• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete din Oltenia

Oua de Rata cu Piept de Porc si Legume la Cuptor

August 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Deşi la noi sunt vazute ca fiind “grele”, ouăle de rata sunt considerate delicatese în alte bucătarii şi apreciate ca atare. Pe internet circula sute de texte pro sau contra oua de rata, care mai de care mai “documentat” si scris cu aportul a fel de fel de specialişti. Drept să vă spun, nu prea mă interesează aceste texte, eu fiind obişnuit de mic ca atunci când raţa îmi face un ou, să-l pun în tigaie şi să-l mănânc. Azi vă propun o reţetă simplă preparată cu oua de rata, piept de porc şi diverse legume, o reţetă gustoasă şi săţioasă, la care, zic eu, orice raţă ar dori să contribuie cu un ou.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (1)

Ingrediente oua de rata cu legume:

  • 3 oua rata
  • 150 gr piept de porc (1 felie subţire)
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roşie
  • cimbru, piper, sare,
  • busuioc verde, 1 ardei iute
  • ulei

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (2)

Tăiem cubuleţe pieptul de porc şi îl rumenim într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei. Peste pieptul de porc adăugăm ceapa şi ardeiul gras tăiate fideluţă. După ce toate s-au călit şi înmuiat uşor adăugăm roşia tăiată cubuleţe. Condimentăm şi aromăm cu sare, piper şi cimbru uscat. Amestecăm spre omogenizare. Lăsăm câteva minute să se înmoaie roşiile şi să-şi lase sucul. Nu insistăm prea mult cu călitul deoarece legumele, ardeiul gras în special, sunt mai gustoase dacă se păstrează uşor al dente, cu ceva fermitate şi prospeţime.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (3)

Formăm în tigaie, cu lingura, trei lăcaşuri în care spargem ouăle de raţă. Introducem tigaia la cuptor până ce se coc ouăle de raţă. Scoatem tigaia de la cuptor şi o ornăm cu frunze proaspete de busuioc şi rondele de ardei iute (în caz că vă place să mâncaţi uşor iute).

Să fiţi bine!

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (4)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (5)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (6)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (8)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (7)

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete la cuptor, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, ceapa, oua de rata, piept de porc, rosii

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor

July 16, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind un împătimit fan al peştelui gătit în fel şi chip, nu mă lasă inima să treacă 2-3 săptămâni fără să-mi împlinesc pofta cu un peşte, preparat de cele mai multe ori tradiţional, fără brizbrizuri. Pentru peştele, sărat sau proaspăt, gătit pe orez am o slăbiciune încă din copilărie, când pescuitul începea să devină principalul meu hobby. În acestă idee, azi vă propun o platica pe orez, preparată la cuptor, ca rezultantă gustoasă a ultimei ieşiri la Dunăre.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (1)

Ingrediente necesare platica pe orez:

  • 1 plătică mare cca 2 kg sau 2-3 mai mici
  • 300 gr orez
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 roşie mare (sau bulion dulce, roşii cubuleţe conservă, sau 1 lingură de pastă de roşii)
  • piper, cimbru, boia, sare
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (2)

Eviscerăm şi curăţăm plătica. Porţionăm peştele în bucăţi late cât palma, bucăţi care mai apoi sunt înjumătăţite tăind de-a lungul coloanei. Dăm peştelui un praf de sare şi îl lăsăm deoparte.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (6)

Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt. Într-o tigaie călim ceapa cu un praf de sare până devine translucidă. Adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mică şi roşia decojită şi tăiată mic. Condimentăm şi aromăm cu piper, boia şi cimbru. După ce le călim 5 minute pe toate, cât scade sucul lăsat de roşie, adăugăm orezul. Amestecăm bine, mai ţinem două minute pe foc, şi adăugăm un pahar de apă.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (7) Orezul astfel semipreparat îl aşezăm uniform într-o tavă încăpătoare. Deasupra orezului aşezăm bucăţile de peşte cu pielea în sus. Adăugăm apă (sau supă de legume) suficientă cât să devină orezul pufos, dar fără a acoperii peştele. Presărăm cimbru, uniform, peste preparat. Băgăm tava la cuptor până ce orezul se umflă şi peştele se găteşte, cca 30 de minute. Când orezul s-a umflat, gustăm să verificăm textura. Dacă suntem mulţumiţi oprim focul, dacă orezul mai cere apă mai adăugăm şi lăsăm în continuare tava la cuptor.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (8)

Aromăm cu pătrunjel proaspăt. Cei ce mănâncă iute, ca mine, pot pune pe orez, înainte de cuptor, şi câţiva ardei iuţi. După cum se observă, reţeta este extrem de simplă, fără prea multe ingrediente (exact cum am găsit-o şi mâncat-o în satele dunărene), dar vă asigur că nu o să fiţi dezamăgiţi.

Să fiţi bine!

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (11)

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (5)

Filed Under: Retete cu orez, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: cuptor, orez, peste, platica

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc

July 6, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiindcă ne aflăm în acele zile în care canicula ne urmăreşte peste tot, inclusiv în bucătărie, ne limităm iniţiativa culinară la a prepara reţete mai simple, uşoare şi care nu ne cer să stăm prea mult timp lângă aragaz. Astfel, astăzi vă propun şi încerc să vă ispitesc cu nişte arătoase ciocănele de pui cu rosii aromate, preparate la tigaie şi aromate cu usturoi şi busuioc proaspăt.

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (2)

Ingrediente necesare pui cu rosii aromate

  • 4-5 ciocanele de pui
  • pentru condimentarea şi aromarea pulpelor – ulei de măsline, cimbru, boia, piper, sare
  • 4-5 roşii
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • sare, piper
  • ulei

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (5)

Pregătim un amestec din cimbru uscat, boia, piper, sare şi o lingură de ulei. Ungem şi aromam bine pulpele cu acest amestec de condimente şi ulei. Le lăsăm 10-15 minute pentru ca uleiul şi aromele să învelească bine carnea. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi prăjim pulpele de pui. După ce pulpele s-au rumenit, le scoatem pe o farfurie şi pregătim roşiile.

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (1)

În aceeaşi tigaie, în uleiul şi rămăşiţele de la prăjirea pulpelor punem roşiile tăiate felii. Imediat, peste feliile de roşii, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi felii şi frunzele de busuioc mărunţite. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat şi unul de sare. Amestecăm uşor cât să întoarcem odată feliile de roşii. Aşezăm pe roşii ciocănelele de pui şi punem un capac peste tigaie. Mai ţinem un minut pe foc şi oprim aragazul.

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (4)

Felii de roşii trebuie să-şi păstreze cât de cât forma, să nu se fărâmiţeze excesiv, aşa că mai mult de trei minute pe foc nu este cazul să insistăm. Odată oprit focul, lăsăm tigaia acoperită pentru 5 minute pentru ca aroma roşiilor usturoiate să învelească pulpele. La final, dacă doriţi puţin iute, decorăm cu rondele de ardei iute. Astfel obţinem pui cu rosii, o mâncare de vară, uşoară şi foarte gustoasă, care, sunt convins, o să vă placă şi care o să necesite cel puţin un bis.

Să fiţi bine!

Pui cu Rosii Aromate cu Usturoi si Busuioc (6)

 

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, pui, pulpe de pui, rosii, sos, usturoi

Salata de Varza cu Castraveti si Marar

June 23, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Probabil că, după salata de roşii, salata de varză este cea mai prepararată salată pe timp de vară. Simplă şi ieftină, combinaţia dintre varză fragedă şi mărar este sănătoasă şi ne ajută la siluetă. De câte ori prepar salata de varza fac exces de mărar proaspăt. Denumit de către chinezi planta tinereţii, mărarul îmi place în salate şi în diverse sosuri de vară. De asemenea, pentru a fi mai răcoritoare, la această salata de varza am adăugat şi castraveţi.

Salata de Varza cu Castraveti si Marar (5)

Ingrediente salata de varza cu castraveţi si mărar:

  • 1 varză nouă – 700g – 1kg
  • 3 castraveţi cornison
  • 1 legătură mărar
  • 3 linguri de ulei
  • 2 linguri de oţet
  • sare, piper

Salata de Varza cu Castraveti si Marar (1)

Grijim varza şi o dăm pe răzătoarea mică sau o tocăm cât putem de fin pe un tocător. Punem varza tocată într-un bol şi o frecăm nervos, în mâini, cu o linguriţă de sare, cca 1 minut. Dacă lasă prea multă zeamă, o scurgem. Curăţăm castraveţii de coajă, îi tăiem felii subţiri şi îi punem peste varză. Mărunţim bine mărarul şi îl adăugăm în salată.

Salata de Varza cu Castraveti si Marar (2)

Într-un bol punem 3 linguri de ulei, 2 linguri de oţet din vin, un praf de sare, piper prospăt măcinat. Amestecăm bine cu o furculiţă până obţinem o suspensie. Unele reţete recomandă ca ingredient pentru dressing şi zaharul. Consider că varza are suficientă dulceţă şi nu obişnuiesc să folosesc zahar. Punem acest dressing peste varză şi castraveţi şi amestecăm bine. Lăsăm salata de varza să se odihnească vreo 15 minute la frigider, să se formeze gustul şi să se răcească.

Se mănâncă imediat după preparare, pentru că mai tîrziu varza îşi va pierde fermitatea şi se va îmbiba cu zeamă. De asemenea, salata de varza se manâncă rece. Dacă doriţi salata de varza simplă, înlăturaţi castraveţii din reţetă. La cererea mesenilor, pentru a o face mai atractivă pentru copii, eu am ornat-o cu felii de roşii.

Să fiţi bine!

Salata de Varza cu Castraveti si Marar (4)

Salata de Varza cu Castraveti si Marar (3)

Filed Under: Retete cu varza, Retete de salate, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: castraveti, salata, varza

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris

June 18, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Având în vedere că suntem luaţi cu asalt de caniculă cred că se impune să tăiem greutăţile din meniu şi să ne răcorim puţin cu o ciorba de vara, cu dovlecei şi macris. Fiind uşor acrişoară de la macriş, mâncată rece,  ciorba asta de învioreză şi ne uşureză trupul de căldura zilei. Am îmbogăţit-o bine cu legume pentru gust şi arome şi i-am crescut consistenţa cu un pumn de fidea cu ou. Acum, aceste ciorbe răcoritoate îşi intră pe deplin în drepturi şi este un câştig dacă ne facem un bine şi punem oala pe foc.

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (1)

Ingrediente necesare ciorba de vara cu dovlecei si macriş

  • 4 dovlecei
  • 3 legături de macris – cca 300 gr
  • 3 roşii coapte bine
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • 1 ţelină mică
  • 1 păstârnac
  • puţină fidea
  • câteva fire de leuştean sau pătrunjel, după preferinţă
  • sare

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (4)

Curăţăm, spălăm şi tocăm mărunt ceapa, ardeiul gras, morcovul, ţelina şi păstârnacul. Le punem în oala, la fiert, în cca 4 litri de apă. În ce priveşte ciorbele, cu mici excepţii, sunt dependent de rădăcinoase, care după părerea mea constituie fundamentul obligatoriu pentru o ciorbă gustoasă. 

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (5)

Curăţăm roşiile de coajă apelând la scufundarea lor în apă fierbinte pentru a ne uşura munca. Le tăiem cubuleţe mărunte şi le punem în oală. Uneori la ciorba de vara, cu dovlecei sau nu, folosesc şi roşii întregi conservate, cum se spune, în salicilat, în sus de roşii, foarte gustoase şi acrişoare. Lăsăm să înceapă să fiarbă.

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (6)

Curăţăm dovleceii de coajă, îi tăiem cubuleţe şi îi punem la fiert în oală. Ţinem focul potrivit la oală, nici prea mare că se evapore prea rapid apa, nici prea mic să nu ne prindă seara. Lăsăm ciorba să fiarbă uşor până ce se înmoaie dovleceii, care deşi par mai fragili, nu se fierb chiar repede.

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (7)

Gustăm ciorba şi când suntem mulţumiţi de textura dovleceilor adăugăm macrişul mărunţit. Macrişul acreşte uşor ciorba, o face mai răcoritoare şi îi dă o identitate aparte. Lăsăm să dea un clocot şi adăugăm fideaua. Gustăm şi potrivim de sare. La final, aromăm ciorba cu ceva verdeaţă. După cum se ştie, această ciorba de vara este foarte bună rece, dar cine o preferă călduţă nu întâmpină nici o piedică. Mie îmi place să-i dau puţin ardei iute tocat.

Să fiţi bine!

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (8)

Ciorba de Vara cu Dovlecei si Macris (9)

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: ciorba, dovlecei, macris, rosii, vara

Pilaf cu Spanac Proaspat si Costite de Ied

June 11, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum în ultimul timp în bucătăria mea am făcut politica verdeţurilor de tot felul, încercând să le integrez şi valorific în cât mai multe reţete, şi azi, prin pilaf cu spanac, voi urma acelaşi program şi voi da întâietate spanacului în încercarea de a îmbogăţi cu gust şi savoare o reţetă simplă, la îndemâna oricui. Toate aceste bolbotine, cum auzeam bătrânii, în copilărie, că le numeau, cred eu că ne priesc la sănătate şi este bine să le valorificăm mai bine şi mai mult, devreme ce grădina noastră este atât de rodnică în ce le priveşte. Eu am însoţit acest pilaf cu spanac cu o coastă de ied, carne fragedă şi mai săracă în calorii decât puiul dar, cum iedul nu paşte tot timpul în supermarket, fiecare poate rumeni ce proteină pofteşte, devreme ce pilaful cu spanac este foarte primitor şi deschis la colaborări.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (1)

Ingrediente pilaf cu spanac si costite de ied

  • 500 gr spanac
  • 200 gr orez
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ardei semi-iute, roşu dacă se poate pentru aspect
  • piper, sare
  • ulei

Pentru friptură

  • 1 coastă de ied sau carne de miel, pui, porc, vită
  • mix de condimente – piper, boia, cimbru, usturoi, sare, ulei

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (12)

Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa, tăiem rondele ardeiul semi-iute şi le punem la călit în 2-3 linguri de ulei, într-o tigaie, la foc mediu. Dăm un praf de sare, să extragă apa din ceapă şi aceasta să se înmoaie fără a-şi schimba culoarea. Dăm morcovul pe răzătoarea mică şi îl punem peste ceapă. Morcovul prin călire va da o culoare frumoasă, portocalie, şi dulceaţă. Ardeiul poate fi mai mult sau mai puţin iute, după preferinţe. Deşi mânânc iute, eu folosesc ardei mai puţin iute deoarece trebuie să mânânce şi fetele.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (3)

După ce s-au călit ceapa şi morcovul adăugăm orezul şi amestecăm pentru a-l învălui bine uleiul încins. Adăgăm un polonic de supă de legume sau apă fierbinte şi amestecăm. Când acestă primă supă este absorbită de orez, adăugăm următorul polonic şi tot aşa, până ce orezul se umflă şi devine pufos. În final vom folosi o cantitate de supă mai mare de 3 ori decât cantitatea de orez. După ce orezul s-a umflat adăugăm ceapa verde mărunţită rondele şi amestecăm. Gustăm şi potrivim de sare. Tot acum, înainte de a adăuga spanacul, dăm un praf de piper proaspăt măcinat.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (4)

Spălăm spanacul proaspăt şi rupem eventualele codiţe prea lungi ale frunzelor. Îl scurgem bine de apă. Adăugăm (eventual în tranşe, că este uşor voluminos) spanacul prospăt la pilaf şi amestecăm uşor să fie încorporat. Fierbinţeala pilafului va face ca spanacul să-şi reducă volumul şi să se omogenizeze foarte bine cu orezul. Nu trebuie amestecat excesiv şi cât să fie bine primit spanacul în orez, acesta fiind bine şi frumos să-şi păstreze din personalitate, în pilaf. Acest pilaf cu spanac nu trebuie să devină un terci prin anularea prestanţei spanacului.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (5)

Coasta de ied, după ce am grijit-o oleacă, am frecat-o bine cu mix-ul de condimente de mai sus şi am dat-o la cuptor, în vas de pământ. Condimentele au rolul de a potenţa gustul, coasta de ied fiind foarte fragedă fapt pentru care nu necesită lucrări suplimentare. Am servit coasta de ied pe pilaf cu spanac şi mare mi-a fost mulţumirea de gurmand. La o garnitură de pilaf cu spanac, puteţi prepara orice carne, dar, ca o părere, dacă alegeţi carnea de porc sau vită, eu aş opta pentru o preparare la cuptor, un timp mai lung, la foc încet, până ce devine foarte fragedă, ca la reţeta de osso buco.

Să fiţi bine!

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (6)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (9)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (10)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (2)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (11)

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: carne de ied, ceapa verde, orez, pilaf, spanac

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate