Integrarea diverselor verdeţuri locale în reţete populare, des preparate în bucătăria noastră, nu poate fi decât de bun augur pentru sănătatea noastră. Că este vorba de salată, spanac, dragavei, leurdă, lobodă sau ştevie, acestea îşi pot găsi locul şi se pot armoniza în diverse preparate, aducând acestora un plus de savoare şi de vitamină. De data aceasta, am preparat un pilaf de orez cu lobodă, contribuind astfel cu mult verde la un preparat simplu şi des întâlnit în bucătăria noastră. Că preparăm pilaf sau rissoto, oricare din verdeţurile enumerate mai sus este compatibilă cu orezul şi poate da o tuşă specială preparatului.
Ingrediente necesare pilaf de orez cu lobodă
- 150 gr orez
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 fir ceapa verde
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură lobodă verde
- 50 gr unt
- supă de legume sau de pasăre
- ulei de măsline, sare, piper
Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa. Morcovul îl dăm pe răzătoarea mică. Încingem o lingură de ulei de măsline într-o tigaie şi călim ceapa şi morcovul ras. Dăm un praf de sare şi unul de piper măcinat. Când ceapa devine transparentă adăugăm orezul spălat în prealabil în apă rece. Amestecăm pentru ca uleiul să învelescă orezul şi călim totul 2 minute. Adăugăm un polonic de supă (putem folosi apă dacă nu avem supă) şi lăsăm ca orezul să absoarbă supa. Adăugăm al doilea polonic şi procedăm la fel. Continuăm până ce orezul devine pufos. Vom folosi o cantitate triplă de supă raportat la cantitatea de orez.
Dup ce orezul a absorbit aproape toată supa (deci să mai aibă puţină zeamă) îl gustăm şi dacă suntem mulţumiţi de textură şi gust, oprim focul. Adăugăm imediat untul, ceapa verde şi pătrunjelul, mărunţite, amestecăm şi punem un capac pe tigaie. Lăsăm 5 minute tigaia acoperită, ca orezul să absoarbă toată supa. Între timp spălăm frunzele de lobodă şi înlăturăm tulpinile de care sunt prinse. Ridicăm capacul la tigaie şi adăugăm frunzele de lobodă, amestecăm uşor ca acestea să fie încorporate în pilaful încă fierbinte. Repunem capacul şi mai lăsăm alte 5 minute să se rotunjescă gustul pilafului.
Eu am condimentat numai cu piper dar fiecare poate să opteze şi pentru alte condimente. De asemenea, dacă doriţi, puteţi completa şi cu alte legume, cum ar fi un ardei gras rosu sau ţelină, dar, obligatoriu, toate foarte mărunt tocate. Frunze de lobodă puteţi adăuga mai multe sau mai puţine, după cum consideraţi dar, eu recomand, mai multe, deoarece sunt bune şi vor da o notă specială pilafului. Sunt convins că o să vă placă acest pilaf de orez cu lobodă, foarte simplu de preparat. Dacă doriţi, îl puteţi asocia ca garnitură la diverse cărnuri. Eu i-am alocat ceva pulpe de raţă.
Să fiţi bine!