• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Limba de porc cu masline si praz

October 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mâncată mai rar, limba în general, împarte mesenii în două tabere, cei ce nu vor sub nici un chip să mănânce şi respectiv cei ce o văd ca fiind baza unor mâncăruri delicioase. Aici nu prea există cale de mijloc, cei ce nu mănâncă având mai mult un blocaj mental datorat în special imaginii organului respectiv ci nu mâncării ca atare. Am întâlnit oameni care refuză să mănânce mancare de limba pentru că nu le place cum arată limba, la fel întâmplăndu-se şi cu alte ingrediente cum ar fi creierul, ficatul de porc sau rinichii, burtă sau fudulii, dar gastronomia fiind vastă, este loc pentru poftele şi plăcerile fiecăruia. Totuşi, mare parte din meseni, apreciează mancarurile cu limbă şi nu se dau înlături de la savuroase încercări culinare pe baza de limba de porc sau viţel. Cea mai populară mâncare la noi, pe această linie, este limba de porc cu masline. I-am adăugat şi ceva praz, considerând că aş obţine un preparat mai savuros sau poate mă amăgesc şi este doar un gest reflex rezultat din natura mea de oltean.

 limba de porc cu masline si praz

Necesar limba de porc cu masline si praz:

  • 500 gr limba porc sau vitel
  • 200 gr masline
  • 1 fir praz mic
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 căţei usturoi
  • o cană bulion sau 3-4 roşii
  • 1 lingură pastă
  • pătrunjel verde
  • piper, 1 foaie dafin, sare
  • ulei

mancare de limba de porc cu masline si praz

Preparare:

1. Spălăm bine limba în apă rece şi o punem la fiert, tot în apă rece , pentru 1 oră. Bucăţile mele de limbă au fost mai mici, mai tinere şi a fost suficientă această procedură. Dacă aveţi limbă de porc sau viţel mai mare, o spălaţi în mai multe ape, o frecaţi cu mălai pentru a se curăţa bine porii, o lăsaţi 1 oră în apă rece, o fierbeţi un timp mai lung. După ce a fiert se taie cubuleţe sau felii. Fiind limbi micuţe eu le-am feliat şi nu am curăţat pielea.

2. Tocăm ceapa şi morcovul îl dăm pe răzătoare. Într-o tigaie încinsă, călim prima dată ceapa, adăugăm limba şi morcovul dat pe răzătoare şi le călim 1-2 minute. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat

mancare de limba de porc cu masline si praz

mancare de limba de porc cu masline si praz

3. Adăugăm usturoiul feliat, lăsăm 30 de secunde să-l ia fierbinţeala şi punem bulionul, pasta de roşii şi foaia de dafin. Putem înlocui bulionul cu roşii decojite tăiate cubuleţe. Adăugăm o ceaşcă cu zeamă din oala în care am fiert limba şi lăsăm la foc mic să scadă.

mancare de limba de porc cu masline si praz

4. Peste 10 minute adăugăm prazul tăiat îmbucături şi măslinele. Lăsăm să mai fiarbă câteva minute până suntem mulţumiţi de sosul rezultat. Eu prefer ca prazul să rămână al dente aşa că dacă îl doriţi mai fiert măriţi timpul sau puneţi-l în sos, înaintea măslinelor. Gustam şi potrivim de sare, dăm un ultim praf de piper şi oprim focul. Aromăm cu pătrunjel proaspăt.

Să fiţi bine!

mancare de limba de porc cu masline si praz

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: limba de porc, mancare de limba, masline, praz, sos

Fasole Galbena cu Aripioare de Pui. Servita cu Iutica

October 21, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fasolea galbenă lată, prezentă în pieţe atat primavara cat si toamna, mai consistentă şi cărnoasă, este o soluţie gustoasă şi savuroasă pentru o masă pregătită rapid. Fără a o fierbe excesiv, fără a-i lega vreun sos cu faina, cum am mai întâlnit, o pregatim al dente astfel încat, gustul dulce să-l regăsim într-o textura ferma, fără a fi inhibat de alte ingrediente. Am însoţit fasole galbena cu aripioare de pui, aromate şi condimentate, rumenite la tigaie şi am mâncat-o cu iuţică pentru că incita pofta si merge de minune.

fasole galbena cu aripioare de pui

Necesar fasole galbena cu aripioare de pui:

  • 500 gr fasole galbena lata
  • 6 aripioare de pui
  • 1 ardei kapia roşu
  • 1 ceapă
  • 8-10 roşii cherry sau 1-2 roşii normale
  • 3-4 căţei de usturoi
  • pătrunjel verde
  • piper, sare, ulei

fasole galbena cu aripioare de pui

Preparare:

1. Spălăm aripioarele şi le tăiem vărfurile. Într-un bol amestecăm 2-3 linguri de ulei, cimbru, rozmarim, boia, piper şi sare, amestecăm cu care ungem bine aripioarele. Fiecare prepară aripioarele cum doreşte, condimentate sau nu. Le lăsăm să stea câteva minute, cat timp curăţăm fasolea şi o fierbem.

2. Spălăm bine tecile, le tăiem vârfurile şi le porţionăm în bucăţi de cca 3 cm. Punem apă la fiert cu o lingură de sare mare şi când începe fierberea adăugăm fasolea galbena. O lăsăm să fiarbă, fără capac, până când, gustând, constatăm că nu mai simţim gustul de crud dar fasole are încă fermitate, este crocantă. Fierberea este de cca 10 minute, dar de baza este verificarea prin gustare. Odată fiartă o punem într-o strecurătoare mare şi o trecem sub jet de apă cât mai rece pentru culoare şi frăgezime.

fasole galbena cu aripioare de pui

3. Încingem o tigaie, prăjim şi rumenim aripioarele. Le lăsăm deoparte.

4. Curăţăm şi taiem felii ceapa, ardeiul kapia îl tăiem julienne. În tigaia în care am rumenit aripioarele, pentru a valorifica aroma rămasă, mai completam cu ulei, dacă mai este nevoie, şi călim puţin ceapa şi ardeiul.

fasole galbena cu aripioare de pui

5. Roşiile cherry le curăţăm de coajă (nu este obligatoriu) şi le înjumătăţim. Căţeii de usturoi îi feliem şi împreună cu roşiile îi punem în tigaie, peste ceapă şi ardei. Dăm un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat şi lăsăm 2-3 minute să-şi lase roşiile sucul şi usturoiul aroma.

fasole galbena cu aripioare de pui

6. Adăugăm fasolea galbenă şi amestecăm uşor. Mai ţinem pe foc 2-3 minute să se rotunjească gustul şi oprim focul.

fasole galbena cu aripioare de pui

7. Aripioarele le aşezăm pe fasole. Dăm pătrunjel proaspăt sau, dacă doriţi, altă verdeaţă.

fasole galbena cu aripioare de pui

Aşa cum am spus am mâncat-o cu pastă de ardei si rosii, adică iuţică.

Să fiţi bine!

fasole galbena cu aripioare de pui

fasole galbena cu aripioare de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: aripioare de pui, fasole galbena, fasole lata, fasole verde

Salata de Varza Rosie cu Mere si Hrean

October 17, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de varza rosie cu mere îmi place mai mult decat salata clasică de varză şi merge excelent lânga o pulpă de pasăre, fiind cu totul specială alături de raţă sau vânat. Merele şi hreanul pun în valoare varza şi scot salata din banalul care, să fim sinceri, planează asupra acestui preparat des întâlnit în restaurantele de la noi.

salata de varza rosie cu mere

Necesar salata de varza rosie cu mere:

  • 1 varza rosie
  • 2 mere verzi potrivite ca mărime
  • 1 rădăcină mic de hrean
  • oţet din vin, ulei de măsline, sare

salata de varza rosie cu mere

Preparare:

1. Înjumătăţim varza şi o tăiem fideluţă, din cuţit, cât se poate de fin. Dăm un praf de sare mare, amestecăm bine şi freacăm puţin varza în mâini. O lăsăm să stea 5-10 minute, să lase suc şi o stoarcem bine.

varza rosie

2. Într-un vas micuţ diluăm 3 linguri de oţet cu 3-4 linguri de apă şi dăm şi un praf de sare. Punem vasul pe foc să dea oţetul diluat în clocot. Oţetul îl diluăm, cu mai puţină sau mai multă apă, funcţie de cât de acră ne place salata. Punem oţetul fierbinte peste varză şi amestecăm bine 1-2 minute.

3. Dăm merele pe răzătoarea mare şi le amestecăm cu varza. Prefer să folosesc mere verzi granny smith pentru că sunt mai acrişoare.

salata de varza rosie cu mere

După ce am pus merele în salată, adăugăm 2-3 linguriţe de ulei de măsline şi amestecăm încă odată. Când mâncăm, adăugăm hrean ras peste salată.

salata de varza rosie cu mere

Salata de varza preparată în acest mod, cu oţet diluat fierbinte, cu mere şi hrean mie îmi pare mult mai gustoasă şi ieşită din banal. Încercaţi-o şi îmi scrieţi mai jos dacă merită mica strădanie!

Să fiţi bine!

salata de varza rosie cu mere

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fructe, Retete cu varza, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: hrean, mere, salata, varza rosie

Cocos in vin. Coq au vin

October 14, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Legenda privind prepararea unui cocos in vin ne duce în timp pâna la razboaiele dintre Iulius Cezar şi Galia, când un conducător galez i-ar fi trimis cadou lui Cezar, ca semn al vitejiei galilor, un cocoş bătrân. Drept răspuns, Cezar l-ar fi invitat pe respectivul gal la masă, pentru a servi cocoşul gătit in vin. O altă variantă îl are ca protagonist pe Napoleon care, călătorind prin Franţa, a înnoptat la un han şi a solicitat ceva mâncare. Hangiul disperat , neavând decât un cocoş bătrân, puţine legume şi ceva verdeţuri, a ales să fiarbă cocosul în vin cu ceapa şi verdeţuri. Spre surprinderea tuturor a fost foarte gustos şi de aici nu a mai fost decât un pas pentru ca reţeta să intre în bucătăria tradiţională franceză. Ca şi la noi, ţăranul francez avea în curte un cocoş la mai multe găini iar când acesta îmbătrânea şi nu-şi mai îndeplinea atribuţiile faţă de găinii, ţăranul trebuia să-l înlocuiască. Cocoşul fiind bătrân şi având carnea tare şi fibroasă, ţăranul a ales să-l fiarbă încet în vin roşu până se înmuia carnea. Reţeta apare pentru prima dată într-o carte de bucate în anul 1864, iar în 1961 Julia Child, doamna bucătăriei franceze, o face populară.

reteta de cocos in vin

Necesar cocos in vin:

  • un cocos – dacă se poate crescut la curte dacă nu, pui din magazin
  • 1 litru vin roşu sec
  • 20-25 cepe arpagic
  • 250 gr sunculiţă împănată afumată – poate fi şi kaiser, bacon sau piept afumat
  • 200 gr ciuperci
  • 3 căţei de usturoi
  • 40 gr unt
  • 1 lingură pastă de roşii
  • 1 lingură făină
  • foi de dafin, cimbru, piper, sare
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • ulei pentru prăjit
  • supă de pui

reteta de cocos in vin

Preparare:

1. Curăţăm bine cocoşul, îl spălăm şi îl tăiem bucăţi. Am folosit pulpele, pieptul şi aripile.  Dacă cocoşul este bătrân poate fi marinat în vin cu morcov, ceapă şi mirodenii, pentru câteva ore. Dacă este mai tânăr poate fi înlăturată etapa marinării. Se cunoaşte faptul că marinare dă un gust specific păsării aşa că dacă nu agreaţi acel miros şi gust puteţi înlătura marinarea inclusiv la un cocoş bătrân deoarece fierberea îndelungă la foc mic va asigura frăgezirea carnii. 

cocos in vin. coq au vin

2. Condimentăm bucăţile de carne cu sare şi piper şi le rumenim într-o tigaie mare, dacă avem, sau în tranşe, într-o tigaie normală.

cocos in vin. coq au vin

Se pune carnea rumenită într-un ceaun sau cratiţă. Se adaugă piper măcinat, 2-3 foi de dafin, crenguţe de cimbru.

coq au vin

Se acoperă carnea cu vin roşu, de preferinţă sec şi se dă ceaunul acoperit la foc mic, să bolborosească încet. Timpul de fierbere este funcţie de vârsta cocoşului şi va trebui să gustăm pentru a verifica fierberea cărnii. Dacă scade prea mult şi carnea nu este încă fiartă mai adăugăm puţină supă de pui. Dacă se prepară un pui din magazin timpul de fierbere este scurt, ceva peste 30 de minute.

cocos in vin

3. Curăţăm şi spălăm arpagicul, tăiem afumătura fideluţă. Într-o tigaie încinsă punem 2 linguri de ulei şi rumenim arpagicul 3-4 minute. Dăm un praf de sare şi unul de piper.

arpagic rumenit. coq au vin

Peste arpagicul rumenit adăugăm şunculiţa fideluţă şi mai ţinem tigaia pe foc 2-3 minute. Când şi aceasta s-a rumenit punem usturoiul mărunţit. Amestecăm şi punem toată călitura într-un bol. În aceiaşi tigaie, în uleiul rămas rumenim ciupercile la foc iute. Le punem în acelaşi bol.

coq au vin

4. Când carnea este fiartă adăugăm în ceaun arpagicul, şunca şi ciupercile călite şi lăsăm să mai bolborosească încet 10 minute, la foc mic.

cocos in vin

În tigaia în care am rumenit arpagicul, şunca şi ciupercile, fără a o curăţa, pentru a valorifica aromele rămase,  topim untul şi călim o lingură de făină. Luăm un polonic cu zeamă din ceaun şi punem în tigaie, peste făina călită cu unt. Adăugăm o lingură pastă de roşii. Amestecăm să se formeze sosul iar dacă mai este nevoie, adăugăm mai multă fiertură cu polonicul. Potrivim după gust sosul, de sare şi piper şi îl punem în ceaun, peste cocoş. Mai lăsăm să fiarbă 5 minute şi oprim focul. Aromăm cu pătrunjel proaspăt.

Acest cocos in vin are un  gust cu totul deosebit şi se mănâncă, de obicei, cu piure de cartofi, cartofi natur, orez sau paste. Eu l-am preferat cu cartofi natur peste care am tocat ceapă verde.

Să fiţi bine!

cocos in vin

cocos in vin

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: arpagic, ciuperci, cocos, Franta, pui, vin

Salata de porumb copt, rosii si castraveti

October 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Toamna aceasta, atracţia mai mare decât de obicei faţă de porumb, m-a făcut să-l plasez mai des în diverse reţete şi salate. Dacă la ultima salată am asociat porumbul cu fasolea, de data aceasta am pregătit o salata de porumb copt, roşii, castraveţi, etc cu intenţia de a aduce alături texturi diferite. Porumbul copt, puţin crocant este deosebit şi plăcut în salate.

salata de porumb copt, rosii, castraveti si ardei

Necesar salata de porumb copt, rosii si castraveti:

  • 2 porumbi
  • 250 gr roşii cherry
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roşie
  • 1/2 ardei gras
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper

salata de porumb copt, rosii, castraveti si ardei

Preparare:

1. Depănuşăm porumbul şi îl punem la copt pe grill. Înjumătăţim roşiile cherry, tăiem felii subţiri castravetele şi ceapa roşie şi ardeiul îl tăiem rondele sau cubuleţe.

2. Punem toate legumele într-un bol şi curăţăm peste ele porumbul copt. Pregătim dressingul din 2 linguri ulei de măsline, o lingură zeamă de lămâie, un praf sare şi unul piper, amestecându-le într-un borcanel. Punem dressingul peste legume şi porumb şi amestecăm toate ingredientele. Tocăm pătrunjelul proaspăt peste salată.

3. Lăsăm salata 10 minute să se formeze sucurile şi să se armonizeze aromele după care o mai amestecăm odată, înainte de servire.

salata de porumb copt, rosii, castraveti si ardei

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, castravete, ceapa rosie, porumb copt, rosii cherry

Salau cu rosii. Pe cartofi si praz

October 1, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Peşte răpitor ca specie dar şi răpitor de gustos, cu carne albă, delicioasă, lipsită de oase ce pot inhiba unii doritori de peşte, şalăul îl punem azi pe un pat de cartofi şi praz. Pentru o mâncare mai vioaie, armonizăm acest salau cu rosii si usturoi şi apoi îl echilibrăm dulce cu cartofi şi praz.

salau cu rosii

Necesar salau cu rosii pe cartofi si praz:

  • 1 şalău ( 4 porţii)
  • 300 gr roşii cherry
  • 1 kg cartofi
  • 1/2 fir praz
  • 4-5 căţei de usturoi
  • piper, sare, ulei de măsline
  • pătrunjel verde

salau cu rosii

Preparare:

1. Tăiem şalăul rondele, îi dăm sare şi piper şi îl prăjim câte un minut pe fiecare parte, într-o tigaie încinsă, cu 2 linguri ulei de măsline. În momentul în care îşi schimbă culoarea, îl scoatem din tigaie şi îl lăsăm în aşteptare pe o farfurie.

salau cu rosii

2. În aceeaşi tigaie încinsă punem roşiile cherry întregi, le călim 2-3 minute şi adăugăm usturoiul feliat, un praf de sare şi piper măcinat. După ce roşiile lasă ceva suc, luăm tigaia de pe foc.

salau cu rosii

3. Punem roşiile într-o tavă şi peste ele aşezăm rondelele de şalău. Dăm tava la cuptor încins pentru 15 minute.

salau cu rosii

4. Curăţăm cartofii, îi feliem rondele potrivite ca grosime şi le punem într-o cratiţă. Acelaşi lucru îl facem cu prazul, ce îl punem alături de cartofi. Adăugăm în cratiţă, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare şi piper măcinat şi amestecăm astfel încât cartofii şi prazul să fie bine unşi cu ulei (dacă mai este nevoie mai adăugăm ulei suplimentar). Punem un capac la cratiţă şi o băgăm la cuptor. În maxim 30 de minute cartofii şi prazul for fi gata, fragezi şi gustoşi.

salau cu rosii

5. Punem cartofii şi prazul pe un platou şi aşezăm peste roşiile cu usturoi, rondelele de şalău. Aromăm cu pătrunjel verde tocat.

Să fiţi bine!

salau cu rosii

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu peste, scoici, melci, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: carne alba, cartofi, peste rapitor, praz, rosii cherry, salau

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 32
  • Page 33
  • Page 34
  • Page 35
  • Page 36
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate