• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Rusaliile, Cea Mai Veche Sarbatoare Crestina

June 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dictionarul explicativ al limbii romane defineste Rusaliile drept o sarbatoare religioasa crestina, cu stravechi origini mitologice, provenind din ritualuri de pomenire a mortilor. La  zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile – Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Ca vechime, Rusaliile crestine coboara pana in veacul apostolilor. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.

Exista obieiul ca in ziua de Rusalii, sa se aduca in biserica frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh asupra apostolilor. Ele sunt binecuvantate si impartite credinciosilor. Traditia crestina se impleteste de-a lungul timpului cu sarbatoarea romana Rosalia ce se celebara la inceputul verii, cand se puneau trandafiri pe morminte si se comemorau mortii. La sarbatoarea romana s-au adaugat fel de fel de alte traditii, ca Rusalcele slave sau interpretari populare cum ar  fi ideea ca rusaliile  sunt fiicele lui Rusalim imparat  ce personifica Ierusalimul biblic.

Rusaliile desemneaza o fiinta fantastica, asemanatoare ielelor, reprezentata ca o zana rea, care dezlantuie furtuni, schilodeste pe oameni sau le ia mintile. In mitologia populara romaneasca (si nu numai) se crede ca aceste fiinte isi fac aparitia si isi dezlantuie puterile magice indeosebi de Rusalii. Ele sunt reprezentate ca niste tinere nebunatice si de o frumusete uimitoare, care in timpul noptii danseaza in cerc atat de aprig incat iarba pe care au dansat ramane parlita si nu mai creste niciodata. Daca sunt vazute de vreun pamantean acestea il blestema, schilodindu-l sau slutindu-l. De frica lor, oamenii se feresc sa mearga in padure in perioada Rusaliilor, si cresc in fereastra leustean astfel incat Rusaliile sa nu se apropie de casa lor. Ele nu au nume, caci e primejdios sa le strigi pe nume, de aceea au fost numite impropriu Ielele, Frumuselele, Dansele, Dragaice, Iudele, Cucuoanele etc.  Pentru a se feri de ele, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca. Fiind zane ale apelor, de ziua lor e bine sa nu te scalzi, caci te paste inecul.

Rusaliile - Dragaicele
Obiceiuri de Rusalii – Dragaicele

Exista în mentalitatea populara credinta ca spiritele mortilor vin in aceasta lume în Joia din Saptamâna Patimilor, de Joimari.  Spiritele mortilor-mosilor se plimba liber si raman  „vii”, timp de cincizeci de zile si  se reîntoarc în lumea de dincolo la Rusalii. Pentru a fi îmbunate ca sa plece din aceasta lume, se faceau pomeni si se dadeau în ziua de Mosi. Pomenile se numesc chiar mosi si trebuie respectat un ritual al înmânarii acestora: niciun membru al familiei sa nu guste din ele, sa fie bogate în alimente-ofrande si bautura si sa fie date cu vasele în care se pun.

În Oltenia, de Rusalii se boceau mortii, iar datul de pomana consfintea ziua ca fiind dedicata memoriei lor. Nu ar fi de mirare, deci, ca în aceasta zi sa se regaseasca la cimitir rudele celor plecati în Lumea Cealalta, cu cosurile pline de bucate si bautura, slujite de preot. Iar incantatiile rostite la momentul despartirii de cel drag revin acum si vindeca de durere sufletele celor ce au ramas cu „sufletul pustiit”:

„- Fir-fir-fir
De ce n-ai înflorit?
– N-am mai înflorit
C-am mai zabovit
De m-am despartit
De frati si surori
De gradini cu flori
Si de lumea toata…”

(text cules de Ion Mocioi si publicat în vol. Cântece de pe Tismana, Tg. Jiu, 1978)
Se credea ca, in drumul catre cer, sufletele mortilor se puteau rataci si ramane pe pamant, transformandu-se in strigoi ce provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea se practicau si se mai practica si astazi, ritualuri magice de aparare: sunt culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati protectoare (leustean, alun, paltin); oamenii si animalele se ating cu ramuri de leustean; se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; femeile si fetele se incing peste brau cu ramuri de leustean; abunda pomenile pentru morti; se fac vraji si descantece.

Rusaliile - datini
Pregatirea fetelor de Rusalii

Legat de Rusalii este si faimosul joc al calusarilor executat de cete de flacai, dans ritual de origine straveche si neclara, cu functie magica, pe de o parte patronat de iele, pe de alta capabil sa vindece relele acestora. In Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir nota: “Multimea superstitioasa crede ca ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: dupa ce bolnavul s-a asternut la pamant, aceia incep sariturile lor si la un anumit loc al cantecului, calca, unul dupa altul, de la cap pana la picioare, pe cel culcat; in sfarsit, ii sufla la ureche cateva cuvinte anume ticluite si poruncesc bolii sa iasa”. Daca bolnavul nu se lecuieste nici dupa aceasta, se zice ca el nu mai are scapare.

Rusaliile - Calusari
Datini de Rusalii – Calusari

Conducatorul cetei, vataful, este cel care conducea si supraveghea intrega ceremonie. Era recunoscut ca cel mai bun jucator, cel mai iute de picior. Odata ales, vataful devenea un personaj sacru, respectat si temut, considerandu-se ca are o “putere magica asupra Calusarilor” . Acesta trebuia sa fie un barbat cu calitati si virtuti morale si de caracter deosebite, familiarizat cu toate tainele Calusului, cunoscator al descantecelor, farmecelor si vrajilor pe care nu avea voie sa le dezvaluie nimanui, decat viitorului vataf. In popor exista convingerea ca membrii cetei de Calus au ceva diavolesc, ca s-au indepartat de Biserica si de Dumnezeu, ca au incheiat un pact secret cu alta divinitate, numita in unele zone Zau (Zeu). Cu atat mai mult nu era acceptata situatia ca un preot sa faca parte din ceata calusarilor. Astfel, Nicolae Iorga a gasit o plangere prin care protopopul Petru de la Orastie este parat episcopului Dionisie Novacovici in 1764 ca “au fost in 9 ani caluseariu”. Desigur, cel incriminat facuse parte din ceata preot fiind, altfel acuzarea n-ar fi avut nici un temei. Calusul, a fost declarat la 24 noiembrie 2005 capodopera culturala a omenirii si inclus pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO

DEX – Dictionarul explicativ al limbii romane, Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan”, 1998, ed.Univers Enciclopedic
Dr.Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an. Dictionar, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1997
M. Pop, Consideratii etnografice asupra calusului oltenesc, in “Despre medicina populara romaneasca”, Bucuresti, 1970
Conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Pasarin- Rusaliile- “ruga” pentru doua Lumi, revista Clipa
Razvan Codrescu- Obiceiuri populare de inaltare si rusalii- www.crestinortodox.ro

Filed Under: Articole Tagged With: calusarii, crestin, ielele, obiceiuri, rusalii

Ardei umpluti cu carne. Reteta clasică

May 29, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu toate ca multi dintre noi considera ardeii umpluti ca fiind o mancare traditional romaneasca, se pare ca originile acestui preparat, sau mai degraba acestui gen de preparate (legume umplute), le aflam in Turcia unde sub denumirea de “dolma” ( de la verbul dolmak – a fi umplute), inca din vremea Imperiului Otoman, intalnim o varietate de retete  bazate pe legume umplute. Umplutura se aplica in principal la rosii, vinete, dovlecei, ceapa si ardei.  In orice caz azi, intalnim ardei umpluti cu carne sau nu, in multe bucatarii europene si cu nenumarate variatiuni de preparare. Mai jos voi prezenta reteta cel mai des intalnita in gospodariile romanesti din jumătatea de jos a ţării, ardei umpluti cu carne.

Ardei umpluti cu carne

Ingrediente necesare ardei umpluti cu carne :

  • Pentru cinci portii ne sunt necesari 10 ardei mari si sanatosi, de preferat rosii deoarece, spre deosebire de cei albi, acestora li se exfolieaza mai greu pielita, fiind mai rezistenti, mai aspectosi si totodata  mai dulci .
  • Carnea, in cantitate de cca. 500 g, folosita pentru umplutara este bine sa fie amestec porc-vita in proportii egale sau sa domine porcul, avand in vedere ca prezenta intr-o cantitate mai mare a carnii de vita duce la intarirea compozitiei.

Pentru umplutura si sos ne mai trebuie:

  • 150 g orez
  • 3 cepe mai mari
  • 1 ou
  • 1 kg de rosii
  • bulion ( bine ar fi sa fie de casa)
  • piper, sare, cimbru
  • marar, patrunjel si cateva frunze de leustean

Preparare:

1. Se taie cotorul si se curata semintele la ardei, se spala si se cresteaza la varf dupa care se lasa la scurs.

2. Trecem la prepararea umpluturii prin amestecarea carnii cu orezul, oul si cu doua cepe tocate marunt si putin călite.

Se adauga piperul si sarea ( dupa gustul si obiceiul bucatarului, mai mult sau mai putin ), praful de cimbru si verdeata tocata marunt. Se mai adauga cca 50 g de bulion si se amesteca bine pana se omogenizeaza umplutura.

3. Se umplu ardeii si se acopera fiecare cu o felie de rosie sau cu cotorele taiate in momentul curatirii  (se pot capaci si cu alte legume cum ar fi felii de dovlecel). Compozitia nu trebuie sa fie prea deasa si nici ardei umpluti indesat pentru a lasa loc de crestere orezului. Se aseaza intr-o cratita in care s-a pus in prealabil putin ulei, ardei langa ardei cu gura in sus, astfel incat sa nu se rastoarne.

ardei umpluti cu carne

Ar fi bine daca am avea un litru supa de carne sa turnam peste ardeii umpluti, daca nu, putem folosi apa incalzita in prealabil. Apa trebuie sa acopere trei sferturi ardeii si pe masura ce scade se mai poate completa.

4. Punem cratita pe foc si o lasam sa fiarba la foc mic 30 de minute  in timp ce a treia ceapa calita o  amestecam cu rosiile taiate cubulete si cu 2-3 linguri de bulion ( care leaga mai bine sosul), cu piper si sare. Nu ar strica sa adaugam la sos si o lingurita de zahar care sa taie aciditatea rosiilor proaspete. Punem sosul peste ardei in cratita, mai completam cu supa de carne sau cu apa calda, cat este nevoie si mai lasam sa fiarba inca 30 de minute  dupa care, dam cratita la cuptor cat sa se rumeneasca auriu” capacele” ardeilor. Pe parcurs, daca sosul devine prea gros mai completam cu supa.

5. Se scoate vasul cu ardei umpluti de la cuptor, se orneaza cu putina verdeata si se servesc ardeii cu smantana. Asta-i tot despre ardei umpluti cu carne. Lasa-ti dupa o zi pe alta ardeii umpluti  pot capata un gust usor metalic deoarece pielita ce ii acopera oxideaza destul de repede.

Sa fiţi bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ardei, ardei gras, ardei umpluti, carne tocata

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 70
  • Page 71
  • Page 72

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate