• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Pui cu cuscus si sos. Picant si provensal

Pui cu cuscus şi sos, mâncare asemănătoare tocanei de pui, am întâlnit-o şi mâncat-o în Franţa, mare consumatoare de cuşcuş, dată fiind şi provenienţa acestuia din Magreb, ţări ce  au fost, până mai ieri, colonii franceze. În 2011, reieşea dintr-un sondaj că cuşcuş-ul deţine locul trei în topul mâncărurilor favorite ale francezilor, fiind considerat măncare tradiţională. Se mănâncă mult şi a devenit popular şi în Spania, Italia, Portugalia şi Grecia. În general în Occident dar şi în supermarket-urile noastre se gaseşte cuşcuş pre-aburit şi uscat numit şi cuşcuş instant. În schimb, la nord-africanii, tradiţional se prepară la abur în vase speciale denumite kiskas sau couscoussier, în franceză . De obicei, într-o accepţiune generală cuşcuş în meniul unei restaurant înseamnă cuşcuş cu o tocană.

Pui cu cuscus si sos

Ingrediente necesare pui cu cuscus si sos:

  • 2 pulpe dezosate sau piept de pui
  • 200 gr cuscus
  • 1 ceapa
  • 4 caţei de usturoi
  • 400 gr cuburi de roşii decojite
  • 1 ardei iute
  • curry, piper, sare, zahar
  • ulei de măsline

pui cu cuscus si sos

Preparare pui cu cuscus si sos:

1. Se spală carnea, se înlătură pielea şi se taie îmbucaturi. Se aşezonează cu sare şi piper şi se rumeneşte în două linguri de ulei într-o tigaie încinsă. Se acoperă să se păstreze caldă.

pui cu cuscus si sos picant

2. Se toacă ceapa mărunt, se feliează usturoiul şi se călesc într-o altă tigaie 3 minute.

pui cu cuscus si sos

3. Se dă un praf de sare şi se adaugă o lingură de curry. Se  amestecă să se omogenizeze.

pui cu cuscus si sos

4. Se adaugă cuburile de roşii şi o ceaşcă de apă călduţă. Se fierbe încet 5 minute să scadă. Spre final se pune o linguriţă de zahăr să echilibreze aciditatea roşiilor.

Sos pentru pui cu cuscus

5. Punem cuşcus-ul într-un vas, presărăm sare şi îl opărim cu 200 ml apă fierbinte. Deci, o măsură de cuşcuş se prepară cu o măsură de apă. Îl lăsăm 5 minute să se umfle, punem o lingură de ulei de măsline şi îl “înfoiem” cu o furculiţă să se desprindă boabele. Presărăm peste cuşcuş ierburi de Provence.

Cuscus

6. Se pune carnea în farfurie, sosul peste carne şi garnitura de cuşcuş alături. Se ornează cu rondele de ardei iute sau dacă preferaţi cu pătrunjel sau frunze proaspete de busuioc.

Să fiţi sănătoşi!

pui cu cuscus si sos

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Sarmale de Post cu Ciuperci

legume fierte si prajite

Legume fierte şi trase la tigaie

tocanita de ceapa

Tocanita de ceapa cu pulpe de pui la gratar

stufat de miel

Stufat de Miel. Traditie Culinara Pascala

reteta de pilaf de orez cu pui

Pilaf de orez cu pui. La cuptor

  • Contact Papamond

Copyright © 2023