• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de pui

Ciorba Taraneasca de Pui cu Zdrente de Ou

July 17, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ciorba taraneasca de pui facuta cu simt de raspundere de femeia satului romanesc, cu gandul ca este binemeritata de “omul” ei care, de cateva ori pe an,  pentru cateva zile, muncea mai invartosat decat in oricare alta zi obisnuita, la camp: culegea via, treiera sau culegea porumbul si atunci merita cu prisosinta sa taie gaina si s-o “bage in oala”.

ciorba taraneasca de pui 1

Necesar ciorba taraneasca de pui cu zdrente de ou:

  • 1  pui de cca. 1 kg
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi
  • 4 rosii
  • 1 telina potrivita
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei kapia
  • 1 pastarnac potrivit
  • 2 cartofi nu prea mari
  • 2 oua
  • taitei
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 litru zeama de varza sau bors
  • cateva fire leustean, malai, sare
Ingrediente ciorba taraneasca de pui
Ingrediente ciorba taraneasca de pui

Preparare:

1. Se portioneaza puiul si se pune la fiert in 3 litri de apa. Pentru a nu se tulbura ciorba, punem carnea in momentul in care apa incepe sa fiarba pentru a lasa mai putina spuma. Nu punem sare cand fierbem carnea pentru ca ingreuneaza putin fierberea. Sarea se adauga la final. Spumuim bine supa de pui.

Ca o paranteza, sa spunem cate ceva despre procesul de fierbere. Carnea sau legumele nu fierb mai repede sau mai incet functie de cum este  focul – mai tare sau mai incet. Ele fierb tot la 100C, doar ca incepe apa sa fiarba mai repede daca este focul mai mare dar timpul de fierbere este acelasi. Focul mare cel mult tulbura fiertura si sigur evapora apa mai repede ( deoarece se cedeaza caldura mai repede), dar nu duce la o fierbere  mai rapida. Ce conteaza in scurtarea timpului de fierbere este presiunea atmosferica si din acest motiv in oala sub presiune se fierbe mai repede si asta datorita cresterii temperaturii de fierbere  de la 100C la, de ex., 120C sau 130C. Deci cresterea presiunii duce la reducerea timpului de fierbere prin cresterea temperaturii de fierbere. Invers, comparativ, daca fierbem puiul acasa si il fierbem si sus la munte vom constata ca acasa fierbe intr-o ora de ex. si la munte fierbe intr-o ora si jumatate datorita faptului ca sus la munte este presiunea mai mica si scade temperatura  de fierbere, sa zicem, la 95C si prin urmare fierbe in timp mai lung. Daca punem la inceput sare sau vegeta in apa in care fierbem ciorba formam o solutie care va fierbe putin mai greu deoarece solutiile au punct de fierbere mai crescut proces numit in fizica si chimie ebulioscopie.

2. Revenind la reteta- spalam, curatam si tocam radacinoasele : morcovi, telina, pastarnacul si ceapa si le adaugam in supa de pui  dupa ce am fiert puiul o ora. Asa cum am spus eu am avut carne de pui de tara, ce fierbe mult mai greu. Daca aveti pui din comert ce fierbe foarte repede puneti radacinoasele dupa ce ati spumuit bine supa.

Legume pentru ciorba taraneasca de pui
Legume taiate cuburi

Lasam sa fiarba 10 minute radacinoasele si adaugam ardeiul gras si ardeiul capia tocati cubulete. Folosesc, pe langa ardeiul gras obisnuit, ardei kapia sau ardei gras rosu atat pentru culoare dar mai ales pentru gustul diferit, dulce si mai aromat. Obisnuiesc sa adaug ardeiul, in orice fel de ciorba, ceva mai tarziu decat radacinoasele deoarece fierbe mai repede si imi place sa se pastreze carnos in ciorba. Totodata tocam si rosiile cubulete ceva mai maricele si le adaugam in oala. La ciorba taraneasca legumele se taie ceva mai maricele fara prea multe fineturi. Fierbem totul inca 20 minute.

3. Acum ca a scazut supa adaugam litrul de zeama de varza. Folosesc si se foloseste mult zeama de varza la ciorbe in retete traditionale. Imi place ciorba acrisoara. Daca preferati ciorba mai dulce renuntati la zeama de varza sau la bors.

4. Ultimele legume adaugate sunt cartofii taiati bucati si care nu trebuie sa fiarba mai mult de cca. 15 minute deoarece trebuie sa ramana fermi ci nu faramitati. Cu 5 minute inainte adaugam taiteii.

5. Punem cele doua oua intr-un bol, peste ele presaram doua linguri de malai si amestecam dar fara sa le batem.

liezon pentru ciorba taraneasca de pui
Spargem doua oua, presaram doua linguri de malai si amestecam dar fara sa batem ouale

Gustam ciorba si adaugam sare dupa gust. Verificare gustului este obligatorie inainte de a opri focul. Cu puiul de tara am scos ciorba la capat in mai bine de doua ore dar cu pui din comert o rezovam in 45-60 minute ( timp de fierbere). Odata oprit focul, turnam ouale amestecate cu malai in oala in timp ce le rasfiram cu o furculita la contactul cu ciorba fierbinte formandu-se astfel “zdrente”.

6. Tocam verdeata, patrunjelul si leusteanul si  aromatizam ciorba. Folosesc destul de mult leusteanul la ciorbe, ingredient pe care il apreciez mult si despre care consider ca este insuficient valorificat.

Se serveste fierbinte cu ardei iute murat, verde sau uscat si copt pe foc… cu smantana daca doriti…mie imi place si cu hrean ras in otet. Foarte hranitoare si am observat ca este foarte apreciata si de copii mai ales ca are de toate. Zdrentele de ou imi plac si in ciorba de urzici.

Sa fiti bine!

ciorba taraneasca de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu oua, Retete de supe si ciorbe Tagged With: ciorba de pui, cu ou, taraneasca, traditionala, zeama de varza

Ghiveci de legume cu carne de pui

June 22, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Provenit din cuvantul turcesc güveç, termenul de ghiveci folosit in bucataria noastra, defineste imaginatia fara limite pusa in slujba  simturilor organoleptice. Nu va sfiiti sa dati frau liber imaginatiei, garantia rezultatelor fiind asigurata de varietatea combinatiilor de legume si/sau carnuri ce onoreaza numele de ghiveci.

Ghiveci de legume cu carne de pui
Ghiveci de legume cu carne de pui

Ingrediente ghiveci:

carne de pui (pulpe si piept)

4-5 ciuperci

200 gr. orez

300 gr. teci fasole verde

1 vanata

1 dovlecel

4-5 cartofi

2-3 ardei gras

2 morcovi

3 cepe verzi si o ceapa uscata

1 capatana usturoi

3-4 rosii

patrunjel, leustean, marar

piper, boia, sare

Legume pentru ghiveci

Se curata, se spala bine carnea si se pune la fiert 30 minute. Se felieaza vanata si  dovlecelul si se prajesc feliile usor, pe ambele fete intr-o tigaie  cu putin ulei. Se spala bine orezul si se lasa intr-un bol cu apa. Se felieaza morcovii, se taie ardeiul, cartofii, ceapa verde, rosiile in bucati mai mari. Se curata si se taie pestisor ceapa uscata. Tecile se cu rata si se taie in doua, nu mai mici. Ciupercile se spala, se curata si se injumatatesc.

Pregatirea patului de dovlecei

Se formeaza un pat de felii dovlecei pe fundul vasului (cratitei). Avem rezultate mai bune daca folosim un vas de lut, roman.

Adaugam legume taiate si ciuperci

Se adauga legume taiate si ciuperci pana la jumatatea vasului. Totodata uniformizam peste legume cateii de usturoi, tocati marunt.

Adaugam orez, piper si boia

Se adauga jumatate din orez si un praf de piper, boia si sare ( dupa gustul fiecaruia). Se formeaza al doilea pat din feliile de vinete prajite. Se repeta ca si mai sus, adaugarea ultimelor legume, ciuperci si a orezului ramas. Se toaca marunt patrunjelul, leusteanul si mararul si se orneaza legumele.

Adaugam verdeata

Carnea fiarta se aseaza uniform peste legume si  supa rezultata se adauga pana se umple vasul pe jumatate. Punem un capac la  vas si bagam la cuptor 40-60 minute. In ultimele 10 minute, luam capacul vasului si lasam sa se rumeneasca carnea.

Ghiveci de legume cu carne de pui

Ghiveciul se serveste atat cald, cat si rece, cu ardei iute, ceapa, usturoi sau ceva acritura. Mancare de vara, ghiveciul permite sa folositi o diversitate larga de legume, asa ca daca aveti la indemana conopida, varza, gogosar nu ezitati in a le adauga la reteta. Daca va place sa mancati condimentat, tocati un ardei  iute.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cuptor, ghiveci, legume, pui

Ciorba de pui

June 20, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

 

ciorba de pui
Ciorba de pui

Necesar ciorba de pui:

  • 1 kg carne de pui (aripi si tacamuri)
  • 2 cepe potrivite sau o ceapa mare
  • 2 morcovi
  • 1 radacina micuta pastarnac
  • 1 radacina mica patrunjel
  • o felie telina
  • 3 rosii
  • 1 ardei gras sau o kapia
  • bors sau zeama de varza
  • taitei (fidea)
  • leustea
  • sare, piper

Preparare

Se pune oala cu 2 litri apa pe foc si cand incepe sa fiarba se pune carnea de pui taiata bucati. Se spumeaza bine supa si lasam carnea sa fiarba 20 minute. Adaugand carnea in momentul in care apa fierbe, va lasa mai putina spuma decat daca o punem de  la inceput in apa rece. Tocam legumele cubulete si punem in vas primele legume:  ceapa, morcovul, patrunjelul radacina, pastranacul si telina pe care le lasam sa fiarba alaturi de carne alte 20 minute. Feliem rosiile si apoi tocam feliile cubulete mici. Daca procedam astfel nu este nevoie sa curatam in prealabil pielita de la rosii. Dupa ce au semifiert radacinoasele (cca 20 min.) adaugam rosiile si ardeiul. Totodata adaugam borsul sau zeama de varza intr-o cantitate (poti folosi 0,5 l, dar si 1l) ce ramane la aprecierea fiecaruia, functie de cat de acru va place. Lasam sa fiarba alte 20 de minute (verificam carnea sa fie bine fiarta) si adaugam taiteii sau fideaua. Daca, eventual, va plac cartofii in ciorba acum este momentul sa adaugati un cartof taiat cubulete. Mai lasam 10 minute pe foc.  Sarea se adauga acum, la final, dupa gust si nu la inceput pentru a nu ingreuna fierberea carnii. Tocam fin leusteanul si il adaugam in momentul in care am oprit focul. Daca doriti sa dregeti ciorba de pui o puteti face cu ou simplu sau cu ou si smantana. Primavara, oltenii mai obisnuiesc si astazi sa acreasca ciorba cu corcoduse verzi asa cum in zona Sibiului tarhonul este, de multe ori, nelipsit. Atentie, daca aveti pui de tara, timpul de fierbere al carnii ( mai tare decat carnea de pui din comert, dar mult mai sanatoasa) poate creste si cu o ora, urmand ca apoi  sa se adauge primele legume. Se serveste fierbinte, cu smantana, cu hrean sau cu ardei iute.

Sa aveti pofta!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe Tagged With: ardei iute, bors, ciorba de pui, mahmur, ou, smantana

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 12
  • Page 13
  • Page 14

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate