• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Altele Retete de post Ciorba de Dovlecei Acrita cu Corcoduse

Ciorba de Dovlecei Acrita cu Corcoduse

Ciorba de dovlecei, acrişoară şi răcoroasă, ca mai toate ciorbele de legume este prielnică şi primită cu poftă când suntem atinşi de căldura verii. Ciorbele astea văratice se pot mânca atât fierbinţi – să te treacă apele, cum spuneau bătrânii – cât şi reci, să te răcorească în torida vară. Sunt ciorbe simple, fără mari secrete de preparare în care roşia, cartoful, dovlecelul, fasolea verde devin pe rând vedete în timp ce celălalte legume le ţin trena. Zeama asta de dovlecei am acrit-o cu corcoduşe verzi şi dacă-i mai alaturăm şi un ardei iute murat sau proaspăt, tocat, bună lucrare o să iasă!

ciorba de dovlecei acrita cu corcoduse

Necesar ciorba de dovlecei acrita cu corcoduse:

  • 3 dovlecei
  • 3 roşii coapte
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 ţelină micuţă
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri de orez
  • 1 pumn de tăiţei
  • 1/2 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 10-15 corcoduşe sau altceva de acrit
  • sare, piper, ulei

ciorba de dovlecei acrita cu corcoduse verzi

Preparare:

1. Într-o oală de 4-5 litri punem o lingură de ulei şi călim ceapa tocată până devine sticloasă. Adăugăm apoi morcovul şi ţelina tăiate mărunt şi mai călim 2 minute. Stingem cu apă şi lăsăm să dea în clocot.

calim legume pentru ciorba de dovlecei

2. Lăsăm să fiarbă 5 minute şi adăugăm orezul şi ardeiul gras tăiat cubuleţe.

3. După alte 5 minute adăugăm dovleceii tăiaţi cubuleţe şi roşiile, de asemenea. Lăsăm să fiarbă 10 minute la foc potrivit.

ciorba de dovlecei si corcoduse

4. Adăugăm tăiţeii. Dacă doriţi să încercaţi corcoduşele acum este momentul când le punem în oală. Dacă nu aveţi posibilitatea sau nu doriţi prezenţa corcoduşelor, puteţi acri cu zeama de varză, cu borş sau atunci când serviţi, cu oţet. Corcoduşele au o putere mai mare de acrire decât zeama de varză sau borşul şi nu trebuie prea multe. Dacă nu deranjeză, corcoduşele se pot pune întregi în oală şi se vor înmuia şi fărâmiţa, sâmburii rămânând, la final, pe fundul oalei. O altă variantă pe care o folosesc este să opăresc corcoduşele 2 minute, timp suficient pentru a se înmuia. Se scurge apa şi se trec corcoduşele printr-o sită mai rară, care să reţină sâmburii. Peste pasta rezultată se dă un praf de sare şi se poate pune în borcane pentru iarnă. Cu această pastă de corcoduşe se acreşte ciorba.

corcoduse pentru acrit ciorba

5. Mai lăsăm pe foc 5 minute astfel încât dovlecei şi tăiţeii să fie fierţi. Gustăm şi potrivim de sare. Aromăm cu mărar şi pătrunjel şi dăm un praf de piper proaspăt măcinat.

ciorba de dovlecei, legume si corcoduse

P.S. Ciorba de dovlecei se pretează a fi dreasă, în principal, cu iaurt. O prefer servită simplu, fără a fi dreasă, dar mâncată cu ardei micuţi, iuţi şi muraţi. Pe lângă legumele folosite de mine se pot pune şi altele cum ar fi păstărnacul sau rădăcina de pătrunjel, se poate adăuga un cartof tăiat cubuleţe sau un pumn de fasole verde. Dacă ar fi să consider ceva obligatoriu după părerea mea ar fi baza de rădăcinoase, peste care se vine cu dovlecei şi roşii.

Să fiţi bine!

ciorba de dovlecei si legume

 

Primary Sidebar

Rețete Diverse

pui intreg la cuptor

Pui Intreg la Cuptor in Sos de Rosii. Rustic si Gustos

piept de pui cu piure de conopida

Piept de pui cu piure de conopida si cartofi

chiftele în sos cu legume

Chiftele si legume în sos de roşii

pui cu masline

Pui cu masline si sos din abundenta

Despre ceapa

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025