• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Bucatarie internationala Bucataria europeana Tzatziki, Salata Greceasca de Castraveti cu Iaurt

Tzatziki, Salata Greceasca de Castraveti cu Iaurt

Tzatziki – tatichi- vine din cuvatul turcesc “cacık”, ce reprezinta un sos ce conţine aceleasi ingrediente, dar este mult mai diluat – lichid. În Cipru, aceasta salata tzatziki este cunoscută sub numele de talattouri şi reţeta include spre deosebire de cea greceasca mai puţin usturoi şi mai multa mentă. Se mai întalneşte în diverse variaţiuni în Bulgaria, Macedonia, Serbia, în zona Caucazului, în Iraq si India. Este o salată răcoritoare ce poate fi servită de ex. cu pâine prăjită sau ca sos lângă orice fel de friptură. Îmi place să folosesc la tzatziki, în lipsă de iaurt grecesc, iaurt Cedra de oaie şi bivoliţă pentru că este mai gras şi eu cred că şi mai gustos.

salata tzatziki

Ingrediente necesare salata tzatziki:

  • 1 kg castraveti
  • 1 cățel usturoi
  • 500 gr iaurt
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper
  • mentă (rețeta originală) sau verdeață autohtonă, mărar, dacă nu vă place menta
Castraveti pentru salata tzatziki
Curatam castravetii de coaja

Preparare:

1. Curătăm castravetii de coajă si îi tăiem cubuleţe (eu am ales să curăț coaja, dar acest lucru nu este obligatoriu). Dacă preferaţi, castravetii pot fi dati si pe razatoarea cu gauri mari. Îi punem într-o strecurătoare mare si presărăm sare peste ei pentru a ajuta eliminarea apei. Îi lăsăm astfel, la scurs, 2 ore minim. Presăm uşor castraveţii cu o lingură sau spatulă pentru a elimina mai repede apa. Dacă am dat castraveţii pe răzătoare putem să-i stoarcem în pumni. Este foarte important să fie cât mai bine scursă apa pentru a nu obţine o salată zemoasă.

Castraveti pentru salata tzatziki
Taiem castravetii cubulete, presaram sare si ii lasam la scurs

2. Zdrobim cățelul de usturoi. Se adaugă puțin usturoi deoarece aroma acestuia trebuie să fie fină și să nu inhibe celelalte ingrediente. Tocăm fin mărarul (folosirea mărarului este o adaptare locală deoarece grecii folosesc menta). Când s-a scurs apa din castraveţi, îi punem într-un bol si adăugăm un praf de piper, usturoiul pisat si mărarul tocat.

salata tzatziki
Adaugam mararul tocat, piperul si usturoiul pisat

3. Adăugăm iaurtul în bol împreună cu uleiul de măsline, amestecăm si omogenizăm totul. Aşa cum am spus, am folosit iaurt Cedra de oaie si bivolită, pentru ca este mai gras şi are o consistenţă mai ridicată (nu lasă apa prea multă ca alte iaurturi). Dacă iaurtul este prea apos, acesta trebuie scurs printr-un tifon, pentru a evita ca salata să devină prea zemoasă. Am adăugat si două frunzuliţe de mentă. În Cipru se foloseşte mult menta la această salată.

Salata tzatziki cu menta

Se lasa la rece 30 minute înainte de a se consuma. Dacă doriţi salată mai acrişoară puteţi adăuga zeamă de lamâie. Salata tzatziki se poate servi ca aperitiv cu lipie proaspătă sau ca sos pentru diverse fripturi sau de ex. chiftele grecesti de dovlecei. O salată asemănătoare foarte gustoasă şi interesantă este salata de sfeclă roşie şi iaurt.

Sa fiti bine!

Primary Sidebar

Rețete Diverse

oua ochiuri pe pat de legume

Oua Ochiuri pe Pat de Legume

Malai dulce sau prajitura de malai

Tochitura de miel

Tochitura de miel cu mămăliguţă şi ceapă verde

Chiftele de scoici

Scoici de Dunare. Chiftele Gustoase la Superlativ

reteta de pilaf de orez cu pui

Pilaf de orez cu pui. La cuptor

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025