor în prelabil. Când roşiile s-au răcit le înlăturăm foarte uşor coaja. Tăiem roşiile rondele de cca 0,5 cm grosime. Într-o tava, cratiţă, vas de jena sau ceramic, formăm un pat din rondele de roşii care să acopere în întregime fundul tăvii. Însoţim acest prim strat de roşii cu un ardei bulgăresc, curaţat de seminţe şi tăiat rondele. Peste acest pat de roşii şi ardei aşezăm un strat din felii subţiri de brânză (mai reuşite sau nereuşite, în final nu are importanţă dacă brânza se mai sfarâmă).

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (1)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (2)

Peste feliile de brânză (eu am folosit brânză amestec capră-oaie) rânduim un nou strat de rondele de roşii bine coapte. Adăugăm cel de-al doilea ardei bulgăresc, la fel, curăţat de seminţe şi tăiat rondele. În final, completăm lucrarea noastră cu 3-4 felii de brânză, aşezate atrăgător deasupra. Peste toate presărăm din abundenţă oregano, aromă care dă amprenta bucătăriei mediteraneene, şi stropim cu două linguri de ulei de măsline. Dăm vasul la cuptor pentru cca 30 de minute, până ce se umple bucătăria de aromă. Aceste rosii cu branza sunt foarte gustoase fie că se mănâncă calde, fie reci, cu pâine proaspătă.

Să fiţi bine!

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (4)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (10)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (5)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (7)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bouyourdi, branza, bucatarie greceasca, oregano, rosii

Caponata Siciliana – Tocana de Vinete cu Rosii si Masline

August 12, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Caponata siciliana, aşa cum ne indică şi numele, este o tocană specifică Siciliei, bazată în principal pe vinete, roşii şi măsline şi însoţită de arome mediteraneene, oregano, busuioc sau pătrunjel. Se serveşte rece sau caldă, în genere cu pâine prăjită. Specific sudului italian este şi participarea caperelor, a migdalelor şi a zaharului, ingrediente pe care eu le-am lăsat la latitudinea fiecaruia, dacă doriţiţi sau nu să le folosiţi.

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (1)

Ingrediente necesare caponata siciliana:

  • 2 vinete
  • 4 roşii
  • 200 gr masline verzi
  • 1 ceapă mare
  • 1 tulpină de apio ( dacă nu aveţi, se pote înlocui cu ţelina noastră)
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură pastă de roşii (sau de ardei cu roşii)
  • 1 lingură de oţet din vin sau mere (sau oţet din vin aromat cu plante)
  • 1 linguriţă oregano, piper, sare
  • busuioc proaspăt
  • ulei de măsline

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (11)

Tăiem vinetele cuburi, le dăm un praf de sare şi le rumenim într-o tigaie încinsă. Vinetele rumenite le scoatem pe o farfurie, pe un prosop de hârtie, pentru a înlătura eventualul ulei în exces. Mărunţim ceapa şi o călim împreună cu tulpina de apio tăiată mici rondele, în două linguri de ulei de măsline. Adăugăm linguriţa de oregano, usturoiul tăiat felii subţiri şi mai apoi pasta de roşii.

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (4)

Introducem roşiile în apă fierbinte pentru a le curăţa uşor coaja. Le mărunţim şi le punem în tigaie, peste ceapa călită. Echilibrăm gustul şi aciditatea roşiilor cu un praf de zahăr (opţional) şi adăugăm linguriţa de oţet. Tot acum adăugăm şi măslinele verzi. Amestecăm, lăsăm să dea sosul câteva clocote şi întoarcem în tigaie vinetele cuburi rumenite.

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (6)

Lăsăm cca 15 minute pe foc mic, astfel încât să scadă sucul lăsat de roşii, să se formeze sosul ce înveleşte vinetele. La final îi dăm sare şi piper după gust şi aromăm cu busuioc proaspăt. Dacă nu vă place busuiocul îl puteţi înlocui cu succes cu pătrunjel. Punem un capac pe tigaie şi o lăsăm 10 minute, timp în care putem prăji pâine. Caponata siciliana este delicioasă servită la temperatura camerei.

Să fiţi bine!

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (7)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (8)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (9)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (10)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (12)

 

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne Tagged With: caponata, masline, retete italiene, vinete

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor

July 13, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În genere, împănarea sau umplerea în orice fel a vinetelor este un meşteşug culinar ajuns la noi din gustoasa bucătărie turcească. Dacă ne raportăm, dintre multe alte preparate din vinete, numai la imam bayildi (mai cunoscută la noi) sau la vinete impanate cu chiftele, constatăm că turcul s-a îndeletnicit cu succes cu aducerea pe podium a vinetei, cu provocări pentru poftă şi gust reieşite din valorificarea potenţialului acestei legume. De cele mai multe ori, aceste reţetele cu vinete, se remarcă prin faptul că, pe cât sunt de simplu de preparat, pe atât sunt de gustoase, acestă specificitate evidenţiind faptul că vânăta are un excelent potenial şi este mare aducătoare de plăcere meseanului.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (13)

Ingrediente necesare vinete impanate cu chiftele:

  • 2 vinete din soiul celor lungi
  • cca 700 gr carne tocată
  • 2 cepe
  • 3 roşii măricele
  • 1 ardei gras
  • 3 căţei de usturoi
  • 50 gr unt
  • 1 lingură pesmet
  • piper, boia, cimbru, sare
  • ulei de măsline

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (9)

Preparăm compoziţia pentru chiftele. Eu am folosit carne tocată amestec porc-curcan dar puteţi folosi orice carne, porc, vită sau pasăre. Adăugăm la carnea tocată cele două cepe date pe răzătoare, piper măcinat, boia, sare şi pesmet. Amestecăm şi frământăm bine compozia de chiftele. Pesmetul are rolul de a lega bine chiftelele astfel încât acestea să nu se fărâmiţeze în urma gătirii la cuptor. Cu mâna umedă formăm chiftele, le turtim cu podul palmei astfel încât să aibă de aceeaşi mărime cu rondelele de vinete. Lăsăm chiftelele formate pe un platou.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (1)

Tăiem vinetele rondele de cca 1 cm. Într-o tavă rotundă aşezăm, urmând linia tăvii, feliile de vinete impanate cu chiftele, alternând o felie de vânătă şi o chiftea până formăm şi închidem un cerc. În mijlocul tăvii va rămâne un gol în care aşezăm un pat de felii de roşii şi ardeiul gras tăiat bucăţi mai mari. Dacă nu aveţi o tavă rotundă puteţi folosi o tava obişnuită în care aşezaţi vinete impanate, în rânduri, de la un capat al tăvii la celălalt.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (4)

Într-o tigaie punem puţin ulei de măsline, călim puţin usturoiul mărunţit şi adăugăm roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Condimentăm şi aromăm cu piper măcinat, boia, cimbru şi sare. Lasăm să scadă uşor, adăugăm untul şi amestecăm. Oprim focul.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (6)

Cu o lingură punem sosul de roşii din tigaie peste vinetele impanate cu chiftele, aşezate în tavă. Punem sos atât în mijloc, peste ardei, cât şi peste rondelele de vinete şi chiftele, uniformizându-l cu o lingură. Astfel grijită tava, o acoperim – înfofolim cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptor pentru 30 de minute. După 30 de minute, înlăturăm folia de aluminiu şi mai lăsăm tava 10-15 minute la cuptor. Odată finalizată operaţiunea putem orna aceste vinete impanate cu pătrunjel verde, busuioc sau de ce nu, cu rondele de ardei iute.

Să fiţi bine!

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (7)

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (15)

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (17)

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (14)

Filed Under: Bucataria orientala, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: chiftele, sos de rosii, Turcia, vinete, vinete la cuptor

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc

July 6, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiindcă ne aflăm în acele zile în care canicula ne urmăreşte peste tot, inclusiv în bucătărie, ne limităm iniţiativa culinară la a prepara reţete mai simple, uşoare şi care nu ne cer să stăm prea mult timp lângă aragaz. Astfel, astăzi vă propun şi încerc să vă ispitesc cu nişte arătoase ciocănele de pui cu rosii aromate, preparate la tigaie şi aromate cu usturoi şi busuioc proaspăt.

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (2)

Ingrediente necesare pui cu rosii aromate

  • 4-5 ciocanele de pui
  • pentru condimentarea şi aromarea pulpelor – ulei de măsline, cimbru, boia, piper, sare
  • 4-5 roşii
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • sare, piper
  • ulei

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (5)

Pregătim un amestec din cimbru uscat, boia, piper, sare şi o lingură de ulei. Ungem şi aromam bine pulpele cu acest amestec de condimente şi ulei. Le lăsăm 10-15 minute pentru ca uleiul şi aromele să învelească bine carnea. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi prăjim pulpele de pui. După ce pulpele s-au rumenit, le scoatem pe o farfurie şi pregătim roşiile.

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (1)

În aceeaşi tigaie, în uleiul şi rămăşiţele de la prăjirea pulpelor punem roşiile tăiate felii. Imediat, peste feliile de roşii, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi felii şi frunzele de busuioc mărunţite. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat şi unul de sare. Amestecăm uşor cât să întoarcem odată feliile de roşii. Aşezăm pe roşii ciocănelele de pui şi punem un capac peste tigaie. Mai ţinem un minut pe foc şi oprim aragazul.

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (4)

Felii de roşii trebuie să-şi păstreze cât de cât forma, să nu se fărâmiţeze excesiv, aşa că mai mult de trei minute pe foc nu este cazul să insistăm. Odată oprit focul, lăsăm tigaia acoperită pentru 5 minute pentru ca aroma roşiilor usturoiate să învelească pulpele. La final, dacă doriţi puţin iute, decorăm cu rondele de ardei iute. Astfel obţinem pui cu rosii, o mâncare de vară, uşoară şi foarte gustoasă, care, sunt convins, o să vă placă şi care o să necesite cel puţin un bis.

Să fiţi bine!

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (6)

 

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, pui, pulpe de pui, rosii, sos, usturoi

Menemen – Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume

June 10, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De mare tradiţie în Turcia, menemen este o preparat pentru un mic dejun bazat pe ouă şi o varietate mai mică sau mai mare de legume. Reteta de menemen poate conţine, după cum îi obiceiul locului şi pofta turcului, o seamă de ingrediente cum ar fi: dovlecei, vinete, ceapă, usturoi, pătrunjel, carnaţi sau branză. Cea mai simplă şi probabil cea mai populară variantă se bazează în principal pe ardei dulce, ardei iute, roşii şi ouă. Menemen se poate prepara direct pe flacără, în tigaie, sau la cuptor, unde îi şade bine în ulcică de pământ. Acest preparat, simplu şi gustos, este foarte popular şi pe meleagul nostru, fiind identificat în funcţie de zonă ca ouă încăierate, amestecate sau papară de ouă. Pentru anglofilii veniţi de pe papamond şi stabiliţi la noi în sat vom servi un fel de scrambled eggs.

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (5)

Ingrediente menemen sau papară de ouă:

  • 4 ouă
  • 2 roşii
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute
  • 1 fir de usturoi verde
  • sare, fulgi de chili, piper, cimbru
  • ulei de măsline

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (1)

Tăiem mărunt ceapa, ardeiul gras şi căteva rondele de ardei iute. Pentru culoare eu am folosit jumătate ardei gras şi jumătate ardei kapia. Le punem pe toate la călit într-o tigaie, la foc mediu, în 3 linguri de ulei de măsline. Aromăm şi condimentăm cu cimbru uscat, piper şi sare.

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (2)

Roşiile le curăţăm de coajă, întroducându-le în apă clocotită pentru a se curăţa uşor. Le tăiem cubuleţe şi le punem în tigaie după ce s-au călit legumele. Amestecăm şi le gătim 3-4 minute până ce sucul lăsat de roşii aproape s-a evaporat. Mărunţim usturoiul verde şi îl adaugăm în tigaie. Spargem ouăle într-un bol şi le amestecăm uşor, cât să se spargă gălbenuşurile, fără a le bate. Le punem în tigaie, peste legume şi le amestecăm uşor, cât să încorporeze ouăle legumele.

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (3)

Ouăle nu trebuie excesiv prăjite, menemenul find mai gustos dacă este mai zemos şi ouăle oleacă mai crude. La final, împodobim tigaia noastră cu fulgi de ardei iute (sau nu) şi rondele de ardei iute. De asemenea, stropim preparatul cu puţin ulei de măsline. Acest menemen este bine a fi măncat cu delicateţe, adică cu pâine proaspătă, direct cu mâna, din tigaie.

Să fiţi bine!

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (4)

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (6)

Filed Under: Bucataria asiatica, Retete cu oua, Retete gustari, Retete ieftine, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, mic dejun, oua, rosii, Turcia

Carne de Iepure cu Fasole Rosie Picanta

June 8, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar dacă asocierea dintre fasolea roşie şi carne de iepure pare inedită, ea nu are caracter de noutate, fiind destul de populară în America de Sud, acolo unde fasolea ocupă, prin tradiţie, loc de frunte în meniu. În bucătăria noastră, iepurele este distribuit, în genere, în rolul de friptură, de cele mai multe ori însoţită de un sos. Prezenţa sosului este considerată necesară din cauza faptului că iepurele, vietate mai neastâmpărată, are puţină grăsime. Dacă se va întâmpla să vă iese un iepure în faţa portofelului, vă îndemn ca ceva carne de iepure, o treime este suficientă, să o aşezaţi pe fasole roşie pentru că, zic eu, nu veţi avea parte de dezamăgire la masă.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (8)

Ingrediente carne de iepure cu fasole roşie:

  • 500 gr carne de iepure – pulpe, muşchi, gât
  • 2 conserve de 400 gr fasole roşie
  • 1 ceapă
  • 3 roşii
  • 1 ardei iute
  • pătrunjel verde
  • piper, boia de ardei, sare
  • ulei

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (3)

Porţionăm carnea de iepure şi o curăţăm bine, înlăturând firele de păr şi alte resturi. Deşi nu este obligatoriu pentru iepurele de casă, eu am ţinut carne la baiţ pentru o noapte, în special pentru ai potenţa gustul. Baiţul l-am format din usturoi, piper, sare, boia de ardei, cimbru, ardei iute, vin roşu şi ulei. Cu acest amestec am frecat bine bucăţile de carne. Le-am lăsat într-o oală acoperită, peste noapte, la frigider.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (4)

Încingem o tigaie cu puţin ulei şi prăjim carnea de iepure până se rumeneşte bine pe toate părţile. Carnea prăjită o scoatem din tigaie pe o farfurie. În resturile de la prăjire şi uleiul rămas în tigaie călim ceapa tocată mărunt. Adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, câteva rondele de ardei iute şi un praf de sare, unul de piper şi unul de boia. După ce roşiile şi-au lăsat sucul şi gustul – cca 5 minute – adăugăm fasolea roşie şi amestecăm.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (5)

Aşezăm carnea de iepure prăjită pe fasole şi adăugăm două polonice de supă de legume sau apă, atât căt să nu acoperim în întregime carnea. Dăm focul cât de mic şi lăsăm să fiarbă uşor până scade suficient. Gustăm şi potrivim gustul după cum ne place, cu mai multă sare, piper sau ardei iute. După mine, mîncarea asta este mai bună dacă este bine condimentată şi dacă ardeiul iute îşi face simţită prezenţa. La final aromăm cu pătrunjel verde proaspăt.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (6)

După cum se observă, reţeta nu presupune nimic special ca tehnică de preparare, specială find doar asocierea dintre fasole şi carne de iepure. Dacă avem ceva carne de iepure, este bine să mai ieşim din rutina fripturii calsice de iepure şi să încercăm şi alte combinaţii, aceasta mâncare cu fasole roşie fiind o posibilă variantă gustoasă şi săţioasă.

Să fiţi bine!

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (2)

Filed Under: Bucataria americana, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: ardei iute, fasole, iahnie, iepure, rosii

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 25
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate