• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu orez

Scoici de Apa Dulce Umplute si Coapte la Cuptor

June 19, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Obişnuit din copilarie cu mâncăruri preparate din melci sau scoici de apa dulce, nu trece nici o vară fără să mă dedau la asemenea preparate. Copilărind aproape de Dunăre, consumul acestor scoici este pentru mine firesc, înţelegându-i totodată pe cei ce privesc suspicios asemenea inedite mâncăruri, dat fiind faptul că poate împrejurări obiective i-au ţinut departe de aceste fructe de baltă. Dacă nu te-ai intersectat cu aşa ceva este firesc să nu prea pofteşti la scoici de baltă. Pe de altă parte, sunt convins că mulţi (in special cu rădăcini în localităţile dunărene) apreciează chifteluţele de scoici, sarmalele sau drobul de scoici, poftesc la ele fripte pe ţepuşă la foc viu sau pe tablă, cu sare, iar alţii îşi amintesc cu plăcere de ai lor bătrâni încercând o săracă saramură de melci. Fundamentul acestei reţete de scoici de apa dulce, umplute şi coapte la cuptor, este preluat din Ostroveni de Dolj, eu improvizând pe acest fundament după propia-mi poftă.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 11

Necesar ingrediente reţeta de scoici de apa dulce umplute

  • cochiliile a 10 scoici mari, cât să umpli tava de la aragaz (aşa zişii popular, scoicani)
  • carne de scoici de la cele 10 plus încă atât ( cam de la 20 de scoici)
  • 2 cepe
  • 1/2 ardei gras
  • 1 ceaşcă de orez
  • 2 roşii
  • 2-3 căţei de usturoi
  • puţin ardei iute (opţional pentru cei ce nu suportă)
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • piper, sare
  • ulei

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 1

Preparare

1. Spălăm bine scoicile şi le punem în apă clocotită pentru a se desface. Le lăsăm 2-3 minute şi le scoatem, lăsându-le să se răcorească puţin.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 2

Le desfacem cu ajutorul unui cuţit, scoatem carnea, şi punem cochiliile deoparte. Spălăm carnea, păstrăm piciorul scoicii (carne mai tare) şi înlăturăm din săculeţul stomacului, depozitul negriceos  (se observă cu uşurinţă). Nu intru în amănunte privind curăţarea pentru că se pot citi mai multe la drobul de scoici. După ce le curăţăm, alegem 10 cochilii mai mari – pentru a putea fi umplute – şi le spălăm bine în interior şi exterior (eventual cu o perie). Restul cochillilor le putem arunca. Atenţie la accidente, la lucrul cu acestea pentru că taie destul de bine. Carnea recoltată o spălăm bine şi o lăsăm să se scurgă apa.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 3

2. Montăm maşina de tocat şi dăm prin maşină carnea scoicilor. O lăsăm deoparte, în aşteptare. Curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt, ardeiul şi roşiile le tăiem cubuleţe (eu am pus cherry tăiate sferturi). Încingem o tigaie şi călim ceapa cu un praf de sare, piper şi ardei iute.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 4

Când ceapa a devenit transparentă adăugăm ardeiul gras tăiat mărunt. Amestecăm şi mai călim 2-3 minute pe foc potrivit.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 5

Spălăm orezul şi îl adăugăm, împreună cu roşiile tăiate, în tigaie.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 6

Călim puţin să-şi lase roşiile din zeamă şi mai completăm cu o  ceşcuţă cu apă pentru a umfla orezul. Când orezul a absorbit zeama, adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 7

Amestecăm şi peste 1 minut adăugăm carnea de scoică tocată. Carnea va mai lăsa zeamă. Omogenizăm şi lăsăm la foc mic să se umfle orezul bine şi să nu mai fie zemoasă această compoziţie.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 8

La final parfumăm cu pătrunjel proaspăt tocat şi mai dăm un praf de sare, amestecăm şi oprim focul.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 9

3. Cu o lingură umplem bine jumătatea unei cochilii, închidem scoica cu cealaltă jumătate şi o legăm cu o sfoară, de orice fel. Procedăm aşa şi cu celelalte cochilii până terminăm compoziţia.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 15

Pe măsură ce le umplem şi legăm, aşezăm scoicile în tava de la aragaz. Punem în tavă un pahar de apă şi băgăm tava în cuptorul încins, cu foc mai moale. Lăsăm aproximativ 30-45 de minute.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 12

Eu am complicat puţin reţeta, tradiţional, bătrânii, căleau ceapa cu o lingură de bulion, adăugau carnea de scoici şi cu acest amestec umpleau scoicile, care erau mai apoi legate cu aţă de cânepă. Uneori adăugau şi orez, dar cam atât. Oricum, erau delicioase. Eu le-am ţinut mai puţin la cuptor pentru că orezul era deja umflat iar compoziţia era aproape gătită din tigaie. Bunică-mea punea mai multă apă în tavă şi le ţinea mai mult la cuptor, iar compoziţia era cca. 70% carne de scoică.

Să fiţi bine!

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 16

Filed Under: Categorii retete, Retete cu orez, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete la cuptor Tagged With: ardei, cuptor, orez, scoici, traditii

Mazare cu orez “rizi-bizi”

June 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Şi eu, probabil ca mulţi alţii care s-au lovit de acest rizi-bizi, m-am întrebat care este provenienţa termenului. Nu am găsit un răspuns satisfăcător privind denumirea de rizi-bizi, dar pot spune că este destul de veche, din prima jumătate a secolului trecut, poate chiar mai devreme. În fine, referitor la reţetă, putem vorbi de o garnitură de mazare cu orez rizi-bizi sau de o mâncărică singulară, eventual de post, dacă dorim. Se prepară foarte simplu şi repede, iar mazărea nouă, proaspătă, a apărut în piaţă, aşa că îi facem de încercare reţetei. Recomandat, de obicei, a se mânca cu unt sau cu caşcaval, eu am ales, după pofta mea, să o mănânc cu brânză rasă.

mazare cu orez rizi-bizi 10

Necesar mazare cu orez rizi-bizi

  • 400 – 500 gr mazăre
  • 150-200 orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei kapia roşu
  • 1 linguri de unt
  • brânză de oaie

mazare cu orez rizi-bizi 1

Preparare

1. Punem mazărea la fiert în apă cu sare. După ce fierbe o trecem pe sub jet de apă rece să îi înviorăm culoarea verde. Păstrăm apa în care am fiert mazărea.

2. Curăţim ceapa şi o tocăm mărunt. Încingem o tigaie, topim untul şi călim ceapa în el. Tăiem cubuleţe ardeiul roşu şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare şi unul de piper.

mazare cu orez rizi-bizi 3

3. Spălăm orezul şi îl punem peste călitura de ceapă şi ardei.

mazare cu orez rizi-bizi 4

Amestecăm 30 de secunde şi înecăm totul cu apă fierbinte din oala în care am fiert mazărea. Punem trei măsuri de apă la una de orez. Eu am folosit polonicul, adică la un polonic orez am pus trei polonice de zeamă. Lăsăm să fiarbă domol, la foc mic, până ce orezul se umflă. Gustăm şi dacă nu suntem mulţumiţi de textura orezului mai putem adăuga zeamă.

mazare cu orez rizi-bizi 5

 

4. Spre final adăugăm mazărea fiartă. Amestecăm şi mai ţinem câteva minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

mazare cu orez rizi-bizi 6

Mazărea cu orez rizi-bizi se mânâncă caldă, cu caşcaval ras sau, aşa cum am ales eu să o mănânc, cu brânză rasă.

Să fiţi bine!

mazare cu orez rizi-bizi 9

mazare cu orez rizi-bizi 12

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei rosu, branza, mazare, orez

Orez cu Spanac şi Carne Prajita cu Oua Incaierate

May 13, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Că-i garnitură sau pilaf, că-i în tavă, la cuptor sau în chinezescul wok, mai toţi mâncăm destul de mult şi destul de des, orez. Şi cum această prezenţă constantă se transformă în rutină şi fapt comun este bine să-i mai aducem un plus de diversitate. Astfel, vă propun să încercăm şi o garnitură de orez cu spanac, combinaţie destul de populară pe alte meleaguri. Funcţie de ingredientul pe care cade accentul, orezul cu spanac nu este acelaşi lucru cu mâncarea de spanac cu orez, ceva mai populară la noi. Mi-a trecut prin minte ca pe o asemenea garnitură de orez cu spanac, să aşez ceva carne prăjită la concurenţă cu nişte ouă încăierate. Nu am a mă plânge de această faptă de tigaie, pentru că s-a dovedit a fi o reuşită, că de nu, nu v-aş fi propus-o.

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 6

Necesar orez cu spanac si carne prăjită cu ouă încăierate

  • 300 gr. orez
  • 500 gr. spanac
  • 500 gr carne porc
  • 4-5 ouă
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 3 fire usturoi verde
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de unt
  • sare, piper
  • ulei

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 9

Preparare

1. Spălăm spanacul şi îi rupem codiţele. Într-o oală punem apă la fiert şi opărim spancul 1 minut. Îl scoatem şi îl lăsăm să se scurgă.

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 1

2. Între timp, carnea o tăiem bucăţi şi o punem într-o tigaie, la prăjit. După ce se rumeneşte uşor, punem apă cât să acopere carnea, dăm focul încet şi o lăsăm să se înmoaie. Trebuie să obţinem la final o carne fragedă şi moale.

3. Într-o altă tigaie călim sumar ceapa tăiată mic. Când ceapa a devenit sticloasă adăugăm căţeii de usturoi feliaţi. Amestecăm, mai ţinem pe foc 30 de secunde şi adăugăm orezul. Amestecăm şi călim puţin orezul. Punem o cană cu apă fierbinte în tigaie (sau cu supă de legume sau de pui, dacă avem la îndemână – ar fi mai gustos) amestecăm uşor şi lăsăm orezul să absoarbă apa. Dăm un praf de sare. După ce orezul a absorbit prima apă, punem şi a doua cană cu apă. Normal, apa folosită este ceva mai mult decât dublu cantităţii de orez. Când apa a fost absorbită şi suntem mulţumiţi de textura orezului, adăugăm cele două linguriţe de unt. Untul dă fineţe orezului.

4. Spanacul scurs îl tocăm mărunt cu cuţitul.

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 2

Punem spancul mărunţit peste orez şi amestecăm să se omogenizeze amestecul.

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 4

Mărunţim pătrunjelul, îl punem peste orez şi amestecăm încă odată. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 5

5. Între timp, carnea s-a frăgezit în tigaie. Apa s-a evaporat şi carnea s-a rumenit în amestecul final de ulei cu ceva grăsime de la carne. Dăm sare şi piper. Spargem ouăle şi le punem peste carne. Încăierăm carnea rumenă cu ouăle. Mărunţim usturoiul verde şi îl punem peste carne şi ouă. Amestecăm şi oprim focul.

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 3

6. Punem orez cu spanac în farfurie şi peste, aşezăm o porţie seriosă de carne încăierată cu ouă. Excelentă!

Să fiţi bine!

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 7

orez cu spanac si carne prajita cu oua incaierate 8

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete cu oua, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de porc, orez, oua, spanac

Coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde

April 17, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru mine, în genere, întotdeauna au fost atractive mâncărurile care presupun multă ceapa şi usturoi verde, multă verdeaţă aromatizantă. Mă gândesc că, fiind atras sufleteşte mai mult de rustic şi natural, şi în bucătărie tind să văd tigaia tot în nuanţe rustice. Îmi place aroma şi gustul aparte dat de usturoiul verde unei mâncări, acea aromă specifică de ex. stufatului. În aceaşi notă se încadrează şi orezul îmbogăţit abundent cu asemenea verdeţuri, gustul fiind deviat de la rutina pilafului obijnuit şi tras mai spre vatră, încărcat cu miresme ce răzbat din grădina bunicilor. Că este carne de porc sau pasăre aşezată pe acest orez aromat, devine secundar în economia gustului final. Eu am preparat coasta de porc pe orez…

coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 10

Necesar coasta de porc pe orez cu usturoi şi ceapa verde

  • cca. 500 gr coasta de porc
  • 200 gr orez ( o cană)
  • 1 ceapă
  • 3-4 linguri de bulion
  • 3 legături de usturoi verde ( 9 fire)
  • 1 legătura ceapă verde ( 3 fire)
  • 1 legătură bogată de pătrunjel
  • cca. o jumătate litru de supă de carne sau legume ( dacă nu este punem apă)
  • piper, sare
  • ulei

coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 3

Preparare

1. Încingem o tigaie în care punem o lingură de ulei şi rumenim bine coasta de porc. Costiţele vor mai lăsa grăsime şi nu este nevoie de prea mult ulei. Dăm un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat. După ce s-au rumenim le lăsăm deoparte, într-o farfurie.

coasta de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 13

2. Tot în aceaşi tigaie, în grăsimea rămasă, prăjim ceapa tăiată mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă, adăugăm bulionul şi formăm un sos. Mai ţinem un minut pe foc încet şi punem sosul format într-un vas roman, vas de jena sau cratiţă. La cele mai multe mâncăruri preparate la cuptor prefer să folosesc vasul roman.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 7

3. Tăiem mărunt usturoiul verde, ceapa verde şi pătrunjelul. Le adăugăm, peste sos, în vasul roman.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 15

4. Punem şi orezul în vas. Mai dăm un praf de sare şi eventual piper. Eu pun destul de mult piper la fiecare mâncare dar fiecare poate alege funcţie de plăcerea propie.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 4

5. Adăugăm 2 căni de supă şi amestecăm. Aşezăm costiţele rumenite peste orez şi băgăm vasul în cuptorul încins. peste 30 de minute verificăm dacă s-a umflat orezul şi dacă da, gustăm să verificăm textura. Dacă mai este nevoie mai adăugăm supă.

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 1

6. La final, dacă dorim, mai aromăm cu puţin pătrunjel sau chiar cu leuştean, sau putem aroma fiecare porţie,  atunci când punem în farfurii. Asta-i tot, foarte simplu de preparat.

Să fiţi bine!

coaste de porc pe orez cu usturoi si ceapa verde 8

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: coasta de porc, orez, usturoi verde

Risotto cu praz si piept de rata

February 24, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Face bine la inspiraţie ca din când în când să mai ieşim din bucătăria noastră şi să aruncăm un ochi pe continent, să vedem ce mai pun alţii pe masă. Constatăm astfel că italianul mănâncă mult risotto, în timp ce, la o aruncătură de băţ, francezul se laudă cu raţa lui.  Luăm şi noi atât de la unul, cât şi de la celălalt şi preparăm un risotto cu praz şi piept de rata. Risotto am mai tot gătit, ba cu ciuperci, ba cu sfeclă roşie şi este o soluţie foarte onorabilă şi puţin costisitoare când vrei să rezolvi rapid masa. Mie îmi place aşa că vă invit şi pe voi să-l încercaţi, dacă mai este cineva care nu a făcut-o până acum.

risotto cu praz si piept de rata 7

Risotto cu praz si piept de rata

  • 1 piept de raţă
  • 300 gr orez
  • 700-800 ml supă de pui sau legume
  • 1 fir mai mare de praz
  • 1 ceapă
  • 2 linguri unt
  • o lingură parmezan ras
  • ulei de măsline, sare, piper

Preparare:

1. Curăţăm prazul şi-l tocăm mărunt. Procedăm la fel şi cu ceapa. Punem într-o tigaie 2-3 linguri de ulei de măsline şi călim sumar ceapa şi prazul.

risotto cu praz si piept de rata 14

2. Adăugăm orezul şi amestecăm, călindu-l până ce devine puţin sticlos. Nu spălăm orezul în prealabil pentru a nu înlătura amidonul ce ne ajută la cremozitate. După ce orezul a devenit sticlos punem un polonic de supă fierbinte. Amestecăm şi lăsăm la foc mic până ce orezul absoarbe supa. Punem şi al doilea polonic de supă. Supa trebuie să fie menţinută fierbinte. Procedăm la fel în continuare până ce orezul s-e umflă şi devine cremos.

risotto cu praz si piept de rata 10

3. Adăugăm untul şi amestecăm pentru ca acesta să crească cremozitatea şi să dea aromă. La final, dăm un praf de piper şi sare după gust. Presărăm uniform parmezan ras şi acoperim tigaia.

4. Încingem bine o altă tigaie şi punem pieptul de raţă cu pielea în jos, să se rumenească. Nu este neapărat nevoie să punem ulei în tigaie deoarece grăsimea din piele se va topi repede. Îl prăjim cca 10 minute pe partea cu pielea, până ce aceasta devine crocantă şi apoi încă 4-5 minute pe partea cealaltă.

risotto cu praz si piept de rata 12

5. Feliem pieptul de raţă şi punem felii peste fiecare porţie de rizotto. Aromăm cu pătrunjel verde.

Să fiţi bine!

risotto cu praz si piept de rata 3

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: piept de rata, praz, risotto

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie

February 23, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred ca pe undeva preparatul meu de astăzi seamănă cu o mancare originară din insulele Caraibe, jambalaya roşie. Vă propun o mâncare simplă care nu ridică dificultati în preparare şi care poate satisface destule gusturi. Dacă cumva vă număraţi printre cei ce ţin post sau pur şi simplu evită carnea din alte considerente, înlăturarea copanelor nu afectează decisiv bonitatea acestui preparat bazat pe amestec mexican, roşii si ceva orez.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 6

Necesar amestec mexican si copane

  • 3-4 copane
  • 400 gr amestec mexican
  • 1 cutie roşii întregi în bulion
  • 1 ceaşcă orez -cca 150 gr
  • 1 ceapă
  • 1 ardei iute – opţional
  • pătrunjel verde
  • o cană supă pui sau legume
  • ulei, piper, sare

Preparare

1. Curăţăm ceapa, o tăiem mărunt şi o călim împreună cu ardeiul iute şi un praf de piper într-o tigaie mai încăpătoare. Cei care nu suporta ardeiul iute să-l evite. Eu prefer mâncarea asta mai acrişoară şi mai iute. Pentru acest motiv folosesc roşii întregi decojite în bulion, sunt mai acrişoare.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 1

2. Peste ceapa călită adăugăm amestecul de legume mexican. Le înfierbântăm 3-4 minute, amestecând în tigaie cu o spatulă de lemn.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 2

3. Punem roşiile peste legume şi adăugăm o jumătate de cană de supă. Lăsăm să fiarbă încet, la foc mic, pentru 2-3 minute. Separat încingem o tigaie şi rumenim uniform copanele.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 3

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 4

4. Adăugăm orezul şi amestecăm. Dăm sare după gust şi aşezăm copanele rumenite în tigaie. Băgăm tigaia la cuptor să se umfle orezul. Gustăm pentru a verifica orezul şi dacă mai este nevoie mai adăugăm supă.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 7

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 5

Când mâncarea s-a leagat şi orezul este gata, o scoatem de la cuptor şi aromăm cu pătrunjel proaspăt. În 20-30 minute ar trebui să fie gata.

Să fiţi bine!

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 8

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: amestec mexican, copane, orez

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate