• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Ingrediente Loboda, leurda si altele Bame cu orez si carne de curcan

Bame cu orez si carne de curcan

Până în urmă cu trei ani, indiferent de potecile bătute, bamele nu se întrupaseră deloc în calea mea, așa că nu am avut nici un prilej să ne cunoaștem. Știam, ca teorie, că țăranul le planta mai cu preocupare în trecut și că se mâncau oarecum frecvent, fiind apreciate și considerate o mâncare cu oarece tentă boierească. Ei bine, de vreo trei ani în piața centrală a orașului, s-a format un cartel din 2-3 măicuțe, care, implementând în practică trâmbițatele principii de competitivitate și sustenabilitate, cultivă și valorifică o mică producție de bame, ce rodesc în grădina din spatele casei. În altă parte nu le-am întâlnit și lor le datorez prezența bamelor în farfuria mea, spre a lor cunoaștere culinară.

Dacă anul trecut am făcut zicere despre mâncarea de bame cu carne de pui, azi încerc să vă captez oleacă atenția și pofta cu o garnitură de bame cu orez, peste care am rânduit niște fâșii de carne moale și delicată de curcan. Acesta a fost felu’ doi, pulpa de curcan fiind mai întâi fiartă bine într-o supă, curățată de carne și oleacă rumenită.

Bame cu orez si carne de curcan

Ingrediente bame cu orez si carne de curcan

  • 300 gr bame
  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 pulpă de curcan
  • sare, piper
  • 1 lingură de unt
  • 1 linguriță sos de soia
  • supă de pui sau legume
  • ulei

Bame cu orez . Garnitura la carne de curcan

În primul rând trebuie spus că bamele secretă un lichid lipicios și trebuie pregătite puțin înainte de preparare. Bamele folosite de mine la această rețetă erau deja curățate și congelate. Dacă doriți să aflați cum se pregătesc bamele înainte de prepararea efectivă, puteți afla acest lucru dând click pe reteta mancare de bame cu carne de pui.

Bame calite

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. O punem la călit într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Dăm un praf de sare peste ceapă pentru ca aceasta să elimine apă și să prevenim rumenirea excesivă. Când ceapa devine translucidă, adăugăm bamele. Bamele se înmoaie repede, așa că peste 2-3 minute adăugăm și orezul. Călim încă 2-3 minute și punem un polonic de supă. Eu am adăugat și o lingură de vegeta de casă (morcov, rădăcinoase, verdeață – uscate) dar acest lucru nu este neapărat necesar. Nu mai folosesc vegeta din comerț de câțiva ani. Când supa este absorbită, adăugăm încă un polonic și continuăm tot așa până când orezul este moale și pufos, dar totuși ferm. La o cană de orez folosim cca 3 cănii de supă. La final, adăugăm lingura de unt și dăm un praf de piper proaspăt măcinat, cu o aromă vioaie. Gustăm și potrivim de sare.

Garnitura de orez cu bame

Pulpa fiartă în prealabil în supă, se desface de carne în fâșii. Într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei, punem franjurii de carne și ardeiul gras roșu, tăiat cuburi. Le călim ușor, câteva minute, și adăugăm sosul de soia și încă o dată, puțin piper. Toată operațiunea durează 5 minute. Ardeiul lângă carne, va veni cu gust și aromă distinctă, completând foarte plăcut garnitura de bame și orez. Se servește carnea pe patul de bame cu orez.

Să fiți bine!

Mancare de bame cu orez si carne

Primary Sidebar

Rețete Diverse

paste tagliatelle cu sos de rosii

Paste tagliatelle cu sos de rosii si masline

ciorba taraneasca

Ciorba Taraneasca de Pui cu Zdrente de Ou

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

Mancare de arpacas cu ciuperci

Limba de porc cu sos tomat

Fasole cu carnati polonezi. Cu ceapa calita si ciuperci

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025