• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ciorba de Vacuta Acrita cu Agurida. Preparata la Iarba Verde

La sfârşitul saptămânii trecute, cum se întâmplă de câteva ori pe vară, patru pescari (de data asta mai mult teoreticieni) şi gurmanzi practicieni, lăsam în spate frenezia şi agitaţia oraşului şi ne cantonam pentru 2 zile pe malul unei balţi, cautând, idealist, sublimul tăcut al naturii (în urma indicaţiilor lui Hegel). Bineînţeles că ne-am îndeletnicit cu pescuitul, am trândăvit sub roşul apusului de soare sau la umbră de papură, dar ne-am şi agitat înfometaţi în jurul unui ceaun şi al unui disc de tractor (model TU650 fabricat de Tractorul Braşov), aşezate deasupra focului. Ceaunul şi-a împlinit menirea şi a participat la o ciorba de vacuta acrita cu aguridă iar discul a susţinut cum trebuie o paella improvizată la mal de baltă, simbol al înfrăţirii pe linie latină a românului cu spaniolul. În prima zi, sorocul a venit pentru ciorba de vită, acrită cu struguri verzi, puţin iuţită, fierbinte şi parfumată cu leuştean, tocmai bună pentru palinca intrată a priori în test.

ciorba de vacuta acrita cu agurida - www.papamond.ro

Necesar ciorba de vacuta acrita cu agurida:

  • 1 kg carne vită cu os – rasol
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină
  • 1 ardei gras
  • 4 roşii
  • 3-4 struguri verzi – aguridă
  • 1 ardei iute – opţional
  • 1 legătură leuştean
  • sare, piper

ciorba de vacuta acrita cu agurida - www.papamond.ro

Preparare:

1. Spălăm carnea, o tăiem bucăţi şi o punem la fiert în apă rece. Oasele şi eventualele cartilaje se pun împreună cu carnea la fiert, fiind foarte importante pentru împlinirea unei ciorbe.  Când începe fierberea, spumuim bine zeama.

ciorba de vacuta acrita cu agurida - www.papamond.ro

2. Tocăm mărunt ceapa, păstârnacul, ţelina şi morcovul. Rădăcinoasele constituie baza gustoasă pentru orice ciorbă. După ce carnea a fiert 30 de minute, punem legumele tocate în ceaun.

Legume pentru ciorba de vacuta acrita cu agurida - www.papamond.ro

3. Tăiem ardeiul gras şi roşiile cubuleţe şi tocăm mărunt ardeiul iute – dacă dorim să fie ciorba puţin iute. Prin fierbere, chiar dacă ardeiul este mai iute, puterea acestuia scade. După ce au fiert rădăcinoasele 10 minute, adăugăm ardeiul şi roşiile. Tot acum adăugăm şi agurida. În prealabil, curăţăm boabele de pe ciorchini şi le zdrobim după puteri, într-un bol sau în mojar.

Agurida pentru acrit ciorba de vacuta - www.papamond.ro

ciorba de vita acrita cu agurida - www.papamond.ro

Lăsăm să fiarbă încet 20-30 de minute. Gustăm şi verificăm dacă carnea este fiartă, îi dăm sare şi un praf de piper după gust şi dacă suntem mulţumiţi, luăm ceaunul de pe foc.

ciorba de vacuta acrita cu agurida - www.papamond.ro

Tocăm mărunt leuşteanul şi aromăm ciorba. Acoperim ceaunul şi lăsăm ciorba să se odihnească şi să se împlinească la gust. Putem, atunci când mâncăm să dregem ciorba cu smântână, iaurt sau puţin lapte bătut.

Să fiţi bine!

ciorba de vita acrita cu agurida- www.papamond.ro

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Piure de urzici cu brocoli. Cu piept de pui pe grill

vinete albe umplute

Vinete Albe Umplute. Preparate la Cuptor

supa de gaina cu fidea

Supa de Gaina cu Fidea. Dupa Anu’ Nou

snitel de pui

Snitel de pui, parizian

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos

  • Contact Papamond

Copyright © 2023