• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti

March 19, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spre deosebire de mârliţă (denumire populară a exemplarelor mici de ştiucă), ştiuca mai mare are un gust fad, ce nu o recomandă a fi pregătită printr-o banală prăjire. Peşte răpitor, vitezoman şi activ, ştiuca este mai mult muşchi, neavând mai deloc grăsime care să dea gust şi suculenţă cărnii. Aceast gust fad a determinat pescarii (sau soţiile lor) să aibă în preocupare găsirea unei soluţii culinare care să dea o mai mare valoare ştiucii autohtone. Aşa a apărut ştiuca umplută! Având o piele mai rezistentă şi elastică, ştiuca a fost jupuită, după care această piele a fost umplută cu ce i-a trecut prin cap şi imaginaţie consumatorului de ştiucă: legume, ficăciori, ciuperci, stafide şi alte fructe uscate, verdeţuri, ouă, etc. Ei bine, cu umplutul ştiucii m-am îndeletnicit şi eu azi, spre cinstirea acelor oameni ai Deltei care au născocit, spre bucuria noastră, această lucrare culinară. Vă doresc stiucă umplută!

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (1)

Necesar ingrediente stiuca umpluta:

  • 1 ştiucă de 2 kg sau peste
  • 1 conservă ton în ulei
  • 3-4 ciuperci
  • 2 ouă
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 morcov mic, fiert
  • 1 legătură mică de pătrunjel şi una de mărar
  • sare, piper
  • 1 lămâie
  • unt, ulei

Garnitură pentru ştiucă umplută

  • 4-5 roşii
  • 1 ardei iute
  • 2 căţei de usturoi
  • 2-3 frunze busuioc
  • piper, sare
  • ulei de măsline

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (3)

Curăţăm ştiuca de solzi şi o spălăm bine. Facem o tăietură uşoară la baza capului, atât cât să crestăm pielea. Pentru început ne ajutăm de un cuţit să desprindem pielea de carne, după care o putem jupui încet trăgând uşor, puţin câte puţin, pielea spre coadă. Dacă se prinde carne de piele ne ajutăm iaraşi de cuţit. Când ajungem cu pielea la jumătatea ştiucii îi putem înlătura intestinele. Pentru a nu rupe pielea, la aripioare ne folosim de cuţit, să tăiem osul tare al acestora. Odată jupuită pielea pâna la coadă, tăiem coaloana peştelui unde începe coada.

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (6)

Lăsăm pielea deoparte şi curăţăm carnea peştelui. Ştiuca nu are multe oase, dar vom găsi totuşi câteva oase subţiri. Le îndepărtăm pe măsură ce curăţăm carnea. Carnea ştiucii o mărunţim foarte uşor din cuţit, pe un tocător (ca pe vinete), până devine păstoasă. O putem da şi prin maşina de tocat dar nu este neapărat necesar. Punem carnea mărunţită într-un bol împreună cu 2 ouă, conserva de ton, ciupercile tocate mărunt, pătrunjelul şi mărarul, ceapa verde şi morcovul fiert bine mărunţite. Dăm un praf de piper şi unul de sare. Amestecăm până ce se omogenizează bine această compoziţia.

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (7)

Cu ajutorul unei linguri umplem bine pielea de ştiucă. Capul ştiucii îl putem coase de piele dacă chiar vrem să aşezăm ştiuca pe un platou, să facem impresie. Eu îl ataşez, fără să-l cos, în tava de copt. Ungem din abundenţă cu ulei o tavă suficient de lungă încât să încapă ştiuca. Tăiem lămâia felii şi formăm în tavă un pat lung din aceste felii. Aşezăm ştiuca umpluta pe acest pat de felii de lâmâie care ne va asigura că peştele nu se lipeşte. Tăiem felii de unt şi le punem peste ştiuca umplută. Băgăm tava în cuptorul încins pentru cca 45 de minute, până ce peştele se rumeneşte şi se întăreşte. Scoatem ştiuca umplută din cuptor şi o lăsăm să se răcească, pentru a o putea tăia felii.

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (9)

Garnitura făcută de mine este uşoară şi completează foarte bine dulceaţa (pentru că acum ştiuca este mult mai dulce şi gustoasă). Am tăiat felii 2 căţei de usturoi şi un mic ardei iute şi le-am tras puţin la tigaie cu ulei de măsline. Am tăiat felii câteva roşii şi le-am adăugat în tigaie. Am mărunţit 2 frunze de busuioc şi am aromat roşiile. Am lăsat 2-3 minute roşiile pe foc, cât să nu se sfarme. Am dat puţin piper şi sare. Această garnitură mediteraneană este gata în max. 10 minute şi merge extraordinar de bine cu stiuca umplută.

P.S. Am folosit conserva de ton în ulei pentru a potenţa gustul de peşte şi a da grăsime. Morcovul fiert, ceapa verde şi ciuperca dau textură şi suculenţă. Verdeaţa dă aromă, condimentele gust şi oul leagă tot.

Să fiţi bine!

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (12)

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (14)

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (15)

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (16)

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (2)

Stiuca Umpluta. Retete Pescaresti (4)

Filed Under: Retete cu peste, scoici, melci, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Dobrogea, Retete la cuptor Tagged With: pescaresti, peste, stiuca

Mancare de Limba cu Rosii si Marar

March 12, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Încă din vechime se spune că mărarul este iarba renașterii şi că are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul. Păi, dacă este aşa, nu cred că găsim pe cineva să nu-şi dorească o asemenea renaştere de amploare. Dacă la aceste spuse mai adăugăm şi vechea zicală cum că “limba dulce, mult aduce”, pentru mine, ca bărbat la cratiţă, dornic de asemenea beneficii, nu se impune decât o singură concluzie: mancare de limba aromată cu mărar. Aşa intenţionez să-mi tratez renaşterea în acest weekend şi vă invit şi pe voi, dacă vă place limba, să-i faceţi de încercare acestei populare lucrări culinare.

Mancare de limba cu rosii si marar (7)

Ingrediente necesare mancare de limba:

  • 500 gr limba de porc
  • 1 ceapă
  • 10-15 măsline
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 tulpină mică de apio sau o felie de ţelină
  • 1 conservă roşii decojite în bulion sau 5-6 roşii proaspete, bine coapte
  • 1 legătură de mărar
  • sare, piper, 1 foaie dafin
  • ulei

Mancare de limba cu rosii si marar (1)

Spălăm bine limba şi o punem la fiert pentru 30 de minute, în apă cu o linguriţă de sare, până când se pătrunde. Scoatem limba fiartă pe o farfurie şi o lăsăm să se răcească (o putem curăţa şi fierbinte dacă nu ne deranjează). După ce s-a răcit o curăţăm de piele şi o tăiem felii de jumătate de cm. Păstrăm 2 polonice din supa în care a fiert limba.

Încingem ulei într-o tigaie şi călim ceapa şi apio (sau ţelina) mărunţită. Ţelina dă o aromă subtilă, de grădină ţărănească, Când ceapa devine transparentă, adăugăm bucăţile de limbă şi căţeii de usturoi tăiaţi felii subţiri. Dăm un praf de sare şi unul de piper şi amestecăm să se înfierbinte oleacă. Peste două minute punem roşiile în bulion şi foaia de dafin. Putem folosi roşii întregi decojite în bulion, roşii cubuleţe sau roşii proapete tăiate cubuleţe. În cazul roşiilor proaspete, adăugăm în plus un praf de zahăr să reducem aciditatea.

Adăugăm două polonice din supa rezultată în urma fierberii limbii. Lăsăm focul mic şi când începe sosul să bolborosească, adăugăm măslinele. Lăsăm să fiarbă uşor cca 30 de minute, până ce scade sosul suficient. Spre final, tocăm mărarul şi aromăm a noastră mancare de limba. Punem un capac peste tigaie şi lăsăm mâncarea 10 minute, să se maturizeze la gust şi aromă. Fiecare o mănâncă după cum doreşte, fiindu-i potrivită atât pâinea cât şi mămăliga.

Să fiţi bine!

Mancare de limba cu rosii si marar (2)

Mancare de limba cu rosii si marar (3)

Mancare de limba cu rosii si marar (4)

Mancare de limba cu rosii si marar (5)

 

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: limba, marar, masline, rosii, sos

Pastrama de Oaie cu Varza

March 5, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mâncare prin excelenţă rustică, preparată cum nu se poate mai simplu, pastrama de oaie cu varza îşi dedică aroma cu stricteţe celor ce se dau în vânt după carnea de oaie. Aici nu există cale de mijloc, ori ţii cu oaia ori eşti hotărât împotrivă. Pentru mine, care ţin la statutul de gurmand, o bucăţică de oaie din când în când nu face decât să-mi incite pofta şi apetitul. În vremuri nu prea îndepărtate, când satul românesc era mai viu şi ţinea la datină, în multe regiuni, carnea de oaie cu varză era baza meniului la evenimentele importante ale obştei, având mare trecere la meseni. De regulă, pastrama de oaie nu intră ca parte în mâncăruri, fiind mult mai apreciată cu ceva jar sub ea, dar tocmai acestă rutină, ar trebui să ne îmboldească să o supunem şi la alte încercări culinare, inclusiv, în tandem, cu clasica varză murată.

Pastrama de oaie cu varza (1)

Ingrediente pastrama de oaie cu varza

  • 1 kg pastrama de oaie
  • 2 verze murate
  • 1 ceapă mare
  • 10-15 roşii cherry sau 3-4 roşii obişnuite
  • opţional, dacă mâncaţi sau nu, uşor iute – o linguriţă pastă de ardei iute sau puţin ardei iute mărunţit
  • piper, boia, cimbru
  • o lingură untură (sau ulei dacă preferaţi)

Pastrama de oaie cu varza (4)

Tăiem pastrama de oaie în bucăţi nu prea mari, cât o îmbucătură. Curăţăm ceapa şi o mărunţim. Încingem untura într-o tigaie mai înaltă sau o cratiţă şi călim ceapa împreună cu pastrama de oaie tăiată. După ce s-au călit le scotem şi le punem într-un vas roman, de lut. Mărunţim varza murată şi o călim şi pe aceasta pentru 10 minute în untura rămasă, împreună cu o linguriţă de boia, câteva boabe de piper şi cimbru.

Eu unul, ţin mult la vasul de lut, dar se poate găti şi în aceaşi cratiţă în care se călesc toate. Obişnuiesc, la varză, să folosesc boabe de piper, de multe ori împreună cu piper măcinat, deoarece îmi plac boabele întregi. Dacă nu vă plac, folosiţi piper măcinat proaspăt ci nu la plic. De asemenea, varza călită autentică se face de când lumea cu untură, dacă vrem într-adevăr gust.

Punem şi varza uşor călită în vasul de lut şi o amestecăm cu pastrama şi ceapa călită. Pentru că sunt un susţinător al ardeiului iute (ca şi al usturoiului şi hreanului) nici de data asta nu pierd ocazia să adaug un vărf de lingură de pastă de ardei iute. Fapta asta, bineînţeles, este opţională, că doar nu vreau să vă iuţiţi obligatoriu şi apoi să-mi găsiţi pricină. Tăiem roşiile cherry jumătăţi şi le aliniem deasupra lucrării noastre, cu tăietura în jos. Sare nu folosim că are şi varza murată şi pastrama de oaie. Adăugăm un pahar de 200 ml cu apă şi băgăm vasul în cuptorul încins. Verificăm peste cca 1 oră dacă varza s-a gătit şi ne mulţumeşte textura. Este bine ca varza să-şi păstreze din fermitate. Pastrama de oaie cu varza o putem servi la masă alături de o mămăliguţă fierbinte. Se înţelege că este potrivit şi un pahar de vin.

Să fiţi bine!

Pastrama de oaie cu varza (5)

Pastrama de oaie cu varza (7)

Pastrama de oaie cu varza (10)

Pastrama de oaie cu varza (13)

Pastrama de oaie cu varza (14)

 

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: pastrama de oaie, varza

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci

February 27, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Faptul că vestitorii primăverii încep a se ridică spre lumină şi soare este semn bun pentru toţi iubitorii verdeţurilor primăvăratice, ce aşteaptă a se deda la o cură de vitamine şi sănătate cu urzici, leurdă, spanac, dragavei sau lobodă. Cum trecerea de la greutăţile culinare ale iernii către verdele uşoarelor bucate de primăvară nu trebuie s-o facem abrupt ci mai cu sfială şi blândeţe, mi-am zis că, ar fi bine să facem un mic ocol şi să punem în operă culinară un crap la cuptor. Personajul cu pricina este nevoie a avea binişor peste 2 kg, adică să fi avansat de la gradul de ciortan, mai ales că o să trebuiască să poarte cu el o umplutură de orez cu ciuperci şi ierburi. Dulceaţa acestei vietăţi acvatice o vom echilibra, în principal, cu roşii tăiate mai abrupt, pentru a le găsii mai trupeşe în farfurie şi mai cu prestanţă la gust.

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (1)

Ingrediente crap la cuptor

  • 1 crap 2,5 kg
  • 150 gr orez
  • 500 gr ciuperci
  • 1 ceapă
  • 8-9 roşii potrivite
  • 1 tulpină apio sau ţelină romanescă
  • 3-4 ardei iuţi (opţional)
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3-4 caţei de usturoi
  • cimbru, piper, boia, sare
  • 100 ml vin alb
  • ulei de măsline

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (5)

Curăţăm crapul de solzi, îl eviscerăm, înlăturăm intestinele şi îl spălăm bine în apă rece. Îl tamponăm cu un prosop de hârtie sau îl lăsăm puţin la aer, să se zvânte uşor. Ungem bine o tavă încăpătoare cu ulei de măsline. Aşezăm crapul în tavă şi îl crestăm adânc, la distanţă de 2-3 cm, numai pe partea de sus. Crestătura să meargă pănă la coloana vertebrală.

Într-o tigaie încinsă călim ceapa tocată şi jumătate din ciuperci mărunţite. Dăm un praf de sare, unul de piper şi cimbru cât iei între trei degete. Când ceapa sa înmuiat adăugăm orezul şi un vârf linguriţă de boia. Punem o ceşcuţă de apă călduţă (sau supă de legume sau pui) şi amestecăm uşor să se umfle oleacă orezul. La final adăugăm pătrunjelul mărunţit.

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (6)

Cu această călitură umplem bine burta crapului aflat deja în tavă. Pe lângă crapul umplut, în tavă, aşezăm roşiile crestate în cruce, ciupercile întregi (alegem să folosim ciuperci tinere, micuţe), tulpina de apio tăiată bucăţii de 1 cm şi căţeii de usturoi întregi. Dacă nu ne-a ieşit în cale apio putem folosi o tulpină de ţelină autohtonă sau chiar rădăcină tăiată cubuleţe (10-15 cubuleţe). Ţelina dă o aromă rustică.

După ce am aşezat toate ingredientele în jurul crapului, adăugăm un pahar de vin alb. Presărăm, peste roşii şi ciuperci, sare mare şi piper proaspăt zdrobit (are aromă puternică). Coacem uşor ardeiul iute şi îl aşezăm peste şi printre roşii. Puţin copt, ardeiul eliberează o aromă mai puternică. Dacă nu vă îngăduiţi să vă iuţiţi oleacă, nu folosiţi ardei iute sau alegeţi unul mai puţin iute. Oricum, ardeii îi lăsăm întregi şi astfel iuţeala va afecta mai puţin, atât cât trebuie, restul ingredientelor.

La final, peste crap, punem ulei de măsline, astfel încât acesta să fie bine uns. Uleiul de măsline, vinul, sucul roşiilor şi al peştelui vor forma un sos gustos dar care va permite roşiilor să-şi păstreze o textură uşor fermă (asemănătoare roşiilor caramelizate). Introducem crapul umplut la cuptor pentru cca 45 -60 de minute.  Din când în când, mai tragem tava din cuptor şi cu o lingură, luăm sos din tavă şi punem peste peşte. Avem grijă ca, la final, sosul să nu scadă de tot (să nu se ardă legumele) iar peştele să se îmbujoreze îmbietor.

Asta-i tot, drept pentru care vă fac chemare la un crap la cuptor, la început de natură verde de primăvară.

Să fiţi bine!

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (9)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (10)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (8)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (14)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (15)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (3)

Filed Under: Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Dobrogea, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: crap, la cuptor, peste

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor

February 13, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gustoşi şi îndestulători, poţi prepara cartofi cu bacon la cuptor extrem de simplu şi fără a consuma prea mult timp. Necesită ingrediente banale şi de regulă fac faţă cu brio la pretenţii şi pretenţioşi. Sunt o soluţie gustoasă când nu prea ai chef sau timp de stat în bucătărie. Poţi fi mâncaţi cu spor lângă o salată de verzituri sau, pentru gurmanzii de categorie grea, pot ocupa postul de garnitură.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (8)

Ingrediente cartofi cu bacon la cuptor

  • 1 kg cartofi
  • 200 gr bacon
  • 200 gr ciuperci
  • 1 ceapă
  • sare, piper, boia,
  • ulei de măsline

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (1)

Curăţăm cartofii şi îi tăiem cuburi nu foarte mici. Baconul îl tăiem franjuri mai subţiri sau mai trupeşi, după cum apreciem estetic că ne-ar place. Eu am folosit ciuperci conservate dar la fel de bune (dacă nu mai bune) pot fi şi ciupercile proaspete care, la rândul lor, trebuie tăiate felii.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (2)

Tăiem ceapa fideluţă, rostuită să dea dulceaţă lucrării noastre. Punem totul – cartofi, bacon, ciuperci, ceapă – într-o tavă, aşezonăm cu sare şi piper şi îi dăm culoare cu un praf de boia. Peste toate adăugăm 2-3 linguri de ulei de măsline şi amestecăm temeinic astfel încât uleiul şi condimentele să învelescă protector şi gustos toate ingredientele. Dăm tava la cuptor până ce, încercându-i cu o furculiţă, constatăm că s-au gătit cartofii. Este elegant să nu lăsăm peste măsură cartofii la cuptor pentru că se pot fărâmiţa excesiv şi pierdem la aspect.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (4)

Reţeta de cartofi cu bacon poate fi abordată şi mai sofisticat sau pe căi mai ocolite, dar cum azi nu ne-am propus să ne zdruncinăm existenţa efemeră sau bucătăria, ne mulţumim cu cea mai simplă variantă posibilă. Bineînţeles, condimentele pot fi îmbogăţite după poftă şi dorinţă. Eu i-am servit la masă alături de o salată verde, uşor înviorată cu zeamă de lămâie, aşa, pentru digestie.

Să fiţi bine!

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (5)

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (7)

 

Filed Under: Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bacon, cartofi, ciuperci, garnitura

Carne de Vita cu Gnocchi in Sos de Rosii

February 7, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gnocchi sunt un fel de găluște mici preparate de obicei din cartofi și făină, foarte prezente, în special, în bucătăria italiană. Se pot prepara în casă sau le puteți găsi gata preparate în magazine. Rețetele după care se gătesc gnocchi sunt asemănătoare celor de paste, respectiv cu sos de roșii, cu verdețuri și legume, sau în diverse tocane. Eu am ales să prepar carne de vita cu gnocchi în sos de roșii cu vin și dovlecei, o rețetă tot de sorginte italiană. Sper să vă impulsionez la poftă! Dacă vita nu vă atrage, puteți alege altă carne, fie că este de porc sau piept de pasăre.

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (16)

Ingrediente necesare carne de vita cu gnocchi

  • 500 gr carne de vită, pulpă sau mușchi
  • 500 gr gnocchi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică sau 2 tulpini de țelină
  • 1 dovlecel
  • 3 căței de usturoi
  • 2 conserve de roșii cubulețe
  • 1 pahar de vin roșu – cca 150 ml
  • foi de dafin, piper, sare
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru servire – pâine crocantă aromată

  • 100 gr unt
  • pătrunjel sau busuioc proaspăt
  • 2 căței de usturoi

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (1)

1. Tăiem carnea de vită în bucăți micuțe, îmbucături. Încingem o tigaie sau cratiță cu două linguri ulei de măsline și rumenim carnea. Scoatem carnea rumenită pe o farfurie și în uleiul rămas și resturile de la carne (dau gust) călim ceapa tăiată mărunt,usturoiul zdrobit, țelina și morcovul mărunțite, până ce se înmoaie ceapa. Dăm un praf de sare și de piper proaspăt măcinat.

2. Întoarcem în tigaie carnea de vită rumenită anterior și stingem totul cu vin roșu. Adăugăm conservele de roșii, 2 foi de dafin și completăm cu o cană cu apă. Aducem totul la fierbere, dăm focul încet și lăsăm să fiarbă până ce carnea devine fragedă astfel în cât să se desfacă ușor în firișoare. Fierberea poate dura între o oră și două ore, până ce se înmoaie și gătește bine carnea. Pe parcurs, pe măsură ce scade prea mult sosul, mai adăugăm puțintică apă.

3. Tăiem dovlecelul cubulețe. Eu nu îi curăț coaja dar, dacă doriți, o puteți face. Când carnea este bine gătită adăugăm dovlecelul. Mai fierbem ușor cca 10 minute până ce se înmoaie dovlecelul, dar fară a-și pierde fermitatea. Dovlecelul dă o aromă aparte acestui preparat cu carne de vita si gnocchi.

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (17)

4. În oala mai mică, punem apă cu o linguriță sare, și o lăsăm să ajungă la fierbere. Când apa dă în clocot punem gnocchi. În 2-3 minute aceștia sunt gata. Pe măsură ce fierb, se vor ridica la suprafață. Îi culegem din oală cu o strecurătoare și îi punem în cratița cu sos de roșii și vită. Mai lăsăm două minute să bolborosească ușor, să se îmbrace gnocchi în sos, și oprim focul. Putem adăuga pătrunjel proaspăt tocat.

 5. Într-un mojar (dacă nu avem, le putem mărunți bine din cuțit) zdrobim frunzele de busuioc sau de pătrunjel cu usturoi. Le amestecăm bine cu unt, până obținem o pastă tartinabilă. Întindem acestă pastă pe câteva felii de pâine neagră, punem feliile într-o tavă și le băgăm la cuptor. În zece minute feliile de pâine devin foarte gustoase, crocante și aromate.

Acest preparat de carne de vita cu gnocchi îngăduie foarte gustos, pentru cine preferă, parmezanul ras. Se mânăncă cu pâine crocantă aromată cu diverse ierburi.

Să fiți bine!

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (2)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (3)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (4)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (5)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (10)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (12)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (13)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (7)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (8)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (14)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (15)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete de paste si pizza, Retete de post Tagged With: gnocchi, sos de rosii, vita

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate