• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu varza

Salata de Varza Acra, Gustoasa si Sanatoasa

salata de varza murata

In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia) de ţuică.

Rata pe Varza Murata, la Cuptor in Vas Roman

rata pe varza

In traditia bucatariei romanesti rata nu se marineaza cum am facut eu dar cu siguranta se prepara intr-un vas de pamant, cu curechi murate, preparata toamna tarziu cand rata a acumulat grasime, cand vinul s-a oprit de mult din fiert si cand este timp pentru povesti. Prin urmare am procedat ca atare…

Sarmale fierte in vin. Din zestrea gurmandului

sarmale fierte in vin

Nu conteza ca nu le-am inventat noi ci conteaza ca noi le-am purtat de grija, noi am aranjat intalnirea dintre porc si varza si tot noi, suntem cei ce nu le tratam cu indiferenta, lasandu-le sa astepte in farfurie. Este foarte posibil acest fel de sarmale fierte in vin sa ne apartina in totalitate.

Varza calita. Simpla si cu gust

varza calita

Face buna tovarasie cu postul dar cine-i cel ce nu aprecieaza varza calita langa un purcelus, langa o afumatura sau langa o pulpa rumena si zemoasa de curcan. O vad si azi pe mamaie la vatra de tina calind pe indelete la foc mic de vreascuri o tava mare cu varza rumena ce se intregea cu o mamaliga galbena, vartoasa pusa pe carpator si care-si astepta ata.

Varza Acra si Zeama de Varza. Cum Preparam?

Datorita faptului ca imi place foarte mult ciorba dreasa cu zeama de varza dar şi varza acra, în general, de mulţi ani obisnuiesc sa prepar, in special vara, cand varza murata din timpul iernii ne lipseste, varza acra si zeama aferenta. De asemenea, imi place mult varza acra in salate si cred ca o varza calita este mult mai buna daca este din varza murata ci nu din varza proaspata. In plus, de mai bine de doi ani am renuntat sa mai folosesc in bucatarie borsul praf, la plic la fel cum am facut si cu vegeta.

Varza cu carne de porc

Mancare a satul romanesc, de toamna bogata cand roadele campului sunt deja in patule si cand taranul sparge gradina si baga varza la putina, la murat. Facuta la cuptor cu lemne, la foc domol iti umple casa de miresme si inima de dorinta pentru o cana de vin nou, inca nepotolit. Asta este varza cu carne de porc…

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Rețete Diverse

jambalaya creole

Jambalaya creole. Cu carnati afumati si pui

ratatouille

Ghiveci de legume frantuzesc. Ratatouille

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 5

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

vitel cu ciuperci si mamaliga

Vitel cu Ciuperci si Mamaliga Prajita in Unt

Lebar. Carnat de ficat de porc – leberwurst

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025