• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu orez

Carne de rata cu orez si bame

October 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi, servim carne de rata! Pentru că am întâlnit în piață trei mămăici ce-și valorificau recolta de bame, am gândit că nu-i rău să aduc în meniu și în on-line, alături de pieptul de rata,  această legumă mai puțin gătită în prezent la noi. Diversitatea de legume nu ne poate aduce decât avantaje, chiar dacă, în cazul bamelor, întânirea se cam lasă așteptată, datorită rarității acestora. Am mai scris despre două preparate cu bame, valorificate în tandem, odată cu carne de pui și a doua oară cu curcan, iar de data asta, bamele alături de orez, vor constitui un delicios pat pentru carne de rata.

Carne de rata cu orez si bame (7)

Ingrediente carne de rata cu orez si bame:

  • 1 piept de rata
  • 500 gr bame
  • 1 ceapă
  • 1 ardei roșu kapia, gras sau gogoșar
  • 100 gr porumb dulce – o cană mai mică
  • 150 gr orez
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură unt
  • piper, sare, ulei

Carne de rata cu orez si bame (8)

Grijim oleacă bamele, tăindu-le codițele și spălându-le sub jet de apă rece. Bamele secretă un suc lipicios și cleios de care trebuie să scăpăm. Am întâlnit cetățeni care, găsind respingător acest “lipici”, capătă antipatie față de bame și evită să le mânânce. Momentul trebuie depășit, că nu-i vreun capăt de țară. Cum procedăm? Într-0 oală mai micuță (pentru 500 gr de bame) punem 1 litru de apă la fiert cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet. Când apa începe să fiarbă punem bamele în oală și le lăsăm să 3-4 minute pe foc. Le scoatem cu o paletă într-o strecurătoare mai mare și le plasăm sub jet de apă rece, să-și conserve fermitatea și culoarea. Le lăsăm deoparte.

Carne de rata cu orez si bame (2)

Încingem o tigaie cu foarte puțin ulei și punem cele două bucăți de piept (un piept întreg), cu pielea în jos, la prăjit. Dăm un praf de sare și unul de piper. Prăjim 4-5 minute, până ce pielea se rumenește frumos, lasă grăsimea și devine ușor crocantă, după care întoarcem pieptul pe partea cealaltă și îl mai prăjim 2-3 minute.  Sunt mai multe variante de a prăji pieptul de rață: cu pielea crestată sau nu, cu tigaia încinsă sau nu, băgat cu tigaia la cuptor câteva minute, etc. Eu procedez ca mai sus, este mai rapid și rezultatul este bun, zemos și fraged. Scoatem pieptul pe un tocător și îl lăsăm câteva minute să stea și să mai lucreze căldura interioară asupra lui. În final, îl tăiem felii cu un cuțit ascuțit.

Carne de rata cu orez si bame (3)

Tocăm mărunt ceapa și o punem la călit într-o tigaie mai mare, încinsă cu ceva ulei. Dăm un praf de sare, să scoată apa din ceapă și să o înmoaie, și un praf de piper. Când ceapa sa înmuiat adăugăm ardeiul roșu tăiat cubulețe, porumbul dulce și bamele. Amestecăm ușor, lăsăm două minute să se înfierbinte și adăugăm orezul. Amestecăm și punem o cană de apă fierbinte sau, mult mai bine, dacă avem la îndemână, supă de pui sau legume. Lăsăm la foc mic ca orezul să absoarbă ușor lichidul. După ce apa a fost absorbită mai adăugăm o cană. Ca regula, trei măsuri de apă la una de orez și obținem un orez pufos. Când orezul este pe final adăugăm untul. Gustăm preparatul și potrivim de sare, dacă este nevoie. Oprim focul și, la final, onorăm preparatul cu ceva verdeța proaspătă și aromată.

Carne de rata cu orez si bame (5)

Asta-i finalul! Servim la masă, pieptul de rata așezat pe această garnitură de bame cu orez. Ce am mai folosit eu în plus la acesta rețetă, dar care poate fi considerat un moft de-al meu, este curcuma sau turmeric. Se observă în fotografiile finale că orezul este puțin gălbui. Vina aparține acestui condiment portocaliu, venit mai mult din India, pe care eu îl plasez destul de des în diverse mâncăruri. Dacă doriți să-l încercați (vorbește lumea că ar face foarte bine la sănătate), se găsește relativ ușor la plafar sau la magazine on-line.  

Să fiți bine!

Carne de rata cu orez si bame (4)

Carne de rata cu orez si bame (1)

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: bame, carne de rata, garnitura, orez, piept de rata

Carne de ied cu garnitura de orez si broccoli

May 9, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

carne de ied cu orez si brocoli

Dacă dintre păsările ce ne trec prin bucătărie, cea mai blândă cu silueta noastră este curcanul, în ce privește patrupedele, locul de frunte îl deține iedul. Carnea de ied este mai bună, în ce privește grăsimile, decât carnea de miel și zic eu că și la frăgezime o întrece binișor. Aceeași carne de ied, spun profesioniștii în ale nutriției, este mai săracă în calorii decât cea de pui și are de două ori mai puține grăsimi decât carnea de vită. Acum, că am terminat cu laudele, trecem la cratiță și pregătim la cuptor, la foc domol, o pulpă de ied cu sos și legume, care, mai apoi, când o servim la masă, va sta fierbinte și fragedă pe o garnitură de orez și broccoli.

carne de ied cu sos si garnitura de orez si broccoli

Necesar carne de ied cu orez si broccoli

  • 1 pulpă de ied – partea superioară
  • 1 conservă roșii cubulețe sau 4 roșii bine coapte
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică
  • 1 cană orez
  • 1 broccoli mai mic
  • 1 lingură de unt
  • cimbru, foi de dafin, piper, sare
  • puțină făină
  • ulei

Curățăm carnea de pielițe și cu atenție o verificăm să nu aibă fire de păr din blană (mai ales dacă carnea este procurată de undeva de la țară). Tăiem pulpa de ied, în transversală, în 2-3 felii, depinde cât mare este pulpa. În general și mai ales la asemenea rețete preparate la cuptor, osul este important pentru gust și savoare, deci prezența lui este obligatorie. Dăm puțină sare și piper la carne, o tăvălim prin făină, încingem o cratiță cu puțin ulei și rumenim feliile pe ambele fețe. Când carnea a căpătat ceva culoare, punem în cratiță ceapa mărunțită, morcovul rondele și țelina tăiată cubulețe. Condimentăm cu cimbru, 2-3 frunze de dafin, un praf de sare și unul de piper. Călim încă 2 minute și apoi punem roșiile cubulețe. Adăugăm supă de legume sau apă caldă, aproape cât să acopere bucățile de carne. Punem capac la cratiță și o dăm la cuptor pentru cca 2 ore, timp în care o mai verificăm din când în când, să nu scadă prea rău sosul (depinde și de aragaz).

Rumenim carnea de ied si legumele

carne de ied cu legume si rosii

carne de ied la cuptor, gatita incet

Între timp, preparăm garnitura de orez cu broccoli. Desfacem broccoli în buchețele mici, le punem într-o strecurătoare și le trecem pe sub jet de apă. Tăiem cea de-a doua ceapă mărunt. Încingem o tigaie cu o lingură de ulei și călim ceapa. Dăm un praf de sare și piper. Adăugăm cana de orez, amestecăm și călim ușor și orezul. Punem buchețelele de broccoli și amestecăm ușor. Imediat punem un polonic de supă fierbinte de legume sau, dacă nu avem, de apă fierbinte. La o cană de orez vor intra trei căni de supă fierbinte. Pe măsură ce supa este absorbită (destul de repede) mai punem un polonic și tot așa până ce se umflă bine orezul. Broccoli se va găti foarte repede, odată cu orezul. La final, punem o lingură de unt, gustăm și, dacă mai este necesar, potrivim de sare.

Garnitura de orez cu broccoli

Punem supa fierbinte peste orez si broccoli

Scoatem cratița cu carne de ied de la cuptor unde a scăzut încet, s-a format sos, iar carnea s-a frăgezit foarte mult (oricum carnea de ied este foarte moale și fragedă). Pe farfurie, formăm un pat de garnitură de orez cu broccoli și punem pe acest pat o bucată de carne din cratiță. Peste carne, cu o lingură, punem sos cu legume din cratiță. Cine dorește, poate presăra verdeață proaspătă și aromată, peste a sa porție.

Să fiți bine!

carne de ied gatita incet la cuptor cu garnitura de orez si broccoli

carne de ied cu garnitura de orez si broccoli

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Pasti, Retete la cuptor Tagged With: broccoli, carne de ied, orez

Raci Oltenesti Pe Orez. Rumeniti La Cuptor

March 17, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ardeiul de raci (un fel de kapia mai micuță și mai subțire în carne) înșirat pe sfoară și uscat toamna la streașina casei, este ingredient de iarnă în bucătăria oltenească, folosit la saramuri, sarmale, iahnii sau fasole batută dar și la unele mâncăruri mai exotice, bazate strict pe acest ardei uscat. Dintre acestea, am prezentat ciorba de raci oltenească și raci umpluți în sos, urmând ca de data asta să preparăm raci oltenesti pe orez, rumeniți la cuptor. În genere, mâncărurile bazate pe raci erau soluții pentru perioadele de post, dar racul ca atare era prezent mai toată iarna la masa olteanului, când, copt pe vatră, aroma casa și mâncarea.

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 17

Necesar raci oltenesti pe orez:

  • 5-6 până la 10 păstăi de raci, după mărimea tăvii și nr. porțiilor
  • 1 cană orez
  • 2 cepe
  • 1 fir praz
  • 1 ardei gras
  • 1 pahar mic de bulion
  • făină
  • piper, sare
  • ulei

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 11

Preparare

Pentru început, tăiem cotoarele la raci, scoatem semințele și îi punem într-un vas cu apă călduță, să se înmoaie. Îi crestăm puțin la vârf, să nu iese rântașul din ei în momentul preparării.

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Încingem o tigaie, cu o lingură de ulei, și călim puțin ceapa. Peste ceapă adăugăm bulionul. Amestecăm, mai lăsăm un minut să se prăjească și adăugăm o cană de apă călduță. Dăm un praf de sare și puțin piper proaspăt măcinat. Presărăm ușor făină și amestecăm până se încorporează toată și se formează rântașul. Apreciem cantitatea de rântaș astfel încât să fie suficientă pentru umplerea racilor. Finalizăm rântașul amestecând bine, la final, câteva minute – asemănător cu preparatul mămăligii – pentru a se găti bine făina.

Într-o tavă sau cratiță, rumenim cea de-a doua ceapă și prazul tăiat rondele. Adăugăm 2 linguri de bulion, ardeiul tăiat cuburi sau julien și orezul. Dăm un praf de sare și puțin piper, și le mai călim pe toate, la foc mic, pentru 2-3 minute după care tragem cratița deoparte. Scoatem raci din apă și îi lăsăm să se scurgă puțin. Folosindu-ne de o linguriță, umplem racii cu rântașul pregătit mai înainte. Așezăm raci umpluți în tavă, pe călitura de orez și legume. Punem apă călduță sau supă de legume, ceva mai mult decât dublul cantității de orez (adică peste două căni). Dăm tava la cuptor, până ce se gătește orezul și se rumenesc raci. Gustăm și dacă orezul nu este pufos, pe gustul nostru, mai punem adăuga puțină supă. Asta-i tot!

Să fiți bine!

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 1

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 2

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 8

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 3

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 5

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 7

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 9

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 14

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 20

Raci oltenesti pe orez, la cuptor - Papamond 18

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: oltenesti, orez, raci, rantas, traditii

Garnitura de orez. Cu praz si morcov

December 2, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Odată cu apariția în piețe, până la ieșirea din iarnă, prazul autohton capătă o importanță crescută în bucătăria mea, fiind deseori prezent în garnituri, mâncăruri sau ciorbe. Chiar dacă este înrudit în multe cu ceapa, prazul are puterea să-și lase în mâncare amprenta proprie, prin gust, aromă și dulceață. Este ceva specific sudului ca prazul să însoțească, peste iarnă, ceapa, în foarte multe mâncăruri, nu neapărat de sezon. Face o bună echipă cu orezul, drept pentru care am să vă prezint o garnitura de orez cu praz, colorată cu portocaliul morcovului. Din multitudinea de garnituri de orez, combinația praz-orez îmi place mult, cu atât mai mult că este o soluție rapidă și bună pentru când ducem lipsă de timp.

garnitura de orez cu praz 6

Necesar garnitura de orez cu praz si morcov

  • 1 cană orez
  • 1 fir praz
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • o lingură de unt
  • sare, piper
  • supă de pui sau legume
  • ulei

garnitura de orez cu praz 5

Preparare

1. Curățăm ceapa și prazul și le tăiem mărunt. Dăm morcovul pe o răzătoare fină pentru a beneficia de culoarea portocalie. Încingem două linguri de ulei într-o tigaie și călim sumar morcovul până ce se colorează uleiul în portocaliu. Adăugăm ceapa și prazul și le călim până ce ceapa devine transparentă. Asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat.

garnitura de orez cu praz 1

2. Adăugăm orezul, amestecăm și mai călim 2 minute.  Punem un polonic de supă caldă de pui sau legume. Micșorăm focul, amestecăm ușor și lăsăm ca orezul să absoarbă supa. Repetăm operațiunea până ce orezul este bine gătit. De regulă, trei cantități de supă la una de orez este raportul care conduce la un orez bine făcut.

garnitura de orez cu praz 2

garnitura de orez cu praz - www.papamond. ro (3)

3. La final adăugăm untul și amestecăm. Untul potențează foarte mult gustul unei garnituri de orez. Se poate aroma cu verdeață, rondele de ardei iute sau praz, după gust. Garnitura de orez cu praz poate sta alături de orice fel de carne. Eu am preferat, de data aceasta, aripioarele de pui.

Să fiși bine!

garnitura de orez cu praz - www.papamond. ro (9)

garnitura de orez cu praz - www.papamond. ro (7)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: garnitura, orez, praz

Pilaf cu Dovlecei. Cu Carne Rumenita la Tigaie si Sos

October 21, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru a pune în valoare dovlecelul, ceva mai puțin pus la treabă în bucătăria noastră, am preparat un pilaf cu dovlecei, mâncare atrăgătoare dacă o ferchezuiești bine, inspirată mai mult din canoanele mâncărurilor de post. Cum inspirația și canoanele sunt una iar pofta alta, nu am putut a mă reține să nu-l însoțesc cu pulpe de pui date prin ceva condimente și trase la tigaie până ce au căpătat o ispititoare îmbujorare. Dulceții recunoscute a pilafului am găsit de cuviință să îi dau drept pereche, gustul mai vioi al unui sos de roșii, ușor usturoiat, încercând astfel un pas final spre rotunjirea acestui pilaf cu dovlecei.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (10)

Necesar pilaf cu dovlecei

  • 2 dovlecei tineri
  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras (roșu, pentru culoare)
  • 1 legătură mărar
  • 2 linguri de unt
  • 3 cănii supă de pui sau legume
  • 2 pulpe dezosate sau piept de pui
  • boia, piper, sare

Pentru sos

  • 2 roșii sau 1/2 conserva roșii cubulețe
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • piper, sare

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Spălăm dovleceii și îi tăiem cuburi cu latura de cca 1 cm. Dacă dovleceii sunt tineri nu este nevoie să-i curățăm de coajă.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (1)

Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei și rumenim cubulețele de dovlecei, fără a le ține prea mult pe foc pentru a evita să se fărâmițeze excesiv. După ce au început să prindă culoare, punem dovleceii rumeniți într-un bol.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (2)

2. Curățăm și tăiem mărunt ceapa și ardeiul gras. Spălăm tigaia în care am rumenit dovleceii și o punem din nou pe foc, tot cu două linguri de ulei. În tigaia încinsă punem ceapa și ardeiul, dăm un praf de sare și unul de piper și le călim până devine ceapa transparentă.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (3)

3. Spălăm orezul  în 2-3 ape și îl adăugăm la ceapă și ardei. Amestecăm și călim 2-3 minute orezul după care punem o cană cu supă de pui sau legume. După ce supa este absorbită, punem a doua cană și în final, a treia. Gustăm și verificăm dacă orezul este pufos sau mai necesită supă. În mod normal, o cană orez și trei căni supă ar trebuie să fie combinația reușită.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (4)

4. Tocăm mărunt mărarul. Dovleceii rumeniți și mărarul tocat se adaugă la orez și se amestecă omogen.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (5)

Punem pilaful rezultat într-un vas ceramic și adăugăm două linguri de unt. Dăm vasul cu pilaf la cuptor pentru 15 minute.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (6)

5. Într-un bol mic, amestecăm puțină sare grunjoasă cu puțin piper proaspăt măcinat și cu mai multă boia. Frecăm bine pulpele, pe toată suprafața, cu acest amestec. Încingem o tigaie cu puțin ulei și prăjim bine pulpele în uleiul încins. Le scoatem pe o farfurie sau un tocător și le lăsăm 5 minute, după care le tăiem felii pe lățime.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (8)

6. În tigaia în care am prăjit pulpele, fără a o spăla (pentru a nu pierde gustul lăsat de pulpe) adăugăm cea de-a doua ceapă tocată. Dacă nu este suficient ulei, mai punem puțin. Călim puțin ceapa tocată (( cei care apreciează ardeiul iute, pot toca și ceva ardei), adăugăm roșiile cubulețe și puțină apă. Lăsăm pe foc mic să-și lase roșiile sucul și să se formeze sos. Dăm foarte puțină sare și eventual piper. Când s-a format sosul, ținem o răzătoare deasupra tigăii și dăm pe răzătoare cățeii de usturoi. Amestecăm sosul și oprim focul.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (9)

7. Punem în farfurie pilaf cu dovlecei, deasupra felii de pulpă rumenă și arătoasă, și în final, una-două linguri de sos, după cum dorește fiecare. Dacă vă plac dovleceii, recomand și o iahnie de dovlecei, lesne de preparat.

Să fiți bine!

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (14)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: carne de pui, dovlecei, orez, pilaf, sos de rosii

Dovlecei Umpluti cu Ciuperci, Orez şi Branza

July 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă iniţial, în vremea când eram mai fraged, dovleceii mă lăsau oarecum indiferent, cu excepţia tradiţionalei salate cu usturoi şi oţet, astăzi, după ce, în timp, am exersat pe această legumă mai multă diversitate şi imaginaţie, concluzionez ca aceştia au mult mai mult de oferit în bucătărie. După ce dovleceii umpluţi cu carne mi-au plăcut nu numai mie, dar şi celor care s-au mai intersectat cu ei, reţeta de dovlecei umpluti cu ciuperci, vine să confirme că acestei legume îi stă bine (şi) umplută. Contrastul dintre umplutura dulceagă şi brânza mai sărată împlineşte gustul şi îi dă o identitate aparte.

dovlecei umpluti cu ciuperci (14)

Necesar reţeta de dovlecei umpluti cu ciuperci

  • 3 dovlecei ( pentru 6 porţii)
  • 6-7 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 3 linguri de orez
  • 2 roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • brânză telemea
  • piper, sare
  • ulei

Pentru sos

  • 2 roşii
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei de usturoi
  • sare, piper

dovlecei umpluti cu ciuperci (16)

Preparare

1. Curăţăm dovleceii de coajă şi îi tăiem jumătăţi, pe lungime.

dovlecei umpluti cu ciuperci

Punem o oală cu apă şi o lingură de sare, pe aragaz, la fiert, şi când apa este fierbinte opărim-fierbem dovlecei 3 minute în apa clocotită. Scoatem dovleceii şi îi lăsăm într-o strecurătoare mare, să se răcească şi să se scurgă apa. După ce s-au răcit, cu o lingură, scobim miezul jumătăţilor de dovlecei, lăsând spre coajă max. 1 cm grosime.

dovlecei umpluti cu ciuperci (8)

2. Tăiem mărunt ceapa şi o punem la călit într-o tigaie încinsă. Când ceapa a devenit transparentă, adăugăm ciupercile mărunţite. Dăm un praf de sare şi unul de piper şi adăugăm şi pătrunjel tocat. Călim până ce se pătrund ciupercile.

dovlecei umpluti cu ciuperci (2)

3. Decojim roşiile şi le tăiem cubuleţe mărunte. Amestecăm şi lăsăm să-şi lase roşiile sucul.

dovlecei umpluti cu ciuperci (1)

Adăugăm orezul spălat şi o ceşcuţă de apă fierbinte. Amestecăm, lăsăm pe foc mic să bolborosească încet şi să se umfle orezul.

dovlecei umpluti cu ciuperci (3)

4. Umplem dovleceii cu această compoziţie şi îi arânjăm, unul lângă altul, într-o tava unsă cu ulei.

dovlecei umpluti cu ciuperci (4)

Dăm brânza pe răzătoare şi o presărăm pe dovlecei. Se poate folosi şi caşcaval, ce se va topi frumos peste compoziţie. Eu prefer o brânză bună de oaie, care să contrasteze cu dulceaţa compoziţiei. Pentru doritori, dacă renunţăm la brânză, obţinem o mâncare de post.

dovlecei umpluti cu ciuperci (5)

Încingem cuptorul şi dăm tava la cuptor pentru cca. 20 de minute.

dovlecei umpluti cu ciuperci (11)

5. Decojim celelalte două roşii şi le tăiem cubuleţe. Tăiem foarte mărunt ceapa. Punem ceapa la călit, adăugăm roşiile, dăm sare şi piper. Lăsăm pe foc încet până ce se omogenizează şi se formează sosul. La final, adăugăm căţeii de usturoi daţi pe răzătoare.

dovlecei umpluti cu ciuperci (13)

Când mâncăm dovleceii umpluţi, punem peste ei acest sos, uşor usturoiat. Sosul nu este obligatoriu, cine doreşte poate renunţa la el, dar eu îi prefer aşa.

Să fiţi bine!

dovlecei umpluti cu ciuperci (17)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu ciupeci, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: branza, ciuperci, dovlecei, orez, sos

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate