• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucataria romaneasca

Cum prajim platica?

December 8, 2014 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Pentru că m-am întâlnit de mai multe ori cu întrebări despre acest pește, am decis să scriu câte ceva despre cum prajim platica. În pescăriile noastre, plătica este unul dintre cei mai prezenți pești de apă dulce dar care este înzestrat de natură cu o multitudine de oscioare ce, probabil, pe mulți îi îndepărtează de galantar. Cu o carne puțin grăsuță, plătica este în tradiție unul din cei mai apreciați pești de copt pe tablă, pe pat de sare. Ținută două zile la sare și o zi s-o bată vântul, plătica coaptă pe tablă devine invincibilă la gust, capitulând doar în favoarea imbatabilei scrumbii de Dunăre. Și totuși ce facem cu zecile de oscioare subțiri, ce ne subminează apetitul?

Tocmai faptul că sunt subțiri ne ajută să le venim cât de cât de hac, vechile practici pescărești transmițându-ne o soluție simplă și anume crestarea peștelui pe lățime, des și pătrunzător până la coloană. Astfel, folosind un cuțit ascuțit și crestând din jumătate în jumătate de cm peștele, oasele subțiri vor fi topite în timpul prăjirii de uleiul încins și aproape că nu le vom mai găsi deloc când mâncăm peștele. Că o coacem pe tablă sau disc de tractor sau că o prăjim în tigaie, pescarul dunărean ne învață să o crestăm pentru a ne bucura cu adevărat de o plătică gustoasă și aproape fără oase.

Cum-prajim-platica-www.papamond.-ro-8 (Custom)

Plătică cu mămăligă (cum prajim platica?)

  • 2-3 plătici mai măricele
  • făină, mălai, sare, boia pentru tăvălit peștele
  • mălai pentru mămăligă

Cum prajim platica - www.papamond. ro (6)

Preparare

1. Eviscerăm peștele, înlăturăm intestinele și îl curățăm de solzi. Crestăm plătica pe lățime, destul de des și adânc. Într-o farfurie amestecăm făină, mălai, un praf de sare și boia, și tăvălim bine peștele în acest amestec. Boiaua dă o culoare frumoasă peștelui prăjit. Bineînțeles că, cine preferă, poate folosi numai făină sau numai mălai, fără a le combina.

Cum prajim platica - www.papamond. ro (1)

2. Încingem tigaia cu ulei și punem peștele la prăjit numai atunci când este uleiul suficient de încins și peștele sfârâie.

Cum prajim platica - www.papamond. ro (3)

3. Pregătim o mămăligă și mâncăm peștele, eventual, cu mujdei simplu sau țărănesc. Mujdeiul țărănesc este cel care conține și roșie pasată, proaspătă sau coaptă.

Să fiți bine!

Cum prajim platica - www.papamond. ro (10)

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Dobrogea, Retete simple Tagged With: mamaliga, peste, platica

Mancare de vinete cu carne de pui

November 25, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După cum știm, vânăta este o legumă foarte versatilă, la modul că, dacă îi oferi posibilitatea, își găsește un loc călduț în tot felul de mâncăruri, asociindu-se și intrând în anturaje dintre cele mai inedite. La ultima mea hoinăreală prin piață – pentru că, da, sunt o victimă a shoppingului agroalimentar – mi-au ieșit în cale și ultimele vinete, alungate din grădina noastră de cețurile acestui sfârșit de toamnă. Astfel, am considerat potrivit să mă confrunt cu o mancare de vinete cu carne de pui pentru a putea în final cresta pe coada tigăii încă o liniuță, semn al eroismului manifestat la cratiță. Iubitorii de vinete îi pot face de încercare și o mai pot rostui după gust, iar dacă găsesc că merită, o pot trece pe răboj.

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (18)

Necesar mancare de vinete cu carne de pui

  • 3 vinete
  • 2 vinete
  • 4-5 ciuperci
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • 2 ardei kapia sau gras
  • 1 ceașcă bulion
  • 4-5 căței de usturoi românesc
  • piper, sare
  • o linguriță iuțică sau puțin ardei iute – opțional
  • pătrunjel

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (19)

Preparare

1. Grijim pulpele, le tăiem bucăți și le rumenim într-o tigaie încinsă. Putem folosi și aripi, piept sau un pui întreg tăiat bucăți. După ce am terminat cu pulpele, tăiem vinetele felii și le rumenim pe ambele fețe.

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (1)

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (2)

2. Tăiem ciupercile sferturi, ceapa julienne și le călim într-o tigaie mai mare sau o cratiță. Adăugăm un ardei tăiat cubulețe, bulionul și puțină iuțică. Lăsăm pe foc mic să fiarbă încet și să se formeze sos. Mărunțim cățeii de usturoi și îi punem în sos. Oprim focul.

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (3)

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (4)

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (6)

3. Așezăm în sosul format un pat de vinete felii rumenite. Pe patul de vinete așezăm carnea de pui rumenită. Peste toate punem restul de felii de vinete rumenite și peste acestea cele două roșii tăiate felii și cel de-al doilea ardei, tăiat rondele.

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (7)

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (8)

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (11)

4.  Dăm cratița la cuptor cca 30 de minute să se rumenească mâncarea. La final îi dăm verdeață, pătrunjel sau mărar.

Să fiți bine!

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (15)

mancare de vinete cu carne de pui - www.papamond. ro (24)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: ciuperci, la cuptor, pui, vinete

Iutica de ardei cu ceapa

November 21, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Iutica, în orice fel ați prepara-o, “crudă”  sau trecută prin foc, aromată și bogată în condimente  fistichii sau cu gust curat de vatră țărănească, are calitatea de a scoate din amorțeală orice ciorbă sau mâncare ce s-ar oferii cu banalitate. Rețete sunt nenumărate, cu o multitudine de ingrediente ce gravitează în jurul ardeiului iute, ardei ce dă un plus de vigoare multor bucătării. Cum nu pot trece prin iarnă fără câteva borcane de iuțică, am pregătit și în acest noiembrie câteva combinații mai mult sau mai puțin iuți. Am mai scris despre o “iuțică” anul trecut. Acum nu vreau să vin decât cu o rețetă nepretențioasă de iutica de ardei cu ceapa, foarte simplă și rapid de preparat, ce poate da un pic de culoare și gust multor preparate.

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

Necesar iutica de ardei cu ceapa

  • 2 kg ardei roșii – gras sau kapia
  • 10 ardei iuți
  • 4-5 cepe
  • sare, piper, zahăr, oțet, ulei de măsline

iutica de ardei cu ceapa -www.papamond.ro

Preparare

1. Se spală ardeii kapia, se taie bucăți și se înlătură semințele. Ardeii iuții se taie bucăți și, opțional, se curăță de semințe. Ceapa se curăță de foi și se taie sferturi.

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

2. Se dau toate prin mașina de tocat sau se transformă în pastă cu blenderul. Se adăugă o lingură de sare, una de zahăr, și câte două linguri de oțet și ulei. Se dă un praf de piper proaspăt măcinat.  Se amestecă bine până se încorporează omogen uleiul.

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

3. Pasta rezultată se poate pune așa în borcane sau anumite cantități din ea se pot prepara în diverse feluri. Eu, o parte am amestecat-o cu frunze mărunțite de busuioc verde. Aceasta îmi place să o folosesc la pizza. O altă parte am dat-o pe foc 5-10 minute până se a devenit mai cremoasă, după care am pus-o în borcane. Borcanele nu necesită sterilizare și se păstrează la loc cât se poate de răcoros, eventual pe balcon. Până să scriu aici, pe Papamond, iutica preparată pe foc aproape că am terminat-o, deoarece nu mă pot abține să nu o mănânc cu pâine proaspătă.

Să fiți bine!

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete de muraturi si conserve, Retete de sosuri, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei gras, ardei iute, iutica, pasta de ardei

Mancare de conopida si alte zarzavaturi

November 8, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am mai spus că nu mă dau în vânt după conopida gătită și că îmi place nespus în murături sau mâncată crudă, simplă sau în salate. Ei bine, după ce am descoperit că poate fi foarte gustoasă preparată asemeni musacalei, după o rețetă destul de simplă, mai veche și oarecum uitată, am reevaluat potențialul conopidei de a câștiga meseanul de partea ei. Azi, când prazul abundă în piețe, când vânăta și conopida noastră, sănătoase, de grădină, încă se mai prezintă pe tarabă vă propun o altă mancare de conopida, similară ca tehnică de preparare aceleiași musacale.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (13)

Necesar mancare de conopida si alte zarzavaturi

  • 400-500 gr carne tocată – la alegere – porc, vită, pui
  • 1 conopidă
  • 1 țelină potrivită
  • 1 praz
  • 2 ardei grași sau kapia
  • 1 vânătă
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 3-4 linguri de bulion
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Tăiem cubulețe ardeiul kapia, vânăta și țelina. Mărunțim prazul și doi căței de usturoi.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (1)

Le punem pe toate într-o tigaie și călim sumar 2 minute. Le dăm puțină sare și piper proapăt măcinat, le luăm cu o lingură din tigaie și le punem în strat, într-o tavă sau vas ceramic sau de Jena. Apropo de sticla de Jena pe care o mai poți intalni pe internet scrisa de Yena sau Iena. Pe scurt: Denumirea vine de la orașul Jena unde germanul Otto Schott a inventat sticla termorezistentă prin adaugarea de acid boric in sticla obisnuita. Deci, corect este sticla de Jena. 

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (2)

2. Tocăm mărunt ceapa și o călim într-o tigaie încinsă. Adăugăm carnea tocată, condimentăm cu piper și sare, și amestecăm să se omogenizeze. După ce călim 5-6 minute la foc potrivit, adăugăm bulionul și pătrunjelul tocat.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (4)

Amestecăm, mai ținem câteva minute pe foc după care întindem uniform această compoziție peste stratul de legume, în tavă.

mancare de conopida 20

3. Cu ajutorul unui cuțit desfacem și tăiem conopida în buchețele micuțe. Punem aceste buchețele într-un vas cu apă, pe foc, și le firbem-opărim timp de 2 minute. După ce le-am opărit, le scoatem și le lăsăm să se scurgă. Formăm din buchețelele de conopidă, peste stratul de carne tocată călită, un alt strat uniform.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (6)

4. Din două linguri de bulion și 4 căței de usturoi preparăm un fel de mujdei țărănesc pe care îl punem cât de cât uniform peste conopidă.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (7)

Tăiem felii cele două roșii și tapetăm întreaga noastră lucrare. Dăm la cuptor vasul pentru cca 30 de minute. Când mâncarea se rumenește frumos, oprim focul.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (9)

PS. Aceasta mancare de conopida se poate prepara cu orice fel de carne, inclusiv tocată cubulețe din cuțit, nu neapărat tocată.

Să fiți bine!

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (16)

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne tocata, conopida, musaca, praz, vinete

Parjoale Ferchezuite In Sos Usturoiat De Rosii Cu Ciuperci

November 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pârjoala din Moldova este o surată mai lătăreață a chiftelei noastre cea de toate zilele, ce se poate înfățișa diferit ca urmare a mai multor rețete ce pot conține diverse cărnuri, ouă, legume, produse de morărit, usturoi și diverse mirodenii. Spre deosebire de rotunjimile căutate și mai firave ale chiftelei, pârjoala ia forma unei mici turte. Numele de pârjoală nu poate veni, așa cum ne-am obișnuit în bucătăria noastră, decât de la turci, din al lor pirzola. Cum chiftelele preparate de mine azi au fost mai dolofane, le-am încadrat la categoria mai grea, respectiv parjoale. Pe câteva din aceste parjoale mi-a venit pofta să le scot puțin din provincie și să le ferchezuiesc într-un sos deloc sărac.

Parjoale ferchezuite ca in Moldova

Necesar parjoale ferchezuite în sos

Pentru parjoale

  • 500 gr carne tocată porc, vită, miel sau amestec
  • 1 ceapă mare
  • 2 felii de pâine
  • 2 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt sau mărar
  • pesmet
  • sare, piper
  • un cartof sau un morcov – opțional
  • lapte sau apă, la alegere, pentru înmuiat pâinea

Pentru sos

  • 4-5 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 2-3 roșii sau o juma’ de cutie roșii cubulețe în bulion
  • 1 căpățână usturoi românesc (mult mai bun)
  • 4-5 linguri cu smântână sau cașcaval
  • sare, piper

Parjoale moldovenesti in sos de rosii

Preparare

1. Preparăm pârjoalele astfel: amestecăm carnea tocată cu ceapa tocată mărunt și călită, cu ouăle, pâinea înmuiată în apă sau lapte, stoarsă și fărâmițată, cu usturoiul ras, cu verdeața mărunțită și condimentele. Dacă doriți să obțineți niște parjoale mai pufoase puteți adăuga un morcov sau un cartof, ras sau dat prin mașina de tocat, odată cu carnea. Amestecăm și frământăm bine compoziția până ce se omogenizează, după care, o lăsăm să stea 15-20 de minute să se formeze gustul. Formăm gogoloaie mai măricele, le turtim cu podul palmei și le tăvălim prin pesmet. Încingem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie și pârjolim pârjoalele.

Parjoale moldovenesti preparate in sos

2. Preparăm sosul. Într-o tigaie punem la călit ceapa tocată, cu un praf de sare și piper măcinat. Grijim ciupercile și le tăiem sferturi dacă sunt mai mari. Le călim alături de ceapă. Tăiem ardeiul și îl adăugăm în tigaie.

Calim ciupercile, ceapa si ardeiul gras

3. După ce toate sau călit adăugăm roșiile, amestecăm și mai lăsăm 2-3 minute pe foc. Înainte de a opri focul, mărunțim cățeii de usturoi și îi punem în sos.

parjoale cu sos de rosii, ciuperci si ardei

4. În aceeași tigaie – dacă merge băgată la cuptor – sau într-un vas ceramic, punem sosul pregătit anterior și în el așezăm pârjoalele.

Asezam parjoalele in sosul de rosii cu ciuperci

Dăm vasul la cuptor pentru cca 20 de minute. După trecerea celor 20 de minute, scoatem vasul de la cuptor și punem câte o lingură de smântână sau cașcaval ras pe fiecare pârjoală. Dăm din nou vasul la cuptor pentru alte 10 minute. Când este gata mâncarea îi dăm pătrunjel verde.

Să fiți bine!

Parjoale cu smantana, in sos aromat cu verdeata proaspata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Moldova Tagged With: carne tocata, chiftele, ciuperci, parjoale, sos

Pilaf cu Dovlecei. Cu Carne Rumenita la Tigaie si Sos

October 21, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru a pune în valoare dovlecelul, ceva mai puțin pus la treabă în bucătăria noastră, am preparat un pilaf cu dovlecei, mâncare atrăgătoare dacă o ferchezuiești bine, inspirată mai mult din canoanele mâncărurilor de post. Cum inspirația și canoanele sunt una iar pofta alta, nu am putut a mă reține să nu-l însoțesc cu pulpe de pui date prin ceva condimente și trase la tigaie până ce au căpătat o ispititoare îmbujorare. Dulceții recunoscute a pilafului am găsit de cuviință să îi dau drept pereche, gustul mai vioi al unui sos de roșii, ușor usturoiat, încercând astfel un pas final spre rotunjirea acestui pilaf cu dovlecei.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (10)

Necesar pilaf cu dovlecei

  • 2 dovlecei tineri
  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras (roșu, pentru culoare)
  • 1 legătură mărar
  • 2 linguri de unt
  • 3 cănii supă de pui sau legume
  • 2 pulpe dezosate sau piept de pui
  • boia, piper, sare

Pentru sos

  • 2 roșii sau 1/2 conserva roșii cubulețe
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • piper, sare

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Spălăm dovleceii și îi tăiem cuburi cu latura de cca 1 cm. Dacă dovleceii sunt tineri nu este nevoie să-i curățăm de coajă.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (1)

Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei și rumenim cubulețele de dovlecei, fără a le ține prea mult pe foc pentru a evita să se fărâmițeze excesiv. După ce au început să prindă culoare, punem dovleceii rumeniți într-un bol.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (2)

2. Curățăm și tăiem mărunt ceapa și ardeiul gras. Spălăm tigaia în care am rumenit dovleceii și o punem din nou pe foc, tot cu două linguri de ulei. În tigaia încinsă punem ceapa și ardeiul, dăm un praf de sare și unul de piper și le călim până devine ceapa transparentă.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (3)

3. Spălăm orezul  în 2-3 ape și îl adăugăm la ceapă și ardei. Amestecăm și călim 2-3 minute orezul după care punem o cană cu supă de pui sau legume. După ce supa este absorbită, punem a doua cană și în final, a treia. Gustăm și verificăm dacă orezul este pufos sau mai necesită supă. În mod normal, o cană orez și trei căni supă ar trebuie să fie combinația reușită.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (4)

4. Tocăm mărunt mărarul. Dovleceii rumeniți și mărarul tocat se adaugă la orez și se amestecă omogen.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (5)

Punem pilaful rezultat într-un vas ceramic și adăugăm două linguri de unt. Dăm vasul cu pilaf la cuptor pentru 15 minute.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (6)

5. Într-un bol mic, amestecăm puțină sare grunjoasă cu puțin piper proaspăt măcinat și cu mai multă boia. Frecăm bine pulpele, pe toată suprafața, cu acest amestec. Încingem o tigaie cu puțin ulei și prăjim bine pulpele în uleiul încins. Le scoatem pe o farfurie sau un tocător și le lăsăm 5 minute, după care le tăiem felii pe lățime.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (8)

6. În tigaia în care am prăjit pulpele, fără a o spăla (pentru a nu pierde gustul lăsat de pulpe) adăugăm cea de-a doua ceapă tocată. Dacă nu este suficient ulei, mai punem puțin. Călim puțin ceapa tocată (( cei care apreciează ardeiul iute, pot toca și ceva ardei), adăugăm roșiile cubulețe și puțină apă. Lăsăm pe foc mic să-și lase roșiile sucul și să se formeze sos. Dăm foarte puțină sare și eventual piper. Când s-a format sosul, ținem o răzătoare deasupra tigăii și dăm pe răzătoare cățeii de usturoi. Amestecăm sosul și oprim focul.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (9)

7. Punem în farfurie pilaf cu dovlecei, deasupra felii de pulpă rumenă și arătoasă, și în final, una-două linguri de sos, după cum dorește fiecare. Dacă vă plac dovleceii, recomand și o iahnie de dovlecei, lesne de preparat.

Să fiți bine!

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (14)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: carne de pui, dovlecei, orez, pilaf, sos de rosii

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 10
  • Page 11
  • Page 12
  • Page 13
  • Page 14
  • Interim pages omitted …
  • Page 30
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate