• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Mazare cu orez “rizi-bizi”

June 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Şi eu, probabil ca mulţi alţii care s-au lovit de acest rizi-bizi, m-am întrebat care este provenienţa termenului. Nu am găsit un răspuns satisfăcător privind denumirea de rizi-bizi, dar pot spune că este destul de veche, din prima jumătate a secolului trecut, poate chiar mai devreme. În fine, referitor la reţetă, putem vorbi de o garnitură de mazare cu orez rizi-bizi sau de o mâncărică singulară, eventual de post, dacă dorim. Se prepară foarte simplu şi repede, iar mazărea nouă, proaspătă, a apărut în piaţă, aşa că îi facem de încercare reţetei. Recomandat, de obicei, a se mânca cu unt sau cu caşcaval, eu am ales, după pofta mea, să o mănânc cu brânză rasă.

mazare cu orez rizi-bizi 10

Necesar mazare cu orez rizi-bizi

  • 400 – 500 gr mazăre
  • 150-200 orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei kapia roşu
  • 1 linguri de unt
  • brânză de oaie

mazare cu orez rizi-bizi 1

Preparare

1. Punem mazărea la fiert în apă cu sare. După ce fierbe o trecem pe sub jet de apă rece să îi înviorăm culoarea verde. Păstrăm apa în care am fiert mazărea.

2. Curăţim ceapa şi o tocăm mărunt. Încingem o tigaie, topim untul şi călim ceapa în el. Tăiem cubuleţe ardeiul roşu şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare şi unul de piper.

mazare cu orez rizi-bizi 3

3. Spălăm orezul şi îl punem peste călitura de ceapă şi ardei.

mazare cu orez rizi-bizi 4

Amestecăm 30 de secunde şi înecăm totul cu apă fierbinte din oala în care am fiert mazărea. Punem trei măsuri de apă la una de orez. Eu am folosit polonicul, adică la un polonic orez am pus trei polonice de zeamă. Lăsăm să fiarbă domol, la foc mic, până ce orezul se umflă. Gustăm şi dacă nu suntem mulţumiţi de textura orezului mai putem adăuga zeamă.

mazare cu orez rizi-bizi 5

 

4. Spre final adăugăm mazărea fiartă. Amestecăm şi mai ţinem câteva minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

mazare cu orez rizi-bizi 6

Mazărea cu orez rizi-bizi se mânâncă caldă, cu caşcaval ras sau, aşa cum am ales eu să o mănânc, cu brânză rasă.

Să fiţi bine!

mazare cu orez rizi-bizi 9

mazare cu orez rizi-bizi 12

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei rosu, branza, mazare, orez

Ciolan cu varza noua si marar. La cuptor

May 29, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Oarecum ritualic, atunci când apare varza nouă pe tarabe, în piaţă, pregătesc mult mâncatul ciolan cu varza noua şi mărar.  De această dată, am ales să prepar un ciolan crud, adică neafumat, iar varza, pentru a-i da vioiciune am preferat să o frec cu sare de lămâie. Bineînţeles că ciolanul crud poate fi înlocuit cu ciolan afumat iar cine preferă varza dulce, poate renunţa la sarea de lămăie.

ciolan cu varza noua 6

Necesar ciolan cu varza noua

  • 1 ciolan
  • 1 varză mare sau 2 mai micuţe
  • 2 roşii
  • 1 legătură bună de mărar
  • piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, 1 plic sare de lămâie, sare
  • 1 ardei iute – opţional
  • 1 felie de ţelină
  • 1 ceapă

ciolan cu varza noua 11

Preparare

1. Pregătim ciolanul şi îl punem la fiert într-o oală cu foi de dafin, sare, boabe de piper, o felie de ţelină şi o ceapă întreagă curăţată.

ciolan cu varza noua 1

ciolan cu varza noua 3

Îl fierbem cca o oră şi îl scoatem pe o farfurie. Punem ciolanul fiert într-o tăvă sau vas roman cu o ceşcuţă de apă şi îl băgăm la cuptor să se rumenească.

ciolan cu varza noua 4

Dacă consideraţi prea consumatoare de timp această variantă, puteţi alege să puneţi ciolanul într-un vas cu ceva apă, cu condimente, să-i puneţi capac şi să-l daţi la cuptor. Adică să faceţi şi fierberea şi rumenirea la cuptor. În orice caz, ciolanul trebuie frăgezit înainte de a fi pus pe varză.

2. Tocăm fideluţă varza şi tăiem roşiile cubuleţe. Punem varza tocată într-un vas şi presărăm peste ea un plic sare de lămâie şi cât iei între trei degete, sare grunjoasă. Frecăm în mâini varza tocată pentru a se înmuia şi pentru a pierde din apă. Lăsăm varza 10 minute să lase apă.  Scurgem varza de apă şi o punem într-un vas roman sau cratiţă. Adăugăm roşiile cubuleţe, mărarul tocat, 2-3 frunze de dafin, câteva boabe de piper, cimbru uscat şi amestecăm totul.

ciolan cu varza noua 2

ciolan cu varza noua 13

3. Ciolanul rumenit îl punem pe varză. Eu am avut un ciolan ceva mai mare şi am preferat să-l tai în câteva bucăţi şi să-l aşez pe varză. Punem un polonic cu zeama din oala în care am fiert ciolanul. Pentru că îmi place să mănânc mai iute, am tocat şi un ardei iute, suficient cât să dea o uşoară iuţeală. Cei care nu pot mânca iute, să înlăture ardeiul.

ciolan cu varza noua 8

4. Băgam vasul cu varză şi ciolan la cuptor şi îl lăsăm cca 1 oră. Timpii, în genere sunt orientativi, pentru că depinde şi de cum coace cuptorul. Verificaţi varza, gustaţi-o şi când sunteţi mulţumiţi de textură, opriţi focul. Oricum, nu trebuie ţinut la cuptor până se moleşeşte rău varza. Este mai bună, mai gustoasă, varza ce prin gătire îşi păstrează din fermitate. Ciolanul cu varză este o mâncare ce se mănâncă întotdeuna caldă.

Să fiţi bine!

ciolan cu varza noua 7

ciolan cu varza noua 10

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ciolan, marar, varza cu ciolan la cuptor, varza dulce

Cartofi Noi cu Marar si Branza Telemea

May 28, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Un platou mare cu cartofi noi cu marar şi branză rasă, aşezat în mijlocul mesei pentru a se servi fiecare, poate constitui o garnitura excelentă, apreciată lângă orice fel de carne. Am încredere că sunt suficiente argumente în favoarea gustului şi prezentării unor cartofi noi rumeni, aromaţi cu cimbru şi mărar, peste care s-a topit brânza şi care s-au asezonat cu ceapă sau usturoi verde. Se prepară foarte simplu şi aduşi la masă aburind, vor fi un deliciu pentru meseni.

cartofi noi cu marar si branza 3

Necesar cartofi noi cu marar si branza

  • 1 kg cartofi noi micuţi
  • 300 gr brânză telemea
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • 2 fire de usturoi sau ceapă verde
  • cimbru uscat, piper, sare
  • ulei

cartofi noi cu marar si branza 10

Preparare

1. Spălăm bine cartofii. Este bine ca aceştia să fie proaspeţi şi cum sunt noi, coaja nu este obligatoriu a fi curăţată. Spălarea este suficientă şi prin coacere, coaja va deveni crocantă. Dacă consideraţi necesară, din diverse motive, curăţarea cartofilor, o puteţi face. Îi punem într-o tavă, punem 2-3 linguri de ulei şi presărăm peste ei sare, cimbru şi piper. Îi amestecăm cu mâna să-i cuprindă uleiul şi condimentele.

cartofi noi cu marar si branza 1

Băgăm tava la cuptor să se coacă cartofii. Din când în când, deschidem cuptorul şi agităm puţin tava să ma răscolim oleacă cartofii. Când sunt rumeniţi, îi încercăm cu o furculiţă dacă s-au pătruns şi au devenit pufoşi.

cartofi noi cu marar si branza 2

2. Scoatem cartofii pe un platou sau farfurie mai largă şi presărăm peste ei mărarul tocat. Răzuim peste ei brânza telemea. Tăiem rondele usturoiul sau ceapa verde şi presărăm rondele peste brânză. Cartofii trebuie să fie fierbinţi când răzuim brânza pentru ca aceasta să se topească.

cartofi noi cu marar si branza 4

Se acoperă farfuria cu cartofii fierbinţi cu o alta farfurie pentru a ajuta branza să se topescă. Serviti pe post de garnintură sau ca o gustare, aceşti cartofi noi cu marar si branză se mănâncă şi sunt delicioşi calzi.

Să fiţi bine!

cartofi noi cu marar si branza 8

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi noi, garnitura

Suc de soc. Socata

May 26, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Este timpul, pentru cei ce îndrăgim sucurile naturale autohtone, să ne răcorim cu un suc de soc şi eventual să punem la uscat flori de soc pentru a le folosi peste an. Reţeta de preparare a acestui suc este simplă şi nu cred că ridică cuiva dificultăţi, necesitând doar apă, zahăr, flori de soc şi eventual lămâie. Pentru ai creşte aciditatea se poate folosi drojdia sau orezul. De cele mai multe ori prefer să nu folosesc nici drojdia, nici orezul, ci să am răbdare 2-3 zile în plus. Dacă totuşi, vreau să obţin un suc mai acidulat prefer, fără discuţie, să folosesc câteva boabe de orez. Drojdia nu-mi place în sucul de soc deoarece cred că, oricât de puţină ai folosi, tot lasă un miros şi gust caracteristic, care mie îmi displace.

suc de soc 5

Necesar suc de soc

  • 10-12 flori de soc
  • 10 litri apă
  • 1 kg zahăr
  • 2 lămâi

suc de soc 1

Preparare

1. Se întâlnesc mai multe variante de prepare, dar va pot spune ca toate au acelaşi rezultat calitativ, aşa că o să alegem varianta cea mai facilă. Într-un vas punem doi litri de apă şi kg de zahăr, îl punem pe foc, amestecăm şi îl lăsăm până se topeşte zahărul. După ce s-a topit zahărul, lăsăm apa îndulcită să se răcească.

suc de soc 4

2. Într-un borcan de 10 litri (sau două de 5 litri), punem florile de soc. Când apa îndulcită s-a răcit, o punem în borcan, peste flori. Stoarcem zeama celor două lămâi, le tăiem bucăţi ţi le punem în borcan.

3. Completăm cu apă rece până umplem borcanul. Îl acoperim cu tifon sau îi punem un capac, fără al strânge, şi îl punem într-un loc luminos. Ar fi bine ca locul ales să permită razelor soarelui să atingă borcanul. În 4-5 zile sucul este gata. Dacă se doreşte obţinerea unui suc mai acidulat adăugăm o liguriţă cu boabe de orez.

suc de soc 8

4. Sucul de soc se ţine în sticle, la rece şi se bea, de asemenea, rece. Ţinut în sticlă, la temperatura camerei, procesul de acidificare va continuă şi presiunea în sticlă va creşte.

Să fiţi bine!

suc de soc 3

suc de soc 6

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete aperitive, Retete de muraturi si conserve, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: flori de soc, suc

Dulceata din flori de salcam

May 22, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Câtă vreme mai sunt încă înfloriţi salcâmii puteţi încerca să mobilaţi cămara cu câteva borcane cu dulceata din flori de salcam. Procedura şi ingredientele sunt aceleaşi ca la oricare altă dulceaţă, respectiv zahăr şi eventual, dacă doriţi, ceva arome suplimentare date de o scorţişoară, lămăie sau vanilie pentru un plus rafinament. Este bine ca florile să fie mai tinerele, fapt ce se verifică prin scuturarea ciorchinelui. Dacă florile nu se scutură uşor însemna că sunt tinere, proaspete şi mai aromate, adică tocmai cum este mai bine.

dulceata din flori de salcam 6

Necesar dulceata din flori de salcam

  • 500 gr flori de salcam
  • 500 ml apă
  • 500 gr. zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 baton scorţişoară – opţional

dulceata din flori de salcam 7

Preparare

1. Spălăm în apă rece florile de salcâm şi înlăturăm chiorchinele alegând numai florile. Le lăsăm deoparte să se scurgă apa.

dulceata din flori de salcam 1

2. Într-un vas punem apa şi zahărul şi fierbem până se formează siropul.

3. Îndată ce am obţinut siropul, adăugăm în vas florile de salcâm şi batonul de scorţişoară. Punem zeama de lamâie iar coaja o tăiem cubuleţe şi, de asemenea, o adăugăm în dulceaţă.

dulceata din flori de salcam 2

dulceata din flori de salcam 3

4. Lăsăm să fiarbă până se îngroaşă şi devine ca mierea. Gustăm pentru a verifica dacă florile sunt moi si pătrunse de sirop (vor deveni transparente).

dulceata din flori de salcam 4

5. Umplem borcanele spălate şi uscate cu dulceaţa fierbinte, le punem capac şi le lăsăm să se răcească aşezate invers, pe capac, pentru a nu pătrunde aerul.

Să fiţi bine!

dulceata din flori de salcam 5

dulceata din flori de salcam 8

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete de gem si dulceata, Retete desert, Retete din Oltenia Tagged With: dulceata, flori de salcam, lamaie

Coaste de miel cu usturoi verde si masline

May 21, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tributar verdeţurilor încă prezente în piaţă, vă pot spune că usturoiul şi ceapa verde înfierbântate într-un sos de rosii cu măsline pot constitui un suport potrivit pentru coaste de miel prăjite. Cu puţină imaginaţie şi creativitate, oferta generoasă de roade a grădinilor noastre, ne poate facilita o diversitate de mâncăruri sănătoase şi gustoase. De data aceasta vă propun coaste de miel cu usturoi verde, mâncare de primăvară, răcoritoare, de intrat în torida vară.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 10

Necesar coaste de miel cu usturoi verde şi măsline

  • 1 kg coaste de miel
  • 6 fire usturoi verde mai măricel
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 cană bulion sau o conservă de roşii cubuleţe
  • 200 gr de măsline
  • 1 legătură de mărar
  • cimbru, piper, sare, 1 linguriţă zahăr

coaste de miel cu usturoi verde si masline 12

Preparare

1. Pregătim coastele de miel, le curăţăm de grăsimea excesivă dacă este cazul şi le punem într-o tigaie încinsă. Dacă au, cum ar trebui, grăsime nici nu mai trebuie să folosim ulei sau folosim foarte puţin. Pe măsură ce se prăjesc,  coastele vor lăsa grăsime. Le dăm un praf de sare şi unul de piper. Odată prăjite, punem costiţele deoparte.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 1

2. Curăţăm firele de usturoi şi ceapa verde şi le tăiem bucăţi de 2-3 cm, până ajungem la frunze. În tigaia în care am prăjit costiţele, în puţină grăsime rămasă după prăjire, rumenim 1 minut usturoiul şi ceapa.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 3

3. Adăugăm bulionul peste usturoiul şi ceapa călite. Dacă bulionul este mai dulce nu mai punem zahăr, dar dacă folosim roşii cubuleţe la cutie, acestea sunt mai acrişoare şi necesită o linguriţă de zahăr să compensăm aciditatea.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 4

4. Adăugăm măslinele şi amestecăm. Lăsăm să bolborosească 5 minute la foc mic. Aromăm cu cimbru uscat pentru că merge bine cu carnea de miel.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 5

coaste de miel cu usturoi verde si masline 6

Tocăm mărunt mărarul şi îl adăugăm în mâncare.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 7

5. Aşezăm coastele de miel prăjite în sos şi mai lăsăm câteva minute să le cuprindă puţin sosul.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 8

Am plecat de la premisa că atât bulionul cât şi roşiile cubuleţe sunt suficient de lichide să asigure în total, 10-15 minute de fierbere înceată, până se formează un sos mai gros. Funcţie de bulionul folosit, dacă constataţi că nu prea are ce să se evapore, adăugaţi o ceşcuţă de apă.

coaste de miel cu usturoi verde si masline 9

Mâncarea asta se prepară repede, mai mult timp necesitând prăjirea costiţelor. La final, gustăm şi potrivim de sare şi eventual, piper.

Să fiţi bine!

coaste de miel cu usturoi verde si masline 14

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: coaste de miel, sos de rosii, usturoi verde

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 23
  • Page 24
  • Page 25
  • Page 26
  • Page 27
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate