• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de vita

Carne de Vita cu Gnocchi in Sos de Rosii

February 7, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gnocchi sunt un fel de găluște mici preparate de obicei din cartofi și făină, foarte prezente, în special, în bucătăria italiană. Se pot prepara în casă sau le puteți găsi gata preparate în magazine. Rețetele după care se gătesc gnocchi sunt asemănătoare celor de paste, respectiv cu sos de roșii, cu verdețuri și legume, sau în diverse tocane. Eu am ales să prepar carne de vita cu gnocchi în sos de roșii cu vin și dovlecei, o rețetă tot de sorginte italiană. Sper să vă impulsionez la poftă! Dacă vita nu vă atrage, puteți alege altă carne, fie că este de porc sau piept de pasăre.

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (16)

Ingrediente necesare carne de vita cu gnocchi

  • 500 gr carne de vită, pulpă sau mușchi
  • 500 gr gnocchi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică sau 2 tulpini de țelină
  • 1 dovlecel
  • 3 căței de usturoi
  • 2 conserve de roșii cubulețe
  • 1 pahar de vin roșu – cca 150 ml
  • foi de dafin, piper, sare
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru servire – pâine crocantă aromată

  • 100 gr unt
  • pătrunjel sau busuioc proaspăt
  • 2 căței de usturoi

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (1)

1. Tăiem carnea de vită în bucăți micuțe, îmbucături. Încingem o tigaie sau cratiță cu două linguri ulei de măsline și rumenim carnea. Scoatem carnea rumenită pe o farfurie și în uleiul rămas și resturile de la carne (dau gust) călim ceapa tăiată mărunt,usturoiul zdrobit, țelina și morcovul mărunțite, până ce se înmoaie ceapa. Dăm un praf de sare și de piper proaspăt măcinat.

2. Întoarcem în tigaie carnea de vită rumenită anterior și stingem totul cu vin roșu. Adăugăm conservele de roșii, 2 foi de dafin și completăm cu o cană cu apă. Aducem totul la fierbere, dăm focul încet și lăsăm să fiarbă până ce carnea devine fragedă astfel în cât să se desfacă ușor în firișoare. Fierberea poate dura între o oră și două ore, până ce se înmoaie și gătește bine carnea. Pe parcurs, pe măsură ce scade prea mult sosul, mai adăugăm puțintică apă.

3. Tăiem dovlecelul cubulețe. Eu nu îi curăț coaja dar, dacă doriți, o puteți face. Când carnea este bine gătită adăugăm dovlecelul. Mai fierbem ușor cca 10 minute până ce se înmoaie dovlecelul, dar fară a-și pierde fermitatea. Dovlecelul dă o aromă aparte acestui preparat cu carne de vita si gnocchi.

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (17)

4. În oala mai mică, punem apă cu o linguriță sare, și o lăsăm să ajungă la fierbere. Când apa dă în clocot punem gnocchi. În 2-3 minute aceștia sunt gata. Pe măsură ce fierb, se vor ridica la suprafață. Îi culegem din oală cu o strecurătoare și îi punem în cratița cu sos de roșii și vită. Mai lăsăm două minute să bolborosească ușor, să se îmbrace gnocchi în sos, și oprim focul. Putem adăuga pătrunjel proaspăt tocat.

 5. Într-un mojar (dacă nu avem, le putem mărunți bine din cuțit) zdrobim frunzele de busuioc sau de pătrunjel cu usturoi. Le amestecăm bine cu unt, până obținem o pastă tartinabilă. Întindem acestă pastă pe câteva felii de pâine neagră, punem feliile într-o tavă și le băgăm la cuptor. În zece minute feliile de pâine devin foarte gustoase, crocante și aromate.

Acest preparat de carne de vita cu gnocchi îngăduie foarte gustos, pentru cine preferă, parmezanul ras. Se mânăncă cu pâine crocantă aromată cu diverse ierburi.

Să fiți bine!

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (2)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (3)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (4)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (5)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (10)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (12)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (13)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (7)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (8)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (14)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (15)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete de paste si pizza, Retete de post Tagged With: gnocchi, sos de rosii, vita

Reteta de Moravuri Usoare: Fudulii si Pizdulice la Tigaie

January 7, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Hâtru din fire, pentru a evidenția calitățile acestei bucăți firave de pulpă, românul a găsit ca fiind edificator termenul de pizdulice. Fiind considerată delicatesă și oferind senzații culinare tari, pizdulicea la grătar sau în tigaie, a început să-și facă simțită prezența în meniul unor restaurante (poate mai exclusiviste, cum ar fi cel al lui Mircea Dinescu). De asemenea, ici-colo a ieșit la vedere și prin galatarele unor lanțuri de magazine. Extrem de fragedă și cu un gust deosebit această bucățică trufanda face parte din pulpa vitei sau a porcului (de la mușchii inghinali), animalul sacrificat oferiind, pentru cei pofticioși de pizdulice, doar câteva sute de grame. Asociată cu fudulii de porc și de curcan formează o tripletă cum nu se poate mai gustoasă, care poate ofensa pe cei degrabă simțitori, dar în nici un caz gustul.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (1)

Ingrediente necesare reteta de moravuri usoare: pizdulice si fudulii

  • 1 bucată pizdulice de porc sau vită – cca 300 gr
  • 3 fudulii de porc
  • 3-400 gr fudulii curcan
  • 300 gr măsline verzi umplute cu ardei iute
  • ulei, unt sau untură
  • sare, piper, boia, cimbru
  • puțin vin alb – 3-4 linguri, cât să stropești carnea
  • murături țărănești, după preferință

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (5)

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (6)

Se curăță fuduliile de porc de membrana protectoare cu mâna sau cu ajutorul unui cuțit, prin răzuire dacă este necesar. Se țin fuduliile în apă rece, cu puțin oțet și foi de dafin, pentru 30 de minute. Se taie rondele sau cubulețe. Fuduliile de curcan nu necesită nici o pregătire prealabilă obligatorie (dacă totuși doriți, le puteți ține în lapte 30 de minute). Bucățica de pulpă – pizdulicea – se taie îmbucături. Se freacă toate cu ceva sare, piper și boia, să se îmbujoreze.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (7)

Se încinge o tigaie cu ulei, unt sau cu untură (are gust mai bun) și se pun toate cărnurile la prajit. Acestea vor lăsa apă, în special fuduliile, prin urmare așteptăm să se evapore și să se rumenească frumos. Spre final, scuturăm în tigaie ceva cimbru uscat, stopim cu vin, amestecăm și mai lăsăm câteva minute să se evapore.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (3)

Eu am ales să le fac roată, pe toate cele rumene, în jurul unor măsline verzi, ghiftuite cu ardei iuți, ce dau o îmbietoare adiere picantă. De asemenea, am găsit cu rost prezența unor acrituri țărănești ce stimulează cu succes digestia și vinul.

Să fiți bine!

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (4)

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (2)

Filed Under: Retete cu carne de curcan, Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete rapide Tagged With: curcan, fudulii, masline, pizdulice, porc, tigaie

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos

September 26, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Menită să dea vigoare, tocana de vita si porc este o mâncare cum nu se poate mai robustă, fiind lansată odată cu venirea toamnei, pentru colecția toamnă-iarnă. Porcul si vita se cunosc și, împreună, se frăgezesc îndelung într-un sos dulceag, bine aromat și condimentat. Acest sos va susține și desăvârșii garnitura de cartofi mari, înjumătățiți, ce se vor muia și parfuma odată cu tocănița. Participarea cartofilor trupeși ne sugerează să reducem participarea pâinii la actul final ce încununează zbaterea nostră în bucătărie respectiv, mâncatul.

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (1)

Necesar tocana de vita si porc:

  • 500 gr mușchi/pulpă porc
  • 500 gr mușchi/pulpă vită
  • 3-4 cepe micuțe
  • 3-4 cartofi roșii mai măricei
  • 1 morcov
  • 1 țelină micuță
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 conservă roșii cubulețe sau bulion
  • sare, piper boabe, 2-3 foi de dafin, coriandru boabe
  • ulei

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (2)

Tăiem carnea în bucăți nu foarte mici. Încingem ulei într-o cratiță sau tigaie mai înaltă, punem carnea și o rumenim. Curățăm cepele și le înjumătățim, morcovul îl tăiem rondele, țelina o tăiem cubulețe, curățăm cățeii de usturoi. Punem toate legumele peste carnea rumenită, dăm un praf de sare, amestecăm și lăsăm puțin să se înfierbinte și legumele. Adăugăm bulionul, piperul, coriandru și foile de dafin. Amestecăm și completăm cu apă (sau supă de legume) cât aproape să acoperim bucățile de carne. Dăm focul mic și lăsăm să bolborosească domol. Pe parcurs verificăm carnea, să se înmoaie după cum dorim, mai adăugând lichid dacă se impune.

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (8)

Când carnea este aproape gata, curățăm cartofii și îi tăiem jumătăți, pe lungime. Punem cartofii în cratiță, împingându-i ușor să între puțin în sos ( care trebuie să fie suficient ci nu prea scăzut). Este bine să folosim cartofi roșii, mai puțin fărâmicioși. După ce arânjăm cartofii, punem un capac pe cratiță, formându-se astfel aburi ce vor înăbuși și înmuia cartofii. Când cartofii sau gătit, putem spune că tocana de vita si porc este gata. Dacă apreciem, îi putem da verdeață, pătrunjel sau oleacă de leuștean.

Să fiți bine!

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (3)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (4)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (5)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (6)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (7)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: carne de porc, carne de vita, sos de rosii, tocanita

Rasol de vita cu legume preparat la cuptor

February 27, 2015 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Gătit domol și îndelung la cuptor, rasolul de vită este cu siguranță un deliciu, fapt pentru îl regăsim în multe bucătării și cratițe pe papamond, în rețete care mai de care tentante și degrabă provocatoare de poftă. Unele asemenea rețete, cum este rețeta italiană de osso buco, au devenit foarte populare, fiind expresia gustului savuros cu care ne ofertează un rasol de vită bine preparat. Azi vreau, dacă nu cumva vă țineți tari în post, să vă ispitesc pofta cu un rasol de vita cu legume la cuptor, în ideea că poate îi faceți de-ncercare în acest sfârșit de săptămână. Am ales să însoțesc rasolul de vită cu cartofi, mazăre și ardei gras, dar lista legumelor rămâne deschisă și poate fi adaptată după cum vă îmboldește pofta. Pentru ca dulceața preparatului cere compensație, la servire i-am alăturat un sos de hrean cu smântână. Argumentând cu alte experiențe anterioare avute în compania deliciosului rasol, vi-l pot recomanda ca fiind foarte gustos și dacă alegeți să-l înviorați cu un sos de usturoi cu smântână.

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 17

Necesar rasol de vita cu legume la cuptor

  • una bucată rasol, mai zdravănă, sau 2-3 mai micuțe
  • 3-4 cartofi
  • 200-300 mazăre congelată
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 fire de cimbru, piper, boabe de muștar, 2-3 foi de dafin, 2-3 feliuțe de țelină rădăcină
  • 2 linguri de unt
  • supă de legume, de pui sau vită
  • ulei

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 22

Preparare

Am preparat rețeta folosind același vas atât pentru prăjire cât și pentru cuptor, prin urmare se poate folosi o tigaie mai încăpătoare sau o cratiță, dar care să aibă coadă sau mânere care permit introducerea la cuptor. În prealabil, grijim puțin rasolul de vită, în sensul că înlăturăm eventuale spărturi de os și totodată îl tăiem în 2-3 locuri, pe laterale, să nu se chircească prea rău când îl rumenim. 

Am încins în tigaie două linguri de ulei și am rumenit carnea pe ambele fețe. După ce i-am dat culoare, am oprim focul și am pus în tigaie 2-3 frunze de dafin, piper boabe, muștar boabe, cățeii de usturoi, 2-3 crenguțe de cimbru, câteva cubulețe de țelină rădăcină și ceapa tăiată sferturi. Peste carnea condimentată și aromată cu toate cele de mai nainte, am adăugat supa de legume cât să acopăr puțin carnea de vită. Dacă nu aș fi avut la îndemână supă de legume aș fi folosit apă chioară, ceea ce vă recomand în lipsa supei. Ei bine, după această preparațiune, am pus capac la tigaie și am introdus-o în cuptorul gata aprins. Am lăsat carnea cca 2 ore la cuptor, până s-a înmuiat mai să nu se mai țină de os. Rasolul trebuie gătit încet, un timp mai lung, până ce se frăgezește bine carnea, drept pentru care verificăm tigaia să vedem cum stăm cu zeama. În mod normal, ar trebui să fie suficientă, atâta vreme cât este capacul pe vas, dar dacă mai trebuie mai completăm puțin. Scoatem tigaia din cuptor când încă mai avem oleacă de zeamă și sos, acestea concentrând tot gustul și aroma bine rotunjite în două ore de stat la cuptor.

Cu ajutorul unei palete am înlăturat din sosul rămas resturile de ceapă, usturoi și țelină precum și frunzele de dafin și crenguțele de cimbru. Și-au făcut datoria și nu ne mai sunt necesare. Prin urmare, în tigaie rămâne rasolul fraged cu puțin sos. Pe lângă rasol, în jurul lui, în sos, am așezat cartofii tăiați cuburi, mazărea și ardeiul gras tăiat julien. Peste rasol și legume, am adăugat cele două linguri de unt și am dat un praf de sare și unul de piper atunci zdrobit. Astfel pregătită, am pus capacul pe tigaie și am reintrodus-o la cuptor pentru cca 30 de minute, cât este necesar să se gătească legumele.

Scos de la cuptor, am lăsat tigaia acoperită și am pregătit sosul de hrean cu smântână, procedând în felul următor: am frecat hreanul ras cu puțin ulei, puțin oțet, sare și piper, și apoi l-am amestecat cu smântâna. Asta-i tot! Vă urez un rasol de vita cu legume cât mai reușit!

Să fiți bine!

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 3

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 5

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 9

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 10

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 13

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 21

rasol de vita cu legume la cuptor - Papamond 20

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de vita, Retete cu mazare, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: carne de vita, legume, rasol de vita

Mancare de conopida si alte zarzavaturi

November 8, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am mai spus că nu mă dau în vânt după conopida gătită și că îmi place nespus în murături sau mâncată crudă, simplă sau în salate. Ei bine, după ce am descoperit că poate fi foarte gustoasă preparată asemeni musacalei, după o rețetă destul de simplă, mai veche și oarecum uitată, am reevaluat potențialul conopidei de a câștiga meseanul de partea ei. Azi, când prazul abundă în piețe, când vânăta și conopida noastră, sănătoase, de grădină, încă se mai prezintă pe tarabă vă propun o altă mancare de conopida, similară ca tehnică de preparare aceleiași musacale.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (13)

Necesar mancare de conopida si alte zarzavaturi

  • 400-500 gr carne tocată – la alegere – porc, vită, pui
  • 1 conopidă
  • 1 țelină potrivită
  • 1 praz
  • 2 ardei grași sau kapia
  • 1 vânătă
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 3-4 linguri de bulion
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Tăiem cubulețe ardeiul kapia, vânăta și țelina. Mărunțim prazul și doi căței de usturoi.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (1)

Le punem pe toate într-o tigaie și călim sumar 2 minute. Le dăm puțină sare și piper proapăt măcinat, le luăm cu o lingură din tigaie și le punem în strat, într-o tavă sau vas ceramic sau de Jena. Apropo de sticla de Jena pe care o mai poți intalni pe internet scrisa de Yena sau Iena. Pe scurt: Denumirea vine de la orașul Jena unde germanul Otto Schott a inventat sticla termorezistentă prin adaugarea de acid boric in sticla obisnuita. Deci, corect este sticla de Jena. 

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (2)

2. Tocăm mărunt ceapa și o călim într-o tigaie încinsă. Adăugăm carnea tocată, condimentăm cu piper și sare, și amestecăm să se omogenizeze. După ce călim 5-6 minute la foc potrivit, adăugăm bulionul și pătrunjelul tocat.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (4)

Amestecăm, mai ținem câteva minute pe foc după care întindem uniform această compoziție peste stratul de legume, în tavă.

mancare de conopida 20

3. Cu ajutorul unui cuțit desfacem și tăiem conopida în buchețele micuțe. Punem aceste buchețele într-un vas cu apă, pe foc, și le firbem-opărim timp de 2 minute. După ce le-am opărit, le scoatem și le lăsăm să se scurgă. Formăm din buchețelele de conopidă, peste stratul de carne tocată călită, un alt strat uniform.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (6)

4. Din două linguri de bulion și 4 căței de usturoi preparăm un fel de mujdei țărănesc pe care îl punem cât de cât uniform peste conopidă.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (7)

Tăiem felii cele două roșii și tapetăm întreaga noastră lucrare. Dăm la cuptor vasul pentru cca 30 de minute. Când mâncarea se rumenește frumos, oprim focul.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (9)

PS. Aceasta mancare de conopida se poate prepara cu orice fel de carne, inclusiv tocată cubulețe din cuțit, nu neapărat tocată.

Să fiți bine!

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (16)

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne tocata, conopida, musaca, praz, vinete

Parjoale Ferchezuite In Sos Usturoiat De Rosii Cu Ciuperci

November 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pârjoala din Moldova este o surată mai lătăreață a chiftelei noastre cea de toate zilele, ce se poate înfățișa diferit ca urmare a mai multor rețete ce pot conține diverse cărnuri, ouă, legume, produse de morărit, usturoi și diverse mirodenii. Spre deosebire de rotunjimile căutate și mai firave ale chiftelei, pârjoala ia forma unei mici turte. Numele de pârjoală nu poate veni, așa cum ne-am obișnuit în bucătăria noastră, decât de la turci, din al lor pirzola. Cum chiftelele preparate de mine azi au fost mai dolofane, le-am încadrat la categoria mai grea, respectiv parjoale. Pe câteva din aceste parjoale mi-a venit pofta să le scot puțin din provincie și să le ferchezuiesc într-un sos deloc sărac.

Parjoale ferchezuite ca in Moldova

Necesar parjoale ferchezuite în sos

Pentru parjoale

  • 500 gr carne tocată porc, vită, miel sau amestec
  • 1 ceapă mare
  • 2 felii de pâine
  • 2 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt sau mărar
  • pesmet
  • sare, piper
  • un cartof sau un morcov – opțional
  • lapte sau apă, la alegere, pentru înmuiat pâinea

Pentru sos

  • 4-5 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 2-3 roșii sau o juma’ de cutie roșii cubulețe în bulion
  • 1 căpățână usturoi românesc (mult mai bun)
  • 4-5 linguri cu smântână sau cașcaval
  • sare, piper

Parjoale moldovenesti in sos de rosii

Preparare

1. Preparăm pârjoalele astfel: amestecăm carnea tocată cu ceapa tocată mărunt și călită, cu ouăle, pâinea înmuiată în apă sau lapte, stoarsă și fărâmițată, cu usturoiul ras, cu verdeața mărunțită și condimentele. Dacă doriți să obțineți niște parjoale mai pufoase puteți adăuga un morcov sau un cartof, ras sau dat prin mașina de tocat, odată cu carnea. Amestecăm și frământăm bine compoziția până ce se omogenizează, după care, o lăsăm să stea 15-20 de minute să se formeze gustul. Formăm gogoloaie mai măricele, le turtim cu podul palmei și le tăvălim prin pesmet. Încingem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie și pârjolim pârjoalele.

Parjoale moldovenesti preparate in sos

2. Preparăm sosul. Într-o tigaie punem la călit ceapa tocată, cu un praf de sare și piper măcinat. Grijim ciupercile și le tăiem sferturi dacă sunt mai mari. Le călim alături de ceapă. Tăiem ardeiul și îl adăugăm în tigaie.

Calim ciupercile, ceapa si ardeiul gras

3. După ce toate sau călit adăugăm roșiile, amestecăm și mai lăsăm 2-3 minute pe foc. Înainte de a opri focul, mărunțim cățeii de usturoi și îi punem în sos.

parjoale cu sos de rosii, ciuperci si ardei

4. În aceeași tigaie – dacă merge băgată la cuptor – sau într-un vas ceramic, punem sosul pregătit anterior și în el așezăm pârjoalele.

Asezam parjoalele in sosul de rosii cu ciuperci

Dăm vasul la cuptor pentru cca 20 de minute. După trecerea celor 20 de minute, scoatem vasul de la cuptor și punem câte o lingură de smântână sau cașcaval ras pe fiecare pârjoală. Dăm din nou vasul la cuptor pentru alte 10 minute. Când este gata mâncarea îi dăm pătrunjel verde.

Să fiți bine!

Parjoale cu smantana, in sos aromat cu verdeata proaspata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Moldova Tagged With: carne tocata, chiftele, ciuperci, parjoale, sos

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate