• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Ingrediente Loboda, leurda si altele Ciorba de Dragavei cu Orez si Zdrente de Ou

Ciorba de Dragavei cu Orez si Zdrente de Ou

Mai demult, în vreme, această chiaburească zeamă, cunoscută drept ciorba de dragavei cu orez si zdrențe de ou, era rânduită cam după următorul canon: Ca să câștige timp, toca muica bolbotinele și, lăsând oala pe foc să bolborosească leneș, se ducea în spatele oborului, să rupă o poală de ștevie, numai sfârc. Când trecea prin obor, striga la ăl bătrân ce bocănea cu chisăru’ pe la pătul, să urce la păier să caute un cuibar de oauă. O auzise p’ aia golașă cotcodăcind de dimineață pe la păier. Se întorcea la vatră cu poala plină de dragavei, peste care arunca alea 2-3 ouă, găsite în cuibar. Până ce grijea verziturile, îl mai trimitea pe ăl bătrân în beci, la putină, să scoată o oală de zeama de varză, să acrească fiertura. Coborâtul în beci era treaba omului, nu a femeii. Tot treaba omului era să rupă niște ardei iute uscat, din șirul atârnat la gura beciului, și să-l coacă pe plită. Cam asta era ritualul cu ciorba de dragavei sau cu cea de lobodă… Ciorbe românești autentice, sănătoase și foarte gustoase.

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (1)

Necesar ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou

  • 1 kg dragavei
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac mic
  • 1 nucă, oleacă mai trupeșă, de țelină
  • 1 ceapă
  • 1 pahar bulion
  • 1 pahar mic de orez
  • 2 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lingură de mălai
  • 1 legătură de leuștean
  • 1/2 l zeama de varză sau mai mult, după obicei și poftă
  • sare, piper

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (3)

Preparare

Spălăm și curățim morcovul, păstârnacul, țelina și ceapa. Le mărunțim și le punem la fiert în 3 litri de apă rece cu un praf de sare. Până fierb legumele, grijim dragaveiul, înlăturând eventualele resturi de ierburi. Îl spălăm sub jet de apă și îl lăsăm să se scurgă. Rupem frunzele de dragavei cu mâna, făcându-le bucăți și înlăturând partea mai groasă a codițelor (nervura principală). Lăsăm dragaveiul astfel pregătit, într-un bol.

Când legumele aproape au fiert punem zeama de varză (sau borș) și bulionul (sau zarzavat acrișor, de ciorbe). Lăsăm să înceapă fierberea și adăugăm orezul. Gustăm să verificăm cât de acrișoară este ciorba, dacă mai este nevoie de zeamă suplimentară (după pofta fiecăruia). Când orezul s-a umflat adăugăm dragaveiul pregătit mai înainte. Într-un bol, spargem două ouă, punem 3-4 căței de usturoi zdrobiți, o lingură de mălai și un praf de sare. Amestecăm ușor cu o furculiță, dar fără să batem amestecul, deoarece urmărim să obținem zdrențe de ou. După ce dragaveiul a fiert două minute, oprim focul la oală și punem amestecul de ouă, răscolindu-l ușor cu o furculiță la contactul cu ciorba fierbinte. Tocăm leușteanul și aromăm ciorba. Dăm un praf de piper. Gustăm și potrivim de sare, dacă mai este cazul. Punem capac pe oală și o lăsăm 10-15 minute. Se mănâncă fierbinte, dar și rece, că-i răcoritoare, dacă-i cald afară.

Să fiți bine!

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (9)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (10)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (8)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (12)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (7)

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Chiftele cu sos

Chiftele cu sos de rosii si paste

Piure cu telina

Piure de telina. Cu muraturi şi friptura de pui

Cafeaua povestita

pui cu sos de rosii si usturoi

Pui cu sos de rosii si usturoi. Cu cartofi aromati

burta de vita

Burta de vita. Cum se curata?

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025