• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Vinete cu branza in rosii sotate

July 24, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Întâlnirea dintre vânăta de Izbiceni si branza dulce de Sibiu, armonizată de prezenţa busuiocului, bineînţeles că aduce, ca să fim mărinimoşi, a parfum de briză şi egidă mediteraneeană. Sub aceste auspicii generoase obţinem o mâncare de vinete cu branza in rosii sotate, gustare vioaie de vară, versatilă şi fără mari secrete tehnice. Brânza stă la pofta fiecăruia, dulce sau sarată, cremoasă sau mai fermă, inclusiv delicioasele brânzeturile de sorginte italiană -parmezan, mozzarella, gorgonzola, etc.

vinete cu branza in rosii sotate

Necesar vinete cu branza in rosii sotate:

  • 1 vânătă
  • 4-5 roşii
  • 300 -400 gr branză
  • 2 căţei usturoi
  • 1 ou
  • busuioc proaspăt
  • sare, piper
  • ulei de floarea soarelui şi ulei de măsline

vinete cu branza in rosii sotate

Preparare:

 1. Tăiem vânăta felii de 0,5 cm grosime. Feliile să fie mai mari astfel încât să poată fi împăturite. Bătem oul cu sare şi piper, dăm vinetele prin ou şi le rumenim într-o tigaie încinsă, în ulei de floarea soarelui. Punem feliile de vinete rumenite pe hârtie absorbantă să înlăturăm uleiul în exces.

2. Tăiem roşiile sferturi sau mai mici ( dacă sunt roşiile mari) şi le călim 1 minut în ulei de măsline să lase suc şi să se formeze ceva sos. După ce roşiile s-au înfierbântat, curăţăm căţeii de usturoi şi îi dăm pe răzătoare, peste roşii.

rosii sotate

3. Punem o linguriţă de brânză peste feliile de vinete rumenite şi 2-3 frunze de busuioc proaspăt. Împăturim în două feliile de vinete cu brânză şi busuiocul la mijloc.

vinete cu branza

vinete cu branza

Peste feliile astfel împăturite mai punem o linguriţă de brânză. Aşezăm vinetele cu brânză în tigaia cu roşii şi sosul aferent. Punem capac pe tigaie şi lăsăm 10 minute pe foc mic să se înăbuşe toate şi să se armonizeze preparatul.

vinete cu branza in rosii sotate

4. Aromăm de final cu alte frunze de busuioc proaspăt. La cererea mesenilor am preparat vinetele cu brânză dulce dar, aşa cum am spus, puteţi apela la multe alte brânzeturi. Puteţi de asemenea rade parmezan pe deasupra, înainte de a pune capacul pe tigaie. De asemenea brânza poate fi, în prealabil, amestecată cu verdeaţă, usturoi sau orice credeţi că e conform poftei. La condimente şi verdeţuri, libertatea este la fel de mare.

Să fiţi bine!

vinete cu branza in rosii sotate

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu sos, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete gustari Tagged With: branza, busuioc, rosii, vinete, vinete cu sos

Pilaful nevestei de macelar

July 24, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Mâncare de ospătărie populară interbelică şi de secol trecut, pilaful nevestei de macelar aduce din galantare la podium ingrediente ceva mai neglijate în bucătărie, respectiv organe de porc. Celor ce nu evită la masă ficatul şi rinichii de porc le recomand cu gând bun acest pilaf deosebit de gustos. Poate fi preparat, după preferinţe, numai cu ficat sau se pot adăuga suplimentar splină şi rinichi. Populare şi apreciate într-un trecut nu prea îndepărtat, organele de porc sunt oarecum neglijate de bucătării şi au intrat într-un con de umbră.

pilaful nevestei de macelar

Necesar pilaful nevestei de macelar:

  • 500 gr ficat de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 3 cepe mari
  • 3-4 roşii
  • 300  gr orez
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute – opţional
  • verdeaţă – mărar sau pătrunjel
  • piper, sare, ulei

pilaful nevestei de macelar

Preparare:

1. Curăţăm şi spălăm ficatul şi rinichii de porc. Cum se curăţă rinichii de porc am prezentat aici. Tăiem îmbucături organele şi le prăjim în ulei încins, într-o tigaie mai generoasă sau cratiţă, până se rumenesc şi formeză acel sos lăsat de orice ficat la prăjire. Tigaia să aibă coadă care permite introducerea în cuptor, dacă nu, folosiţi o cratiţă. Eliberăm cratiţa, lăsând organele în aşteptare, într-un bol.

ficat de porc si rinichi

2. Curăţăm, mărunţim ceapa şi o călim în aceeaşi cratiţă. Când ceapa a devenit sticloasă adăugăm roşiile decojite şi bine mărunţite.

calitura pentru pilaf

Lăsăm 1 minut pe foc, să se topească roşiile, să formeze un sos şi punem în sos ficatul şi rinichii prăjiţi. Tot acum adăugăm şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. Pentru culoare am folosit combinat, câte o jumătate de ardei, roşu şi galben. Punem un păhărel cu apă şi lăsăm să bolborosescă molcom pe foc potrivit.

pilaful nevestei de macelar

3. Punem orezul la fiert pentru câteva minute, după care îl lăsăm acoperit să se umfle. Când orezul este umflat îl punem peste organele aflate în sos. Amestecăm şi potrivim, după gust, de sare şi piper.

pilaful nevestei de macelar

Băgăm cratiţa la cuptor pentru 20 de minute. Orezul va împrumuta din gustul lăsat de ficat şi legume şi va deveni delicios.

pilaful nevestei de macelar

4. Ornăm cu mărar sau pătrunjel proaspăt şi eventual cu rondele de ardei iute. Se mănâncă cu turtă caldă sau altă pâine de casă şi se însoţeşte cu castraveciori muraţi.

Să fiţi bine!

pilaful nevestei de macelar

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete ieftine Tagged With: ficat de porc, orez, pilaf, rinichi

Bruschette cu Ciuperci si Salata Salsa

July 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Intrate de curând în meniul nostru, bruschettele au câştigat rapid teren şi aprecieri atât pentru gust, dar şi pentru uşurinţa şi rapiditatea cu care se prepară. Aperitiv specific Italiei, a apărut ca o modalitate de valorificare a pâinii uscate. Genul asta de preparat este foarte versatil pentru că practic, pe o felie de pâine prăjită, poţi pune multe. Prin urmare am preparat bruschette cu ciuperci şi le-am însoţit cu o salată salsa, o combinaţie gustoasă şi care nu cere prea mult timp.

Bruschette cu ciuperci si salata salsa

Necesar orientativ bruschette cu ciuperci:

  • 4-5 ciuperci
  • 3-4 felii de pâine
  • unt
  • 2 căţei de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • piper, sare

Bruschette cu ciuperci

Necesar orientativ salată salsa:

  • 3 roşii
  • 1 castravete
  • 1/2 ardei gras
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei iute
  • 1 căţel de usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt
  • zeamă de lămăie
  • piper, sare

salata salsa

Preparare:

1. Tăiem roşiile, castravetele, ardeiul gras cubuleţe şi mărunţim bine ceapa. Ardeiul iute îl tăiem rondele sau îl mărunţim. Preparăm un dressing din 3 părţi ulei de măsline, o parte zeamă de lămâie (pentru cantităţile de mai sus am folosit o jumătate de lămâie), un praf de sare, unul de piper şi căţelul de usturoi dat pe răzătoare. Punem toate ingredientele într-un bol, adăugăm dressing-ul şi amestecăm bine. Ornăm şi aromăm din plin cu pătrunjel proaspăt. După gustul fiecăruia, se pot modifica cantităţile.

Bruschette cu ciuperci

2. Feliem ciupercile şi le rumenim în ulei de măsline, la foc mare. La final adăugăm cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi pătrunjelul tocat. Potrivim de sare şi piper, mai amestecăm o dată şi oprim focul. Cum se rumenesc ciupercile şi cum se produce reacţia Maillard am scris la ciuperci sote.

Bruschette cu ciuperci

3. Prăjim feliile de pâine şi aşa calde, le ungem cu unt şi le ” încărcăm” cu ciuperci. Asta-i tot! Bruschetta – de vară, preparat rapid şi cu mare trecere la apetit.

Să fiţi bine!

Bruschette cu ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, bruschette, ciuperci, rosii, salata, salsa

Piept de Pui cu Sos si Mamaliga cu Cartofi

July 15, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Amestecul de mamaligă cu cartofi vine din Bucovina pentru a da o notă de inedit şi savoare bucătăriei româneşti. Calitatea şi fineţea acestei mămăligi era, în tradiţia locului, aport important la lada de zestre a tinerelor bucovinene cărora le venise vremea de măritiş. Însoţim această mămăligă fudulă cu un sos uşor, de vară, din roşii şi ardei copţi şi cu un piept de pui şatirat pe grill. Îi dăm o notă de latinitate cu ajutorul aromei de oregano şi ne bucurăm de această simplitate cu gust atât de cunoscut dar totuşi mereu surprinzător. Piept de pui cu sos de rosii si mamaliga cu cartofi…

piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Necesar piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi:

  • 1 piept de pui
  • 1 kg roşii bine coapte
  • 1-2 ardei kapia
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 4-5 cartofi
  • 1 cană mălai
  • piper, boia, oregano, sare
  • ulei de măsline
  • 2 linguri de unt

piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Preparare:

1. Spălăm roşiile, le punem într-o tavă şi le băgăm la cuptor să se coacă. Curăţăm cartofii îi tăiem cuburi şi îi punem la fiert în apă cu sare. După ce s-au copt roşiile, le curăţim coaja şi le pasăm cu o furculiţă.

rosii coapte pentru sos

2. Feliem pieptul de pui îi dăm piper şi boia şi îl aşezăm pe tigaia grill încinsă. Îi dăm sare la final, după ce s-a copt, să nu se piardă sucurile şi să devină prea uscat. Cine preferă, poate prepara pulpă dezosată. Lângă pieptul de pui, dacă este loc, punem şi ardeiul kapia la copt.

Piept de pui cu sos

3. Curăţăm de pieliţă ardeiul kapia copt şi îl tăiem din cuţit, franjuri de 1 cm. Încingem o tigaie cu o lingură ulei de măsline, punem 2 căţei de usturoi zdrobiţi să aromăm uleiul şi punem roşiile şi ardeiul copt. Lăsăm să dea câteva clocote, piperăm şi îi dăm sare după gust. La final adăugăm ceilalţi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi aromăm cu oregano.

sos de rosii

4. Cartofii fierţi îi pasăm şi îi transformăm într-un piure. Punem malaiul la fiert în apă cu sare şi preparăm o mămăligă moale. Când mămăliga este aproape gata, adăugăm piureul şi amestecăm vârtos. Mai ţinem mămăliga pe foc încet cca. 5 minute, timp în care tot amestecăm să nu se prindă. La final adăugăm 2 linguri de unt şi amestecăm încă odată. În mod clasic, mămăliga asta se face punând peste cartofii zdrobiţi, în apa în care au fiert, mălaiul şi procedând mai departe ca la o mămăligă normală. Eu am procedat invers. Cantitatea de cartofi, în genere trebuie să fie dublă faţă de cantitatea de mălai, respectiv unui 1 kg de cartofi îi revine 500 gr de mălai.

mamaliga de cartofi

5. Feliem pieptul de pui îmbucături, aşezăm mămăliga în centrul atenţiei adică în mijlocul farfuriei şi o înconjurăm de sos. Peste sosul fierbinte punem pieptul de pui feliat. Îi mai dăm o tuşă de oregano sau orice altă verdeaţă a cărei aromă şi gust consideraţi că vă aranjează.

Piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Cei mai aprigi pot toca un ardei iute care să-i sporească vigoarea acestui piept de pui cu sos.

Să fiţi bine!

Piept de pui si mamaliga cu cartofi

Piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

piept de pui si mamaliga cu cartofi

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: ardei copti, cartofi, mamaliga, piept de pui, sos de rosii

Bezea cu frisca. Meringue

July 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Este sfârşit de săptămână aşa că este prăjitură. Aşa obisnuiesc din motive de timp şi de cerere, care se manifestă mai pronunţat în weekend, când dorinţa de dulcegării este mai mare. Încercăm ceva spumos şi răcoritor care nu necesită mare pregătire ci doar puţină răbdare acordată preparării. Meringue sau mering, o bezea cu frisca, parfumată cu vanilie şi ornată cu fructe şi ciocolată.

bezea cu frisca

Necesar bezea cu frisca:

  • 5 oua
  • 1 cutie mică de frisca lichidă
  • 200 gr zahar
  • 3 pliculeţe de zahăr vanilat
  • fructe la alegere: cirese, capsuni, piersici, caise, etc
  • 1/2 ciocolată

bezea cu frisca

Preparare:


1. Se bat albuşurile până devin spumă. După ce au devenit spumă adaugăm treptat cele 200 gr. de zahar şi zaharul vanilat şi mixăm bine, până obţinem o bezea foarte fermă şi lucioasă.

Bezea cu frisca

2. Într-o tavă punem hărtie de copt şi punem cu lingura bezeaua, formând un fel de blat neregulat. Îmi place ca bezeaua să nu fie nivelată. Dacă de ex. folosiţi o tavă rotundă, de tartă cum am folosit eu şi hârtia de copt nu se aşează prea bine, făceţi-o cocoloş şi udaţi-o şi astfel, hârtia va lua uşor forma tăvii.

bezea cu frisca

Băgăm tava la cuptor la foc foarte mic şi lăsăm uşa cuptorului întredeschisă. Lăsăm la cuptor o oră sau chiar mai mult, până bezeaua capătă crustă. Am lăsat-o mai mult timp, să ia şi culoare, ca în foto. Practic, bezeaua se usucă nu se coace. Dacă focul ar fi mai mare şi cuptorul închis, bezeaua ar creşte repede şi s-ar rumeni la suprafaţă, după care ar scădea în totalitate.

bezea cu frisca

3. Scoatem bezeaua şi o lăsăm să se răcească. Bătem frişca şi când bezeaua s-a răcit o acoperim uniform cu frişcă.

bezea cu frisca

4. Răzuim cu un cuţit ciocolată şi presărăm peste frişcă. Ornăm cu fructe după imaginaţia şi plăcerea fiecăruia. Este recomandat să se monteze cu 2-3 ore înainte de a fi servit pentru ca frişca să pătrundă puţin bezeaua. Putem, eventual să topim ciocolata şi să punem peste bezea sau să folosim fructe din compot.

Să fiţi bine!

bezea cu frisca

 

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert, Retete la cuptor Tagged With: bezea, frisca, fructe, tort de bezea, vanilie, zahar

File de Peste cu Sos de Rosii Aromat

July 3, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceasta este o reţetă simplă, cu ingrediente la îndemână, foarte gustoasă şi pentru care garantez că se va mânca cu mare poftă şi plăcere. Se prepară cu file de peste oceanic dar şi de peşte de apă dulce atâta timp cât nu are oase, în special peşte cu carne albă, răpitor. Cu toate că peştele, în genere, cere puţin vin alb şi lămâie, în caz că nu le agreaţi, reţeta este foarte delicioasă şi fără.

file de peste cu sos

Necesar file de peste cu sos:

  • 1-2 bucaţi file de peste, cca. 400 – 500 gr
  • 3 ardei graşi
  • 7-8 roşii
  • 1 căpăţână usturoi
  • pătrunjel verde
  • sare, boia, piper, ulei
  • 1 păhărel de vin alb – opţional
  • coajă de lămâie – opţional

file de peste cu sos

Preparare:

1. Tamponăm fileul de peşte -am preparat pangasius – cu un prosop de bucătărie să nu fie excesiv de umed, presărăm sare şi piper pe file şi îl prăjim câte 2 minute pe  fiecare faţă, într-o tigaie încinsă. După prăjire îl scoatem pe o farfurie.

file de peste cu sos

2. Tăiem ardeiul gras julien şi îl călim sumar în tigaia încinsă. După 2 minute, adăugăm fulgi de chili sau o linguriţă de boia dulce sau iute, după preferinţă. Amestecăm şi mai lăsăm un minut să se călească.

calim ardeiul pentru file de peste cu sos

3. Tăiem roşiile cubuleţe mărunte. Nu este obligatorie a fi decojite înainte dar cine preferă astfel, o poate face. Se adaugă roşiile peste ardei, în tigaie. Se pune un păhărel de vin alb şi se rade puţină coajă de lămâie, numai partea galbenă. Se amestecă şi se lasă să fiarbă încet 15 minute până mai scade. Dacă doriţi un sos mai gros lăsăţi să fiarbă mai mult.

adaugam rosiile la sos

4. Se curăţă căpăţâna de usturoi românesc – mai puţin iute – şi se dă la presa de usturoi sau pe răzătoare. Folosiţi o cantitate de usturoi după cum mâncaţi de usturoiat. Frecăm acest usturoi cu puţin ulei de măsline şi un praf de sare. Când sosul a scăzut, după cum ne place, adăugăm usturoiul şi amestecăm. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat. Gustăm şi potrivim de sare. Oprim focul.

Adaugam usturoiul la sos

5. Rupem cu mâna fileul de peste în bucăţi şi le aşezăm pe sos. Ornăm cu pătrunjel proaspăt.

Să fiţi bine!

file de peste cu sos

file de peste cu sos

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete cu sos, Retete simple Tagged With: ardei gras, file, pangasius, peste, rosii, sos

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 38
  • Page 39
  • Page 40
  • Page 41
  • Page 42
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate