• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de curcan

Curcan cu Sos Vanatoresc, cu Rosii si Ciuperci

September 13, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Curcan cu sos vanatoresc este o reteta gustoasa si usor de preparat, sosul vanatoresc asigurand succesul atata vreme cat carnea ( si nu numai de curcan) este bine pregatita in prealabil. Sosul vanatoresc prezinta mai multe variante dintre care cele mai abordate sunt cea franceza, italiana si germana. Totusi, la baza, ramane  varianta franceza fie si pentru ca Franta este acreditata cu patentul si pentru ca a contribuit major la popularizarea acestui sos.

curcan cu sos vanatoresc

Ingrediente necesare curcan cu sos vanatoresc:

  • 1 piept curcan
  • 300 gr ciuperci
  • 3 cepe marisoare
  • 5 rosii
  • 5 catei de usturoi
  • 200 ml vin alb
  • 50 gr unt
  • 1 legatura patrunjel
  • piper, ienibahar, foi de dafin, cimbru, sare, ulei

Preparare:

Pieptul de curcan l-am lasat la marinat o noapte, pentru ca orice carne castiga in valoare prin procesul de  marinare. Carnea de curcan ( carne alba cu putin colesterul)  fiind o carne cu o rigiditate mai accentuata, poate fi marinata pentru ai potenta gustul, fragezimea si savoarea. Pentru marinada am folosit usturoi, 3 linguri ulei, un pahar mai  mare cu vin alb, piper, ienibahar, boabe de mustar, cimbru si foi de dafin. Am amestecat toate ingredientele, am frecat bine carnea cu aceasta marinada, am pus carnea intr-un vas acoperit (este indicat ca vasul sa fie din plastic ci nu metalic) si am lasat-o la frigider o noapte.

Curcan cu sos - rumenim pieptul de curcan
Rumenim pieptul de curcan marinat in prealabil

Scoatem pieptul de curcan din marinada, il spalam in apa rece, il portionam ( eu l-am taiat in patru dar puteti sa-l portionati cum va place dar nu bucati prea mici) si il rumenim intr-o tigaie cu putin ulei incins. Odata rumenit, il asezam intr-un vas roman ( sau cratita) si trecem la operatiunea urmatoare.

Tocam ceapa marunt si o calim pana se inmoaie in 50 gr. unt (5-6 minute). Curatam ciupercile cu un prosop uscat si le feliem. Ciupercile proaspete nu trebuie obligatoriu curatate de pielita pentru ca nu-si are rostul (multi nutritionisti nici nu recomanda datorita prezentei vitaminei D2). Ciupercile feliate le punem in tigaie, peste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat ( incerc, in general la mancaruri, sa adaug usturoiul ceva mai tarziu si sa nu-l calesc cu ceapa deoarece cu cat fierbe sau se prajeste mai mult cu atat se diminueaza gustul si aroma lasate de acesta, plus ca poate deveni amarui). Amestecam si lasam ciupercile sa se inmoaie timp de cca. 10 minute.

Curcan cu sos - Calim ceapa si ciupercile in unt
Calim in unt intai ceapa si mai apoi, ciupercile si usturoiul

Dupa ce s-au calit si ciupercile, feliem rosiile, le taiem cubulete si le adaugam in tigaie.

Curcan cu sos - Adaugam rosiile taiate cubulete
Adaugam rosiile taiate cubulete

Lasam 5-10 minute sa-si lase rosiile sucul si sa se omogenizeze dupa care adaugam vinul. Obisnuiesc, dar nu este obligatoriu, sa prepar carnea alba (curcan, pui, peste) cu vin alb si carnea rosie (vita, porc, miel) cu vin rosu, la ambele variante, folosind vin sec.

Curcan cu sos -Adaugam si vinul alb
Adaugam si vinul alb

Adaugam condimentele – un praf piper proaspat macinat, la fel ienibahar, 3 frunze de dafin, o crenguta cimbru – si lasam sa bolboroseasca 5 minute pe foc, sa se evapore alcoolul.

Curcan cu sos - Punem sosul peste carnea de curcan
Punem sosul peste carnea de curcan, dam un praf de sare si presaram patrunjelul tocat

Turnam sosul rezultat in vasul roman peste pieptul de curcan, dam un praf de sare, presaram patrunjelul tocat marunt, punem capacul la vas si-l dam la cuptor pentru o ora. Dupa o ora verificam gustul sosului si fragezimea carnii si daca este nevoie mai lasam la cuptor 10-15 minute. In aceasta faza dam un ultim praf de piper a carui aroma va ramane mai viguroasa.

Curcan cu sos vanatoresc –  poate fi mancat simplu, cu paine neagra sau mamaliga, sau cu diverse garnituri cum ar fi cartofi natur sau orez.

Sa fiti bine!

curcan cu sos vanatoresc 1

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne alba, cartofi natur, ciuperci, curcan, mamaliga, sos, sos vanatoresc

Curcan la cuptor. Garnitura de orez

August 29, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Anul acesta am beneficiat din plin de carne de curcan crescut natural, în curte, la tara. Este drept ca are carnea mai tare si presupune, eventual, mai multe operatiuni pregătitoare în vederea preparării dar merita tot efortul. Nu puteam sa nu rumenesc un curcan la cuptor, curcan care in prealabil si-a lasat fermitatea în marinada.

Necesar pentru curcan la cuptor cu garnitura de orez:

  • 1 curcan ( potrivit, sa încapa in cuptor)
  • 200 g orez
  • 1 ardei rosu capia sau gras
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2-3 ardei iuti mititei
  • 2 mere
  • patrunjel, piper boabe si macinat, ienibanar, chimen, sare, ulei

curcan la cuptor cu garnitura

Preparare:

Am pus de cu seara pentru a doua zi, curcanul la marinat – deoarece carnea ( mai ales ca avem de-a face cu o pasare intreaga si curcan pe deasupra)  beneficieaza mult prin acest proces, respectiv un plus de gust, aroma si culoare. De asemenea, carnea castiga in suculenta si fibrele sunt macinate, rupte de marinada, fapt ce evident ne ajuta pentru ca vom tine carnea mai putin timp la cuptor. Pentru marinada am folosit urmatoarele ingrediente: 4 linguri de ulei (uleiul pastreaza carnea suculenta), 200 ml vin alb ( acidul din vin fragezeste carnea si aromatizeaza), o capatana usturoi, o lingura piper boabe si una de piper macinat, o lingura de boia dulce si una de  iute, 2 foi de dafin, o lingura ienibahar, o lingurita boabe mustar, sare, o lingurita zahar. Curcanul fiind destul de mare este cam greoaie marinarea in vas asa ca va sfatuiesc sa-l bagati intr-un sac sau punga mai mare de polietilena dupa ce in prealabil l-ati uns si masat bine cu marinada. Adaugati apoi tot amestecul de condimente peste curcan si legati bine punga. Lasati punga la frigider si de 2-3 ori in cele 24 de ore o mai rotiti si framantati incet sa se unga din nou curcanul.

curcan la cuptor

A doua zi il scoatem din sac, ii legam pulpele si aripile ( pe masura ce se rumeneste la cuptor se desface mai mult si din acest motiv trebuie legat), îl umplem cu felii de mere si-l aranjam in tava, cu pieptul in jos. Merele ajută la păstrarea suculenţei cărnii. Punem in tava si o cana cu apa sau daca doriti cu vin si il acoperim in prima faza cu folie alimentara de aluminiu. Lasam focul mic la cuptor si lasam temperatura sa lucreze incet pentru a se fragezi. Apa se va evapora in totalitate asa ca mai trebuie adaugata. Eu am avut curcan de tara mai musculos si cu mai putina grasime dar daca veti avea curcan de supermarket acesta isi va lasa in tava mai mult suc, dar tot va trebui sa mai adaugati si ceva apa pentru ca trebuie mentinuta umiditatea si implicit suculenta carnii. L-am lasat acoperit cu folie o ora si jumatate, avand grija sa am lichid in tava. Dupa acest timp, am inlaturat folia si l-am intors pe spate ( daca nu sta, nu ne formalizam, il punem si pe lateral, important este sa fie rotit). Nu decidem sa inlaturam definitiv folia de aluminiu pentru a permite o buna rumenire fara sa testam daca carnea a fost bine patrunsa si a devenit moale si frageda, altfel il mai tinem acoperit cu folia pana se fragezeste. Inlaturand folia, curcanul incepe sa se rumeneasca frumos pe o parte dupa care il rotim invers. In timpul in care se rumeneste, din cand  in cand tragem tava din cuptor suficient incat, cu o lingura sa putem lua zeama din tava si sa ungem partea rumenita astfel incat sa nu se usuce -arda prea rau si sa-si piardă suculenta. Curcanul meu a fost gata in 2 ore si 30 minute.

Avand in vedere ca unui curcan la cuptor ii sta bine in tandem a trebuit sa-l insotesc in farfurie cu o garnitura. Am preparat o garnitura de orez in felul urmator:

legume calite pentru curcan la cuptor
Calim ceapa, ardei, morcov si usturoi presarate cu piper, ienibahar si ardei iute

Am fiert orezul după cum se ştie, o măsură orez şi două apă. Am tocat ceapa julien si am pus-o intr-o tigaie sa se caleasca. Am insotit-o de 2 -3 ardei mici, uscati si semiiuti, precum si de piper si ienibahar. Ardeiul capia l-am curatat si taiat subtire, in lung (chinezeste), morcovul l-am taiat rondele si le-am adaugat pe ambele peste ceapa.

legume cu orez
Adaugam orezul fiert

Am curatat usturoiul si l-am feliat fin, adaugandu-l ultimul in tigaie. Cand toate s-au calit am completat cu orezul fiert peste care am presarat un varf de cutit seminte de chimen. Am mai tinut tigaia pe foc 3-4 minute amestecand continuu, incet, sa se contopeasca aromele. Am presarat sare dupa gust. Cu carne de curcan am mai preparat şi carne de curcan pe pat de cartofi.

Sa aveti pofta si sanatate!

curcan la cuptor cu garnitura de orez

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: carne de curcan, curcan cu garnitura de orez, curcan marinat si copt, orez, orez condimentat

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate