• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Stufat de Miel. Traditie Culinara Pascala

May 8, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Preparată de Paşte şi nu numai, stufatul este o mâncare, prin prisma ingredientelor, simbol al primăverii. Acest stufat de miel se bazează calitativ pe abundenţa verdeţurilor primăvăratice şi, bineînţeles, pe miel. Termenul de stufat provine din limba greacă, întâlnindu-se şi în italiană drept stufato şi înseamnă tocană. Prepararea stufatului lasă loc iniţiativei şi prezenţei, la alegerea şi plăcerea fiecăruia, a diverselor verdeţuri de primăvară cum ar fi leurda, ştevia, dragaveiul, măcrişul sau loboda şi bineînţeles, ceapa şi usturoiul verde fără de care, nu am avea stufat. Tradiţional, bătrânii împleteau usturoiul şi ceapa verde în coroniţe sau colăcei şi aşa îl puneau în stufat. Probabil simboliza ceva dar obiceiul s-a pierdut. Natural, mamaliga nu trebuie să lipsească, fiind jumătatea ce face întregul delicios.

stufat de miel

Necesar stufat de miel:

  • 1 kg carne miel
  • 10 fire ceapa verde
  • 10 fire usturoi verde
  • 400 gr roşii cuburi în bulion – 1 cutie
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • 1/2 legătură leuştean – optional
  • piper, sare, ulei

stufat de miel

Preparare:

1. Se taie carnea bucăţi şi se pune la rumenit în ulei, într-o cratiţă. Se sărează şi se piperează.

stufat de miel

2. Când carnea s-a rumenit adăugăm ceapa şi usturoiul verde tăiate bucăţi mai măricele. Se călesc şi verdeţurile, 2 minute.

stufat de miel

3. Adaugăm roşiile cubuleţe şi punem apă călduţă, cât să acopere carnea şi lasăm să dea în clocot. Introducem cratiţa în cuptorul încins, pentru 30-45 minute, să scadă şi să se înmoaie carnea  Prefer stufatul cu mai mult sos aşa că am pus roşii mai multe dar dacă nu doriţi astfel, puteţi pune mai puţine roşii sau deloc şi folosi în schimb, pentru culoare, o lingură de boia. Dacă roşiile lipsesc părerea mea că ar trebui crescută cantitatea de ceapa şi usturoi verde. La alegere, se pot pune şi alte verdeţuri cum ar fi leurda sau ştevia.

stufat de miel

4. După ce carnea s-a pătruns şi frăgezit adăugăm verdeţurile -pătrunjelul, mărarul şi leuştenul – tocate mărunt. Gustăm şi potrivim de sare.

stufat de miel

Întotdeauna am ales ca stufatul de miel să-l mănânc cu mămăligă caldă- tocmai pentru asta îmi place cu sos mai mult – aşa că acoperim cratiţa cu stufat, dându-i timp gustului să se maturizeze şi preparăm o mămăliguţă. La fel de mult şi tot cu mamaliguţă imi place şi recomand gulasul de miel.

Să fiţi bine!

stufat de mielstufat de miel

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Pasti Tagged With: miel, preparate de Paste, stufat, tocana de miel

Mancare de gogonele murate

May 8, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această mancare de gogonele murate este specifică primăverilor din sudul însorit al ţării şi se mănâncă îndeosebi după ce porcul s-a terminat şi postul Paştelui îşi intră în drepturi. Se prepară din ultimele gogonele rămase în beci şi care, să nu le prindă căldura verii, işi găsesc obştescul sfârşit prin cratiţe şi tigăi. Găteală foarte simplă, asemănătoare mult mai cunoscutei surate de castraveţi muraţi, nu ştiu în ce măsură se mai mănâncă azi, dar măcar din dambla patriotardă sau poate chiar din dor de vatră, ar trebui încercată într-o zi, cu mai puţină carne în planificare. Şi obligatoriu cu mămăligă caldă.

mancare de gogonele murate

Necesar mancare de gogonele murate:

  • 7-8 gogonele ( pentru două persoane)
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei de usturoi
  • un pahar bulion – 200-250 ml
  • 1 legătură mărar
  • piper, sare
  • ulei

mancare de gogonele murate

Preparare:

1. Se taie gogonele în sferturi iar dacă sunt micuţe în jumătaţi. Se pun la fiert în mai multă apă rece să-şi mai piardă din acreală şi sărătură. Se fierb 30 -45 minute.

mancare de gogonele murate

2. Se curăţă ceapa, se toacă şi se căleşte în două linguri de ulei, într-o tigaie încinsă, timp de 3 minute. Se mărunţeşte usturoiul din cuţit şi se adaugă peste ceapă. Se amestecă şi se mai căleşte 1 minut.

mancare de gogonele murate

3. Se stinge călitura cu bulionul şi se piperează. Se lasă să dea căteva clocote, la foc mic.

Sos -Ceapa cu bulion

4. Se adaugă gogonelele fierte peste sos şi se mai lasă 2-3 minute la foc mic. Se gustă şi se potriveşte de sare dacă este cazul şi gogonelele nu au venit cu sare.

Mancare de gogonele

5. Se toacă mărunt mărarul şi se aromeză mâncarea.

Asta-i tot. Se mănâncă cu mămăligă caldă. Există şi varianta de preparare când gogonelele sunt prăjite – fără a fi fierte – cca. 20 de minute înainte de a adăuga celelalte ingrediente.

Să fiţi bine!

mancare de gogonele murate

Filed Under: Categorii retete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: gogonele murate, mancare cu mamaliga, mancare de gogonele, mancare de post

Tocanita de ceapa cu pulpe de pui la gratar

May 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tocanita de ceapa îşi intra în drepturi în bucătăria ţărănească mai mult în perioada de post când se însoţea, fără exceptie, cu mămăliga. Dacă aşa stăteau lucrurile odată, azi, cum sunt carnivor din fire, am dotat-o cu două pulpe de pui la grătar venite cu aroma aferentă şi specifică grătarului. Bineînţeles că cei ce ţin post nu vor acorda nici o atenţie şi chiar vor repudia ideea profană cu pulpele la gratar.

tocanita de ceapa

Necesar tocanita de ceapa:

  • 6-7 cepe mari
  • 1 morcov
  • 2 roşii bine coapte
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă boia
  • 1 legătură mărar
  • zeama de la 1/2 lămâie micuţă – opţional
  • zahăr, sare, ulei pentru prăjit
  • 2 pulpe de pui

tocanita de ceapa

Preparare:

1. Se curăţă şi se toacă ceapa julien – adică se taie ceapa pentru început în jumătăţi, pe lungime, de la capăt spre mustăţi, după care se feliează jumătăţile pe lungime astfel încăt să obţinem felii rotunde, ce se desfac cu mâna înainte de călire. Căţeii de usturoi se feliază. Se pun la călit în 2-3 linguri de ulei, într-o cratiţă. Se dă morcovul pe răzătoare şi se pune peste ceapă împreună cu o linguriţă de boia.

calim ceapa pentru tocanita

2. Se toacă roşiile cubuleţe şi după ce ceapa a devenit transparentă, se adaugă în cratiţă. Tot acum punem şi un vârf de cuţit zahăr să echilibrăm aciditatea roşiilor. Lăsăm să se scadă zeama lăsată de roşii, la foc mic, timp de 10 minute.

Adaugam rosiile la tocanita

3. Gustăm şi potrivim de sare după poftă. Adăugăm zeama de la jumătate de lămâie (nu este obligatoriu dacă nu se agreează tocăniţa acrişoară). Tocăm mărarul proaspăt şi aromăm tocaniţa de ceapă.

tocanita de ceapa

4. Pulpele de pui frecate cu sare, piper şi boia le coacem bine pe grătar şi le punem, în cratiţă, peste tocanita de ceapa, să-şi lase aroma şi sucul.

Să fiţi sănătoşi!

tocanita de ceapa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: ceapa, pulpe de pui, tocana, tocana de ceapa, tocanita de post

Mancare de Mazare cu Snitel de Porc

May 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spectaculos de gustoasă această combinaţie de mancare de mazare cu snitel de porc! Am gătit-o oarecum întâmplător, când s-a potrivit să dispun de ambele preparate în acelaşi timp şi m-am gândit să iau şniţelul şi să-l adaug la mâncarea de mazăre. Ideea în sine nu este vreo mare revelaţie, dar gustul rezultat depăşeşte aşteptările ce pot fi avute de la o combinaţie aparent banală. Este important ca şniţelul de porc să fie preparat cu pesmet, adică varianta vieneză, deoarece acesta se va combina foarte bine cu sosul mâncării de mazare.

mancare de mazare cu snitel de porc

Necesar mancare de mazare cu snitel de porc:

Pentru mancare de mazare:

  • 500 gr mazare
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 200 ml bulion
  • 1/2 legătură mărar
  • sare, piper, ulei pentru prăjit

Pentru şniţel de porc:

  • 4 felii pulpă de porc a câte 100 gr.
  • 1 ou
  • 3 -4 linguri de făină
  • 3-4 linguri de pesmet
  • sare, piper
  • ului pentru prăjit

mancare de mazare cu snitel de porc

Preparare:

1. Pregătim necesarul pentru şnitele: bătem bine carnea şi îi dăm câte un praf de sare şi de piper, bătem oul cu furculiţa, într-un bol, cu puţină sare. Pregătim o farfurie cu făină şi una cu pesmet. Am mai scris despre şnitele la reţeta şniţel de pui parizian.

2. Curăţăm ceapa şi morcovul, tocăm mărunt ceapa şi tăiem morcovul rondele sau cubuleţe. Le călim până cănd ceapa devine sticloasă, în două linguri de ulei, într-o tigaie sau crăticioară încinsă. Piperăm şi sărăm călitura. Stingem prăjeala cu o ceşcuţă de apă caldă (sau supă dacă avem) şi lăsăm să fiarbă la foc mic, câteva minute.

3. Adăugăm mazărea şi bulionul şi lăsăm să fiarbă încet, 15-20 minute până când mazărea este fiartă. Este preferabil să folosim mazăre proaspătă sau congelată, cea conservată având calitate mult scăzută. Dacă mai este nevoie şi a scăzut mâncarea prea mult mai adăugăm apă călduţă. La final adăugăm mărarul tocat mărunt.

4. Cât timp fierbe mazărea preparăm şniţelele. Dăm feliile de carne prin făină, prin ou şi în final prin pesmet şi le prăjim într-o tigaie încinsă până devine pesmetul auriu. Le scoatem pe un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.

mancare de mazare ci snitel de porc

mancare de mazare cu snitel de porcsnitel de porc

5. Tăiem şnitelele bucăţi şi le punem în mâncarea de mazăre. Lăsăm să mai dea câteva clocote, să se îmbibe pesmetul sniţelelor cu sosul mâncarii de mazăre. Se completează foarte bine cele două preparate, împrumutându-şi una alteia savoare, şniţelele îmbibate cu sos câştigând noi valenţe alături de “garnitura” de mazăre. Aceasta mancare de mazare cu snitel este asemanatoare si la fel de gustoasă şi de recomandat ca si mancarea de mazare cu friganele.

Să fiţi bine!

mancare de mazare cu snitel de porc

mancare de mazare cu snitel de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu mazare, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de mazare, mazare, porc, snitel de porc

Ciorba de fasole de post

May 6, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum fasolea este cel mai bun prieten al românului ce posteşte, ciorba de fasole de post este inevitabil prezentă în perioadele de înfrânare trupească şi nu numai. A limita valenţele acestei ciorbe prin prisma aprecierilor câştigate în perioada postului este o nedreptate deoarece ciorba asta, oricum ai privi, nu se afla în coada clasamentului gurmanzilor ciorbari.

ciorba de fasole de post

Necesar ciorba de fasole de post:

  •  700 gr. fasole
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1/2 păstârnac
  • 1/2 ţelină
  • 1 ardei gras roşu
  • 4-5 roşii bine coapte
  • 1 cană bulion
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuştean
  • rămurele de cimbru, boia, piper, sare
  • 2-3 linguri oţet de mere

ciorba de fasole de post

Preparare:

1. Punem fasolea, cu o seară înainte, în apă suficientă să se umfle şi să se înmoaie, pentru a doua zi.

fasole inmuiata

2. Se pune fasolea la fiert. După ce a dat câteva clocote se schimbă apa cu altă apă – 5-6 litri- tot fierbinte. Adăugăm câteva boabe de piper. Fierbem fasolea la foc mic, un timp mai lung, până ce bobul se poate strivi uşor.

3. Curăţăm, tocăm cubuleţe ceapa şi rădăcinoasele – morcovul, păstârnacul şi ţelina şi le punem la fiert. Tot acum punem o crenguţă de cimbru şi o linguriţă boia.

ciorba de fasole de post

4. După ce rădăcinoasele au fiert 10 minute, punem roşiile tocate cubuleţe şi ardeiul gras. Acrim cu 2 linguri de oţet (sau mai mult după cum pofteşte fiecare) de mere. Lăsăm să fiarbă la foc mic încă 30- 45 minute. Cu 10 minute înainte de final punem cana de bulion. Se întâmplă ca multă fasole de pe piaţă, predominând cea egipteană, să nu aibă dulceaţa necesară caz în care punem o linguriţă cu zahăr. Asta după ce gustăm ciorba, aproape de final.

verdeata pentru ciorba de fasole de post

5. Gustăm şi potrivim de sare. Oprim focul şi aromăm din plin cu pătrunjel şi leuştean tocat. Căpăcim oala şi o lăsăm ciorba de fasole să se odihnească.

Să fiţi bine!

ciorba de fasole de post

 

ciorba de fasole de post

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, ciorba de fasole boabe, ciorba de post, fasole boabe

Tocana de Cartofi. Mancare Gustoasa de Post

April 29, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Pentru că tot suntem în post am preparat o tocana de cartofi, pe care recunosc ca o gătesc foarte rar, fiind de cele mai multe ori sedus şi captiv în mrejele cărnurilor de tot felul. Cu toate ca este foarte greu se egalezi savoarea şi generozitatea gustului tocaniţei de cartofi a bunicii, de care mulţi ne-am bucurat în jurul mesei rotunde, cu trei picioare, aşezată în prispa casei, totuşi pun chezăşie onoarea mea de bărbat la cratiţă că tocana asta are pe vino-ncoa’.

tocana de cartofi

Necesar tocana de cartofi:

  • 1 kg cartofi
  • 2 cepe mari
  • 1 ardei gras rosu
  • 4-5 roşii coapte
  • 4-5 caţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 1 linguriţă boia
  • cimbru, piper, sare
  • ulei pentru călit

tocana de cartofi

Preparare:

1. Se curăţă cartofii şi se taie bucăţi şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare, într-o cratiţă. Apă să fie cât să acopere cartofii, nu mai mult.

tocana de cartofi

2. Se curăţă cepele, se taie peştişori şi se pun la călit cu linguriţa de boia, într-o tigaie, în două linguri de ulei. Se dă un praf de piper şi unul de cimbru uscat sau, dacă este, se adaugă o crenguţă de cimbru verde.

ceapa calita

3. Când ceapa s-a călit adăugăm roşiile taiate mărunt. Se amestecă bine.

 rosii si ceapa

4. Se taie ardeiul cubuleţe şi se adaugă peste roşii. Se lasă, la foc mic, să bolborosească încet, 2 minute şi să-şi lase roşiile sucul.

tocana de cartofi

5. Căţeii de usturoi şi jumătate din pătrunjelul verde se toacă şi se pun în tigaie. Se amestecă.

tocana de cartofi

6. Între timp cartofii au fiert în cca. 15 minute. Peste cartofii şi apa rămasă, se pun legumele din tigaie, se amestecă şi se lasă să mai fiarbă 5 minute. Se gustă şi se potriveşte de sare. Se opreşte focul şi se aromează cu pătrunjelul rămas.

Să fiţi bine!

tocana de cartofi

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: cartofi, mancare de cartofi, mancare de post, tocanita de cartofi

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 52
  • Page 53
  • Page 54
  • Page 55
  • Page 56
  • Interim pages omitted …
  • Page 89
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate