• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Lutenitsa cu Rosii Coapte si Ardei Iute. S.O.S. din Bucataria Bulgareasca

September 25, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Lutenitsa este un preparat similar cu zacusca, specific bucătăriei bulgăreşti în special, dar şi celei macedonene şi sârbeşti. Existând şi variante româneşti, a devenit foarte apreciat în Balcani şi în regiunea acestora şi în prezent a pătruns şi se întâlneşte şi în market-urile occidentale. Ca orice produs popular, prezintă diverse variaţiuni de la o regiune la alta, respectiv, mai iute sau mai puţin iute, cu vinete sau fără vinete, cu ardei sau fără. Prepar lutenitsa (lutenita) şi are mare succes de cate ori ies la un grătar cu prietenii sau stăm 2-3 zile la baltă, la pescuit. Am sau nu chef, vine întrebarea Faci şi tu un borcan cu sos din’ ăla iute?.

lutenitsa

Ingrediente necesare lutenitsa:

  • 5-6 roşii
  • 2 ardei graşi sau kapia nu prea mari
  • 1 ceapă potrivită
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ardei iute
  • 1 legătură pătrunjel
  • piper, sare, ulei de măsline

Rosii pentru lutenitsa

Preparare lutenitsa:

Spălăm roşiile şi le dăm la cuptor, într-o tavă, să se coacă bine.

Lutenitsa

Curăţăm ceapa şi o dăm pe o răzătoare mică, să fie o prezenţă cât ma delicată în sos. Usturoiul îl curăţăm şi îl zdrobim bine în mojar sau cu presa. Tocăm mărunt ardeiul iute, înlăturând sau nu seminţele după cum doreşte fiecare. Conform preferinţelor, puteţi pune un ardei mai iute sau mai puţin iute, sau îl puteţi înlătura din reţetă dacă ştiţi că nu vă prieşte. Ardeiul kapia îl coacem pe grill, îi dăm un praf de sare, îl curăţăm de pieliţa arsă şi îl tocăm mărunt. Dacă preferaţi, puteţi să coaceţi ardeiul şi la cuptor împreună cu roşiile, dar eu îl prefer pe grătar deoarece, zic eu, este mai gustos şi aromat.

Lutenitsa, traditie bulgareasca

Presărăm sare şi piper proaspăt măcinat peste usturoiul zdrobit şi ardeiul iute tocat şi le frecăm cu o lingură de ulei de măsline, pentru a extrage şi valorifica sucul usturoiului şi iuţeala ardeiului. Adăugăm ceapa dată pe răzătoare şi ardeiul copt tocat şi omogenizăm totul cu o lingură de lemn. Roşiile rumenite la cuptor şi răcite, cât să nu frigă la degete, se curăţă de pieliţe, se pun într-un castron şi se zdrobesc bine cu furculiţa. După ce au stat cca. 30 de minute la cuptor se vor curăţa şi zdrobi foarte uşor. Adăugăm în castronul cu roşii, usturoiul, ceapa şi ardeiul, mai punem o lingură de ulei şi le amestecăm bine cu lingura de lemn.

lutenitsa

Tocăm pătrunjelul mărunt şi-l presărăm peste lutenitsa, amestecând. Gustăm sa vedem cum stăm cu sarea şi eventual mai adăugăm după gust.

Asta-i tot! Aceasta este una din variantele de preparare a lutenitsei. Dacă doriti să preparaţi mai mult, se poate conserva sosul si păstra ca şi bulionul, murăturile, etc. Lutenitsa merge de minune cu orice carne la grătar sau în tigaie, cu chifteluţe, cu peşte sau pur şi simplu pe pâine prăjită, aşa cum de multe ori o mănâncă bulgarii. Eu am dat nişte peştişori prin mălai amestecat cu boia şi sare şi cu lutenitza a fost très bon, cum ar zice latinul.

Sa fiti bine!

 Lutenitsa, sos bulgaresc

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete de muraturi si conserve, Retete de sosuri, Retete simple Tagged With: ardei iute, Bulgaria, lutenita, lutenitsa, rosii, sos

Salata de patrunjel, energie si gust ferm

September 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Poate pare o salata mai excentrica, dar este foarte tonifianta, recomandata pentru revigorare, fiind foarte energizanta si cu un gust foarte ferm. Imi place sa o prepar mai brut, fiind interesat de gustul puternic al patrunjelului tocat, neindoit de  prea multe ingrediente. Intamplator, am citit undeva un top al celor mai sanatoase salate si am sesizat faptul ca aceasta salata de patrunjel este considerata, de catre nutritionisti, printre cele mai sanatoase si de recomandat salate.

Salata de patrunjel

Ingrediente necesare salata de patrunjel:

  • 6-7 legaturi de patrunjel
  • 1 rosie
  • 1 ceapa
  • 1 lamaie
  • sare, ulei
Salata de patrunjel -Patrunjel, ceapa, rosie...
Patrunjel, ceapa, rosie…

Se spala si se toaca marunt patrunjelul. Daca doriti un rezultat mai estetic puteti taia sau rupe frunzele  de pe firul de patrunjel fara sa le tocati, caz in care se pierde din aroma pentru ca nu se valorifica (ca aroma) sucul din patrunjel. Rosiile se felieaza si se taie marunt, cubulete. Ceapa se marunteste foarte mic pentru a-si lasa sucul.

Se pun toate in castron si se adauga o lingura de ulei si  zeama de la lamaie si se amesteca bine. Se presara sare dupa gust. Sau, daca doriti preparati rapid un sos vinegreta din 3 parti ulei, una otet sau lamaie, sare si piper dupa gust. Agitati acest amestec si devine rapid emulsie cu care asezonati  salata de patrunjel.

Salata de patrunjel

Este important sa fie lasata minim o ora la frigider intr-un vas acoperit. Daca doriti un gust mai putin puternic de patrunjel puteti folosi hasmatuchi – patrunjel cret al carui gust este ceva mai putin intens. Pe acest fond se poate improviza cu succes adaugand de exemple parmezan, prosciutto, sfecla rosie rasa, portocala, ceapa verde sau usturoi verde.

Cand aveti musafiri asemenea salate pot fi surprinzatoare si de efect depasind rutina clasicelor salate cu maioneza, ciuperci si pui.

Sa fiti bine!

 Salata de patrunjel

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: lamaie, patrunjel, rosii, salata, vinegreta

Salata de Varza Acra, Gustoasa si Sanatoasa

September 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia)  de ţuică. Păhărelul ăsta mergea cu acritura acestei salate, punea sângele-n mişcare şi făcea poftă de mâncare pentru masa ce urma sa vina. Reţeta era invariabil aceiaşi:  varză, bulion, boia, ulei. Astăzi, datorită acelor vremuri, de cate ori ma întâlnesc cu varza acră o fac si salată cu toate ca ţuica nu prea am şi nici, iarna, in faţa blocului, nu tai lemne pentru soba.

salata de varza murata

Ingrediente necesare salata de varza acra:

  • 1 varză acră
  • bulion sau 2-3 roşii
  • ţelină frunze
  • boia, piper, ulei

Iarna am varză preparată bătrâneşte, la putină ( a nu se confunda putina cu butoiul în care se ţine vinul), dar azi, în septembrie, nu am si nevrând să încurajez traficul de varză acră din piaţă  (la produsul ăsta, numai a ţărani nu arată ciudaţii ăia de vând varza murată şi nu am încredere în ce prepară ei) îmi mai fac eu de 2-3 ori pe vară varză acră. Mai sunt şi alte motive pentru care nu iau neapărat de la supermarket si anume – zeama care mă interesează pentru ciorbe si pe care o prefer borşului din magazin.

varza - pentru salata de varza acra
Varza tocata cu marar si apa cu sare. In 4-5 zile se acreste. Nu trebuie tinuta in loc special. Trebuie pritocita zilnic sa nu prinda floare.

Am acrit varza aşa:  am tocat o varza mare, 2-3 legături  de mărar, am pregătit apă calduţă cu sare într-o oală si  am pus varza si mărarul. Punem un capac, o pritocim odată pe zi cu un pai de băut suc (introducem paiul in oala cu varza si suflăm pentru a pune moarea in mişcare) si in 4 zile este gata. Astfel am si varză acră pentru diverse mâncăruri si vreo 4-5 litri de zeamă. Am un ataşament faţă de zeama de varză şi pentru mine se află în primele cinci, generic spus, alimente, cele mai benefice sănătaţii.

salata de varza murata

1. Amestecăm varza murată tocată cu 2-3 roşii tocate cubuleţe mărunte şi cu frunze de ţelină mărunţite bine să valorificăm cum trebuie aroma. Ţelina mărunţită dă aromă si personalitate verzei acre.

2. Presărăm piper proaspăt măcinat, o linguriţă boia, o lingură de ulei si amestecăm bine. Lăsăm la odihnă 30 minute să se cunoască între ele ingredientele.

Se poate pune si bulion dulce, din cel făcut în casă, ce merge mult mai bine decât cel din comerţ. În acest caz renunţăm la roşii.

Salata de varza acra cu telina si rosii tocate marunt

Mai este un preparat ce poate înlocui roşiile sau bulionul şi care se armonizează de minune cu varza acră şi anume zarzavatul pentru ciorbe, pregătit toamna din roşii, ardei gras si ţelina, tocate. Acest zarzavat este asemănător la consistenţă cu bulionul dar legumele nu se dau prin maşină şi este aromat si acrişor. Binenţeles ca figura dominantă în salată trebuie sa rămână varza acră.

Salata de varza acră cu bulion se prezintă cu un gust dulceag pe când salata cu zarzavat pentru ciorbe rămâne viguros acrişoară. Condimentele si uleiul se menţin pentru orice variantă de salata de varza acra.

Sa fiţi bine!

Salata de varza acra

Filed Under: Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete de salate, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bulion, salata, varza, varza acra, varza murata, zarzavat, zeama de varza

Salata de fasole verde, zisă şi crăiască

September 20, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de fasole verde, numita in unele locuri din Oltenia, craiasca se prepara traditional in doua variante preponderente si anume – cu iaurt si fara. Se mai iveste din cand in cand pe vreo masa insotita si de maioneza, dar varianta asta nu ma atrage, preferand fasolea verde simpla, mult mai sanatoasa. Eu obisnuiesc sa o prepar fara iaurt, asa cum, de regula, in Oltenia se face, dar asta dintr-un atasament (puterea obisnuintei ) de rutina locala si care nu afecteaza cu nimic aprecierea fata de salata de teci cu iaurt.

Salata de fasole verde

Ingrediente necesare salata de fasole verde:

  • 1 kg fasole verde
  • 2 capatana usturoi
  • 1 legatura verdeata patrunjel sau marar
  • ulei, otet, sare,  piper

Preparare:

Se curata tecile de fasole taindu-le capetele si inlaturand aţele in cazul in care ati achizitionat o fasole mai trecută, mai bătrânâ. Se mai intampla bucuria asta cu atele motiv pentru care trebuie sa o incercam la locul faptei (la piata sau la mall) rupand o teaca si daca aceasta se rupe usor (si nu se arcuiește ca un cauciuc) este proaspătă, observând astfel si daca are aţe. Cum tecile sunt mai lungi, le taiem la 3-5 cm. Punem tecile curatate la fiert iar între timp pregatim dressing-ul.

Dressing pentru salata de fasole verde
Dressing pentru salata de fasole verde

Curatam usturoiul si il zdrobim bine in mojar. Il punem intr-un castronel si il frecam cu sare si 2-3 linguri de ulei de masline (sau de floare). Presaram piper proaspat macinat si patru linguri otet. Tocam verdeata marunt si o adaugam in castronel sau daca preferati o puteti pune la final. Amestecam si lasam sa se odihneasca cat timp se fierb tecile de fasole. Eu am folosit patrunjel dar, daca va atrage, puteti prepara cu marar. Fasolea verde nu trebuie fiarta astfel incat, la amestecarea cu dressing-ul, sa se faramiteze excesiv, ca un terci. Trebuie sa o gustati pentru ai verifica fermitatea si cand este fiartă al dente, oprim focul.

Salata de fasole verde cu usturoi

Puneti fasolea intr-un vas mai maricel, turnati dressing-ul si amestecati cu delicatete feminina. Apreciez daca aceasta salata de fasole verde are un gust mai agresiv de usturoi si prin urmare, pun ceva mai mult usturoi. Puneti dupa gustul si dorinta dumneavoastra. Si acelasi lucru faceti-l si cu sarea.

Sa fiti bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de post, Retete de salate, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: fasole teci, fasole verde, salata, salata craiasca, usturoi

Fasole teci, mancare de post cu tucara

September 14, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gandind sa profit, cat mai permite timpul si anotimpul, de prezenta taranilor in piata cu, probabil, ultimul val de  productie autohtona de gradina am aruncat un ochi prin piata cartierului si am remarcat cam de o saptamana prezenta pe tarabe a celei de-a doua recolte de teci din acest an. Imbarbatat de acest reper m-am gandit ca ar fi bine sa renunt pentru o zi la proteina animala si am ales drept compensare o varianta de post, cu tucara, respectiv mancare de fasole teci. Tecile de tucara sunt tecile galbene , normale ca latime sau altfel zis, nici late dar nici fideluta.

mancare de fasole teci

Cautate la culoare, gasim la noi in piete, asa cum se stie, predominant teci galbene, urmate de tecile verzi si in coada, pe locul trei,  tecile pigmentate cu rosu. Culoarea galbena vine de la compusii numiti flavonoide , culoarea verde de la clorofila,  iar dungile rosii aflate pe unele teci sunt determinate de pigmenti antocianici . Datorita acestor compusi, fasolea teci si-a atras laudele nutritionistilor. Prin urmare orice teci gasiti, din cand in cand, mancati-le!

mancare de fasole teci, verde
Mancare de fasole verde

Ingrediente necesare mancare de fasole teci sau fasole verde:

  • 500 gr. fasole teci
  • 2 cepe
  • 4 rosii
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1/2 legatura marar
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1 ardei iute uscat, mic ( nu este obligatoriu)
  • sare, piper, ulei

Taiam capetele la teci, le spalam in apa rece si eventual, daca sunt lungi, le injumatatim. Punem tecile in apa clocotita, cu sare si le fierbem timp de 30 de minute.

Mancare de fasole teci - teci de fasole fierte
Curatam tecile si le fierbem

Separat, intr-o tigaie calim ceapa tocata solzisori. Rosiile le taiem cubulete marunte, zdrobim usturoiul si ambele le punem peste ceapa calita. Eu am adaugat un ardei iute, mic si uscat, fara sa-l rup, ce-i da mancarii un gust foarte vag de iute ce completeaza foarte bine dulceata lasata de ceapa si teci. Tot acum am presarat un prim praf de piper proaspat macinat ( cam cat ei cu trei degete).

Calim ceapa, adaugam rosiile pentru mancare de fasole teci
Calim ceapa, adaugam rosiile maruntite, usturoiul si un mic ardei iute

Am amestecat si am mai lasat 5 minute pe foc pana sa adaug fasolea teci. Am pus tecile si le-am acoperit cu apa calduta, lasand sa fiarba putin peste 30 minute la foc incet astfel incat, sa se evapore treptat apa si sa se patrunda bine fasolea. Tecile nu trebuie sa se faramiteze ci sa ramana intregi, dar fierte si moi. Timpul de fierbere depinde de cat de batrane sunt tecile cumparate. Este bine ca in piata sau de unde achizitionati tecile, sa le incercati rupand o teaca si urmarind sa fie proaspata ( daca este proaspata se rupe, nu se arcuieste) si sa nu aiba ate. Daca totusi fasolea are ate, curatati-le si va trebuie sa fierbeti mai mult tecile.

Gustam mancarea, verificam gustul si daca tecile s-au inmuiat. Astfel, putem sa apreciem timpul de preparare. Indiferent ce mancare preparam, o gustam  pentru ca asa stim daca trebuie sa intervenim sau nu, daca suntem pe drumul cel bun.

mancare de fasole teci ( verde)

Cand consideram ca este aproape gata, adaugam mararul si patrunjelul tocat, sare dupa gust, amestecam, mai tinem doua minute pe foc si oprim. In acest moment cand mancare este aburindă, mai dam un praf fin de piper proaspat  macinat.

Va recomand sa incercati aceasta mancare de fasole teci insotita de un mujdei simplu si ceva mai subtirel.

Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: fasole, fasole teci, fasole verde, mujdei, post, teci, tucara

Salata de ridichi si castraveti cu vinegreta

September 12, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de ridichi cu castraveti este intalnita in diverse variante pe papamond, astfel ca daca-i punem iaurt putem sa o consideram arabeasca iar daca-i punem sos de soia o putem denumi chinezeasca. Chiar daca cele doua ingrediente de baza: castraveti si ridichi sunt pentru noi comune, aceasta salata are potential.

salata de ridichi

Ingrediente necesare salata de ridichi cu castraveti:

  • 1 ridiche mai mare
  • 3-4 castraveti cornison sau unul mai mare
  • 1 legatura marar
  • lamaie sau otet, ulei de masline
  • sare, piper, boabe de mustar

Curatam ridichea de coaja si o dam pe razatoarea mare. Poate fi atat ridiche neagra despre care stim ca este in general iute cat si ridiche alba. Cele albe nu ar trebui sa fie iuti dar anul acesta , datorita secetei si ridichiile albe, autohtone sau mai iutit. Curatam castraveti, le taiem capetele si-i feliem subtire, cu un curatator. Se pot felia dupa placerea fiecaruia, cu conditia sa respire si sa-si lase in salata sucul, gustul si aroma.

salata de ridichi

Tocam marunt mararul. Intr-un bol pregatim dressing-ul cu 3 lingurite cu ulei de masline, o lingurita zeama de lamaie sau otet de mere, piper proaspat macinat, boabe de mustar macinate si un praf de sare. Se amesteca bine pana devine emulsie ( isi pierde transparenta si devine solutie). Este dressingul clasic numit vinegreta cu trei parti ulei si una otet. Imi place sa sfarm boabele de piper si de mustar (separat) in mojar datorita faptului ca obtin o granulatie mai mare ce da aceasi aroma ca si condimentul macinat fin dar are un gust mai pregnant datorita prezentei acestor granule mai mari in mancare. Daca doriti piper fin macinat folositi o rasnita dar oricum procedati, pentru ca piperul sa aiba gust si aroma,  puneti-l in salata proaspat macinat.

Punem dressing-ul peste ridiche, castraveti si marar si amestecam pentru omogenizare. Obisnuiesc, inainte de consum, sa las salata de ridichi cu castraveti la frigider o jumatate de ceas sa se odihneasca si sa se amestece sucucurile si aromele.

Sa fiti sanatosi!

salata de ridichi cu castraveti

 

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete simple Tagged With: castraveti, dressing, marar, ridichi, salata, vinegreta

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 40
  • Page 41
  • Page 42
  • Page 43
  • Page 44
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate