• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucatarie internationala

Piure de Naut cu Chiftelute

October 23, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Despre piure de naut sau hummus cum îi spun arabii am mai scris acum ceva timp. De data asta, cu toate că rețeta este aceeași, doresc să evidențiez asocierea cu chifteluțe ușor usturoiate, tandem ce, zic eu, prezintă atractivitate ridicată. De ce usturoiate? Pentru că usturoiul echilibrează gustul ușor dulce, potrivindu-se foarte bine cu pasta de naut, ușor înviorată cu zeamă de lămâie. Dacă la rețeta de hummus se folosește cu predilecție pasta de susan (tahini) de data aceasta am înlocuit-o cu puțină pastă de măsline. Cum nu de fiecare dată avem la îndemână tahini putem folosi cu succes pasta de măsline.

Piure de naut cu chiftelute (1)

Piure de naut cu chiftelute

  • 300 gr năut
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lămâie
  • 1 lingură pastă de măsline
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper, boia dulce
  • chiftele ( rețetă clasică cu 2-3 căței de usturoi în plus, adică – carne tocată, 1 ceapă, 1 ou, cartof sau miez de pâine, verdeață, 6-7 căței de usturoi, sare, piper)

Piure de naut cu chiftelute (5)

Punem cu o seara înainte năutul la înmuiat, după care a doua zi îl fierbem până se înmoaie suficient astfel încât să putem zdrobi bobul de năut între degete. De asemenea, putem folosi năut din conservă care se prepară mult mai repede, fiind deja înmuiat. Pasăm năutul, adăugăm pasta de măsline, usturoiul zdrobit, uleiul, condimentele și zeama de lămâie și omogenizăm totul. Pentru ai regla densitatea după cum dorim (nu trebuie să fie prea gros) putem folosi puțină zeamă din oala în care am fiert năutul.

Piure de naut cu chiftelute (3)

Chifteluțele le vom prepara după procedura clasică, așa că nu mai scriu despre acest lucru, presupunând că se cunoaște. Alegerea cărnii tocate rămâne la latitudinea fiecăruia, putând fi de porc, pui, curcan, vită sau amestec. Năutul, fasolea și lintea, furnizori de fibre, sunt foarte asemănătoare, inclusiv ca metode de preparare, așa că pentru varietate le putem alterna într-un mod gustos, pe masă.

Să fiți bine!

Piure de naut cu chiftelute

Filed Under: Bucataria orientala, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: carne tocata, chiftele, hummus, naut, piure

Salata de Vinete cu Iaurt si Usturoi

September 26, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tradiție în Orient, salata de vinete cu iaurt a pătruns și în bucătăria românească, fiind popularizată în primul rând de blogurile culinare. De altfel, blogurile culinare, pe lângă scormonirea în lada de zestre a bucătăriei românești, fac foarte bine, zic eu, contribuind la deschiderea și lărgirea unor noi orizonturi de mânuire a cratiței. Din diversitate există șanse mari să se selecteze calitate! De exemplu, consider că busuiocul s-a făcut mai cunoscut și a intrat binișor în consum și la noi, datorită internetului. În fine, revenind la salata de vinete cu iaurt, este de spus ca începând de prin nordul Africii, mergând prin Israel și ajungând la prietenii turci, vom întâlni mereu cetățeni dornici să amestece vinetele cu iaurt si usturoi, ici-colo apărând contribuții specifice cum ar fi zeama de la o lămâie, pasta de susan sau chimenul. Azi ne mulțumim cu o salată simplă de vinete cu iaurt si usturoi, mâncată cu lipie caldă, lăsând pe mai târziu specialitățile regionale.

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (1)

Salata de vinete cu iaurt si usturoi:

  • 3-4 vinete
  • 100-150 gr de iaurt gras 3,5
  • 4-5 căței de usturoi
  • puțin pătrunjel verde
  • sare, ulei de măsline

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (3)

Se coc vinetele pe grill sau la cuptor după cum preferați. Se lasă, eventual într-o strecurătoare mare, să se răcească și să se scurgă lichidul amărui. Se curăță de coaja arsă și se mărunțesc de regulă cu tocătorul de lemn pentru vinete (contactul cu metalul grăbește oxidarea vinetelor, drept pentru care se preferă unealta din lemn). Curățăm usturoiul, îl zdrobim cu presa și îl punem peste vinete împreună cu iaurtul gras. Cantitatea de usturoi poate fi mai mică sau mai mare după cum preferă fiecare. Dăm sare după gust și 2-3 linguri de ulei de măsline. Levantul folosește de regulă mai abundent uleiul de măsline, dar și aici, noi, putem regla cantitatea după aprecierea propie.

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (4)

Omogenizăm bine salata și la final ornăm cu ceva pătrunjel proaspăt și eventual cu încă puțin ulei de măsline (de calitate, nu de turte) pe deasupra. Dacă vă întrebați, ce se vede în fotografii, ca fiind portocaliu peste salată, vă spun că este turmeric. Asta este o plăcere a mea, acest condiment folosindu-l cu multe alte ocazii. O salată de vinete cu iaurt si usturoi foarte simplă și ușor de preparat! De încercat, pentru a mai depăși cadrul salatei noastre de vinete și, cine știe, poate chiar o să vă placă!

Să fiți bine!

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (5)

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (2)

Filed Under: Bucataria orientala, Cum se face?, Retete cu vinete, Retete de salate, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide Tagged With: salata cu iaurt, salata de vinete, ulei de masline, usturoi, vinete

Penne alla Norma

September 1, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Penne alla Norma este o rețetă de paste din Sicilia, în special din Catania, ce a fost creată pentru a aduce un tribut compozitorului Vincenzo Bellini pentru celebra sa operă Norma. Bazată pe roșii, vinete, busuioc, usturoi, brânză Ricotta, Penne alla Norma este un buchet generos de arome mediteraneene, adunate într-o mâncare simplă dar gustoasă, specifică sudului însorit al Italiei.

 Penne alla Norma (8)

Ingrediente Penne alla Norma

  • 300 gr paste
  • 2 vinete potrivite
  • 7-800 gr roșii
  • 1 ceapă
  • 1 căpățână usturoi
  • 200 gr brânză sărată ricotta (sau oricare altă brânză sărată, inclusiv telemea)
  • un pumn frunze de busuioc
  • sare, piper, ulei

Tăiem vinetele rondele subțiri și acestea, la rândul lor, dacă sunt mai mari, jumătăți sau sferturi. Încingem o tigaie și prăjim feliile de vinete. Scoatem vinetele rumenite cu o paletă, într-un bol.   Curățăm o ceapă și o tocăm mărunt. Încingem din nou tigaia și călim ușor ceapa. Adăugăm și 2-3 căței de usturoi, mărunțiți, un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat.

Roșiile curățate de coajă si tăiate mărunt se pun peste ceapă, în tigaie. Se pot folosi roșii cubulețe, din conservă. Eu am folosit roșii cherry tăiate jumătăți sau sferturi. Dăm focul mic și lăsăm să se formeze sosul. În acest timp punem apa cu sare pe foc, pentru fierberea pastelor.

După câteva minute în care roșiile și-au lăsat sucurile, adăugăm în sos vinetele rumenite, frunzele de busuioc rupte sau tocate și restul usturoiului mărunțit. Amestecăm pentru un sos omogen. Pastele fierte al dente se pun în tigaie, în sos. Se amestecă ușor pentru a fi bine cuprinse pastele de sos. Când se servesc la masă, peste fiecare porție de penne alla Norma, se răzuiește brânză și se ornează cu frunze de busuioc.

Să fiți bine!

Penne alla Norma (1)

Penne alla Norma (2)

Penne alla Norma (4)

Penne alla Norma (6)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete simple

Vinete cu usturoi si rosii, rumenite la cuptor

August 15, 2015 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Rețeta de vinete cu usturoi și roșii asigură o întâlnire gustoasă cu un trio a cărui armonie culinară, bine probată în timp, nu poate fi contestată de nici un chițibușar de bucătărie. Deși această combinație a fost supusă la diverse tehnici de preparare, deși a suportat contribuții estetice și de design sau chiar, de multe ori, adăugiri de ingrediente, ea a rămas un suport pentru gust delicios și savoare. Rețetă ce suportă diverse abordări, această gustare păstrează constantă simplitatea și facilitatea preparării. Săptămâna aceasta am preparat-o de două ori. Un motiv ar fi că prima dată nu prea a rămas suficient în tigaie pentru mine (după ce s-au ocupat fetele de ea) pentru a mă declara îndestulat și al doilea motiv ar fi că am dorit să o prepar în două moduri: cu vinete prăjite și cu rondele de vinete neprăjite. Categoric, recomand varianta cu vinete prăjite ca fiind cea mai gustoasă.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (8)

Ingrediente vinete cu usturoi și roșii:

  • 2 vinete
  • 1-1,2 kg roșii
  • 1 ardei roșu kapia
  • 2 căpățâni de usturoi – românesc, adică mai blând la gust
  • 1 ardei semi-iute
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3-4 frunze de busuioc
  • piper, sare
  • ulei

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (7)

Încingem o tigaie cu ulei, tăiem vinetele rondele groase de cca. 1 cm și le rumenim pe ambele părți. Vom face operațiunea în două tranșe pentru că nu au loc într-o singură tigaie, decât dacă aveți una foarte mare. După cum probabil știți, rondelele de vinete vor absorbi uleiul din tigaie ceea ce este firesc și nu afectează rețeta noastră, mai ales că uleiul ăsta ne va fi util mai târziu. Dacă am pus puțin ulei și a fost absorbit tot, mai adăugăm oleacă, să aibă vinetele în ce să se prăjească. Procedăm la fel și cu a doua tranșă de vinete. Pe măsură ce se rumenesc pe o față, le întoarcem, și în final scoatem feliile rumenite într-un bol. Nu are rost să aplicăm tehnica aia – despre care probabil ați citit ici-colo – care recomandă sărarea feliilor și lăsarea lor o jumătate de oră să se elimine amăreală. Pierdere de timp cu efecte insesizabile. 

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (1)

Cât timp se rumenesc vinetele în tigaie, punem roșiile într-o oală și le acoperim cu apă. Punem oala pe foc și o lăsăm 5-10 minute până observăm că începe să plesnească ici-colo coaja la roșii. Luăm oala de pe foc și scoatem roșiile cu paleta pe o farfurie. Le lăsăm să se răcească, timp în care pe ochiul de aragaz eliberat punem grill-ul și coacem ardeiul kapia.

Curățăm roșiile de coajă și le tăiem felii. Într-o tigaie încăpătoare (care poate fi băgată la cuptor, deci atenție la materialul din care este făcută coada tigăii) sau într-o cratiță, așezăm un pat de rondele de roșii decojite, din jumătate din cantitatea de roșii. Dăm roșiilor un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Peste patul de roșii așezăm feliile de vinete prăjite, formând un al doilea strat. Lăsăm preparatul în acestă fază și lucrăm la mujdei.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (2)

Curățăm usturoiul, îl zdobim cu presa și îl punem într-un bol. Tocăm mărunt pătrunjelul și busuiocul și le punem în bol peste usturoi. Ardeiul kapia copt îl curățim de coaja arsă și îl tocăm cât de mărunt din cuțit. De asemenea, îl punem în bol. Ardeiul iute îl tocăm la fel de mărunt și îl punem peste usturoi. Adăugăm un strop de apă și amestecăm aceste cinci ingrediente: usturoi, pătrunjel, busuioc, ardei kapia tocat, ardei iute tocat. Funcție de preferințe busuiocul și ardeiul iute pot fi înlăturate. Mie îmi place aroma dată de câteva frunze de busuioc și o tentă de puțin iute, nu foarte mult, ci cât să piște puțin, pentru înviorare. Acest mujdei improvizat îl împrăștiem uniform, cu o lingură, peste rondelele de vinete.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (3)

În ultimă fază, din jumătatea de roșii rămasă, formăm un ultim strat de rondele. Mai dăm puțină sare deasupra roșiilor. Astfel cratița pregătită, o dăm la cuptor pentru 30-45 de minute sau chiar mai multișor, până scade. Probabil ați observat ca nu am mai adăugat ulei în cratiță și asta datorită faptului că feliile de vinete, prin prăjire, au suficient ulei încorporat, care își va face datoria de liant.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (4)

Mâncarea asta de vinete cu usturoi și roșii poate fi servită la masă, imediat ce o scoți din cuptor, adică caldă, dar recomandarea mea este să o încercați rece, pentru că s-ar putea să vă placă mai mult.  No, amu, vă doresc poftă mare!

Să fiți bine!

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (6)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: mujdei de usturoi, preparate la cuptor, rosii, vinete

Iepure la cuptor cu ciuperci si masline

June 26, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă sunteți interesați să vă întreceți în trântă dreaptă cu colesterolul prezența cărnii de iepure în meniu poate fi o cale spre victorie. De culoare alb-rozalie, cu grăsimi și calorii reduse, carnea de iepure este fragedă și ușor digerabilă. De altfel, printre altele, această carne este recomandată persoanelor ce au probleme cu digestia. În România nu există tradiție în ce privește consumul cărnii de iepure, deși în trecut, ici-colo, câte un țăran mai obișnuia, pe lângă orătăniile din curte, să mai crească și câțiva iepuri. Se înmulțesc repede, se cresc destul de ușor, nefiind prea pretențioși, și asigură o cantitate mai mult decât rezonabilă de carne.

Este o diferență destul de mare între iepurele de câmp (sălbatic) și cel de casă, iar în bucătărie prepararea cărnii se abordează ușor diferit. Azi, vreau să vă extrag puțin din alte realități și să vă pun pe gânduri culinare, invitându-vă la un iepure la cuptor așezat pe un pat bogat de ciuperci și măsline. Iepurele preparat este de casă, cu o carne fragedă care se prepară destul de repede și fără să necesite vreo pregătire specială.

iepure la cuptor, cu ciuperci, masline si sos de rosii

Necesar iepure la cuptor cu ciuperci si masline

  • 1 iepure
  • 1 kg ciuperci
  • 250 gr măsline
  • 400 gr bulion de casă sau o conservă de roșii cubulețe sau roșii pasate
  • 2 cepe
  • câteva felii de bacon-șuncă-slănină afumată
  • 2 căpățâni de usturoi
  • foi de dafin, piper, cimbru, sare
  • puțin ulei de măsline
  • 1 pahar vin alb – opțional
  • supă de legume sau apă

iepure la cuptor, aromat si condimentat, cu ciuperci si masline

Preparare

Spălăm carnea și o grijim cum trebuie să nu aibă fire din blana iepurelui. Iepurele întreg curățat și spălat îl tăiem bucăți – pulpe, coaste, coloana cu mușchi spatelui, inclusiv organele dacă sunt în dotarea iepurelui. Curățăm usturoiul și îl zdrobim. Folosim usturoi mai mult sau mai puțin, după cum ne priește. Eu am folosit două căpățâni de usturoi românesc nou, deci fără prea mare putere. Îl punem într-un bol împreună cu 3 linguri ulei de măsline, o lingură cimbru, piper proaspăt zdrobit și un praf de sare. Amestecăm bine, omogenizând, pentru a obține un fel de baiț. Cu acest amestec de condimente și miresme, ungem bine bucățile de carne “masându-le cu mâna” astfel încât să fie bine cuprinse de uleiul aromat. Lăsăm carnea deoparte să-și ia aromă și pregătim tava cu alte cele.

iepure de casa pregatit pentru cuptor

Curățăm ceapa și o tăiem fideluță. Ungem tava cu ulei și punem ceapa tăiată în tavă formând stratul prim, de bază. Ciupercile le ștergem cu un prosop uscat și le tăiem felii. Pentru asemenea mâncăruri sunt mai bune ciupercile micuțe și fragede, cele mari find bune pentru grătar și umplut. Le punem uniform peste ceapă, într-un al doilea strat. Peste ciuperci adăugăm măslinele. Am socotit eu că sunt mai potrivite măslinele Kalamata și ca atare asemenea măsline am folosit.

Peste toate cele din tavă punem uniform folosindu-ne de o lingură bulionul. Totodată, adăugăm 2-3 frunze de dafin, piper măcinat și sare mare.

iepure la cuptor pe pat de ciuperci

iepure gatit cu ciuperci si masline

Bucatile de carne de iepure le asezam pe patul de ciuperci

Peste patul format în tavă așezăm bucățile de carne de iepure, ce între timp au câștigat în aromă. Ici-colo, peste carne punem felii de slănină afumată. Acum adăugăm paharul cu vin alb și 2-3 polonice de supă de legume (sau apă, dacă nu este supă). Lichidele le adăugăm ușor, pe la colțul tăvii să nu spălăm carnea de condimente. Punem supă cât să cuprindă puțin carnea de iepure, fără să o înece. Învelim ușor tava cu folie de aluminiu și o băgăm în cuptorul încins, la foc domol.

Carnea de iepure la cuptor se gătește destul de repede, totuși am ales să o țin mai mult la cuptor, la foc scăzut, pentru că sunt un fan al gustului rezultat prin slow-cooking. După cca 1,5 ore tragem ușor tava afară și desfacem folia de aluminiu (atenție la aburul acumulat sub folie). Verificăm nivelul sosului și reintroducem tava la cuptor, până ce scade și carnea de iepure se rumenește frumos. Cam asta-i tot legat de gustosul iepure la cuptor! Vă poftesc să-i faceți de-ncercare atunci când vă iese un iepure în bătaia arcului.

Să fiți bine!

Peste carnea de iepure punem slanina afumata

Invelim tava in folie de aluminiu

iepure la cuptor in tava pe pat de ciuperci si masline

iepure la cuptor, cu ciuperci si masline

iepure la cuptor, aromat si gatit incet

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: carne de iepure, ciuperci, masline, preparat la cuptor

Pui cu cartofi la cuptor. Aromat cu mirodenii

June 17, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În fiecare an, când cartofii noi apar în piețe, am obiceiul să-i folosesc ca pat pentru o înaripată aromată cu diverse mirodenii, rumenită încet la cuptor.

Pentru a obține un pui crocant, dar în același timp cu carnea deosebit de gustoasă și fragedă este necesar să fim diplomați și să-i intrăm puiului pe sub piele pentru ai da unt, usturoi și condimente. Aceste ingrediente și arome fac ca acest pui cu cartofi la cuptor să depășească ca gust clasa unei fripturi comune.

Pui cu cartofi la cuptor, aromat cu mirodenii

Necesar pui cu cartofi la cuptor

  • 1 pui întreg
  • 1,5 kg de cartofi noi, mai micuți
  • 4-5 morcovi tineri
  • 1-2 cepe verzi
  • 1 fir usturoi verde
  • cca 150 gr unt
  • 3-4 căței de usturoi
  • cimbru, piper, boia, sare, coajă de lămâie rasă – opțional

Grijim puiul de eventuale resturi de puf și pene, îl spălăm și îl tamponăm cu un prosop să se usuce. Într-un bol punem untul moale, piper, cimbru, cățeii de usturoi, tăiați felii sau zdrobiți, și coaja de lămâie rasă.

Amestecăm până obținem o pastă omogenă. Amestecul de unt și mirodenii îl introducem sub pielea puiului și masăm, insistând pe pulpe și piept. Firul de usturoi verde îl împletim coroniță și îl introducem în pui.

Unt cu cimbru, piper, sare și usturoi

 

Pregătim puiul introducându-i pe sub piele amestecul de unt si mirodenii - pui cu cartofi la cuptor

Cartofii noi spălați (pot fi curățați sau nu de coaja subțire) se așează într-o tavă, alături de morcovii tineri. Se toacă mărunt ceapa verde și se pune peste cartofi. Se dă câte un praf de piper și sare. Nu este nevoie să adăugăm apă sau ulei deoarece puiul va lăsa suficiente sucuri.

Cartofi noi cu morcovi si ceapa verde

Pui cu cartofi pregatit pentru cuptor

Așezăm puiul pe patul de cartofi noi. Eu, pentru că mănânc mai bine condimentat, am mai presărat pe pui boia și piper. Puteți proceda la fel sau nu. Acoperim tava cu folie de aluminiu și o dăm la cuptorul încins pentru minim o oră. După o oră, înlăturăm folia de aluminiu și continuăm coacerea la cuptor până ce puiul se rumenește și devine crocant la exterior. Se servește la masă alături de o salată sau murături!

Să fiți bine!

Pui cu cartofila cuptor, cu morcovi tineri si condimente

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: cartofi noi, pui la cuptor

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Interim pages omitted …
  • Page 25
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate