• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Cum se face?

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna

October 22, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind un mare iubitor de iute, nu trece toamnă să nu mă îndeletnicesc cu prepararea unei cantități apreciable de ardei iuti conservati după felurite rețete. Nu pot mânca ciorba fără ardei iute în oțet sau uscat, copt pe ochiul aragazului, la fel cum nu pot mânca orice mâncare de cartofi sau orez fără același ardei iute. Îmi plac atăt cei bulgărești, ziși și coarnă, lungi și semi-iuți, cât și cei mărunți, foarte iuți. Dacă de coarna bulgărească am vorbit aici, de ardeii mici și foarte iuți ne ocupăm astăzi. În bucătăria mea, cele mai uzitate rețete  pentru ardei iuti conservati sunt în număr de trei:
– direct în oțet, conservați la rece
– în amestec de oțet cu apă și condimente, preparați la cald
– ardei iute mărunțit, in oțet

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna

Ingrediente necesare pentru ardei iuti conservati:

  • 2 kg ardei iuți mărunți, din cei foarte iuți
  • 1 kg oțet 9 grade, din vin
  • 1 plic boabe de piper
  • 1 plic boabe de muștar
  • 1 lingură de zahăr, sare mare

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 1

Grijim oleacă ardeii, trecându-i prin mână și înlăturând pe cei bolnavi. Ne folosim de o foarfecă și le tăiem din codițele, lăsându-le mai scurte astfel încât să nu ocupe loc mult, inutil, în borcane. Spălăm ardeii și îi lăsăm să se scurgă, să se usuce bine. Băgăm borcanele 10 minute în cuptor pentru a le steriliza, după care le umplem cu ardei iuți, astfel rânduiți și îndesați, încât să ne intre mai mulți în borcan. Pentru că îmi place diversitatea, am conservat ardei roșii, galbeni și verzi.

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 2

1. Prima variantă și cea mai simplă este cea în care folosim numai oțet și sare. Punem în fiecare borcan sare grunjoasă, cât luăm între trei degete, și apoi le umplem cu oțet direct din sticlă. Le strângem bine capacele și le băgăm în cămară.

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 3

2. În a doua variantă, punem într-un vas 2 măsuri de oțet și una de apă, boabe de piper, boabe de muștar, o lingură de zahăr, și lăsăm pe foc să dea în clocot odată. Eu apreciez cantitățile după ochi, de regulă, dacă borcanul este bine umplut cu ardei, este nevoie de ceva mai puțin de jumătate de borcan de lichid. O altă variantă ar fi să puneți apă în fiecare borcan cu ardei și apoi să o goliți într-un vas pentru a obține cantitatea totală necesară. După ce amestecul s-a răcit (dacă este fierbinte se pot moleși ardeii) îl turnăm în borcane, pe rând, inclusiv cu boabele de piper și muștar. Punem capacele, le strângem bine și depozităm borcanele în cămară.

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 4

3. A treia variantă de ardei iuti conservati este numai pentru ciorbe. Se toacă foarte mărunt ardeii și se pun în borcan. Atenție, să nu dați cu mâna pe la ochi în timp ce tocați ardeii. Punem puțină sare deasupra ardeilor, în borcan, și umplem puțin câte puțin cu oțet. Pe măsură ce punem oțetul, ardeii se așeză mai bine așa că mai completăm cu ardei tocat. Punem capacul la borcan și asta-i tot.

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 5

4. O cantitate apreciabilă de ardei iuți îi las la uscat, într-o tavă, pe un ziar sau, dacă am timp, îi înșir pe ață. După ce se usucă poți fi transformați în boia. O boia autentică, curată, care nu se aseamănă deloc cu cea din plicurile cumpărate de la magazin. Copți pe flacăra aragazului, în vreme de iarnă, acești ardei uscați dau parfum oricărei ciorbe.

Să fiți bine!

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 6

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 7

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 8

Ardei Iuti Conservati La Borcan Pentru Iarna 9

Filed Under: Cum se face?, Retete de muraturi si conserve, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei iute, conserve, muraturi, otet

Castane coapte in tigaie. Deliciu de toamna

October 29, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum în sezonul de toamnă-iarnă se poartă și castanele, este vremea să încingem o tigaie și să ne bucurăm de castane coapte, un deliciu de toamnă care merită atenția noastră cel puțin odată într-un an. Cei care locuiesc în zonele ce favorizează climateric castanele comestibile au mai la îndemână castane prospete și sănătoase și spun asta datorită faptului că de mai multe ori mi s-a întâmplat să achiziționez în Craiova castane care s-au dovedit a fi mucegăite. Așa că trebuie puțină atenție atunci când cumpărăm castanele. Coacerea castanelor implică o procedură simplă iar  gustul castanelor coapte merită toată aprecierea.

Castane coapte in tigaie. Deliciu de toamna (1)

Pentru început punem castanele în apă călduță și le lăsăm cca 30 de minute până se înmoaie ușor coaja. Astfel, se crestează și se decojesc mai ușor. Cu un cuțit cu lama fina sau chiar cu un cutter crestăm castanele pe lungime. Dacă nu le crestăm riscăm să explodeze în tigaie. Încingem o tigaie (este bună una mai grea, mai veche, să nu ardem tigaia bună) și punem castanele în tigaie. Acoperim tigaia cu un capac și le coacem cca 10 minute după care le amestecăm pentru a le întoarce. Le mai ținem câteva minute și oprim focul. Dacă nu sunt crestate și coapte bine, sunt șanse să nu le putem desface coaja. Coaja castanelor va vorbi de la sine și ne va arata că sunt coapte. Datorită faptului că sunt crestate, castanele se vor deschide ușor. Cei care aveți posibilitatea să le coaceți în jar nu ezitați să o faceți pentru că veți obține un rezultat de exceptie.

Să fiți bine!

Castane coapte in tigaie. Deliciu de toamna (2)

Castane coapte in tigaie. Deliciu de toamna (3)

Castane coapte in tigaie. Deliciu de toamna (4)

Castane coapte in tigaie. Deliciu de toamna (5)

Filed Under: Cum se face?, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: castane, toamna

Ardei iute tocat pentru ciorbele iernii ce vine

October 29, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu puțin înainte de a mă înconjura iarna, cu ultimi ardei găsiți în grădină, pe lângă iuțica deja adăpostită în cămară, am mai pregătit câteva borcane cu ardei iute tocat destinat să înveselească ciorba de peste iarnă și să lupte cu oxidarea organismului sedentar. Admițând că sunt degrabă mâncător de ciorbe, nu mă pot lipsi de participarea diversificată a ardeiului iute, alături de hrean și, la multe ciorbe, zeama de varză. Așa că, pentru mine, fie că e de pasăre, de vită, de burtă sau altă chiverniseală, ciorba trebuie însoțită de ardei iute. Tocătura de mai jos este cum nu se poate mai simplă și rapid de preparat, cu oarece inconvenient pentru simțuri atunci când mărunțești aprigul ardei iute.

Ardei iute tocat pentru ciorbele iernii ce vine (1)

Ingrediente necesare ardei iute tocat:

  • 1 kg ardei iute
  • între 300-500 gr coarnă ( ardei bulgăresc)
  • 2-3 ardei kapia
  • 1 tulpină verde de țelină
  • cca 150 ml oțet
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingură cu vârf de sare mare

Ardei iute tocat pentru ciorbele iernii ce vine (2)

Ardeiul, atât iute cât și cel bulgăresc, se taie rondele cu cuțitul, cât de mărunt, fără a depune vreo muncă inutilă de înlăturare a semințelor. Ardeiul kapia, care va da aromă și dulceață, se taie sferturi, se înlătură nervurile, și se mărunțește cât mai bine. Se pune tot ardeiul tocat într-un vas și se adaugă tulpina verde de țelină mărunțită (pentru parfum se poate folosi foarte bine și leuștenul). Această combinația de ardei nu este bătută în cuie, fiecare putând să opteze sau nu pentru “îndoirea” ardeilor iuți cu alți ardei mai blânzi. 

Ardei iute tocat pentru ciorbele iernii ce vine (4)

Într-un bol punem oțetul din vin fermentat, mierea, sarea și amestecăm să se omogenizeze oleacă. Punem zeama opținută peste tocătura de ardei, amestecăm și nivelăm cu dosul unei linguri astfel încât tot ardeiul să fie atins de zeamă. Dacă constatăm că nu este lichid suficient, mai putem adăuga oțet. A nu se folosi apa. Eu obișnuiesc să las căteva ore vasul cu ardei tocați în oțet, înainte de al pune în borcane, pentru a-și lasă ardeiul gustul și aroma, formându-se astfel o zeama gustoasă și omogenă. După 3-4 ore, cu o lingură, pun ardeiul iute în borcane și, după ce le umplu, torn zeama din vas în fiecare borcan. Le punem capacul și asta-i tot. Acest preparat de ardei iute tocat este probabil cel mai simplu și la îndemână. Pornind de la această bază, se pot dezvolta rețete în fel și chip, cu ceapă, usturoi, mirodenii, etc.

Să fiți bine!

Ardei iute tocat pentru ciorbele iernii ce vine (5)

 

Filed Under: Bucataria romaneasca, Cum se face?, Retete de muraturi si conserve, Retete ieftine, Retete rapide Tagged With: ardei iute, conserve, iutica

Manatarci – cel mai simplu mod de preparare!

October 17, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi, mi-au ieșit în cale câteva manatarci! Spre deosebire de alte ciuperci, manătărcile coborâte din pădurile de munte se prezintă cu altă distincție, cu parfum de conifere și aromă de nucă. Mănătărcile prăjite își dezvăluie, spre desfătarea noastră, în modul cel mai atrăgător parfumul și gustul. Acest simplu și banal mod de preparare îl aplic atunci când doresc un strop în plus de autenticitate, de gust neîntinat de ciupercă aromată. Prezența usturoiului și a verdeții pune în valoare și ne descoperă potențialul acestei bunătății prezente în pădurile noastre.

Manatarci - cel mai simplu mod de preparare! (5)

Ingrediente – manatarci prăjite

  • 4-5 manatarci
  • 3-4 căței de usturoi
  • 3-4 fire de pătrunjel
  • sare, piper, ulei de măsline
  • pâine proaspătă

Manatarci - cel mai simplu mod de preparare! (6)

Curățăm și grijim manatarcile cu un prosop curat și uscat, încercând să evităm pe cât posibil apa. Cățeii de usturoi îi tăiem felii. Verdeața o mărunțim.

Manatarci - cel mai simplu mod de preparare! (1)

Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei și rumenim ciupercile tăiate felii. Dăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Când manatarcile s-au rumenit adăugăm usturoiul mărunțit. Mai lăsăm pe foc un minut, amestecând ușor. Oprim focul și adăugăm pătrunjelul proaspăt.

Manatarci - cel mai simplu mod de preparare! (3)

Manatarcile astfel preparate, le servim pe pâine proaspătă, cu coajă rumenă și crocantă. Simplu și foarte gustos! Bineînțeles, că oricare altă ciupercă își poate găsii menirea în felul asta!

Să fiți bine!

Manatarci - cel mai simplu mod de preparare! (4)

 

Filed Under: Bucataria romaneasca, Cum se face?, Retete cu ciupeci, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ciuperci, ciuperci cu usturoi, ciuperci prajite, manatarci

Salata de Vinete cu Iaurt si Usturoi

September 26, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tradiție în Orient, salata de vinete cu iaurt a pătruns și în bucătăria românească, fiind popularizată în primul rând de blogurile culinare. De altfel, blogurile culinare, pe lângă scormonirea în lada de zestre a bucătăriei românești, fac foarte bine, zic eu, contribuind la deschiderea și lărgirea unor noi orizonturi de mânuire a cratiței. Din diversitate există șanse mari să se selecteze calitate! De exemplu, consider că busuiocul s-a făcut mai cunoscut și a intrat binișor în consum și la noi, datorită internetului. În fine, revenind la salata de vinete cu iaurt, este de spus ca începând de prin nordul Africii, mergând prin Israel și ajungând la prietenii turci, vom întâlni mereu cetățeni dornici să amestece vinetele cu iaurt si usturoi, ici-colo apărând contribuții specifice cum ar fi zeama de la o lămâie, pasta de susan sau chimenul. Azi ne mulțumim cu o salată simplă de vinete cu iaurt si usturoi, mâncată cu lipie caldă, lăsând pe mai târziu specialitățile regionale.

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (1)

Salata de vinete cu iaurt si usturoi:

  • 3-4 vinete
  • 100-150 gr de iaurt gras 3,5
  • 4-5 căței de usturoi
  • puțin pătrunjel verde
  • sare, ulei de măsline

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (3)

Se coc vinetele pe grill sau la cuptor după cum preferați. Se lasă, eventual într-o strecurătoare mare, să se răcească și să se scurgă lichidul amărui. Se curăță de coaja arsă și se mărunțesc de regulă cu tocătorul de lemn pentru vinete (contactul cu metalul grăbește oxidarea vinetelor, drept pentru care se preferă unealta din lemn). Curățăm usturoiul, îl zdrobim cu presa și îl punem peste vinete împreună cu iaurtul gras. Cantitatea de usturoi poate fi mai mică sau mai mare după cum preferă fiecare. Dăm sare după gust și 2-3 linguri de ulei de măsline. Levantul folosește de regulă mai abundent uleiul de măsline, dar și aici, noi, putem regla cantitatea după aprecierea propie.

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (4)

Omogenizăm bine salata și la final ornăm cu ceva pătrunjel proaspăt și eventual cu încă puțin ulei de măsline (de calitate, nu de turte) pe deasupra. Dacă vă întrebați, ce se vede în fotografii, ca fiind portocaliu peste salată, vă spun că este turmeric. Asta este o plăcere a mea, acest condiment folosindu-l cu multe alte ocazii. O salată de vinete cu iaurt si usturoi foarte simplă și ușor de preparat! De încercat, pentru a mai depăși cadrul salatei noastre de vinete și, cine știe, poate chiar o să vă placă!

Să fiți bine!

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (5)

Salata de vinete cu iaurt si usturoi (2)

Filed Under: Bucataria orientala, Cum se face?, Retete cu vinete, Retete de salate, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide Tagged With: salata cu iaurt, salata de vinete, ulei de masline, usturoi, vinete

Ardei iuti in otet pentru iarna ce va sa vie

September 19, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind un împătimit consumator de ardei iute, îl asociez cu mai toate mâncărurile care permit, cât de cât, o înviorare cu ceva iuțeală, fie ea provenită de la un ardei văratic proaspăt, fie de la unul murat sau de la o ciușcă uscată și coptă pe flacără. Iarna, tributar unei copilării de excepție petrecute la sat (în vacanțe) când de la bunici am cunoscut putina cu murături și parfumul de ciușcă coaptă, sunt, sentimental și cu poftă mare, mult mai legat de ardeiul iute murat și de ciușca uscată. Că azi, în apartament, nu întâlnesc nici o putină cu murături și ardei iute, este un fapt cât se poate de cert care mă obligă ca măcar câteva borcane cu ardei iuti in otet să pregătesc și eu pentru iarna ce va să vie.

Ardei iuti in otet (5)

Ingrediente ardei iuti in otet:

  • 3 kg ardei
  • 1,5 litru oțet de 9 grade, din vin
  • 1,5 litru apă rece, curată
  • 1 lingură boabe piper
  • 2 linguri boabe de muștar
  • 6-7 foi de dafin
  • 2 linguri sare mare
  • 2 linguri de miere
  • 6-7 foi de dafin
  • 1 ceapă

Ardei iuti in otet (8)

Am cumpărat două feluri de ardei respectiv, 2 kg de “coarnă” semi-iute numită și ardei bulgăresc și 1 kg de ardei iute bine. Fiecare poate prepara ce fel de ardei dorește. Am spălat ardei și i-am lăsat să se scurgă apa. Într-o oală am pus apa, oțetul, sarea, mierea, foile de dafin, o lingură de boabe de muștar și câteva boabe de piper. Am oprit o lingură de boabe de muștar și majoritatea boabelor de piper, pe care le voi pune direct în borcane.  Punem oala pe foc, amestecăm și dăm în clocot tot acest amestec. După ce dă câteva clocote, oprim focul și lăsăm să se răcească puțin.

Ardei iuti in otet (10)

Între timp așezăm ardeii în borcane, distribuind uniform ardeiul lung, semi-iute și cel iute. Punem în borcane, în mod cât de cât egal, boabele de muștar și cele de piper. Curățăm ceapa, o tăiem sferturi și punem bucățile în borcane. Dacă ceapa este mică, folosim mai multe cepe întregi. Punem compoziția puțin răcită peste ardei, în borcane. Le lăsăm să stea puțin să mai piardă din aer și să mai completăm cu lichid. Punem capac la borcane sau le legăm cu folie.

Ardei iuti in otet (11)

În două săptămâni acești ardei iuti in otet vor fi gata. Indiferent de cantități, trebuie păstrată proporția de 50% -50% de apă și oțet. Spre deosebire de alte conserve, nu prea întâlnim ca ardeiul iute in otet să facă floare și asta se datorează în primul rând iuțelii. Preparat în acest fel, ardeiul nu se moloșește, păstrându-și fermitatea, este ușor dulceag, gustos și ușor aromat. Eu, obișnui fiind, prepar zeama după ochi. Pentru a fi siguri că preparați câtă zeamă trebuie, după ce ați pus ardeiul în borcane, umpleți-le cu apă și apoi goliți-le. Astfel veți avea măsura lichidului necesar. Din această apă măsurată opriți jumătate și cealaltă jumătate o înlocuiți cu oțet, pentru a avea proporția de 50-50. Folosiți oțet din vin ci nu acid acetic diluat (scrie pe sticlă), adică oțet obținut prin fermentare și nu pe cale industrială.

Să fiți bine!

Ardei iuti in otet (13)

Ardei iuti in otet (14)

Ardei iuti in otet (3)

Filed Under: Cum se face?, Retete de muraturi si conserve, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei iute, conserve, muraturi, otet

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate