• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ghiveci de legume frantuzesc. Ratatouille

Ratatouille este un ghiveci de legume frantuzesc, tradiţional în regiunea Provence numele complet fiind ratatouille niçoise. Este considerată a fi o mâncare ţărănească fiind, susţin francezii, inventată de fermierii săraci ce obişnuiau în lunile de vară să mănânce des acestă tocana sau ghiveci de legume. Iniţial, ratatouille nu conţinea vinete dar azi este foarte prezentă în reţetă. Indiferent ce variantă de ratatouille veţi prepara, specific acestui fel de mâncare este faptul ca legumele se prepara iniţial separat, fie prin fierbere, fie prin prăjire si apoi se întâlnesc.

ghiveci de legume frantuzesc

Ingrediente necesare ghiveci de legume frantuzesc ratatouille:

  • 1 vânătă
  • 1 dovlecel
  • 3 ardei graşi  – verde, roşu, galben dacă se poate
  • 4 roşii
  • 2 cepe
  • 4-5 căţei usturoi
  • piper, cimbru, foi de dafin, busuioc
  • sare, ulei

Preparare:

1. Vânăta se taie cubuleţe mai mari care se fierb 5 minute în apă cu sare. Se scot cuburile din apă şi se scurg bine pe o sită sau prin presare. Apa cu sare va înlătura amăreala şi va opri procesul de absorţie a uleiului de către vânătă în momentul prăjirii. Într-o tigaie cu doua linguri de ulei, la foc mediu se călesc cubuleţele de vinete timp de 10 minute. Se iau cu o paletă şi se pun într-o cratiţă sau într-un vas roman.

ghiveci de legume frantuzesc

2. Dovlecelul se taie, de asemenea, cubuleţe mari şi se presară cu sare, lăsându-l pe o sită să se scurgă apa extrasă de sare. Punem din nou două linguri de ulei în tigaie şi călim cuburile de dovlece în ulei încins, până se rumenesc uşor. Le luăm cu o paletă şi le punem peste vinete.

ghiveci de legume frantuzesc

3. Ardeiul îl curăţăm de seminţe şi vinişoare şi îl tăiem cubuleţe mari. Procedăm în aceeaşi manieră ca şi cu vânăta şi dovlecelul, numai că fără să mai presărăm sare. Îi dăm un praf de piper, îl călim 10 minute şi îl punem în vas peste vinete şi dovlecei.

ghiveci de legume frantuzesc

4. Ceapa o tocăm şi o călim, la fel, într-o lingură de ulei. Când ceapa s-a înmuiat punem căţeii de usturoi feliaţi. Amestecăm, mai lăsăm 2 minute şi adăugăm şi ceapa în vasul cu legume călite.

ghiveci de legume frantuzesc

5. Roşiile le curăţăm de pieliţe, le mărunţim bine şi le punem în tigaie la foc încet. Le lăsăm pe foc să fiarbă 5-10 minute până se topesc bine şi îşi schimbă culoarea.

ghiveci de legume frantuzesc

6. Adăugăm roşiile peste celelalte legume şi le amestecăm. Punem 2 frunze de dafin, presărăm puţin cimbru şi 2-3 frunze de busuioc şi băgăm vasul (am folosit vasul roman) fără capac la cuptor timp de 30 minute.

ghiveci de legume frantuzesc

Dupa 30 de minute, gustăm şi îi dăm sare după preferinţe şi încă un praf de piper proaspăt măcinat. Se poate servi fierbinte sau rece, ca mâncare de post sau garnitură. Francezii mănâncâ acest ghiveci cu orez, cartofi sau baghetă franţuzească crocantă. Prepară, de asemenea, omletă cu ratatouille şi clătite umplute cu acest ghiveci (crepes).

Sa fiti bine!

ghiveci de legume frantuzesc

Primary Sidebar

Rețete Diverse

gustare de consolare

Gustare cu oua, sunca si ciuperci. De consolare

Placinta cu mere

Placinta cu mere, improvizaţie pentru Olivia

Pui taranesc cu sos de rosii

Pui Taranesc cu Sos de Rosii

salata de spanac

Salata de spanac proaspat, rosii si castraveti

Sarmale Oltenesti Imbogatite cu Raci Umpluti

  • Contact Papamond

Copyright © 2023