• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Musaca de piure. Placere de familie

Această musaca de piure este unul din preparatele ce au calitatea de a strânge rapid familia în jurul mesei, dar mai ales copii ce sunt mai greu de ademenit. Cel puţin asta mi se întâmplă mie când prepar acest fel de musaca. Probabil este valabilă până apare altă plăcere culinară la orizont şi se schimbă opţiunile. Este puţin migăloasă, nu necesită cine ştie ce pregătire, foarte hrănitoare şi arătoasă. Am denumit acest preparat musaca de piure pentru că seamănă cu musacaua in straturi, grecească sau balcanică, prin prepararea în straturi.

musaca de piure

Necesar musaca de piure:

  • 400 gr carne tocată amestec vită – porc ( pentru 4 portii)
  • 2 cepe
  • 2-3 ardei graşi coloraţi
  • 800 gr-1 kg cartofi
  • 1 ou
  • 200 gr smântână
  • piper, sare, ulei

musaca de piure

Preparare:

1. Pentru început punem cartofii la fiert pentru piure. Ce trebuie şi cum se face un piure de cartofi bun am mai scris pe site. În cazul nostru merge şi un piure mai rustic.

2. Se curăţă şi se toacă ceapa mărunt. Se căleşte într-o tigaie, în 2 linguri de ulei. În foto se vede că am călit şi ceapă roşie. Asta pentru că o aveam întâmplător şi trebuia să o folosesc, dar nu este important. Se adaugă carnea tocată şi se dă un praf de piper şi unul de sare. Se poate folosi orice fel de carne tocată, după preferinţă.

musaca de piure

3. Când carnea şi-a schimbat culoarea şi a prins-o căldura două minute adăugăm ardeiul gras, tăiat bucăţi mai mari sau rupt cu mâna. Pentru atracţie este bine să fie culori variate.

musaca de piure

4. Amestecăm, mai lăsăm 1 minut să se înfierbânte ardeiul şi punem 3-4 linguri de roşii cubuleţe în bulion sau o ceaşcă de suc de roşii. Omogenizăm şi peste două minute oprim focul.

calim carnea pentru musaca

4. Cât timp noi am călit carnea, cartofii s-au fiert şi putem prepara piureul. Aşezăm un prim strat din carnea tocată călită, cu ceapă şi ardei, într-o tavă potrivită. Punem peste acest prim strat un al doilea strat de piure de cartofi.

musaca de piure cu smantana

5. Bătem oul cu smântăna până se omogenizează. Turnăm uniform peste piure până acoperim întreaga suprafaţă.

musaca de piure cu smantana

6. Băgăm tava în cuptorul încins pentru cca. 40 de minute. Musacaua va fi gata când se va umfla şi rumeni frumos.

musaca de piure

Se scoate din cuptor şi se poate servi caldă dar şi rece. Rece se taie mult mai bine, dar ăsta este aspect secundar. Se ornează cu verdeaţă după cum preferă fiecare. Am presărat busuioc proaspăt pentru că îmi place şi pentru faptul că mi-a crescut frumos busuiocul la fereastră, în ghiveci. Dar despre plante aromatice, pe care zic eu că este bine să ni le plantăm acasă, voi scrie câte ceva săptămâna viitoare. Am mai scris pe site despre musacaua turceasca care este altceva decât cea care se prepară preponderent la noi, dar si despre inedita musaca cu varza acră.

Să fiţi bine!

musaca de piure

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Ciorba de Bibilica 4

Ciorba de Bibilica Dreasa cu Zdrente de Ou

salata de gulii

Salata de gulii, tonifianta si racoritoare

Peste Picant cu Mamaliga. Grijit pe Pat de Lamaie

Pulpe de pui cu ciuperci si masline

Sfintii Petru si Pavel – Sanpetru de vara

  • Contact Papamond

Copyright © 2023