• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete la cuptor

Coaste de miel cu usturoi verde si masline

May 21, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tributar verdeţurilor încă prezente în piaţă, vă pot spune că usturoiul şi ceapa verde înfierbântate într-un sos de rosii cu măsline pot constitui un suport potrivit pentru coaste de miel prăjite. Cu puţină imaginaţie şi creativitate, oferta generoasă de roade a grădinilor noastre, ne poate facilita o diversitate de mâncăruri sănătoase şi gustoase. De data aceasta vă propun coaste de miel cu usturoi verde, mâncare de primăvară, răcoritoare, de intrat în torida vară.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 10

Necesar coaste de miel cu usturoi verde şi măsline

  • 1 kg coaste de miel
  • 6 fire usturoi verde mai măricel
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 cană bulion sau o conservă de roşii cubuleţe
  • 200 gr de măsline
  • 1 legătură de mărar
  • cimbru, piper, sare, 1 linguriţă zahăr

coaste de miel cu usturoi verde si masline 12

Preparare

1. Pregătim coastele de miel, le curăţăm de grăsimea excesivă dacă este cazul şi le punem într-o tigaie încinsă. Dacă au, cum ar trebui, grăsime nici nu mai trebuie să folosim ulei sau folosim foarte puţin. Pe măsură ce se prăjesc,  coastele vor lăsa grăsime. Le dăm un praf de sare şi unul de piper. Odată prăjite, punem costiţele deoparte.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 1

2. Curăţăm firele de usturoi şi ceapa verde şi le tăiem bucăţi de 2-3 cm, până ajungem la frunze. În tigaia în care am prăjit costiţele, în puţină grăsime rămasă după prăjire, rumenim 1 minut usturoiul şi ceapa.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 3

3. Adăugăm bulionul peste usturoiul şi ceapa călite. Dacă bulionul este mai dulce nu mai punem zahăr, dar dacă folosim roşii cubuleţe la cutie, acestea sunt mai acrişoare şi necesită o linguriţă de zahăr să compensăm aciditatea.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 4

4. Adăugăm măslinele şi amestecăm. Lăsăm să bolborosească 5 minute la foc mic. Aromăm cu cimbru uscat pentru că merge bine cu carnea de miel.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 5

coaste de miel cu usturoi verde si masline 6

Tocăm mărunt mărarul şi îl adăugăm în mâncare.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 7

5. Aşezăm coastele de miel prăjite în sos şi mai lăsăm câteva minute să le cuprindă puţin sosul.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 8

Am plecat de la premisa că atât bulionul cât şi roşiile cubuleţe sunt suficient de lichide să asigure în total, 10-15 minute de fierbere înceată, până se formează un sos mai gros. Funcţie de bulionul folosit, dacă constataţi că nu prea are ce să se evapore, adăugaţi o ceşcuţă de apă.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 9

Mâncarea asta se prepară repede, mai mult timp necesitând prăjirea costiţelor. La final, gustăm şi potrivim de sare şi eventual, piper.

Să fiţi bine!

coaste de miel cu usturoi verde si masline 14

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: coaste de miel, sos de rosii, usturoi verde

Tarta cu spanac. Cu niţică brânză şi ouă

May 5, 2014 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Plouă întruna! Efectele acestor ploi continue sunt multiple şi de tot felul, unele rele, altele bune! Unul din aceste efecte se manifestă în grădină prin faptul că flora, spontana sau nu, începe să-şi facă de cap şi să te inunde cu salată, spanac, dragavei, lobodă, pătrunjel sau usturoi verde uriaş. Asta, în cazul în care ai muncit cât de cât prin grădină, pentru că în celălalt caz, nu-ţi rămâne decât să te plimbi, cu mintea plină de metafore, prin lanul de ştir şi rostopască. Acestea fiind în fapt condiţiile, primesc un telefon din satul copilăriei, de la părinţi, care mă întreabă: Mă băiete, tu nu vrei un sac de spanac, salată şi alte cele? Dacă nu vrei, să spui! Că le dau la răţişoare şi la curci. Răspunsul meu a fost – Bine, trimite! Astfel, prin mijloace întru totul ortodoxe, m-am chivernisit cu atâta spanac încât mă simpt copleşit de dilema valorificării lui culinare. Cam asta este povestea al cărui rezultat, printre altele, este tarta cu spanac.

tarta cu spanac  11

Necesar tarta cu spanac

  • 800 – 1 kg spanac
  • 6 ouă
  • 300 gr brânză telemea de vacă sau oaie
  • 5-6 fire ceapă verde
  • 3 fire usturoi verde
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper
  • făină
  • ulei

tarta cu spanac  14

Preparare

1. Pregătim un aluat, o compoziţie asemeni celei pentru clătite, dar ceva mai groasă din două ouă, apă, sare, făină şi puţin ulei.  Amestecăm să se omogenizeze şi o lăsăm deoparte, să aştepte.

tarta cu spanac  1

2. Curăţăm spanacul de codiţe, îl spălăm şi îl scurgem bine de apă. Îl tocăm potrivit, după cum se vede în fotografie, ca pentru o salată. Îl punem într-un vas  mai mare şi îi dăm un praf de sare.

tarta cu spanac  6

3. Tocăm marunt pătrunjelul, mărarul, ceapa şi usturoiul verde şi le punem în vasul cu spanac.

tarta cu spanac  7

Brânza telemea o răzuim peste verdeţuri. De asemenea, spargem 3 ouă, le bătem şi le punem în vas. Dăm un praf de piper şi amestecăm cu mâna spanacul, verdeţurile, brânza şi ouăle.

tarta cu spanac  3

4. Ungem cu ulei o tavă potrivită pentru cantitatea noastră de amestec şi turnăm aluat cât să acopere fundul tăvii.

tarta cu spanac  4

Peste acest aluat punem, cu ajutorul unei linguri, compoziţia cu spanac şi nivelăm uşor cu lingura.

tarta cu spanac  8

Ne-a rămas mai mult de jumătate aluat, aşa că îl punem deasupra spanacului într-un mod cât de cât uniform. Gălbenuşul celui de-al 6-lea ou îl bătem şi îl punem ici-colo peste tartă să ajute la o rumenire frumoasă.

tarta cu spanac  5

Băgăm tava la cuptor pentru 40-50 de minute.  Verificăm când este rumenită tarta  şi o scoatem de la cuptor. Este foarte bună şi caldă şi rece.

tarta cu spanac  15

Funcţie de preferinţă, folosind acest mod de preparare, puteţi adăuga şi alte verzituri, mai multe ouă, alte condimente şi arome, cascaval, ou bătut cu smântână. Reuşită garantată.

Să fiţi bine!

tarta cu spanac  13

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu branza, Retete cu oua, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete gustari, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide Tagged With: branza, oua, spanac, tarta

Sarmale in Foi de Stevie. In Vas Roman, la Cuptor

April 23, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În lunile de primăvară, când verzei murate i s-a implinit sorocul, dar şi pentru căutare de gust şi diversitate, frunza de ştevie poate înveli cu real succes sarmaua. Opţiunea mea pentru învelitul sarmalelor se îndreaptă către ştevia creaţă sau dragavei, deoarece are frunza acrişoară. Ştevia creaţă – dragaveiul de cele mai multe ori se confundă cu ştevia, să-i spunem, clasică. Cea creaţă are frunzele dinţate şi mai lungi iar ştevia normală are frunza ceva mai rotundă şi nu este încreţită. Ştevia creaţă este acrişoară iar cea clasică este dulce. Deci, fie că alegem să preparăm sarmale cu ciuperci – de post, cu carne albă – mai uşoară sau din cele clasice, frunza noastră de ştevie creaţă, zisă şi dragavei, acrişoară fiind, se va ridica la înalţimea umpluturi, rezultând un delicios tot. Dacă la sarmalele clasice, smântâna poate rămâne la alegerea şi pofta fiecăruia, după părerea mea la cele în ştevie, iaurtul gras sau smântâna sunt obligatorii, fac parte din întreg, rotunjind lucrarea. Reţeta de sarmale in foi de stevie este ceva mai facilă şi necesită un timp de preparare mai scurt.

sarmale in foi de stevie 8

Necesar reţeta de sarmale in foi de stevie

  • 2 legături de frunze de stevie, mai mari
  • 1 cană cu bulion
  • 1 polonic cu supă de carne sau legume
  • 1 bucată micuţă de şuncă afumată
  • 3-4 raci, ardei uscaţi – opţional
  • verdeaţă pentru aromă: mărar, leuştean, pătrunjel
  • piper, foi de dafin, cimbru

Pentru umplutura sarmalelor:

  • 500 gr carne
  • o ceaşcă orez
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 linguri de bulion
  • pătrunjel verde
  • piper măcinat proaspăt, cimbru uscat, boia dulce, sare
  • ulei

Preparare

1. Pentru început pregătim compoziţia sarmalelor. Tocăm mărunt ceapa şi o călim împreună cu 2-3 linguri de bulion. Într-un bol amestecăm carnea tocată, ceapa călită, orezul, un praf bun de piper, sare, cimbru, un praf de boia şi pătrunjel tocat. Amestecăm bine să se omogenizeze şi lăsăm compozitia 20-30 de minute să se formeze gustul şi să se armonizeze aromele. Este cunoscut faptul că există diverse variate de preparare a compoziţiei, aşa că fiecare o prepară după cum obişnuieşte – cu verdeaţă sau nu, cu boia sau nu, cu mai mult orez, cu alte condimente, etc. Cât timp se odihneşte compoziţia ne ocupăm de foile de dragavei.

sarmale in foi de stevie 9

2. Alegem foile mai mari, le tăiem codiţele ce depăşesc cadrul frunzei, şi le spălăm bine în apă rece. Într-o oală, punem un lat de palmă de apă şi o punem pe foc, spre fierbere. Când apa este fierbinte ( nu neapărat în fierbere) chitim foile de ştevie una peste alta şi le scufundăm în apa fierbinte. Le lăsăm 30 de secunde şi le scoatem, le scurgem şi le punem într-un bol. Practic, le opărim, pentru a se rula uşor. Chitirea, înainte de opărire, se face pentru a se lua mai apoi, uşor, frunză cu frunză, pentru umplere.

sarmale in foi de stevie 3

3. Umplem sarmalele. Luăm câte o frunză de ştevie, punem o lingură de compoziţie şi pe lungimea frunzei, le rulăm. Odată opărite, foile de ştevie se rulează chiar mai uşor decât foile de varză.

sarmale in foi de stevie 6

Într-un vas roman (cratiţă, tavă), aşezăm un pat de foi de ştevie, rămurele de verdeaţă ( mărar, pătrunjel, ţelină, leuştean – la alegere – sunt toate bune, dau gust, aromă, şi-s sănătoase), punem câteva felii de afumătură, piper boabe, 2-3 foi de dafin şi cimbru.

sarmale in foi de stevie 4

Pe patul format din aceste ingrediente, aşezăm milităreşte sarmalele învelite, adică ordonat. Dacă ne plac şi poftim la aşa ceva, umplem şi câţiva ardei raci şi îi strecurăm printre sarmale.

sarmale in foi de stevie 1

După ce am finalizat de umplut şi arânjat sarmalele în vas, amestecăm supa cu bulionul şi le turnăm peste sarmale. Nu înecăm sarmalele cu zeama asta, eventual punem mai puţină ( depinde de câte sarmale ne-au ieşit şi cât orez am pus în sarmale – dacă alegeţi să puneţi mai mult), deoarece vor mai lăsa şi sarmalele zeamă.  Acoperim sarmalele cu alte foi de ştevie şi le băgăm la cuptor.

sarmale in foi de stevie 2

Să aproximăm că în maxim o oră sunt gata, respectiv carnea să fie gătită că frunzele fierb rapid, nu ca cele de varză care cer mai mult timp. Verificăm dacă sunt gată, ca de obicei, prin gustare. Le scoatem din cuptor, le lăsăm să se aşeze 15- 20 de minute şi putem mânca. Iaurtul gras, de bivoliţă sau smântâna fac delicioase aceste sarmale in foi de stevie.

Să fiţi bine!

sarmale in foi de stevie 7

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: dragavei, raci, sarmale, stevie

Coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde

April 17, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru mine, în genere, întotdeauna au fost atractive mâncărurile care presupun multă ceapa şi usturoi verde, multă verdeaţă aromatizantă. Mă gândesc că, fiind atras sufleteşte mai mult de rustic şi natural, şi în bucătărie tind să văd tigaia tot în nuanţe rustice. Îmi place aroma şi gustul aparte dat de usturoiul verde unei mâncări, acea aromă specifică de ex. stufatului. În aceaşi notă se încadrează şi orezul îmbogăţit abundent cu asemenea verdeţuri, gustul fiind deviat de la rutina pilafului obijnuit şi tras mai spre vatră, încărcat cu miresme ce răzbat din grădina bunicilor. Că este carne de porc sau pasăre aşezată pe acest orez aromat, devine secundar în economia gustului final. Eu am preparat coasta de porc pe orez…

coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 10

Necesar coasta de porc pe orez cu usturoi şi ceapa verde

  • cca. 500 gr coasta de porc
  • 200 gr orez ( o cană)
  • 1 ceapă
  • 3-4 linguri de bulion
  • 3 legături de usturoi verde ( 9 fire)
  • 1 legătura ceapă verde ( 3 fire)
  • 1 legătură bogată de pătrunjel
  • cca. o jumătate litru de supă de carne sau legume ( dacă nu este punem apă)
  • piper, sare
  • ulei

coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 3

Preparare

1. Încingem o tigaie în care punem o lingură de ulei şi rumenim bine coasta de porc. Costiţele vor mai lăsa grăsime şi nu este nevoie de prea mult ulei. Dăm un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat. După ce s-au rumenim le lăsăm deoparte, într-o farfurie.

coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 13

2. Tot în aceaşi tigaie, în grăsimea rămasă, prăjim ceapa tăiată mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă, adăugăm bulionul şi formăm un sos. Mai ţinem un minut pe foc încet şi punem sosul format într-un vas roman, vas de jena sau cratiţă. La cele mai multe mâncăruri preparate la cuptor prefer să folosesc vasul roman.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 7

3. Tăiem mărunt usturoiul verde, ceapa verde şi pătrunjelul. Le adăugăm, peste sos, în vasul roman.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 15

4. Punem şi orezul în vas. Mai dăm un praf de sare şi eventual piper. Eu pun destul de mult piper la fiecare mâncare dar fiecare poate alege funcţie de plăcerea propie.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 4

5. Adăugăm 2 căni de supă şi amestecăm. Aşezăm costiţele rumenite peste orez şi băgăm vasul în cuptorul încins. peste 30 de minute verificăm dacă s-a umflat orezul şi dacă da, gustăm să verificăm textura. Dacă mai este nevoie mai adăugăm supă.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 1

6. La final, dacă dorim, mai aromăm cu puţin pătrunjel sau chiar cu leuştean, sau putem aroma fiecare porţie,  atunci când punem în farfurii. Asta-i tot, foarte simplu de preparat.

Să fiţi bine!

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 8

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: coasta de porc, orez, usturoi verde

Macrou la cuptor. Cu niscai legume si sos

February 17, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Având în vedere că nu v-am mai invitat la un peşte din vremea când puneam obleţi autohtoni pe orez, mă gândesc că a venit timpul să vă îndemn la un peşte mic, din oceanul Atlantic. Vom încerca şi cu siguranţă că vom şi reuşi să punem câteva macrouri, în tavă, pe ceva legume, sau mai bine zis, să preparăm macrou la cuptor.  Sună puţin straniu pluralul asta de la macrou – macrouri. Am zis niscai legume pentru că nu am gândit o selecţie anume şi am optat pentru o baza simplă şi comodă de cartofi, îndulcită cu ceapă şi îmbujorată cu ardei gras roşu. Dacă vreţi mai sofisticată lucrarea şi dacă mai poftiţi şi la alte verzituri din piaţă, le puteţi face de-ncercare.

Macrou la cuptor. Cu legume si sos

Necesar macrou la cuptor

  • 4 peşti macrou
  • 1 kg cartofi
  • 3 cepe
  • 1 ardei gras roşu
  • 2 cutii mici de roşii cuburi ( sau una mare de 800)
  • 1 lămâie
  • cimbru, piper, sare
  • 3-4 linguri ulei de măsline

Macrou la cuptor. Cu legume si sos

Preparare

1. Curăţăm cartofii şi îi tăiem rondele. Îi punem într-o tavă ceva mai înaltă, bună pentru cuptor. Peste cartofii punem ceapa tăiată julien, fideluţă. Aromăm cu cimbru, piper proaspăt măcinat şi dăm un praf de sare.

Macrou la cuptor 1

Adăugăm şi ardeiul roşu taiat fideluţă. Peste toate legumele şi condimentele punem uleiul de măsline.

Macrou la cuptor 3

Amestecăm bine astfel încât condimentele şi uleiul să cuprindă toate legumele.  Dacă credeţi că vă avantajează o aromă mai puternică încercaţi nişte ierburi de Provence.

Macrou la cuptor. Cu legume si sos

2. Peste tot amestecul aromat punem roşiile şi uniformizăm cu dosul unei linguri. Gustaţi roşiile şi dacă gustul vi se pare mai aspru daţi-le o linguriţă de zahăr înainte de a le pune în tavă.

Macrou la cuptor 5

3. Peste tot aranjamentul, aşezăm algoritmic vărgaţii peşti, binenţeles, curăţaţi şi decapitaţi în prealabil. Am condimentat puţin peştele cu piper şi sare, inclusiv în interior. Radem puţină coajă galbenă de lămâie peste toată lucrarea şi stoarcem niţică zeamă. Băgăm tava în cuptorul încins. Verificăm peste o jumătate de oră dacă cartofii s-au înmuiat. Este gata când cartofii sunt făcuţi.

Macrou la cuptor 6

La final, peştele rumenit îl aromăm şi decorăm cu pătrunjel verde.

Macrou la cuptor 8

Un peşte deosebit şi mai aromat se poate obţine dacă umplem burta peştelui cu verdeţuri proaspete: pătrunjel, cimbru, coriandru. Dacă sosul nu vă prieşte îl puteţi înlătura şi totodată puteţi adăuga alte pete de culoare în farfurie, caz în care vă puteţi baza de ex.  pe un broccoli, pe măsline sau pe un porumb dulce.

Să fiţi bine!

Macrou la cuptor 14

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete la cuptor Tagged With: macrou, peste la cuptor

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele

February 11, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum îmi place mult varza murată, încerc să o potrivesc în tot felul de reţete, încurajat de credinţa că nici o mâncare bazată pe acest vechi aliat al bucătăriei noastre, nu poate fi sortită eşecului. Spun vechi aliat, gândindu-mă la o vorbă ţărănească care spune că dacă ai mălai în ladă şi varză murată în putină, iarna-i ca şi învinsă. Vorbă a cărei valoare nu mai este de actualitate, dar care arată cât de trainică este legătura noastră cu mamăliga şi varza murată. Pe trăinicia acestei relaţii, verificată în generaţii de meseni, mi-am bazat şi eu iniţiativa de a răsfira sarmalele în ceaun, adică de a folosi, aproximativ, aceleaşi ingrediente de la sarmale dar într-o altă orânduire, mai versatilă şi economă ca timp. Acestea fiind spuse, să purcedem la făptuire de varza cu carne tocata şi alte cele.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (14)

Necesar varza cu carne tocata

  • 2 verze murate potrivite ca mărime
  • 400 gr carne tocată amestec
  • 100 gr şunculiţă afumată
  • 1 ceapă albă sau roşie
  • 1 bucată praz (cam aceeaşi cantitate ca şi ceapa)
  • 2 linguri de orez
  • 1 cutie mica de roşii cuburi
  • 1 legătură de mărar
  • piper, foi de dafin, cimbru

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (12)

Preparare

1. Încingem ceaunul (sau cratiţa) şi călim şuculiţa afumată tăiată mic. Puteţi folosi orice afumătură sau deloc, dar afumătura dă valoarea de rustic şi tradiţional iar de gust nu mai vorbim.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (2)

2. După ce am călit afumătura adăugăm carnea tocată, o răsfirăm cu lingura de lemn, amestecăm şi lăsăm să o ia fierbinţeala şi să-şi schimbe culoarea. O călim sumar.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (3)

3. Tocăm ceapa şi prazul şi le punem peste călitură. Dăm puţină sare să ajutăm ceapa să-şi lase sucul. Condimentăm şi aromăm cu o linguriţă de cimbru uscat, piper măcinat proaspăt şi 2 frunze de dafin. Amestecăm şi lăsăm 2 minute să se înmoaie puţin ceapa şi prazul.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (4)

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (5)

4. E timpul să punem cele 2 linguri de orez, ce completează baza mâncării noastre. Amestecăm 30 de secunde, să omogenizăm şi să respire toată călitura formată.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (6)

5. Desfacem conserva de roşii cuburi şi o golim în ceaun. Se poate folosi la fel de bine şi bulion de casă. Tocăm mărarul, dacă nu este deja mărunţit, şi îl punem în ceaun. Acum, dacă nu agreaţi mărarul, daţi-l afară din reţetă. Lăsăm la foc mic să bolborosească până pregătim varza.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (8)

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (9)

6. Varza murată o tăiem mărunt din cuţit. Cum bănuiesc că se ştie, varza trebuie gustată în prealabil şi dacă ni se pare cam sărată, o lăsăm într-un vas cu apă rece pentru o juma’ de ceas. Punem varza tocată în ceaun şi amestecăm uşor să devină treaba rotundă. Varza o să lase suficientă zeamă care să asigure o fierbere molcomă, la foc încet.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (10)

Lăsăm să fiarbă, la foc mic, 30-45 de minute. Timpul depinde de câtă tărie are varza. Gustăm şi când varza aproape că este gata ( adică, pătrunsă dar fermă ca textură ci nu moleşită) băgăm ceaunul sau cratiţa la cuptor să se rumenească puţin la obraz.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (11)

Oprim focul la cuptor şi o lăsăm acolo să rămână caldă, timp în care noi muncim la o mămăligă. Avem şi ceva smântână şi după cum este recomandat de etichetă, la varză, câţiva ardei iuti muraţi tari în carne. Cam asta-i lucrarea noastră iar dacă imaginaţia vă dă ghes să contribuiţi cu o aromă, cu un gust, cu o tuşă de identitate propie, nu vă sfiiţi să le implementaţi în ceaun.

Să fiţi bine!

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Ardeal, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: afumatura, carne tocata, varza murata

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 17
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate