• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Salata de ciuperci cu usturoi si verdeturi

October 15, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Nu spun că nu sunt gustoase, dar salatele încărcate cu maioneza nu au reprezentat niciodată o chemare pentru mine şi parcă tot mai multor salate clasice li se adaugă acest ingredient. Azi, de cele mai multe ori, unde întâlneşti salata de ciuperci este invariabil cu maioneză. Salata de ciuperci de mai jos este simplă, gustoasă şi ciuperca este dominantă în gust fără a fi sabotată de alt ingredient major. Puteţi să o denumiţi cum doriţi (este tradiţională şi în satul românesc deci poate fi ţărănescă) şi este mâncată simplu, pe felii de pâine proaspătă, sau ca acompaniament, garnitură lângă carne.

Salata de ciuperci taranesca

Ingrediente necesare reteta de salata de ciuperci:

  • 1 kg ciuperci champignon
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • piper, cimbru uscat
  • zeama de lămâie, ulei de măsline, oţet

salata de ciuperci

Preparare:

1. Ciupercile se şterg cu un prosop uscat, de resturile de compost. Putem să le curăţim de pieliţă, dacă dorim, dar nu este obligatoriu mai ales dacă sunt proaspete.

salata de ciuperci

Într-o oală punem la fiert ciupercile întregi, într-un litru de apă cu 2-3 linguri oţet, piper boabe, un praf de sare grunjoasă şi cimbru uscat cât iei între 3 degete. Le lăsăm să clocotească la foc potrivit 20 minute după care se scot şi se pun într-o strecurătoare mare la scurs.

2.Tocăm mărunt verdeaţa –  pătrunjelul şi mărarul. Usturoiul îl curăţăm şi îl zdrobim bine în mojar sau la presă.

3. Ciupercile se feliează, se stropesc din abundenţă cu ulei de măsline, se adaugă usturoiul şi verdeaţa şi se amestecă bine. Gustăm şi funcţie de cât de acrişoară dorim salata, stropim cu zeamă de lămâie. Ciupercile sunt deja puţin acrişoare de la fierberea în apă cu oţet.

Salata de ciuperci

Se mănâncă acompaniament la orice friptură şi considerând această salata de ciuperci baza, putem da frâu liber imaginaţiei, îmbogăţind ciupercile cu sos de roşii, sos pesto, sau maioneză cu mărar şi mai multă lămâie, muştar sau smântână acrişoară. Le putem combina cu o salată salsa. Am mai scris şi despre cum se prepară ciuperci frumos rumenite sau ciuperci marinate.

Sa fiti bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete de post, Retete de salate, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ciuperci, salata, taraneasca, usturoi, verdeturi

Fasole cu ciuperci si carnati proaspeti

October 11, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi mi-a venit pofta periodică de fasole, o poftă care nu cred că ocoleşte pe cineva fie bogat sau sărac, bătrân sau tânăr, gras sau slab, înalt sau scund, cu chelie sau nu…şi care se activează mai des pe masură ce frigul începe să-şi arate colţii. Am pregătit o fasole cu ciuperci si carnati proaspeti, apreciată unanim de majoritatea feminină de la domiciliu şi în special de copii, la care orice reţetă de fasole are mare trecere.

Fasole cu ciuperci si carnati

Ingrediente necesare reteta de fasole cu ciuperci si carnati:

  • 300-400 gr. fasole uscată
  • 400 gr. cârnaţi proaspeţi
  • 4 roşii coapte bine sau o cutie de roşii cuburi
  • 3 cepe
  • 1 fir mic de praz ( nu este obligatoriu)
  • 200 gr. ciuperci
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • piper măcinat, boia dulce, cimbru uscat, sare, ulei pentru prăjit

fasole cu ciuperci si carnati

Preparare:

1. Cu fasolea procedăm ca de obicei: o lăsăm la înmuiat peste noapte să se hidrateze, o fierbem câte 20 de minute în două ape pe care le aruncăm şi o fierbem până la final în cea de-a 3-a apă. Dacă fasolea este nouă nu este nevoie de să fie lăsată atâta timp la înmuiat şi nici să fie schimbată apa de două ori. Nu punem sare în apa în timpul fierberii pentru că întăreşte fasolea.

2. Curăţăm ceapa, o tăiem mărunt şi o punem la călit împreună cu prazul bine spălat şi mărunţit. Peste ceapă adăugăm ciupercile proaspete tăiate felii sau ciuperci feliate din conservă (cum am avut eu), scurse bine.

Fasole cu ciuperci si carnati

3. Le dăm un praf de sare, o lingurită de boia şi un vârf de cuţit piper, proaspăt măcinat, le amestecăm şi le călim pe toate, la foc mic, 15 minute. Peste ceapa şi ciupercile călite adăugăm fasolea fiartă şi roşiile cubuleţe curăţate de coajă ( din conserva sau proaspete).

Fasole cu ciuperci si carnati

Presărăm cimbru uscat şi mai punem o cană cu apă astfel încât să mai fiarbă la foc încet 30 minute. Gustăm să verificăm măsura în care s-au armonizat şi întrepătruns aromele şi dacă considerăm, mai adăugăm sare. Mie îmi place ceva mai dulce şi dacă nu sunt multumit de dulceaţa dată de ceapa mai adaug putin zahar. Am observat ca este multă fasole pe piată şi în special cea egipteană (care predomină), ce are un gust destul de fad şi drept urmare o îmbunătăţesc cu puţin zahăr.

Fasole cu ciuperci si carnati

4. Cât se scurg cele 30 minute, prăjim cârnaţii proaspeţi în tigaie sau pe grătar după cum binevoieşte fiecare. Recomand cârnaţii proaspeţi deoarece sunt mai generoţi la gust şi aromă. Când fasolea este gata armonizată şi omogenizată într-un tot unitar ce ne multumeşte papilele gustative, oprim focul şi o împodobim cu verdeaţă mărunţită şi cârnaţii rumeniţi.

fasole cu ciuperci si carnati

Dacă găsim prin cămară 2-3 raci, ciusti, ardei uscaţi  îi dăm pe flacără si-i înmuiem în fasole să se cunoască şi să-şi lase aroma inconfundabilă de copt.  Punem capac la cratiţă şi lăsăm câteva minute să-şi mai tragă sufletul, ca asa este omeneşte. Pregătim o acritură – gogonele, morcovi, conopidă, varză, sfeclă roşie-  şi strigăm: la masaaa!

Cea mai bună fasole consider că este fasolea ţărănească la oală de lut, dar recomand cu tărie şi icrele de fasole, iahnia şi fasolea făcăluită.

Sa fiti bine!

fasole cu ciuperci si carnati

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu ciupeci, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: carnati, ciuperci, ciuşcă, fasole, fasole cu carnati

Salata de Toamna cu Varza, Conopida si Sfecla Rosie

October 9, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Nu sunt un tip pretenţios la mâncare în sensul că nu număr caloriile din farfurie dar nici nu fac lobby pentru o alimentaţie anapoda, fiind adeptul în tot şi toate a dictonului – nimic în exces. Mănânc şi mâncăruri mai grase în condiţiile în care ştiu că am un consum energetic ridicat. Dupa zilele mai încărcate culinar obişnuiesc să-mi rezerv o zi în care pregătesc o salată uriaşă de cruditaţi cu care mă lupt zi de vară până-n seară să o dovedesc. Cu această salata tomnatica m-am luptat ceva mai puţin să o dau gata, nu atât datorită zilei mai scurte, de toamnă, cât faptului că s-a dovedit a fi foarte gustoasă.

Salata tomnatica de varza rosie, conopida si sfecla rosie

Ingrediente reteta de salata tomnatica de varza, conopida si sfecla:

  • 1 varză roşie
  • 1 conopidă
  • 1 sfeclă roşie
  • 1 legătură mărar
  • ulei de măsline, oţet de mere, sare, piper

salata tomnatica de varza rosie, conopida si sfecla rosie

Preparare:

1.Tocăm mărunt varza roşie, presărăm sare peste ea şi o frecăm în mâini să se înmoaie şi să-i potenţăm gustul. Procedăm aşa cu atât mai mult dacă dorim să servim imediat salata, fără a o lăsa să se odihnească după preparare, pentru a se înmuia varza.

2. Sfecla roşie o fierbem în apă cu o lingură de oţet şi un praf de sare, după care o tăiem cubuleţe. Nu este cazul să o curăţăm de coajă, înainte de fierbere, deoarece se înlătură foarte uşor după fierbere. Procedând astfel, sfecla va avea un gust dulce – acrişor.

3. Conopida o spălăm bine să înlăturăm eventualele fire de nisip şi o rupem bucheţele potrivite.

4. Ca dressing vom prepara un clasic, foarte cunoscut, respectiv vinegreta din ulei de măsline, oţet de mere, mărar, sare şi piper proaspăt măcinat. Raportul de ulei/oţet trebuie sa fie de 3 la 1, respectiv la trei linguri de ulei, una de oţet.

Salata tomnatica de varza rosie, conopida si sfecla rosie

Punem într-un bol uleiul şi o lingură de oţet şi amestecăm bine să devină suspensie, să îşi schimbe culoarea şi consistenţa. Tocăm mărarul mărunt şi-l adăugăm în dressing, presăram piper măcinat şi sare. Lăsăm dressingul să se odihnească 10-15 minute pentru ca aromele să se întrepătrundă. Amestecăm bine legumele cu dressingul şi gata-i salata. Pentru că îmi place mult conopida crudă în salate, recomand şi salata de conopida si macris .

Sa fiţi bine!

Salata tomnatica de varza rosie, conopida si sfecla rosie

Filed Under: Categorii retete, Retete cu varza, Retete de salate, Retete rapide, Retete simple Tagged With: conopida, salata, sfecla rosie, varza rosie, vinegreta

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

October 8, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind o toamnă lungă au reapărut urzicile tinere pe meleaguri ce numai bătrânele precupeţe din pieţe le cunosc şi le străbat pentru culegerea acestei verzituri. Ele fac urzica prezentă în pieţe pentru suma modică de 1 leu punga. În schimbul a câţiva lei mi-am satisfăcut pofta şi plăcerea de urzici cu usturoi si mamaliga la grătar, găteală de regulă primăvăratică, când toţi mâncătorii de urzici aspirăm, conform obiceiului pământului, să ne schimbăm sângele. Era păcat, cu atâta tineret de urzică în piaţă, să nu încerc încă odată, cu speranţă, mişcarea cu schimbarea, chiar dacă toamna.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Ingrediente urzici cu usturoi si mamaliga la gratar:

  • 500 gr. urzici
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 legătură mărar
  • faină
  • ulei, sare
Urzici cu usturoi si mamaliga
Urzicile se pun in strecuratoare sa se scurga

Preparare:

1. Se curăţă urzicile de codiţele mai groase, se spală bine şi se fierb în apă cu sare 20 minute. Odată fierte, se pun într-o strecurătoare mare să se scurgă bine. Se opreşte din apa în care au fiert urzicile o cană cu zeamă. Urzicile se toacă mărunt în acelaşi mod în care măruntim vinetele pentru salată.

2. Tocăm ceapa foarte mărunt şi o punem la călit în 3 linguri de ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, tocăm mărarul şi-l punem peste ceapa călită, adăugăm 2-3 linguri din zeama oprită în cană şi presărăm puţin câte puţin făină, amestecând continuu până se formează rântaşul.

urzici cu usturoi si mamaliga
Preparam rantasul: ceapa, marar, faina, zeama de la fierberea urzicilor

3. Peste rântaş adăugăm urzicile bine mărunţite şi omogenizăm totul în tigaie. Trebuie să rezulte o pastă mai tartinabilă asa că, funcţie de rezultat, mai adăugăm puţină zeamă sau făină (dar fără să abuzăm de făina – 3 linguri total- sunt suficiente), amestecând astfel încât să se lege bine ingredientele.

Urzici cu usturoi si mamaliga
Adaugam usturoiul frecat cu ulei, sare si piper

4. Usturoiul curăţat îl zdrobim şi îl frecăm cu ulei, sare şi piper măcinat, să-i extragem bine sucul.  Îl adăugăm în tigaie, peste urzici şi amestecăm bine. Gustăm şi eventual îi mai dăm sare după preferinţe.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Facem o mamaligă mai tare, o lăsăm să se răcească pentru a o putea tăia felii şi punem felii de mămăligă pe grill. Se mănâncă urzicile cu usturoi, reci cu felii de mămăligă pe grătar, calde. Celor ce le plac urzicile le recomand ca fiind foarte gustoase sunt si urzicile cu friganele.

Să fiţi bine!

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mamaliga, mamaliga la gratar, rantas, urzici, usturoi

Salata de Conopida Cruda cu Macris

October 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Multă vreme, într-o copilărie extinsă până la vreo 20 de ani, conopida nu a reprezentat vreo personalitate aparte, bine conturată pentru papilele mele gustative. În jurul meu se mânca, îndeosebi, în ghiveci sau preparată în diverse alte mâncăruri, pane sau veşnica salata de conopidă cu maioneza. Nu mă îmbia deloc la masă şi nu o prea mâncam. Exceptie a făcut conopida murată care mi-a plăcut întotdeauna. Asta, până într-o zi, venită destul de târziu, când am mâncat întâmplător conopidă crudă. Mi s-a părut extraordinară şi firesc, m-am întrebat cum de nu am mâncat-o crudă niciodată, dar nici nu văzusem pe alţi să o facă. Cred ca şi astăzi, cel putin în Oltenia, se mănâncă foarte puţin crudă. Azi o mănânc crudă, ca pe mere, ca să mă exprim autentic. Cum piaţa s-a îmbogăţit în zilele astea de toamnă cu conopidă nu puteam sa nu fac o salata de conopida cruda cu ceapă verde şi măcriş.

salata de conopida cruda

Ingrediente necesare salata de conopida cruda:

  • 1 conopidă de cca. 1kg
  • 2 legături macris
  • 2 legături ceapa verde
  • 20-25 roşii cherry
  • 1 lămâie mare
  • ulei de măsline, sare

Ingrediente salata de conopida cruda

Preparare:

Se porţionează conopida, cu mâna, în rămurele sau bucheţele potrivite ca mărime. Se spală şi se toacă mare frunzele de măcriş.

Salata de conopida cruda

Roşiile cherry se taie jumătăţi, să valorificăm sucul şi dulceaţa acestora. Folosesc aceste roşii pentru că sunt mai dulci şi cred eu că se armonizează mai bine cu gustul şi fermitatea conopidei. Tocăm şi ceapa verde şi le punem pe toate într-un vas, peste care adăugăm un dressing simplu din 2 linguri ulei de măsline, zeama de la lămâie şi sare după gust. Amestecăm bine şi o lăsăm 10 minute să se armonizeze ingredientele înainte de a servi. Tot pe crudităţi şi pe conopidă crudă se bazează şi o altă salată ce am denumit-o salata tomnatica  şi pe care o recomand.

Update:  Am preparat o musaca de conopidă cu carne de pui şi vă asigur că trebuie încercată deoarece are un gust excelent.

P.S. Dacă cauţi pe net referinţe nutriţionale despre orice legumă găseşti o mulţime de beneficii pe care ţi le-ar aduce o legumă sau alta încât, te gândeşti că ar trebui să stai cu o lădiţă plină de crudităţi lângă tine şi să te tratezi, pe rând, de una sau de alta… Cu siguranţă că sunt bune şi trebuie să consumăm cât de multe şi echilibrat!  Dar să vedeţi ce am găsit despre conopidă pe net… am luat cu copy/paste:  Consumată înainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrâşnitul din dinţi, în timpul somnului. Ei bine, pe asta chiar că nu o ştiam…  şi când mă gândesc cât se scrâşneşte din dinţi în ţara noastră probabil s-ar impune să umblam cu conopida în poşetă.

Sa fiti bine!

salata de conopida cruda

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ceapa verde, cherry, conopida, macris, salata

Chiftele de Dovlecei si Branza Feta Servite cu Tzatziki

September 28, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceste chiftele de dovlecei şi feta sunt specifice Greciei fiind cunoscute sub denumirea de kolokithokeftedes. Kolokitho înseamna dovlecel si keftedes, dupa cum v-aţi dat seama, chiftea. Originile acestei reţete sunt cretane.

Chiftele de dovlecei si feta

Ingrediente necesare chiftele de dovlecei si feta:

  • 1 kg dovlecei
  • 150 gr feta ( se poate folosi şi telemea sau brânzeturi afumate)
  • 1 ceapă ( sau 1 legătură ceapă verde)
  • 1 ou
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 5-6 frunze de mentă proaspătă
  • pesmet, făina
  • piper măcinat, sare, ulei pentru prăjit
Chiftele de dovlecei - Razuim dovleceii pe razatoarea mare
Dam dovleceii pe razatoarea mare

Preparare:

1. Se curăţă dovleceii de coajă şi se dau pe răzătoarea mare dar fără a răzui şi mijlocul dovlecelului, cu seminţe. Se pun într-o strecurătoare mare, se dă un praf de sare şi se lasă 10 minute să lase apă. După 10 minute se storc bine, de câteva ori, pentru ca vor pierde multă apă.

2. Se pun dovleceii storşi într-un castron şi se amestecă cu brânză feta fărâmiţată, ceapa data pe răzătoare sau tocată mărunt, căţeii de usturoi zdrobiţi, pătrunjelul şi mărarul tocat. Tocăm mărunt şi frunzele de mentă şi le amestecăm în compoziţie. Nu punem frunze de mentă întregi deoarece au un gust prea puternic şi intens. Se adaugă oul, se condimentează cu piper proaspăt măcinat şi se amestecă bine să se omogenizeze.

Compozitie chiftele de dovlecei si feta
Dovlecei, feta, ceapa, usturoi. marar, patrunjel, menta, ou si piper

Adăugăm treptat, câte o lingură de pesmet şi amestecăm până constatăm că putem da formă chiftelelor, bile sau plate, după cum dorim. Nu depăşim măsura cu pesmetul ci ne limităm la 2-3 linguri, pentru că oricum le dăm prin faină şi ajută şi asta la formare. Lăsăm 10 minute să se odihnească şi să lăsăm timp pesmetului să aboarbă din lichidele amestecului pentru chiftele.

Chiftele de dovlecei si feta cu tzatziki

3. Punem într-o farfurioară o mână de făină. Modelăm chiftelele, le dăm prin făină şi le punem în uleiul încins. Suntem cu ochii pe tigaie pentru că se rumenesc destul de repede. Va trebui sa punem ceva mai mult ulei în tigaie pentru a se rumenii chiftelele uniform. Dacă doriţi să evitaţi uleiul, aceste chiftele se pot rumeni şi la cuptor. O dată rumenite, le luăm cu paleta şi le punem pe o farfurie largă unde am pus în prealabil un prosop de hârtie sau şerveţele pentru a absorbi uleiul în exces.

Chiftelele de dovlecei şi feta se servesc calde, cu tzatziki, o alta specialitate greceasca sau cu salata.

Sa fiţi bine!

Chiftele de dovlecei si feta

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: chiftele, dovlecei, feta, Grecia, menta

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 39
  • Page 40
  • Page 41
  • Page 42
  • Page 43
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate