• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu orez

Pulpe de rata cu risotto. Cu ciuperci

March 22, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În ultimul an am beneficiat din plin de carne de rata datorită faptului ca în gospodăria părinţilor au crescut anul trecut 30 de rate.  Spun asta deoarece aprecierea mea şi atenţia acordată cărnii de rata a crescut în acelaşi timp cu atenţia acordată păsărilor crescute organic. Carnea de rata este carne roşie, mai saraca în grăsimi şi acizi graşi şi se apropie de carnea de vită. Este foarte bună pentru fripturi deoarece îşi păstrează suculenţa şi are o personalitate aparte comparativ cu alte cărnuri. Nutriţional, dacă i se înlătură pielea, pieptul de rata este mai sărac în grăsimi decât pieptul de pui, dar în principiu pieptul de rata se prăjeşte întotdeauna cu piele. Am o slăbiciune pentru combinaţia asta de pulpe de rata cu risotto cu ciuperci şi îmi place inclusiv varianta în care carnea de rata se rupe franjuri şi se amestecă cu orezul.

pulpe de rata cu risotto

Necesar pulpe de rata cu risotto cu ciuperci:

  • 2 pulpe
  • sare, piper

Pentru risotto:

  • o cană orez
  • 1 ceapă
  • 100 gr unt
  • 300 gr ciuperci
  • 2 căţei de usturoi
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • supă de pui sau de legume
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • sare, piper, cimbru

pulpe de rata cu risotto

Preparare:

1. Crestăm pulpele de rata şi le dăm un praf de sare şi unul de piper. Le prăjim într-o tigaie încinsă cu o lingură de ulei până se rumenesc şi capătă o crustă crocantă pe ambele părţi. Se pune în tigaie – tigaie ce poate fi băgată la cuptor – un pahar cu apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se bagă la cuptor pentru 30 minute. În ultimele 5 minute se înlătură folia de aluminiu.

2. Se toacă ceapa mărunt, se felieză usturoiul şi se călesc în 2 linguri de ulei până devine ceapa sticloasă.

3. Se pune orezul spălat, se dă un praf de sare, unul de piper şi se adaugă un polonic de supă – de care preferaţi sau aveţi, de legume sau pui . Se amestecă şi se lasă să fiarbă încet. Pe măsură ce este absorbită supa se pune al doilea polonic.

calim ceapa si punem orezul pentru risotto

4. Se curăţă, se felieză şi se călesc ciupercile.

Se călesc ciupercile pentru risotto

5. Când punem al treilea polonic cu supă adăugăm ciupercile prăjite, untul şi puţin cimbru. Se amestecă să se elibereze amidonul ce va lega orezul. Se lasă să fiarbă în continuare încet până se umflă orezul. Gustăm şi verificăm textura orezului. La risotto supa se adaugă treptat, polonic cu polonic până ce orezul va fi fiert dar totuşi ferm. Îmi place cu unt mai mult şi din acest motiv am folosit 100 gr dar cantitatea poate fi redusă.

pulpe de rata cu risotto

6. Gustăm şi eventual mai potrivim de sare şi piper şi aromăm cu pătrunjel verde.

risotto cu ciuperci

Reţete de risotto sunt foarte multe şi cu ceva imaginaţie se pot face diverse combinaţii. De ex. am mai scris pe site despre risotto cu ciuperci la care am adaugat şi sfeclă roşie. Îmi place acest risotto cu ciuperci servit cald alături de pulpe de rata rumene. Am mai scris şi despre pulpe de rata cu legume şi cartofi aurii sau pulpe pe cartofi, în tavă lau cuptor.

Să fiţi sănătoşi!

pulpe de rata cu risotto

risotto cu ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu ciupeci, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de rata cu orez, orez cu ciuperci, pulpe de rata cu orez, rata cu orez, risotto cu ciuperci

Varza la wok cu carne de porc si sos

March 5, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Nu am preparat niciodată, până acum, varza la wok cu toate ca mi-au tot ieşit în cale reţete care trateaza varza astfel. Nu ma dau în vânt după varză proaspătă, gătită ca personaj principal, preferând-o în salate sau în ghiveciuri. În schimb reţetele pe bază de varza murată îmi sunt foarte dragi şi degrabă provocatoare de poftă. Azi am călit prima varza la wok  după o reţetă chinezească ce combină orezul cu varza şi carnea de porc, toate legate de un sos…

Varza la wok cu carne de porc

Ingrediente necesare varza la wok cu carne de porc:

  • 800 gr – 1 kg varză
  • 300 gr carne porc
  • 200 gr orez
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 3 fire ceapă verde
  • 1 cutie roşii decojite cubuleţe sau 400 gr suc de roşii
  • ulei pentru prăjit, ulei de măsline, sos de soia
  • 3-4 căţei usturoi, o linguriţă ghimbir ras, piper, chili, zahăr, sare

varza la wok cu carne de porc

Preparare varza la wok cu carne de porc:

1. Se taie carnea – pulpă, muşchi – fâşii şi se marineaza 30 minute cu un amestec de 2 linguri cu sos de soia, un praf piper, un praf boia dulce, o lingură ulei de măsline, o linguriţă cimbru uscat şi puţină zeamă de lămâie. Se rumeneşte carnea pe toate părţile în tigaia încinsă.

2. Se spală orezul, se pune la fiert – o cană orez şi două căni apă – se dă în clocot 3 minute şi se ia de pe foc. Se dă un praf de sare, se pune o lingură cu ulei de măsline, se lasă acoperit să tragă apa şi să se umfle. Cel mai bun este orezul basmati ce are un parfum deosebit.

varza la wok

3. Într-un crăticioară se pun roşiile cubuleţe sau sucul de roşii cu o lingură sos de soia, o lingură zahăr care taie aciditatea roşiilor, piper  proaspăt măcinat şi o linguriţă fulgi de chili ( dacă nu este merge şi boiaua). Se dă sare după gust. Se pune pe foc, se adaugă o ceaşcă cu apă şi se fierbe 10 minute până se evaporă apa şi se obţine consistenţa dorită. Trebuie să rezulte un sos dulce-sărat, uşor acrişor şi picant.

sos pentru varza la wok cu porc

4. Se taie jumătatea de varză cubuleţe – vezi foto- , ardeiul kapia rondele, morcovul în lung şi ceapa verde bucaţi de 1,5-2 cm. Se feliează subţire usturoiul şi se rade ghimbirul. Se încinge wok-ul cu 3 linguri de ulei normal, se pune usturoiul şi ghimbirul ras – ce vor aroma uleiul – şi se adaugă varza tocată. Se amestecă continuu cu o spatulă de lemn şi se căleşte varza 5 minute. Se adaugă şi celelalte legume – morcov, ardei, ceapă -, 2 linguri de sos de soia, un praf de sare şi unul de piper şi se mai amestecă 2-3 minute.

varza la wok

varza la wok

5. Pe farfurie se formează un pat de orez, se pune pe el varza trasă la wok, peste varză se aşează carne rumenită şi se aromează totul cu sos. Tot ce leagă aceste ingrediente şi dă culoare acestei reţete este sos-ul care trebuie să fie suficient.

Sănătate şi poftă!

varza la wok cu porc si orez

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: varza cu orez, varza cu porc, varza cu porc si orez, varza preparata chinezeste

Porc cu orez prajit chinezesc. Cu ou si legume

February 28, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Orezul prăjit în stil chinezesc a câştigat şi la noi teren dat fiind faptul că vine cu puţin exotism, este gustos, rapid de preparat şi destul de săţios. În principiu este o garnitură care se potriveşte cu mai toate cărnurile orezul fiind considerat pâinea chinezului. Reţeta este foarte bună şi pentru a valorifica resturile de orez fiert rămase de la alte mâncăruri. De altfel, se pare că în China aşa a apărut aceasta reţetă, în urma încercărilor de a  valorifica orezul fiert rămas de la masa de peste zi. Am găsit plăcut să însoţesc carnea de porc cu orez prăjit.

Porc cu orez prajit chinezesc

Ingrediente necesare porc cu orez prăjit:

  • 400 gr muşchi de porc ( sau eventual pulpă) – pentru 4 portii
  • 200 gr orez cu bobul lung (eventual prefiert ), bun fiind orezul basmati
  • 1 ou
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă potrivită
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 ardei gras roşu nu prea mare sau ardei kapia
  • 1 pumn de mazăre congelată
  • ulei de măsline, sos de soia, piper alb măcinat , sare

Pentru marinarea cărnii de porc:

  • sos de soia
  • ulei de măsline
  • 4-5 căţei de usturoi
  • piper măcinat, coriandru măcinat, boia, maghiran
  • pătrunjel verde

porc cu orez prajit chinezesc

Preparare porc cu orez chinezesc:

1.Tăiem carnea fâşii de 1-1,5 cm o punem într-un bol. Punem peste carne 2 -3 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de sos de soia, pătrunjelul tocat, un vârf cuţit de piper proaspăt măcinat, o linguriţă boia şi una de coriandru, o linguriţă maghiran, căţeii de usturoi feliaţi subţire. Atenţie la sare pentru că sosul de soia este destul de sărat, mai ales dacă este light, aşa că nu mai presărăm sare acum, la marinare. În schimb când prăjim carnea, gustăm obligatoriu şi mai dăm săre dacă mai este necesar. După ce am pus toate ingredientele peste fâşiile de carne, frământăm bine, în mâini, carnea să se ungă bine şi să-şi facă treaba marinada. Acoperim bolul cu o folie şi lăsăm să se odihnească. Bine ar fi dacă ar sta minim 2 ore dar dacă este grabă puteţi trece la prăjit după 15 minute. Obişnuiesc să-mi prepar carnea de seara şi să o las la marinat în frigider până a doua zi, când o prăjesc.

muschi de porc pentru porc cu orez

2. Dacă dorim un orez prăjit de excepţie se impune conform tradiţiei chinezeşti să fierbem orezul cu o seară înainte şi să-l lăsăm la frigider peste noapte, înfoind-ul cu furculiţa să respire. Astfel, orezul va absoarbi întreaga umezeală şi prin derularea peste noapte a unui scurt proces de uscare orezul va căpăta fermitate. În orice caz, înainte de prăjire orezul trebuie bine răcit. Despre cum se poate prepara orezul prăjit în stil chinezesc am mai scris aici.

3. Reluam pe scurt – Călim al dente legumele : ceapa, morcovul, mazarea şi ardeiul în ulei aromat cu usturoi. Punem oul bătut şi amestecăm repede cu spatula să se facă franjuri. Adăugăm orezul. Gustăm şi condimentăm.

porc cu orez

4. Carnea de porc fâşii o prăjim pe toate părţile la foc iute în două linguri de ulei, agitând des tigaia sau wok-ul ( sau amestecând cu spatula).

porc cu orez chinezesc, prajit cu ou

5. Punem carnea rumenită peste orez şi eventual ornăm cu verdeaţă. Se mănâncă cald.

Să fiţi sănătoşi!

porc cu orez prajit chinezesc cu ou

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete cu oua, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: muschi de porc, orez chinezesc, orez cu ou, orez prajit, porc cu orez prajit

Orez cu Lapte si Dulceata de Fructe de Padure

February 5, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Nu îmi amintesc de când nu am mai preparat aceasta dulcegărie simplă, dar ştiu că ne bucuram destul de des în copilărie de orez cu lapte. Oferta de dulce era mai firavă în timpul tovarăşului Ceauşescu şi probabil cei ce am copilărit în aceea epocă am mâncat mai des orez cu lapte. Mi-am amintit şi mi-a venit pofta în urma unei emisiuni TV. I-am dat dulce cu un mix de fructe de pature si oleaca coaja de portocala, caramelizate intr-o tigaie incinsa.

Orez cu lapte

Ingrediente necesare orez cu lapte şi dulceată de fructe de pădure:

  • 1 cană orez
  • 3 căni lapte
  • 3 linguri zăhăr
  • scorţişoară, coajă rasă de lămâie, dulceaţă

orez cu lapte

Preparare orez cu lapte:

Spălăm orezul şi îl scurgem bine de apă. Pentru o măsură de orez am folosit 3 măsuri de lapte. Fierbem orezul şi zaharul în lapte, la foc mic lăsând să fiarbă încet 15 minute şi amestecând să nu se lipescă. Gustăm şi dacă dorim mai dulce mai adăugăm zahăr.  Luăm vasul de pe foc, adăugăm coajă rasă de lămâie, presăram scorţişoară, amestecăm şi punem capac pe vas să se umfle orezul bine. Lăsăm 30 minute.

Putem fierbe orezul până se îngroaşă dar orezul se va transforma în terci, fără urmă de fermitate aşa că eu prefer să las orezul 70% fiert şi să absoarbă treptat laptele astfel încât bobul de orez să-şi păstreze rezonabil forma dar în acelaşi timp să abunde în lapte.

orez cu lapte

Puteţi servi cu orice dulceaţă dar este mai sănătoasă şi gustoasă să fie făcută în casă. Dacă nu aveţi, preparaţi rapid una din ce fructe doriţi. Eu am preparat dulceaţă din  fructe de pădure cu coajă de portocală. In afara sezonului, fructele de pădure se găsesc congelate vrac, la preţuri rezonabile, la supermarket.

Preparare dulceaţă:

Dulceata pentru orez cu lapte

Înainte de a pune orezul la fiert am pus fructele într-un bol şi am presărat zahăr peste ele. Căt timp a fiert orezul, fructele şi-au lăsat sucul şi s-a format un sirop. Am pus fructele împreună cu siropul format în tigaie, am adăugat coajă de portocală mărunţită cubuleţe şi am lăsat focul mic, amestecănd să se topescă bine zahărul. Am lăsat 5 minute pe foc.

Dulceaţă pentru orez cu lapte

Datorită faptului că mai mereu îmi rămân jumătăţi de lămâi sau lămâi stoarse de zeamă de la alte mâncăruri nu le arunc ci le taie bucăţele, le pun cu zahăr într-un borcan în straturi alternante lămâie- zahăr. În scurt timp zahărul se topeşte şi treptat, pătrunde lămâile. La fel procedez şi cu portocalele pe care copii le decojesc sau le taie şi nu le mănâncă. Astfel am tot timpul lămâi şi portocale în zahăr (în sirop de zahăr), bune pentru ceai, prăjituri, plăcinte sau diverse dulceţuri. Asemenea portocale am adăugat în tigaie, la dulceaţa de fructe de pădure.

Să fiţi bine!

orez cu lapte

Filed Under: Categorii retete, Retete cu orez, Retete desert, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: dulceata, fructe de padure, lapte, orez, orez cu dulceata, orez dulce, orez fiert cu lapte

Orez prajit cu ou si legume. Plăcere orientala

January 25, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

În China acest orez prăjit este la mare căutare încât bucătarul căruia îi reuşeşte reţeta se bucură de mare respect. Variante de orez prajit sunt mai multe dat fiind faptul ca orezul în general este pâinea chinezului, este preparatul ce echilibreză condimentatele mâncăruri chinezeşti. Datorită acestui rol de pâine bucătăria chinezească însoţeşte majoritatea mâncărurilor cu orez fiert simplu, nesărat. Se pare că orezul prăjit a apărut ca o modalitate de a valorifica, de a nu risipi orezul fiert rămas de pe o zi pe alta. Perioadele de sărăcie din China, ca şi în Italia, au făcut ca oamenii să valorifice din plin puţinele alimente la care aveau acces, concretizând preparate simple dar care în timp au devenit global apreciate respectiv orezul chinezesc şi pastele italiene.

orez prăjit cu ou si legume

Ingrediente necesare orez prajit cu ou şi legume:

  • 200 gr. orez
  • 1 ou
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă potrivită
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 ardei gras roşu nu prea mare ( sau o jumătate dacă este ardei California, mare)
  • 1 pumn de mazăre congelată
  • ulei de măsline, sos de soia, piper alb, sare

orez prajit cu ou si legume

Preparare orez prajit:

Se spune că cel mai bun orez prăjit se prepară din orezul fiert cu o zi înainte deoarece a absorbit apa, a căpătat fermitate şi a devenit oarecum mai uscat. Dacă nu suntem dispuşi să aşteptam o zi va trebui totuşi să lăsăm orezul fiert să se răcească bine înainte de folosire pentru a evita să obţinem un pilaf. Eu am folosit orez prefiert  dar se poate prepara şi cu orez normal (care cu atât mai mult trebuie lăsat să se răcească bine)

Am fiert orezul în felul următor: am pus cana de orez într-un vas, am adăugat 2 căni apă, un praf sare, o lingură ulei,  am lăsat pe foc puternic să înceapă fierberea după care am redus focul şi am lăsat să bolborosească încet 5-6 minute. Am oprit focul şi am acoperit vasul cu un capac pentru 20-30 minute. După ce orezul va absorbi apa, îl afânăm cu o furculiţă şi îl lăsăm să se răcească la frigider. Întotdeauna trebuie măsurata cantitatea de orez cu o cană pentru a pune exact o măsură dublă de apă.

Cănd orezul s-a răcit, tocăm ceapa şi ardeiul cuburi, morcovi rondele sau tot cubuleţe şi feliem usturoiul.

orez prajit
Călim legumele: ceapa, mazărea, ardeiul, morcovul

Se încing 2-3 linguri de ulei în  wok-ul şi se adaugă legumele. Se poate folosi şi o tigaie mai largă. Legumele trebuie bine scurse (în special mazărea ce a fost decongelată) înainte de a fi puse în wok pentru a nu interveni fierberea şi moleşirea. Se prăjesc la foc repede pentru 2-3 minute, timp în care se agită wokul sau se amestecă cu o spatulă. Atăt legumele căt şi orezul se prepară al dente.

Orez prajit
Se bate oul şi se adaugă peste legume

Se bate oul şi se pune peste legume amestecând repede în wok cu spatula de lemn pentru a se transforma oul prăjit în franjuri mici. Se adaugă orezul în wok şi se amestecă continuu 2 minute. Se opreşte focul. Se pun 2-3 linguri sos de soia şi un praf de piper alb proaspăt măcinat. Sosul de soia este destul de sărat şi de regulă nu mai trebuie sare dar trebuie gustat şi verificat.

orez prajit cu ou
Se adauga orezul

Orezul prăjit este o garnitură deosebită pentru orice fel de carne. De exemplu orez prajit cu porc.

Să fiţi sănătoşi!

orez prajit

Filed Under: Bucataria asiatica, Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu orez, Retete cu oua, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: garnitura, legume, mancare chinezeasca, mazare, orez, ou, wok

Orez cu ciuperci şi legume. Mâncare de post

December 28, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După aceste zile de sărbători încarcate culinar se impune o mică pauză care să ne echilibreze şi să ne pregătescă pentru încă un efort digestiv ce – vrem, nu vrem- va fi făcut în noaptea trecerii dintre ani.  Azi am evitat carnea şi am preferat un orez cu ciuperci bine condimentat şi o supă uşoară cu tăiţei de casă.

 orez cu ciuperci

Necesar reteta orez cu ciuperci şi legume:

  • 1 cană orez prefiert
  • 300 gr  ciuperci champignon
  • 300 gr legume mexicane
  • 1 ceapă
  • 4-5 căţei de usturoi
  • pătrunjel verde, ghimbir, ardei iute
  • sos de soia, piper, sare, ulei

Preparare:

Punem orezul într-o oală micuţă şi adăugăm două cani cu apă (întotdeauna, la o măsură de orez adăugăm două de apă). Lăsam să fiarbă 2-3 minute şi acoperim oala cu o farfurie să se umfle orezul. Într-o tigaie sau wok cu 3 linguri de ulei, punem la călit ceapa tocată, usturoiul feliat şi 1 lingură de ghimbir mărunţit. Adăugăm rondele de ardei semiiute şi călim 1 minut.

Orez cu ciuperci

Ştergem ciupercile cu un prosop uscat de resturile de compost, le tăiem felii potrivite şi le punem peste călitură.

orez cu ciuperci

Când ciupercile s-au rumenit este momentul să adugăm legumele mexicane. Dăm un praf de sare mare şi unul de piper proaspăt măcinat.

Orez cu ciuperci si legume mexicane

Adăugăm  o ceaşcă cu supă sau apă călduţă şi lăsăm să fiarbă totul, încet până se evaporă apa. Între timp orezul s-a umflat şi este momentul să-l adăugăm peste legume.

orez cu ciuperci si legume mexicane

Punem 2 linguri de sos de soia şi amestecăm bine. Gustăm, potrivim de sare şi eventual piper, după cum poftim. Ornăm cu pătrunjel verde. Foarte gustos, acest orez poate însoţi ca garnitură peştele sau orice altă carne. Similar ca garnitură este şi orezul prăjit cu ou .

Să fiţi sănătoşi!

Orez cu ciuperci

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciuperci, legume mexicane, mancare de post, orez, orez cu legume, wok

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate