• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Categorii retete Retete aluaturi Coltunasi cu branza. Sau cu dulceata

Coltunasi cu branza. Sau cu dulceata

Grecii antici păstrau carnea pentru un timp mai lung, învelind-o în aluat. Cu timpul, pentru că-şi păstra suculenţa, au şi prăjit-o aşa, în aluat. Aceasta a fost plăcinta cu carne în forma ei primară şi antică şi de aici până la coltunasi nu a mai fost decât un pas. Cocheta îmbucătură din aluat umplut cu carne, brânză, dulceţuri sau legume, prezentă în mai toate bucătariile lumii, este cunoscută la noi tradiţional drept coltunasi şi pe alocuri, în nordul Moldovei, Bucovina, drept piroşcă. Dacă noi nu am acordat o atenţie prea mare colţunaşilor noştri, italienii au pus la loc de frunte ale lor “piroşti” şi le-au diversificat în ravioli – pătraţi, tortellini – rotunzi, canelloni – tuburi, lunnete – semilună şi cappelleti – pălărioară. Din cauza acestei atenţii pe care nu o acordăm alor noastre, fiind cu ochii aţintiţi la ravioli, întâlnim destul de des părerea cum că noi, românii, nu am avea bucătărie.

coltunasi cu branza

Ingrediente necesare coltunasi:

Pentru aluat:

  • 400 gr făină
  • 2 ouă
  • un pahar lapte
  • 2 linguri ulei
  • sare

Pentru umplutură:

  • 100 gr brânză dulce
  • 1 ou
  • zahăr vanilat
  • scorţişoară
  • coajă de lămâie rasă
  • dulceaţă

Pentru ornat coltunasi:

  • pesmet
  • unt
  • zahăr tos

colţunaşi cu dulceata

Preparare coltunasi:

Pentru prepararea aluatului pentu coltunasi, ţăranul nostru, în sărăcia lui, nu avea trebuinţă decât de făiană, apă şi sare, aceasta fiind baza. Azi adăugăm la aluat, după preferinţă şi obişnuinţă: unt, smântână, lapte, ulei, ouă sau diverse arome.

1. Am preparat aluatul în felul următor: am dat un praf de sare la 400 gr făină, am adăugat două ouă şi două linguri de ulei, am amestecat şi treptat am pus laptele căduţ până s-a putut încorporat toată făina.  Aluatul astfel format se frământă căteva minute până se omogenizează bine şi nu se mai lipeşte de mână ( dacă este nevoie se mai presară făină). Se lasă 20 minute să se odihnească.

aluat pentru coltunasi

2. Brânza pasată am amestecat-o cu un ou, cu un praf de scărţişoară, un plic de zahăr vanilat şi coajă rasă de lămâie.

 branza pentru colţunaşi

3. Jumătate din colţunaşi i-am umplut cu dulceaţă şi deoarece îmi place foarte mult dulceaţa de fructe de pădure am ales să prepar ad hoc această dulceaţă. Binenţeles că fiecare poate folosi ce dulceaţă doreşte. Procedura: am pus o ceaşcă cu zahăr în tigaia încinsă,  să se topească; am adăugat 150 gr fructe de pădure congelate ( se găsesc în supermarket-uri şi sunt destul de ieftine); am completat cu două felii de portocală tăiate cubuleţe mici, cu tot cu coajă; am dat un praf de scorţişoară; am adăugat o jumătate de ceaşcă cu apă şi am lăsat să fiarbă încet 20 minute până s-a evaporat apa şi a căpătat consistenţă dulceaţa.

dulceaţa pentru coltunasi

4. Întindem aluatul cu sucitorul şi formăm o foaie subţire din care decupăm cercuri cu un pahar.  Punem în mijlocul fiecărui cerc, cu o linguriţă, dulceaţă sau branză, îndoim aluatul, obţinând o semilună şi presăm marginile cu o furculiţă pentru a se lipi. Atenţie, odată formaţi colţunaşii să nu se aşeze unii peste alţii pentru că se vor lipi.

coltunasi cu branza

coltunasi cu dulceata

5. Punem o oală cu apă pe foc şi când începe fierberea se adaugă colţunaşii să fiarbă 10 minute. Din 400 gr făină se vor obţine destul de mulţi colţunaşi astfel încât este necesară fierberea în tranşe, deoarece se pot lipi sau fărâmiţa dacă sunt fierţi toţi odată. În momentul în care sunt puşi în apa fierbinte, se depun pe fundul oalei şi trebuie amestecat încet cu o lingură de lemn pentru a nu se lipi de oală. Treptat apa reîncepe să fiarbă şi colţunaşii se ridică, încet la suprafaţă. Îi luăm cu o paletă şi îi punem într-o strecurătore mare să se scurga 2 minute, după care îi punem pe un platou.

Se fierb coltunasi

6. Am topit untul în tigaie şi am presărat pesmet până a fost absorbit. Acest pesmet cu unt l-am presărat peste colţunaşi. Mai putem presăra peste ei zahăr tos sau îi putem da prin unt topit şi apoi prin pesmet cu zahăr.

coltunasi

Se mănâncă calzi. Putem prepara coltunasi cu umplutură de carne, ciuperci sau legume şi pot fi serviţi cu sos de roşii.

Să fiţi sănătoşi!

coltunasi cu gem

 coltunasi

Primary Sidebar

Rețete Diverse

tocana de cartofi

Tocana de Cartofi. Mancare Gustoasa de Post

Krautsuppe. Supa de Varza cu Ciolan Afumat si Carne de Curcan

Sarmale in Foi de Stevie. In Vas Roman, la Cuptor

tocanita cu carne de porc si paste

Tocanita cu carne de porc şi paste. Iarna…la gura sobei

Carne de Vita cu Gnocchi in Sos de Rosii

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025