• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Costite de porc la cuptor

Mai zilele trecute, un amic bun din Timişoara m-a anunţat ca vine în Craiova şi o să-mi facă o vizită în weekend, cerându-mi să nu fiu cusurgiu şi să procur ceva zaibăr oltenesc, care să ne încurajeze să punem lumea la cale, măcar pentru câteva ore, înainte de culcare. Cum zaibărul se însoţeşte cu religiozitate de o placere culinară, tot religiozitatea m-a dus cu gândul la gestul altruist al lui Adam care a renunţat la propia-i coastă pentru a fi creată făptura sublimă – femeia-,  gest ce m-a încurajat să apelez, de asemenea, la costitele din frigider pentru a-i provoca plăcere prietenului meu cu costite de porc la cuptor. Înaite de a le da la cuptor am marinat si am mozolit costitele de porc cu sos aromat si condimentat.

Costite de porc la cuptor

Ingrediente costite de porc la cuptor:

Pentru marinat costitele:

  • costiţă sau scăriţă de porc proaspătă – 1,5 kg (cam atât am avut eu)
  • 1 ceapă
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 4 linguri ulei
  • zeama de la o lămâie
  • 1 păhărel de vin roşu sec  (poate fi şi alb – fără a ne formaliza)
  • 1 lingură piper măcinat, 1 lingură boia dulce şi una iute, o linguriţă ienibahar, 2 crenguţe de cimbru, o linguriţă maghiran, o linguriţă sare de mare grunjoasă

Costite de porc la cuptor

Sosul pentru uns costitele:

  • o ceşcuţă de ketchup
  • 2 linguriţe muştar
  • 1 lingură sos de soia
  • 1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriţă boia dulce (sau iute dacă doriţi )
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 2 linguri miere (se adaugă la final în sos când coastele sunt deja rumenite)
  • zeama de la jumătate de portocală (se adaugă la final în sos când coastele sunt deja rumenite)

Costita de porc la cuptor

Preparare costite de porc la cuptor:

Se pregătesc coastele, se curăţă de  pieliţe si de grasimea în exces ( Nu este un lucru obligatoriu şi fiecare le pregăteşte după cum pofteşte şi îi permite organismul. Eu nu curăţ excesiv grăsimea deoarece îmi place să fie prezentă în procesul de coacere şi să se topească. Ce rămâne o înlătur atunci când mănânc )

Preparăm marinada amestecând ceapa tocată, usturoiul zdrobit, zeama de lămâie, vinul şi condimentele. Punem costita într-o caserolă sau pungă, adăugăm marinada peste costita, punem capacul la caserolă sau răsucim punga şi agităm bine caserola sau punga. O lăsăm la frigider pentru a se marina si a o prepara a doua zi. Dacă vă grăbiţi, puteţi ţine costita la marinat minim 2 ore. O marinadă bună conţine grăsimi (uleiuri) pentru suculenţă, acizi ce atacă fibrele ( vin, lămâie sau oţet balsamic) şi diverse condimente, mirodenii pentru aromat. Libertatea în alegerea ingredientelor este mare.

Pregătim sosul pentru costite de porc la cuptor

A doua zi pregătim sosul cu care vom unge, vopsi cu o pensulă costiţele. Amestecăm într-un bol ketchup-ul, muştarul, sosul de soia, usturoiul zdrobit, piperul, boiaua şi cimbrul. Nu punem, încă, în sos mierea şi zeama de portocală. Cu acest sos ungem cu o pensulă costiţele pe ambele feţe şi le aşezăm pe grătarul cuptorului de la aragaz. Sub grătar băgăm o tavă mare ( tava aflată în dotarea aragazului) în care punem doua cani de apă. Dăm focul potrivit.

Costite de porc la cuptor, pe gratar

Verificăm peste 30 minute şi dacă costiţele au început să se rumenească, tragem uşor gratarul, cât să le întoarcem şi să le mai ungem odată cu sos. Pe măsură ce apa din tavă se evaporă mai completaţi ( se evaporă repede).

Costita de porc la cuptor

Repetăm operaţiunea cu întorsul şi mozolitul cu pensula, peste alte 30-45 minute, funcţie de cât de coapte sunt costitele. Eu am uns costiţele de trei ori  în timpul coacerii (şi cu prima ungere când le-am băgat la cuptor -4) , astfel încăt sosul sa prins şi costiţele sau rumenit frumos. Le lăsăm în continuare la cuptor.

Costita de porc la cuptor

Acum punem mierea şi zeama de portocala în sosul rămas în bol, amestecăm bine şi ungem pentru a 4-a oară costiţele, tot cam la 30 de minute după ultima operaţiune. Le mai lăsăm 10-15 minute şi oprim cuptorul. În total aceste costite de porc au stat cca. 2 ore la cuptor.

Cum costiţele au mare trecere la gurmanzi, poate vă atrag si costitele cu sos si turta calda despre care am scris  sau costite prajite cu ciuperci si mamaliguta.

P.S. Lângă aceste costiţe au mers şi nişte gogonele rozalii şi o conopidă murată. Şi zaibăr-ul aferent

Să fiţi bine!

Costite de porc la cuptor

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Ciorba de Varza a Unui Neamt Pripasit la Craiova

Pulpa de porc si cartofi taranesti

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

varza la wok cu porc si orez

Varza la wok cu carne de porc si sos

Friganele cu sote de mazare

Friganele cu Sote de Mazare si Morcovi

Ardei umpluti cu carne. Reteta clasică

  • Contact Papamond

Copyright © 2023