• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Chiftele de Dovlecei si Branza Feta Servite cu Tzatziki

September 28, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceste chiftele de dovlecei şi feta sunt specifice Greciei fiind cunoscute sub denumirea de kolokithokeftedes. Kolokitho înseamna dovlecel si keftedes, dupa cum v-aţi dat seama, chiftea. Originile acestei reţete sunt cretane.

Chiftele de dovlecei si feta

Ingrediente necesare chiftele de dovlecei si feta:

  • 1 kg dovlecei
  • 150 gr feta ( se poate folosi şi telemea sau brânzeturi afumate)
  • 1 ceapă ( sau 1 legătură ceapă verde)
  • 1 ou
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 5-6 frunze de mentă proaspătă
  • pesmet, făina
  • piper măcinat, sare, ulei pentru prăjit
Chiftele de dovlecei - Razuim dovleceii pe razatoarea mare
Dam dovleceii pe razatoarea mare

Preparare:

1. Se curăţă dovleceii de coajă şi se dau pe răzătoarea mare dar fără a răzui şi mijlocul dovlecelului, cu seminţe. Se pun într-o strecurătoare mare, se dă un praf de sare şi se lasă 10 minute să lase apă. După 10 minute se storc bine, de câteva ori, pentru ca vor pierde multă apă.

2. Se pun dovleceii storşi într-un castron şi se amestecă cu brânză feta fărâmiţată, ceapa data pe răzătoare sau tocată mărunt, căţeii de usturoi zdrobiţi, pătrunjelul şi mărarul tocat. Tocăm mărunt şi frunzele de mentă şi le amestecăm în compoziţie. Nu punem frunze de mentă întregi deoarece au un gust prea puternic şi intens. Se adaugă oul, se condimentează cu piper proaspăt măcinat şi se amestecă bine să se omogenizeze.

Compozitie chiftele de dovlecei si feta
Dovlecei, feta, ceapa, usturoi. marar, patrunjel, menta, ou si piper

Adăugăm treptat, câte o lingură de pesmet şi amestecăm până constatăm că putem da formă chiftelelor, bile sau plate, după cum dorim. Nu depăşim măsura cu pesmetul ci ne limităm la 2-3 linguri, pentru că oricum le dăm prin faină şi ajută şi asta la formare. Lăsăm 10 minute să se odihnească şi să lăsăm timp pesmetului să aboarbă din lichidele amestecului pentru chiftele.

Chiftele de dovlecei si feta cu tzatziki

3. Punem într-o farfurioară o mână de făină. Modelăm chiftelele, le dăm prin făină şi le punem în uleiul încins. Suntem cu ochii pe tigaie pentru că se rumenesc destul de repede. Va trebui sa punem ceva mai mult ulei în tigaie pentru a se rumenii chiftelele uniform. Dacă doriţi să evitaţi uleiul, aceste chiftele se pot rumeni şi la cuptor. O dată rumenite, le luăm cu paleta şi le punem pe o farfurie largă unde am pus în prealabil un prosop de hârtie sau şerveţele pentru a absorbi uleiul în exces.

Chiftelele de dovlecei şi feta se servesc calde, cu tzatziki, o alta specialitate greceasca sau cu salata.

Sa fiţi bine!

Chiftele de dovlecei si feta

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: chiftele, dovlecei, feta, Grecia, menta

Ghiveci de legume frantuzesc. Ratatouille

September 27, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ratatouille este un ghiveci de legume frantuzesc, tradiţional în regiunea Provence numele complet fiind ratatouille niçoise. Este considerată a fi o mâncare ţărănească fiind, susţin francezii, inventată de fermierii săraci ce obişnuiau în lunile de vară să mănânce des acestă tocana sau ghiveci de legume. Iniţial, ratatouille nu conţinea vinete dar azi este foarte prezentă în reţetă. Indiferent ce variantă de ratatouille veţi prepara, specific acestui fel de mâncare este faptul ca legumele se prepara iniţial separat, fie prin fierbere, fie prin prăjire si apoi se întâlnesc.

ghiveci de legume frantuzesc

Ingrediente necesare ghiveci de legume frantuzesc ratatouille:

  • 1 vânătă
  • 1 dovlecel
  • 3 ardei graşi  – verde, roşu, galben dacă se poate
  • 4 roşii
  • 2 cepe
  • 4-5 căţei usturoi
  • piper, cimbru, foi de dafin, busuioc
  • sare, ulei

Preparare:

1. Vânăta se taie cubuleţe mai mari care se fierb 5 minute în apă cu sare. Se scot cuburile din apă şi se scurg bine pe o sită sau prin presare. Apa cu sare va înlătura amăreala şi va opri procesul de absorţie a uleiului de către vânătă în momentul prăjirii. Într-o tigaie cu doua linguri de ulei, la foc mediu se călesc cubuleţele de vinete timp de 10 minute. Se iau cu o paletă şi se pun într-o cratiţă sau într-un vas roman.

ghiveci de legume frantuzesc

2. Dovlecelul se taie, de asemenea, cubuleţe mari şi se presară cu sare, lăsându-l pe o sită să se scurgă apa extrasă de sare. Punem din nou două linguri de ulei în tigaie şi călim cuburile de dovlece în ulei încins, până se rumenesc uşor. Le luăm cu o paletă şi le punem peste vinete.

ghiveci de legume frantuzesc

3. Ardeiul îl curăţăm de seminţe şi vinişoare şi îl tăiem cubuleţe mari. Procedăm în aceeaşi manieră ca şi cu vânăta şi dovlecelul, numai că fără să mai presărăm sare. Îi dăm un praf de piper, îl călim 10 minute şi îl punem în vas peste vinete şi dovlecei.

ghiveci de legume frantuzesc

4. Ceapa o tocăm şi o călim, la fel, într-o lingură de ulei. Când ceapa s-a înmuiat punem căţeii de usturoi feliaţi. Amestecăm, mai lăsăm 2 minute şi adăugăm şi ceapa în vasul cu legume călite.

ghiveci de legume frantuzesc

5. Roşiile le curăţăm de pieliţe, le mărunţim bine şi le punem în tigaie la foc încet. Le lăsăm pe foc să fiarbă 5-10 minute până se topesc bine şi îşi schimbă culoarea.

ghiveci de legume frantuzesc

6. Adăugăm roşiile peste celelalte legume şi le amestecăm. Punem 2 frunze de dafin, presărăm puţin cimbru şi 2-3 frunze de busuioc şi băgăm vasul (am folosit vasul roman) fără capac la cuptor timp de 30 minute.

ghiveci de legume frantuzesc

Dupa 30 de minute, gustăm şi îi dăm sare după preferinţe şi încă un praf de piper proaspăt măcinat. Se poate servi fierbinte sau rece, ca mâncare de post sau garnitură. Francezii mănâncâ acest ghiveci cu orez, cartofi sau baghetă franţuzească crocantă. Prepară, de asemenea, omletă cu ratatouille şi clătite umplute cu acest ghiveci (crepes).

Sa fiti bine!

ghiveci de legume frantuzesc

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post Tagged With: ardei, dovlecei, Franta, ghiveci de legume, tocana de legume, vinete

Lutenitsa cu Rosii Coapte si Ardei Iute. S.O.S. din Bucataria Bulgareasca

September 25, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Lutenitsa este un preparat similar cu zacusca, specific bucătăriei bulgăreşti în special, dar şi celei macedonene şi sârbeşti. Existând şi variante româneşti, a devenit foarte apreciat în Balcani şi în regiunea acestora şi în prezent a pătruns şi se întâlneşte şi în market-urile occidentale. Ca orice produs popular, prezintă diverse variaţiuni de la o regiune la alta, respectiv, mai iute sau mai puţin iute, cu vinete sau fără vinete, cu ardei sau fără. Prepar lutenitsa (lutenita) şi are mare succes de cate ori ies la un grătar cu prietenii sau stăm 2-3 zile la baltă, la pescuit. Am sau nu chef, vine întrebarea Faci şi tu un borcan cu sos din’ ăla iute?.

lutenitsa

Ingrediente necesare lutenitsa:

  • 5-6 roşii
  • 2 ardei graşi sau kapia nu prea mari
  • 1 ceapă potrivită
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ardei iute
  • 1 legătură pătrunjel
  • piper, sare, ulei de măsline

Rosii pentru lutenitsa

Preparare lutenitsa:

Spălăm roşiile şi le dăm la cuptor, într-o tavă, să se coacă bine.

Lutenitsa

Curăţăm ceapa şi o dăm pe o răzătoare mică, să fie o prezenţă cât ma delicată în sos. Usturoiul îl curăţăm şi îl zdrobim bine în mojar sau cu presa. Tocăm mărunt ardeiul iute, înlăturând sau nu seminţele după cum doreşte fiecare. Conform preferinţelor, puteţi pune un ardei mai iute sau mai puţin iute, sau îl puteţi înlătura din reţetă dacă ştiţi că nu vă prieşte. Ardeiul kapia îl coacem pe grill, îi dăm un praf de sare, îl curăţăm de pieliţa arsă şi îl tocăm mărunt. Dacă preferaţi, puteţi să coaceţi ardeiul şi la cuptor împreună cu roşiile, dar eu îl prefer pe grătar deoarece, zic eu, este mai gustos şi aromat.

Lutenitsa, traditie bulgareasca

Presărăm sare şi piper proaspăt măcinat peste usturoiul zdrobit şi ardeiul iute tocat şi le frecăm cu o lingură de ulei de măsline, pentru a extrage şi valorifica sucul usturoiului şi iuţeala ardeiului. Adăugăm ceapa dată pe răzătoare şi ardeiul copt tocat şi omogenizăm totul cu o lingură de lemn. Roşiile rumenite la cuptor şi răcite, cât să nu frigă la degete, se curăţă de pieliţe, se pun într-un castron şi se zdrobesc bine cu furculiţa. După ce au stat cca. 30 de minute la cuptor se vor curăţa şi zdrobi foarte uşor. Adăugăm în castronul cu roşii, usturoiul, ceapa şi ardeiul, mai punem o lingură de ulei şi le amestecăm bine cu lingura de lemn.

lutenitsa

Tocăm pătrunjelul mărunt şi-l presărăm peste lutenitsa, amestecând. Gustăm sa vedem cum stăm cu sarea şi eventual mai adăugăm după gust.

Asta-i tot! Aceasta este una din variantele de preparare a lutenitsei. Dacă doriti să preparaţi mai mult, se poate conserva sosul si păstra ca şi bulionul, murăturile, etc. Lutenitsa merge de minune cu orice carne la grătar sau în tigaie, cu chifteluţe, cu peşte sau pur şi simplu pe pâine prăjită, aşa cum de multe ori o mănâncă bulgarii. Eu am dat nişte peştişori prin mălai amestecat cu boia şi sare şi cu lutenitza a fost très bon, cum ar zice latinul.

Sa fiti bine!

 Lutenitsa, sos bulgaresc

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete de muraturi si conserve, Retete de sosuri, Retete simple Tagged With: ardei iute, Bulgaria, lutenita, lutenitsa, rosii, sos

Salata de patrunjel, energie si gust ferm

September 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Poate pare o salata mai excentrica, dar este foarte tonifianta, recomandata pentru revigorare, fiind foarte energizanta si cu un gust foarte ferm. Imi place sa o prepar mai brut, fiind interesat de gustul puternic al patrunjelului tocat, neindoit de  prea multe ingrediente. Intamplator, am citit undeva un top al celor mai sanatoase salate si am sesizat faptul ca aceasta salata de patrunjel este considerata, de catre nutritionisti, printre cele mai sanatoase si de recomandat salate.

Salata de patrunjel

Ingrediente necesare salata de patrunjel:

  • 6-7 legaturi de patrunjel
  • 1 rosie
  • 1 ceapa
  • 1 lamaie
  • sare, ulei
Salata de patrunjel -Patrunjel, ceapa, rosie...
Patrunjel, ceapa, rosie…

Se spala si se toaca marunt patrunjelul. Daca doriti un rezultat mai estetic puteti taia sau rupe frunzele  de pe firul de patrunjel fara sa le tocati, caz in care se pierde din aroma pentru ca nu se valorifica (ca aroma) sucul din patrunjel. Rosiile se felieaza si se taie marunt, cubulete. Ceapa se marunteste foarte mic pentru a-si lasa sucul.

Se pun toate in castron si se adauga o lingura de ulei si  zeama de la lamaie si se amesteca bine. Se presara sare dupa gust. Sau, daca doriti preparati rapid un sos vinegreta din 3 parti ulei, una otet sau lamaie, sare si piper dupa gust. Agitati acest amestec si devine rapid emulsie cu care asezonati  salata de patrunjel.

Salata de patrunjel

Este important sa fie lasata minim o ora la frigider intr-un vas acoperit. Daca doriti un gust mai putin puternic de patrunjel puteti folosi hasmatuchi – patrunjel cret al carui gust este ceva mai putin intens. Pe acest fond se poate improviza cu succes adaugand de exemple parmezan, prosciutto, sfecla rosie rasa, portocala, ceapa verde sau usturoi verde.

Cand aveti musafiri asemenea salate pot fi surprinzatoare si de efect depasind rutina clasicelor salate cu maioneza, ciuperci si pui.

Sa fiti bine!

 Salata de patrunjel

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: lamaie, patrunjel, rosii, salata, vinegreta

Salata de Varza Acra, Gustoasa si Sanatoasa

September 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia)  de ţuică. Păhărelul ăsta mergea cu acritura acestei salate, punea sângele-n mişcare şi făcea poftă de mâncare pentru masa ce urma sa vina. Reţeta era invariabil aceiaşi:  varză, bulion, boia, ulei. Astăzi, datorită acelor vremuri, de cate ori ma întâlnesc cu varza acră o fac si salată cu toate ca ţuica nu prea am şi nici, iarna, in faţa blocului, nu tai lemne pentru soba.

salata de varza murata

Ingrediente necesare salata de varza acra:

  • 1 varză acră
  • bulion sau 2-3 roşii
  • ţelină frunze
  • boia, piper, ulei

Iarna am varză preparată bătrâneşte, la putină ( a nu se confunda putina cu butoiul în care se ţine vinul), dar azi, în septembrie, nu am si nevrând să încurajez traficul de varză acră din piaţă  (la produsul ăsta, numai a ţărani nu arată ciudaţii ăia de vând varza murată şi nu am încredere în ce prepară ei) îmi mai fac eu de 2-3 ori pe vară varză acră. Mai sunt şi alte motive pentru care nu iau neapărat de la supermarket si anume – zeama care mă interesează pentru ciorbe si pe care o prefer borşului din magazin.

varza - pentru salata de varza acra
Varza tocata cu marar si apa cu sare. In 4-5 zile se acreste. Nu trebuie tinuta in loc special. Trebuie pritocita zilnic sa nu prinda floare.

Am acrit varza aşa:  am tocat o varza mare, 2-3 legături  de mărar, am pregătit apă calduţă cu sare într-o oală si  am pus varza si mărarul. Punem un capac, o pritocim odată pe zi cu un pai de băut suc (introducem paiul in oala cu varza si suflăm pentru a pune moarea in mişcare) si in 4 zile este gata. Astfel am si varză acră pentru diverse mâncăruri si vreo 4-5 litri de zeamă. Am un ataşament faţă de zeama de varză şi pentru mine se află în primele cinci, generic spus, alimente, cele mai benefice sănătaţii.

salata de varza murata

1. Amestecăm varza murată tocată cu 2-3 roşii tocate cubuleţe mărunte şi cu frunze de ţelină mărunţite bine să valorificăm cum trebuie aroma. Ţelina mărunţită dă aromă si personalitate verzei acre.

2. Presărăm piper proaspăt măcinat, o linguriţă boia, o lingură de ulei si amestecăm bine. Lăsăm la odihnă 30 minute să se cunoască între ele ingredientele.

Se poate pune si bulion dulce, din cel făcut în casă, ce merge mult mai bine decât cel din comerţ. În acest caz renunţăm la roşii.

Salata de varza acra cu telina si rosii tocate marunt

Mai este un preparat ce poate înlocui roşiile sau bulionul şi care se armonizează de minune cu varza acră şi anume zarzavatul pentru ciorbe, pregătit toamna din roşii, ardei gras si ţelina, tocate. Acest zarzavat este asemănător la consistenţă cu bulionul dar legumele nu se dau prin maşină şi este aromat si acrişor. Binenţeles ca figura dominantă în salată trebuie sa rămână varza acră.

Salata de varza acră cu bulion se prezintă cu un gust dulceag pe când salata cu zarzavat pentru ciorbe rămâne viguros acrişoară. Condimentele si uleiul se menţin pentru orice variantă de salata de varza acra.

Sa fiţi bine!

Salata de varza acra

Filed Under: Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete de salate, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bulion, salata, varza, varza acra, varza murata, zarzavat, zeama de varza

Salata de fasole verde, zisă şi crăiască

September 20, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de fasole verde, numita in unele locuri din Oltenia, craiasca se prepara traditional in doua variante preponderente si anume – cu iaurt si fara. Se mai iveste din cand in cand pe vreo masa insotita si de maioneza, dar varianta asta nu ma atrage, preferand fasolea verde simpla, mult mai sanatoasa. Eu obisnuiesc sa o prepar fara iaurt, asa cum, de regula, in Oltenia se face, dar asta dintr-un atasament (puterea obisnuintei ) de rutina locala si care nu afecteaza cu nimic aprecierea fata de salata de teci cu iaurt.

Salata de fasole verde

Ingrediente necesare salata de fasole verde:

  • 1 kg fasole verde
  • 2 capatana usturoi
  • 1 legatura verdeata patrunjel sau marar
  • ulei, otet, sare,  piper

Preparare:

Se curata tecile de fasole taindu-le capetele si inlaturand aţele in cazul in care ati achizitionat o fasole mai trecută, mai bătrânâ. Se mai intampla bucuria asta cu atele motiv pentru care trebuie sa o incercam la locul faptei (la piata sau la mall) rupand o teaca si daca aceasta se rupe usor (si nu se arcuiește ca un cauciuc) este proaspătă, observând astfel si daca are aţe. Cum tecile sunt mai lungi, le taiem la 3-5 cm. Punem tecile curatate la fiert iar între timp pregatim dressing-ul.

Dressing pentru salata de fasole verde
Dressing pentru salata de fasole verde

Curatam usturoiul si il zdrobim bine in mojar. Il punem intr-un castronel si il frecam cu sare si 2-3 linguri de ulei de masline (sau de floare). Presaram piper proaspat macinat si patru linguri otet. Tocam verdeata marunt si o adaugam in castronel sau daca preferati o puteti pune la final. Amestecam si lasam sa se odihneasca cat timp se fierb tecile de fasole. Eu am folosit patrunjel dar, daca va atrage, puteti prepara cu marar. Fasolea verde nu trebuie fiarta astfel incat, la amestecarea cu dressing-ul, sa se faramiteze excesiv, ca un terci. Trebuie sa o gustati pentru ai verifica fermitatea si cand este fiartă al dente, oprim focul.

Salata de fasole verde cu usturoi

Puneti fasolea intr-un vas mai maricel, turnati dressing-ul si amestecati cu delicatete feminina. Apreciez daca aceasta salata de fasole verde are un gust mai agresiv de usturoi si prin urmare, pun ceva mai mult usturoi. Puneti dupa gustul si dorinta dumneavoastra. Si acelasi lucru faceti-l si cu sarea.

Sa fiti bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de post, Retete de salate, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: fasole teci, fasole verde, salata, salata craiasca, usturoi

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 60
  • Page 61
  • Page 62
  • Page 63
  • Page 64
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate