Carnati cu cartofi

Trecând peste simplitatea ideii de carnati cu cartofi – simplitate care, de altfel, ne şi atrage – valoarea acestei clasice combinaţii este dată de calitatea cârnaţilor. Rezultatul este irezistibil cu cârnaţi proaspeţi de calitate ce îşi lasă sucul şi aroma, să cuprindă cartofii pe care sunt aşezaţi. O nuanţă vagă de iute şi o aromă de usturoi trebuie să invăluie carnaţii şi cartofii. Acum este un moment foarte prielnic, pentru o asemenea combinaţie, deoarece cartofii noi sunt deja în pieţe şi pot fi un mare câştig pentru plăcere. La fel cum poate fi şi însoţirea acestora cu focaccia.

carnati cu cartofi

Necesar carnati cu cartofi:

  • 1 kg cartofi
  • 300-400 gr carnaţi
  • 2 roşii
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • busuioc proaspăt – sau altă verdeaţă la alegere
  • ardei iute, oregano, piper, sare, ulei de măsline

carnati cu cartofi

Preparare:

1. Curăţăm cartofii şi îi tăiem pe lung, bucăţi mai mari. Dacă sunt mai mici îi înjumătăţim.

2. Curăţăm ceapa şi o tăiem julien. Căţeii de usturoi îi mărunţim din cuţit.  Încingem o tigaie mai adâncă sau o cratiţă şi în 2-3 linguri de ulei, călim un minut ceapa, usturoiul şi ardeiul iute. Dăm un praf de piper, unul de sare şi aromăm cu oregano, cât iei între trei degete. Tigaia să fie cu mâner metalic pentru că o vom băga la cuptor.

Ceapa calita

3. Adăugăm cartofii şi amestecăm bine să-i cuprindă uleiul şi condimentele. Mai stropim cu puţin ulei de măsline şi îi mai dăm un praf de sare grunjoasă.

carnati cu cartofi

4. Tăiem cârnaţii şi îi aşezăm pe cartofi. Punem un capac pe tigaie – să se “coacă” în suc propiu şi cârnaţii proaspeţi să-şi lase sucul – şi o băgăm la cuptor pentru 25-30 minute. Când a trecut timpul – încercăm cartofii cu o furculiţă, să fie moi –, punem roşiile feliate şi mai lăsăm tigaia fără capac la cuptor încă 10 minute, să se rumenească.

carnati cu cartofi

5. Ornăm cu busuioc proaspăt sau altă verdeaţă. Busuioc vă puteţi pune în ghiveci, la fereastră şi creşte foarte frumos şi destul de repede. Seminţe de busuioc se găsesc în supermarket sau la magazine specializate. Am mâncat aceşti carnati cu cartofi cu pâine lipie focaccia, cu roşii si busuioc.

Să fiţi bine!

focaccia si carnati cu cartofi

carnati pe cartofi

Retete pe Papamond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *